17 mooiste bezienswaardigheden Catánia | Reisgids oostkust Sicilië
Catánia mag dan wel chaotisch zijn, het is ook erg sfeervol, authentiek en groots. De stad weerspiegelt ‘jong’ Sicilië – de ruwe sfeer, de energie en de down-to-earth houding staat in sterk contrast met het meer verfijnde Palermo. Maar in de historische kern van Catania, op de UNESCO lijst, vindt Palermo zeker haar gelijke.
Wij zetten alvast de belangrijkste bezienswaardigheden in Catánia op een rijtje voor jou.
Inhoud artikel
Het afschrikwekkende Castello Ursino
Castello Ursino, werd gebouwd in de 13de eeuw en keek ooit uit over de stad vanop een klif in de zee. De uitbarsting van de Etna in 1669 veranderde het landschap echter drastisch. Het kasteel werd volledig ingesloten door lava, waardoor het nu op het vasteland staat in plaats van in de zee. In het gebouw vind je vandaag de dag een museum dat de archeologische collectie van de familie Biscaris tentoonstelt.
Porta Uzeda, de toegangspoort tot de Via Etnea
Porta Uzeda is gelegen op de Piazze del Duomo. Het werd gebouwd om Via Etnea te verbinden met de haven, en twerd vervolledigd in 1696. Het werd gebouwd onder opdracht van de hertog van Camastra. De naam is een eerbetoon aan een Spaanse edelman, de hertog van Uzeda, die de onderkoning van Sicilië was van 1689 tot 1696.
De fonteinen van de Piazza del Duomo
De Fontana dell’Amenano staat aan de zuidkant van Piazza del Duomo. Het werd gebouwd in 1867 door de Napolitaanse artiest Tito Angelini. Hij gebruikte marmer uit Carrera. De trap achter de fontein leidt naar de bekende vismarkt (zeker een bezoekje waard als je tijd hebt). Centraal op het plein staat nog een andere fontein, Fontana dell’Elefante.
De Fontana dell'Elefante is misschien wel de meest memorabele bezienswaardigheid van de stad. De lachende olifant, die in de loop der jaren het symbool van Catania is geworden, is vervaardigd uit lavasteen. De olifant staat bekend als Liotru, en de Egyptische obelisk bovenop het monument heeft, volgens de legende, magische krachten.
De Kathedraal van Catania
De Cattedrale di Catania, in barokstijl, is het werk van Giovanni Battista Vaccarini. Hij ontwierp de nieuwe voorgevel van de kathedraal na de aardbeving van 1693, die het gebouw grotendeels vernielde. Hoewel er hier en daar nog elementen van het originele gebouw te zien zijn, hebben aardbevingen en vulkaanuitbarstingen over de eeuwen heen hun sporen achtergelaten. De kathedraal is verschillende keren opnieuw opgebouwd geweest, sinds er tussen 1078 en 1093 de eerste versterkte kerk op de overblijfselen van oude Romeinse baden werd gebouwd.
Het prachtige Teatro Massimo Bellini
Het Teatro Massimo Bellini is een groot operahuis, genoemd naar de hier geboren componist Vincenzo Bellini. Het opende zijn deuren in 1890 met een voorstelling van zijn meesterwerk, Norma. Er zijn 1.200 plaatsen in het theater en er worden het hele jaar door evenementen en optredens gehouden. De mooi versierde binnenkant is de ideale plek voor opera in Catania.
Het Palazzo Minoriti
Het Palazzo Minoriti van de prefectuur in Catania dateert uit de 17de eeuw. Het heeft een interessante voorgevel met monumentale bogen, op een reeks zuilen die het lange balkon ondersteunen. Vroeger was dit het klooster van de Orde van Minoriti.
De Siciliaanse barokstijl in de Basilica della Collegiata
De Basilica della Collegiata, een mooi voorbeeld van de Siciliaanse barokstijl, werd vervolledigd in 1768. Ze werd gebouwd na de aardbeving van 1693, die een groot deel van Catania vernielde. Het ontwerp van de kerk, die ook wel bekend staat als Santa Maria dell’Elemosina, wordt toegewezen aan Angelo Italia. De voorgevel werd in barokstijl ontworpen door Stefano Ittar. Binnenin de basiliek zijn er een aantal interessante kunstwerken, waaronder fresco’s op de gewelven die dateren uit de late 19de eeuw.
Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.
Het grote Monastero Benedettini
Het Monastero Benedettini is één van de grootste, Benedictijnse kloosters in heel Europa. Het is een UNESCO World Heritage site die open is voor het grote publiek, hoewel het nu ook gebruikt wordt door het Humanities Department van de Universiteit van Catania. Het klooster in Catania is in het bijzonder fascinerend omdat verschillende onderdelen uit variërende periodes dateren. Je kan een rondleiding met gids krijgen, en in het Museo de Fabricca krijg je meer uitleg over het gebouw en zijn constructie.
Sfeer opsnuiven op de oudste markt
Wil je de authentieke sfeer van de stad opsnuiven, ga dan eens naar La Pescheria, de vismarkt die doorgaat op het Piazza Pardo. Deze markt is de oudste van de stad en wordt ook wel "a piscaria" genoemd in het lokale dialect. Hier zal je overrompeld worden door heel wat geuren en links en rechts geschreeuw van de marktkramers die hun vis proberen te verkopen. Alle marktkramers kennen elkaar ook, aangezien sommige hier al heel hun leven een kraampje hebben. Dit moet je echt eens gezien hebben!
Neem een kijkje naar de Fontana dell’Amenano
Recht tegenover het gemeentehuis vind je op het Piazza Duomo een grote fontein, Fontana dell’Amenano. Deze fontein is vernoemd naar de rivier die onder de stad stroomt en nét op deze plek bovengronds komt om vanaf hier verder richting de zee te stromen. De locals noemen deze fontein ook wel ‘acqua o linzolu’, wat betekent ‘het water van het laken’. Deze naam gaven ze omdat het stromende water eruitziet als een laken dat aan de waslijn hangt te drogen. Leuk om hier even te stoppen wanneer je in de buurt bent!
Wandel langs het Anfiteatro Romano
Het Anfiteatro Romano di Catania ligt een beetje verborgen in het centrum van de stad. Het anfiteatro is niet zo heel groot, maar wel de moeite waard om te bezichtigen. Het is speciaal om te zien dat het grootste gedeelte van het Anfiteatro eigenlijk onder de bebouwing van de stad gelegen is. Het schijnt vroeger heel groot geweest te zijn, maar nu bevindt het grootste gedeelte zich dus onder de huizen. Er is ook een deel dat open ligt en dat je kan wel goed bekijken. Je kan er ook omheen wandelen of bezoeken (toegangsprijs te betalen).
Beklim de Chiesa della Badia di Sant’Agata
De Chiesa della Badia di Sant’Agata is een mooie kerk gelegen naast de kathedraal van Catania, in een zijstraat van Piazza del Duomo. Deze kerk is klein en mooi, maar niet héél speciaal. Wat deze kerk echter wel echt een bezoek waard maakt, is de kerktoren die je kan beklimmen. Zo’n150 treden brengen je naar de eerste verdieping voor een prachtig uitzicht. Daarna kan je nog smallere wenteltrap beklimmen naar het dak. Vanaf hier heb je werkelijk een fantastisch uitzicht over de hele stad. Als je rond 12 uur er bent hoor je alle kerken de klokken luiden en dat zijn er heel wat! Je kan hier genieten van uitzicht over de stad Catania én de Etna-vulkaan (bij mooi weer). Om de kerktoren te beklimmen betaal je €4. Zeker doen!
Barokke gebouwen op Piazza Università
Op het Piazza Università vind je aan allebei de kanten van het plein imposante gebouwen, met natuurlijk het grote universiteitsgebouw al blikvanger. Dit plein is een ideale stop als onderbreking in de grote winkelstraat. Je kan er rustig rondkijken naar de barokke gebouwen, met onder andere ook het gymnasium. ’s Avonds is het erg leuk vertoeven op dit plein, maar ook overdag leeft het er dankzij de winkels en restaurantjes.
Ontdek het oude steegje Via Crociferi
In Catania kan je verdwalen in de vele oude steegjes en gezellige straatjes. Zo'n steegje dat je zeker eens moet ontdekken is Via Crociferi. Dit is een van de oudste in Catania en je vindt hier de mooiste kerkjes zoals de Sint Benedictuskerk (met mooie Sint Benedictusboog), de San Giuliano kerk en de San Francesco Borgia kerk, die allemaal dateren uit de 18de eeuw. Veel te zien dus in één zo'n straatje! Verder vind je er ook nog een faculteit van de Universiteit van Catania, dit gebouw was vroeger een paleis. Neem zeker ook je tijd om in andere steegjes en straatjes te verdwalen!
Ontdek de musea van Le Ciminiere
- Le Ciminiere is een modern museumcomplex dat zich bevindt in een omgebouwde zwavelraffinaderij. Het meest interessante museum is het Museo Storico dello Sbarco, dat de geschiedenis van de geallieerde landingen van de Tweede Wereldoorlog op Sicilië illustreert, met een focus op ‘Operatie Husky’.
- Opmerkelijk is ook het Museo del Cinema. Hier kom je meer te weten over de evolutie van het maken van films en ontdek je ook en dat filmposters, vintage cinema-apparatuur...
- De musea zijn enkel te bezoeken tegen betaling. Let op: soms kan je een museum enkel bezoeken met gids!
Mooie strandjes in Catania
In Sicilië vind je enkele prachtige stranden, maar ook in Catania zijn er genoeg strandjes waar je even kan relaxen. Wij tippen de beste plekjes:
- Spiaggia della Playa (in de buurt van Catania) is een extreem lange strand en de lievelingsplaats van heel wat locals. Er zijn restaurantjes waar je een hapje kan eten en prachtige uitzichten (over de Etna).
- Spiaggia nera di San Giovanni Li Cuti, gelegen in de buurt van Cerza, is een vrij lang rotsachtig strand.
- Le Capannine is een erg gezellig strand, leuk ingekleed, vriendelijk personeel en veel dingen te doen. Het is er gezellig druk en niet zo duur. Voor ongeveer 10 euro per persoon heb je entree en een ligbedje met prachtig uitzicht op de Etna. Er zijn ook drankjes beschikbaar en eten.
- Een drukbezocht strand is het strand van Palaia, een van de bekendste en meest bezochte stranden van Catania. Het is een lang en breed zandstrand in het zuiden.
- Tot slot is Lido Azzurro Beach ook een erg leuke plek om te relaxen. Je kan hier een ligbedje huren en genieten van een fris drankje. In de zomer kan het hier wel druk worden.
Proef een ‘minne’: gebakjes in de vorm van een vrouwenborst
Een beetje gek (en ook wel creepy als je het verhaal kent) maar in zowat elke bakkerij in Catania vind je minne, kleine ronde gebakjes in de vorm van een vrouwenborst. Deze gebakjes verwijzen naar het verhaal van Agata, een prachtige vrouw die weigerde om zich over te geven aan de lusten van een landvoogd. De landvoogd was beledigd en strafte Agate, hij liet namelijk haar borsten afsnijden.
De gebakjes zijn logischerwijze rond om de borst na te bootsen, geglazuurd met in het midden een gekonfijte kers. De vorm moet altijd perfect zijn en het deeg wordt daarom lang gekneed.
Opgelet: de som van de minne (il conto delen minne) is altijd even: twee gebakjes, want twee borsten. Heb jij nog zin in een gebakje nadat je het verhaal van Agate gehoord hebt?
Waar overnachten op Sicilië? (met korting)
Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.