De Scheve toren van Pisa bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?
Praktische info voor je bezoek aan de scheve toren van Pisa + waar je tickets kopen?
Het kleine stadje Pisa werd wereldberoemd en heeft die faam te danken aan één enkel bouwwerk: de scheve toren van Pisa. De ‘Torre Pendente di Pisa’ is een unieke toren door de helling van het gebouw die vrijwel direct na de bouw in de 12de eeuw al ontstond. De toren is ongetwijfeld hét symbool van de stad en er dagelijks komen heel wat toeristen van over de hele wereld dit scheefgezakte monument bezoeken en beklimmen.
Lees meer over mijn tips voor een bezoek aan de toren van Pisa + hoe je tickets of tours te boeken.
Onze tip: Koop je tickets online en sla de wachtrijen over
Er kunnen maar 30 mensen tegelijk de Toren van Pisa in, waardoor tickets snel uitverkocht raken. Het aantal tickets zijn gelimiteerd tot een bezoek van maximaal een halfuur. Het is dan ook aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te kopen zodat je op het gewenste tijdslot de toren kan beklimmen. De kans is klein dat je ter plekke nog tickets kan boeken in het hoogseizoen.
Bestel je tickets online € 22, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je de Toren van Pisa kan bezoeken. Hieronder vind je alvast de leukste tours in Pisa.
Inhoud artikel
Geschiedenis van Pisa
1.1. De opstart van de toren
In de 12de eeuw was Pisa een rijke en belangrijke stad en dit werd aangetoond in de constructie van nieuwe, grote gebouwen. Na de bouw van de kathedraal werd er besloten om ook een klokkentoren bij de kathedraal te bouwen die de grootste ter wereld zou moeten worden. Op 9 augustus 1173 begon de eerste etappe van de bouw van deze toren, waarbij de eerste 3 verdiepingen werden gebouwd. Wie precies de architect van het gebouw was, was op dat moment niet duidelijk. Er wordt gedacht aan Guglielmo en Bonanno Pisano, maar het zou ook kunnen dat Diotisalvi de originele architect van het gebouw is.
1.2. Het begin van de verzakking
Op het moment dat de bouwers met de derde verdieping bezig waren, begon de toren al te zakken. Dit kwam doordat de ondergrond onstabiel en te zacht bleek om de simpele fundering van 3 meter diepte te kunnen houden.
1.3. Stopzetting werken
De bouw aan de toren lag vanaf 1178 voor bijna een volle eeuw stil door de oorlog tussen de bewoners van Pisa en die van Genua en Florence. Hierdoor kreeg de grond onder en om de toren de tijd om uit te zetten, wat ervoor zorgde dat de hellende toren kon blijven staan. Wanneer de bouw van de toren direct afgemaakt zou geweest zijn, zou de toren waarschijnlijk in korte tijd omgevallen zijn.
1.4. Bijkomende kromheid
Eenmaal in 1272 ging Giovanni di Simone verder met de bouw van de toren. Doordat de scheefheid van de toren al begon op te vallen, werd er geprobeerd om de dit te neutraliseren door meer mortel aan de ene zijde van de toren te gebruiken dan aan de andere zijde. Hierdoor werden de verdiepingen aan de ene kant werden dan aan de andere kant. Dit resulteerde in de bijkomende kromheid van de toren.
Tussen 1284 en 1372 viel de bouw van de toren weer stil, maar doordat de bewoners van Pisa de strijd tegen Genua verloren hadden in de Strijd van Meloria.
1.5. Poging tot neutraliseren scheefheid
In 1319 werd de 7de verdieping afgewerkt, maar pas in 1372 werd de 8ste verdieping met de klokkenruimte gebouwd door Tommaso di Andrea Pisano. Ook in deze etappe werd er geprobeerd om de scheefheid van de toren te neutraliseren door de bovenste verdieping recht te bouwen, wat de kromheid van het gebouw versterkte doordat een opstapje bovenin de toren aan de ene zijde 3 treden meer heeft dan aan de andere zijde.
1.6. Toevoeging klokken
Na de bouw van de klokkenruimte zijn er in totaal 7 klokken aan de toren toegevoegd, die de 7 noten in de muzikale major schaal weergeven. De eerste klok werd in 1473 geïnstalleerd en de laatste werd in 2002 toegevoegd.
1.7. Nog een tevergeefse poging
In 1934 vond Benito Mussolini dat de toren de reputatie van Italië verslechterde en besloot hij om honderden gaten in de fundering van de toren te drillen en deze vol te pompen met mortel om zo de toren recht te kunnen zetten. Dit resulteerde echter in een zwaardere basis van de toren, waardoor de toren alleen maar erger ging hellen.
1.8. Restauraties
Op 25 februari 1964 vroeg de regering van Italië om hulp bij een plan om ervoor te zorgen dat de toren niet om zou vallen.
- Er werd voor lange tijd gediscussieerd over de maatregelen die genomen konden worden, waardoor er voor een aantal decennia niks gedaan werd.
- Eenmaal in 1990 stond de toren 5,5 graad uit het lood, wat resulteerde in een overhanging van 4,5 meter.
- Tussen 1990 en 2001 werd de toren gesloten voor restauraties en werd de helling teruggebracht naar 3,99 graad en 3,9 meter.
- Hierbij werden de zwaarste klokken stilgelegd, omdat de bewegingen van deze klokken de toren mogelijks konden verzwakken.
- De toren werd op 15 december 2001 weer geopend voor het publiek.
Klik hier om je tickets voor de Toren van Pisa te reserveren
1.9. Stabiel voor 3 eeuwen
In augustus 2004 werd er door experts vastgesteld dat de toren voor de komende 3 eeuwen stabiel genoeg zal staan. Op dit moment waren de laatste renovaties nog bezig, waarbij de fundamenten werden versterkt, zodat de toren nu weer stabiel staat en dezelfde inclinatie heeft als 300 jaar geleden.
2.1. De toren van Pisa: algemeen
- De toren is op het laagste punt 55,85 meter hoog (zuidzijde) en op het hoogste punt telt het een hoogte van 56,67 meter hoogte (noordzijde).
- De toren is grotendeels gebouwd in een Romantische stijl met 207 pilaren verdeeld over de 8 verdiepingen
- De begane grond 15 bogen bevat, de bovenste verdieping 16 bogen en alle verdieping er tussen nog eens 16.
- De klokkenruimte bevat naast de Romantische stijl van het gebouw ook wat gotische elementen.
- Aan de zuidzijde bevat de toren 294 traptreden, terwijl het aan de noordzijde 296 traptreden heeft.
- Behalve de 7 klokken bovenin de toren is de toren zelf verder kaal en aan de binnenzijde niet gedecoreerd.
2.2. De 7 klokken
De 7 klokken in de klokkenruimte volgen de muzikale majoor schaal.
- De eerste klok is L’Assunta die in 1654 gegoten werd door Giovanni Pietro Orlandi. Deze klok is afgestemd op de b² toon en heeft een gewicht van 3620 kilo.
- De tweede klok is de Il Crocifisso. Deze klok van 2462 kilo werd in 1572 door Vincenzo Possenti gegoten en afgestemd op de cis³ toon.
- De derde klok heet San Ranieri, weegt zo’n 1448 kilo en is afgestemd op de dis³.
- De La Terza klok is de vierde klok en stamt uit 1473. Wie deze klok heeft gemaakt is onbekend, en naast dat het de oudste klok van de zeven is, is het ook de kleinste met een gewicht van maar 300 kilo. De klok is afgestemd op de b³ toon.
- De vijfde klok staat zowel bekend als de La Pasquereccia als de La Giustizia. Deze klok weegt 1014 kg en werd in 1262 door Lotteringo gegoten en afgestemd op de gis³ toon.
- Il Vespruccio is de zesde klok die tweemaal door Nicola di Jacopo werd gegoten. Deze klok weegt 1000 kilo en is afgestemd op de e³ toon.
- De laatste klok is de Dal Prozzo die origineel in 1606 werd gegoten en in 2002 opnieuw is gemaakt. De klok weegt 1434 kilo en is afgestemd op de g³ toon.
Wat zijn de openingsuren van de toren van Pisa?
De toren is het gehele jaar door geopend voor een bezoek. Echter kunnen de openingsuren wel afhankelijk zijn van de periode of de maand. Hieronder vind je alvast wat info, wil je graag zeker zijn? Raadpleeg dan de website.
- In januari en december is de toren geopend van 10u tot 17u, en in februari en november tussen 9u45 en 17u15.
- In maart is de toren geopend van 9u tot 18u en in oktober van 9u tot 19u.
- In de zomermaanden van april tot en met september is de toren geopend tussen 9u en 20u, waarbij het in de periode tussen 17 juni en 31 augustus tussen 8u30 en 22u open is.
Tickets om de Toren van Pisa te beklimmen
Tickets om de Toren van Pisa te beklimmen zijn zowel ter plekke bij de toren als online te koop. Tickets zijn echter gelimiteerd en gelden voor een tijdslot van een halfuur. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 22 en geven je voorrangstoegang, zo spaar je alvast veel tijd uit en sla je de wachtrijen over.
- Iedereen ouder dan 10 jaar oud dient een ticket te kopen.
- Kinderen tussen 8 jaar en 10 jaar kunnen gratis naar binnen.
- Kinderen onder 8 jaar mogen de toren nog niet beklimmen en zijn dus niet toegelaten.
Hoe de wachtrijen overslaan?
Er kunnen maar 30 mensen tegelijk de toren in, waardoor tickets snel uitverkocht raken. Hierdoor zijn tickets dan ook gelimiteerd tot een bezoek van maximaal een halfuur. Het is dan ook aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te kopen zodat je op het gewenste tijdslot de toren kan beklimmen.
Opgelet: Wanneer je niet online je tickets koopt is het mogelijk dat je bij de toren lang moet wachten voor je de toren in zou kunnen, of dat je helemaal niet de toren kan beklimmen. Wees ook op tijd bij de toren zodat je niet je tijdslot mist.
Wegbeschrijving naar de Toren van Pisa
6.1.Te voet naar de toren van Pisa
Pisa is niet groot en de toren van Pisa is dan ook goed te voet te bereiken. Zo is het maar een kwartier lopen van het Palazzo Blu, en ook vanaf de Chiesa di San Michele degli Scalzi, welke iets buiten het centrum gelegen is, is het in 40 minuten lopen te bereiken.
6.2. Met het openbaar vervoer
De toren van Pisa is te bereiken met bussen E03, Linea 21 en Navetta E vanaf halte Via C. Matilde 62, bussen 070, 071, 110, 120, 140 en 190 vanaf halte Pisa V.C. Matile I.T.I.S, en bussen 070, 071, 080, 081, 110 en 120 vanaf halte Pisa P.Za Manin. Vanaf alle haltes is de toren binnen enkele minuten te bereiken.
6.3. Met de auto naar Pisa
Pisa ligt op ongeveer een uur rijden van Firenze. Vlakbij de toren van Pisa liggen 2 parkeerplaatsen aan de Via Cammeo en de Via Vecchia Barbaricina. Beide parkeerplaatsen liggen op 10 minuten stappen van de toren.
Praktische info voor je bezoek aan de toren van Pisa
- Door de helling en de kromme bouw van de toren kan het beklimmen van de toren voor duizeligheid zorgen. Het beklimmen van de toren is dan ook niet aan te raden wanneer je snel last hebt van vertigo, claustrofobie of hoogtevrees.
- Draag stevige wandelschoenen wanneer je de toren wilt beklimmen. Door de helling en de kromme bouw van de toren zijn de traptreden niet geheel recht gebouwd.
- Draagtassen, rugzakken of handtassen mogen niet mee in de toren. Je kan ze achterlaten in de voorziene opbergruimte nabij de toren.
- Vergeet ook zeker niet om de typische foto te nemen waar je de Toren van Pisa tegenhoudt zoals je tal van andere toeristen zal zien doen.
- Wil je graag de Toren van Pisa bezoeken. Eén tip: koop je tickets online, zo kan je zeker binnen en kan je de (lange!) wachtrijen overslaan
Filmpje: Ontdek alvast de sfeerbeelden van de Toren van Pisa
Benieuwd naar hoe de scheve toren van Pisa eruitziet? In deze video kan je alvast wat inspiratie opdoen voor jouw bezoek aan de Toren van Pisa. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Italië moeten afreizen.
Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane
Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!