10 x typisch Spaanse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Spaanse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

8 april 2024 in Spanje0 reacties

Spanje, het land van de zon, prachtige Costa's én lekker eten!

Vertrek je binnenkort Andalusië, Noord-Spanje of de Spaans Costa's? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Spanje kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Spaanse eetcultuur en de Spaanse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Maak kennis met de heerlijke Spaanse keuken

Wanneer je de meerderheid vraagt naar de typische Spaanse specialiteiten, krijg je al snel als antwoord: tapas, chorizo, cerveza's en heerlijke sangria. Maar de Spaanse keuken is meer dan dat alleen. Spanje heeft namelijk een ijzersterke culinaire reputatie en zal je positief weten te verrassen.

Verse, lokale en seizoensgebonden producten

De Spaanse keuken maakt vaak gebruik van verse en lokale producten uit het seizoen. Men verkiest hoge kwaliteit van de producten in tegenstelling tot bijvoorbeeld diepvriesproducten of voorverpakte groenten en fruit.

Vis en zeevruchten zijn één van de meest typerende producten van de Spaanse keuken, de meest gebruikte daarvan zijn tonijn, kabeljauw, zeeduivel, inktvis en octopus, heek, sardines, vele types baars en zeer veel verschillende schaal- en schelpdieren. Spanje is niet voor niet de grootste vis- en zeevruchtenconsument ter wereld, op Japan na. Ook op het gebied van vlees en wild is de Spaanse gastronomie van alle markten thuis.

De Spaanse keuken verschilt natuurlijk per regio

Er zijn verschillende regio's in Spanje. En ook op culinair gebied zijn er belangrijke verschillen tussen deze regio’s. Meer nog, de regionale verschillen is wat de Spaanse keuken net zo rijk en gevarieerd maakt. Wat je bijvoorbeeld in een Catalaans restaurant kan bestellen, zal je dus amper of niet terugvinden in het Baskenland, Galicië of Andalusië.

Elke regio van Spanje heeft zijn eigen gerechten en unieke smaken. Aarzel dus zeker niet om elke specialiteit uit te proberen die dit land te bieden heeft. Hieronder vind je alvast enkele specialiteiten uit bepaalde regio’s.

  1. Wat moet je weten over uit gaan eten in Spanje?

Er bestaan tientallen gerechten, die van generatie op generatie doorgegeven worden. Spaanse gerechten hebben een unieke smaak, en dat merk je in geuren en kleuren! Daarnaast kan je de eetgewoonten van de Spanjaarden niet vergelijken met die van ons. Hieronder kom je alvast wat meer te weten over de Spaanse eetcultuur.

  • De lunch- en dinertijden in Spanje wijken enorm af van wat wij gewend zijn. Omdat de Spanjaarden aan het eind van de ochtend nog ontbijten, lunchen ze namelijk erg laat, tussen 14u00 en 16u00. Tijdens de lunch wordt er voornamelijk warm en vooral veel gegeten.
  • Ga je uit eten in Spanje? Hou dan best rekening met de openingstijden van de keuken. Tijdens lunchtijd zijn ze meestal tussen 14u en 16u30 open en ’s avonds van 21u uur tot middernacht. Dit kan verschillen van stad tot stad. In een stad als Barcelona zal je merken dat je op elk moment van de dag wel een restaurantje vindt.
  • Na de siësta wordt er eerst nog even een tussendoortje genuttigd, de 'zogenaamde meriënda'.
  • Tussen 21u en 22u gaan de Spanjaarden terug aan tafel. Dit diner is natuurlijk niet zo uitgebreid en zo veel als de lunch, maar het is wel weer een gezellig samenkomen van familie en/of vrienden met lekker eten en drinken. Een diner bestaat meestal uit een lekkere salade of sandwiches. Maar ook typisch Spaans eten, in de vorm van verschillende Spaanse hapjes.
  • In de Spaanse keuken wordt er genereus gebruik gemaakt van olijfolie, Spanje is dan ook de grootste olijfolieproducent ter wereld.
  • Spanjaarden eten zoetigheden of fruit vaak als dessert.
  1. Tapas eten in Spanje

Wat zijn Spaanse tapas precies?

Als je in Spanje op vakantie bent, kan je er niet onderuit om eens tapas te gaan eten. Tapas zijn verschillende kleine hapjes die je de hele dag door kan eten. Er zijn meer dan honderd soorten tapas te onderscheiden in zowel koude als warme tapas. Voor ieder wat wils dus!

Je hoeft ze trouwens ook niet al te ver te zoeken, want tapas worden zowat in bijna iedere bar in Spanje geserveerd. Echter heeft iedere streek in Spanje wel zijn eigen typische tapashapjes. Zo zal je in een kustplaats meer vistapas vinden en in andere streken meer vleestapas.

Wist je trouwens dat... Spanjaarden gewend zijn om hun servieten op de grond te gooien? Naar aanleiding van de vloer weten ze hoe goed de tapas zijn. Een vuile vloer betekent namelijk lekker eten!

Wanneer eet je Spaanse tapas?

Spanjaarden staan bekend als late eters. Zo dineren ze vaak pas tussen 21:00 en 23:00. Dit komt merendeels doordat ze doorheen de dag een kleine siësta houden. En omdat ze zoveel tijd hebben tussen hun maaltijden door, worden tapas dus vaak gebruikt als tussendoortje.

De bedoeling van tapas is ook dat je ze met elkaar deelt. Zo kan je ook meerdere dingen proeven en proberen. Het gaat hem bij de Spanjaarden ook vooral om het socializen en niet alleen om het eten. Wij beschouwen tapas als een soort van Spaans gerecht, maar eigenlijk is het meer de Spaanse manier van eten en alle gezelligheid die erbij hoort.

Wat is het verschil tussen tapas en Pinchos?

Waar tapas meestal op een bordje of in een kommetje geserveerd worden, is dit bij Pinchos (pintxos) steeds op een broodje. Pinchos zijn oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Spanje. Je krijgt een stukje stokbrood dat belegd is met vis, vlees of groeten. Ben je op reis in Baskenland proef dan zeker een Pincho, het is een ware lokale delicatesse.

Het beleg op het broodje wordt vastgeprikt met een stokje, hoe je stokje steeds bij, het geeft aan hoeveel je er gegeten hebt. Op reis door Spaans-Baskenland? Lees je zeker in over de mooiste bezienswaardigheden in San Sebastian en bezienswaardigheden in Bilbao.

Wat zijn de meest voorkomende tapas in Spanje?

  • Patatas Bravas, ook wel de frietjes van Spanje genoemd! Deze kleine gefrituurde aardappelblokjes worden meestal geserveerd met twee lekkere sausjes: alioli, een knoflookachtige mayonaise en een pittige tomatensaus.
  • Calamares, heerlijk in olijfolie gebakken inktvisjes. Mhmm...
  • Pan con tomate: een wit boordje dat bestreken is met tomaat en ondergedompeld wordt in olijfolie.
  • Ook olijven kunnen geserveerd worden als tapas. Soms worden deze gevuld met ansjovis of paprika.
  • Croquetas of 'de Spaanse kroket'. Croquetas bevatten een soort van dikke bechamelsaus, gemengd met uien en andere ingrediënten. De meest voorkomende soorten zijn Spaanse ham, paddenstoelen en kabeljauw.
  • Naast deze vijf bovenstaande tapas zijn er nog veel meer tapas die je zeker eens moet geproefd hebben.
  1. Paella, een Valenciaanse specialiteit

Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt. Maar één ingrediënt hebben ze echter allemaal gemeen: rijst.

Wat is Paella de Valencia precies?

Paella is een rijststoofpotje en is afkomstig van Valencia. Hier kan je nog de échte traditionele paella’s proeven. De hoofdingrediënten die men bij dit gerecht gebruiken zijn voornamelijk rijst, vis-en schaaldieren, snijbonen, saffraan, een tomatenbasis, stukjes kip en konijn en witte bonen. Alleen al voor het kleurenpalet van al deze ingrediënten zou je het overheerlijke gerecht willen proeven.

Weetje: De bereiding van paella is in Spanje een traditionele sociale zondagmiddag-gebeurtenis. De familie komt dan gezellig samen en de mannelijke leden zorgen voor een heerlijke paella.

Paella wordt gekookt en geserveerd in een ‘paellera’, een speciale grote ronde pan. Doordat men het serveert in de paellera geniet je bovendien ook nog van het lekkerste deel van de paella: de geroosterde, knapperige rijst die verbrandt ligt aan de randen van de pan.

Ben je zelf op bezoek in Valencia en wil je graag de handen uit te mouwen steken en zelf aan de slag met zo'n grote paella pan? Bij Verrassend Valencia kan je een workshop volgen, hier leer je van een Valenciaan in Valencia hoe je de traditionele paella moeten maken. Op een zondag tijdens de lunch: Spaanser wordt het niet.

Wil jij ook graag Valencia ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze uitgestippelde rondreis Murcia en Valencia en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Chicharro al Chacolí uit Baskenland

Chicharro al Chacolí is een specialiteit uit de Baskische keuken. Het gerecht wordt gemaakt op basis van horsmakreel. Tijdens de bereiding worden er aan de horsmakreel, tomaten, uien, wortels, prij, knoflook en olijfolie toegevoegd. Maar wat het gerecht zo bijzonder maakt, is toch wel de toevoeging van een glaasje Chacolí. Chacolí is een licht mousserende, zeer droge witte wijn uit het Baskenland. De perfecte combinatie!

Wil jij ook graag het Baskenland ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze 11-daagse rondreis Baskenland en Cantabrië en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Cocido Madrileño uit Madrid

Cocido Madrileño is een typisch gerecht voor Madrid. Het gerecht werd oorspronkelijk door de arbeidersklasse gebruikt om de koude winters in het binnenland te doorstaan. Cocido Madrileño is een stoofpotje dat vaak kikkererwten, wintergroenten, varkensvlees, spek, gehaktballen en bloedworstjes bevat.

Na bijna drie uur sudderen is het gerecht klaar om te serveren. De traditionele en correcte manier om deze Madrileense stoofschotel te serveren is om eerst de soepbouillon als voorgerecht te drinken en nadien de ingrediënten als hoofdgerecht. Let op, dankzij al deze ingrediënten kan het gerecht al eens op je maag liggen.

  1. Fabada Asturiana uit Asturië

Fabada Asturiana is ook een heerlijk stoofpotje maar deze keer afkomstig uit Asturië. Je kan het wat vergelijken met de Cocido Madrileño maar het hoofdingrediënt hier is ‘fabas’. Fabas is een soort witte boon die urenlang gekookt wordt en nadien vermengd wordt met andere ingrediënten als varkensvlees, spek, chorizo en morcilla bloedworst. Zo bekom je een heerlijk stevig stoofpotje.

Nog op zoek naar inspiratie voor tijdens je verblijf? Lees meer over de mooiste plekjes in Asturië.

  1. Andaluzische gazpacho en salmorejo

Een ander typisch en bekend Spaans gerecht is Gazpacho. Gazpacho is afkomstig uit de streek van Andalusië en wordt bereid met tomaten, komkommers, paprika’s, uien, olijfolie en azijn. Simpelweg is het een koude tomatensoep met rauwe groenten. Heerlijk op een warme zomerdag!

Salmorejo is wat te vergelijken met de gazpacho. Alleen is het gerecht oorspronkelijk uit Cordoba en is dikker van textuur. Ook deze koude soep wordt bereid met knoflook, tomaten, olijfolie en broodkruimels. Het is gebruikelijk om dit te serveren met blokjes ham, hardgekookt ei en geroosterde broodcroutons.

Wil jij ook graag Andalusië ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze rondreizen Andalusië en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Tortilla de patatas: Spaanse aardappelomelet

Tortilla de patatas is een van de bekendste specialiteiten in Spanje. Het gerecht werd voor het eerst vermeld in 1817 en kan je vandaag de dag zo goed als overal in Spanje bestellen. Het is een perfect voorbeeld van de eenvoud en verfijndheid van de Spaanse keuken.

Er wordt gezegd dat de allereerste tortilla bereid geweest werd door een arme inwoonster van Navarra, die een Spaanse generaal een maaltijd moest voorschotelen. Omdat ze niet veel in huis had, maakte ze wat van aardappelen, uien en eieren een aardappelomelet.

Het gerecht bestaat simpelweg uit het braden van aardappelen, het mengen met een geklutst ei en het samen koken tot wanneer het ei begint te koken.

De uiteindelijke textuur mag best smeuïg zijn. Men noemt het ook wel eens de Spaanse aardappelomelet. Je kan het gerecht eventueel ook maken met gebakken uitjes, chorizo, courgette of andere ingrediënten naar keuze.

  1. Pulpo a Feira uit Galicië

Houd je van octopus? Dan moet je dit gerecht zeker eens proeven! Pulpo a Feira is een echte delicatesse en staat op heel wat menu’s in Noord-Spanje. Pulpo a Feira, ook wel Pulpo a Gallego genoemd, is typerend voor Galicië. Galicië is gelegen aan de Atlantische Oceaan en staat bekend om zijn ongelooflijk lekkere zeevruchten.

De octopus wordt gekookt en geserveerd in dunne plakjes, met een vleugje olijfolie, grof zout en paprika's. Ook de textuur van het gerecht is vrij zacht en de smaak is sterk maar verfijnd. Je kan Pulpo a Feira ook eten met gekookte aardappelen.

Op rondreis door Noord-Spanje? Gelijk heb je! Nog op zoek naar wat inspiratie? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door het noorden van Spanje!

  1. Crema Catalana, de Spaanse Crème Brûlée

Nog zo’n bekend gerecht is de Crema Catalana, ook wel de Catalaanse room genoemd. Dit bijzonder lekkere nagerecht komt traditioneel voor in de Spaanse regio Catalonië. De basis van een Crema Catalana bestaat voornamelijk uit custard, een typisch mengsel van eieren en melk dat verdikt wordt door het te verwarmen tot maar liefst 80°C. Nadien nog wat gekarameliseerde suiker toevoegen en proeven maar! Je kan het ook wel vergelijken met de klassieke Franse crème brûlée. Een echte aanrader!

Wil jij ook graag Catalonië ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze 13-daagse rondreis door Catalonië en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Pata Negra of Jamon Iberico

Pata Negra is een andere benaming voor de Ibérico ham. Het verwijst naar de ‘zwarte poten’ van de Ibérico varken waarvan deze ham geproduceerd wordt. De Ibéricoham is afkomstig uit het zuidwesten van Spanje en is een ware delicatesse waar Spanjaarden dol op zijn. De Spaanse ham is befaamd als een van de beste rauwe soorten ham ter wereld. Waar je ook op vakantie bent in Spanje de Ibéricoham is overal te vinden. De ene is al wat duurder als de andere. De allerduurste ham is zonder twijfel de "Jamón Ibérico de Bellota 100% Pata Negra".

  1. Spaanse migas

Migas is de Spaanse vertaling voor (brood)kruimels. In dit recept wordt dan ook gemaakt van oud brood. Het gerecht komt oorspronkelijk van de herders die het voedsel meenamen tijdens hun lange tochten in de bergen. Zij bereidden de migas met schapenvet en wat knoflook of paprikapoeder voor de smaak. Tegenwoordig kan je het recept op allerhande manieren bereiden. De meest voorkomende migas zijn met verse groentes als courgette, ui of aubergine. Sommigen voegen er zelfs stukjes fruit aan toe, zoals druiven.

  1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?