13 x mooiste bezienswaardigheden in Chemnitz: wat zien & doen tijdens je verblijf

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Chemnitz: wat zien & doen tijdens je verblijf

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Chemnitz + verblijftips

Oorspronkelijk gesticht in de middeleeuwen als een textielcentrum, groeide Chemnitz uit tot een belangrijk industrieel knooppunt tijdens de 19e en 20e eeuw. De stad werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij veel van het historische centrum werd verwoest. Tijdens de DDR-periode stond de stad bekend als Karl-Marx-Stadt, een naam die het droeg van 1953 tot de Duitse hereniging in 1990.

Vandaag de dag ontwikkelt Chemnitz zich als een moderne stad met een mix van industrie, cultuur en innovatie. In deze blogpost ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in Chemnitz.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Chemnitz

Chemnitz ligt in het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen. De stad is gelegen aan de voet van het Erzgebirge (Ertsgebergte), een berggebied dat zich uitstrekt langs de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Je kan de mooiste bezienswaardigheden makkelijk te voet verkennen, bekijk zeker eens onze stadswandeling door Chemnitz.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Chemnitz op de kaart

  1. Karl-Marx-Monument

Het iconische Karl-Marx-Monument, met een hoogte van 7 meter, is een van de grootste borstbeelden ter wereld en herinnert aan de periode dat de stad bekendstond als Karl-Marx-Stadt tijdens de DDR-tijd. Het zware beeldhouwwerk is gemaakt van brons en staat op een groot granieten sokkel, het weegt maar liefst 40 ton!

  1. Staatsmuseum voor Archeologie Chemnitz

In mei 2014 opende het Staatsmuseum voor Archeologie Chemnitz in het historische warenhuis Schocken, ontworpen door Erich Mendelsohn. Het museum herbergt meer dan 6000 artefacten, van het paleolithicum tot het vroege industriële tijdperk, en biedt een uitgebreide reis door de geschiedenis van Saksen op 3 verdiepingen.

Met 3000 m² expositieruimte en moderne technologie toont het de ontwikkeling van Saksen vanaf de eerste bewoners tot de industrialisatie. De 4de verdieping biedt wisselende tentoonstellingen. Ook zijn er ruimtes gewijd aan de geschiedenis van het warenhuis, architect Erich Mendelsohn en medeoprichter Salman Schocken.

Een hoogtepunt is de kinetische sculptuur van Saksen, die door alle 3 verdiepingen van de permanente tentoonstelling loopt.
  1. Kulturkaufhaus Tietz

Het Kulturkaufhaus Tietz in Chemnitz, gebouwd in 1913 door Wilhelm Kreis, diende oorspronkelijk als warenhuis voor Kaufhaus Tietz. Na de Tweede Wereldoorlog werd het omgebouwd tot winkelcentrum en in 2004 heropend als "DAStietz" na restauratie. Het gebouw herbergt nu de Stadsbibliotheek van Chemnitz, avondonderwijs, het Museum voor Natuuronderwijs en de New Saxonian Gallery. Daarnaast zijn er winkels zoals een bakkerij en een Fair Trade Shop.

Op de binnenplaats zijn fossielen van het versteende woud van Chemnitz te zien, de grootste plantenfossielencollectie in Europa. Het Stefan-Heym-Forum biedt een tentoonstelling over de in Chemnitz geboren schrijver Stefan Heym.

WANDELTIP: Ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden tijdens onze stadswandeling door Chemnitz.

  1. Bezoek verschillende musea in Chemnitz

Gunzenhauser Museum

Het Gunzenhauser Museum is gevestigd in een voormalige bank en toont een moderne kunstcollectie die is samengesteld door een galeriehouder, met talrijke stukken van grafisch kunstschilder Otto Dix. In het museum vind je informatieve documenten die inzicht geven in het leven van verschillende kunstenaars, zowel in het Engels als in het Duits. De verscheidenheid aan tentoongestelde kunstwerken biedt volop inspiratie en nodigt uit tot nadenken.

Industriemuseum Chemnitz

Het Industriemuseum Chemnitz biedt een fascinerende reis door drie eeuwen industriële geschiedenis, gevestigd in de voormalige gieterijhal van de gereedschapsmachinefabriek Escher AG. Sinds 1999 is het terrein geleidelijk gerenoveerd, waarbij de gieterijhal en het machinehuis behouden zijn gebleven als kern van het museum. Met een collectie van ongeveer 30.000 stukken verdeeld over 21 thema's, toont het museum momenteel zo'n 850 objecten, waaronder bijna 500 gereedschapsmachines en 50 houtbewerkingsmachines. Het museum geeft zo een uitgebreid overzicht van het Saksische industriële erfgoed. Meer info op de website.

Museum für sächsische Fahrzeuge Chemnitz

In een van de oudste parkeergarages van Duitsland kan je een privécollectie met voertuigen uit Saksen verkennen. In de 20e eeuw hebben niet minder dan 15 bedrijven in Saksen bijgedragen aan de productie van bedrijfsvoertuigen. Vandaag de dag worden sommige van deze bedrijven alleen nog door specialisten herkend. In het Museum für sächsische Fahrzeuge Chemnitz in Hartmannsdorf vlakbij Chemnitz worden ongeveer 50 zorgvuldig gerestaureerde stukken tentoongesteld in wisselende tentoonstellingen. In dit museum kan je het auto-erfgoed van Saksen verkennen en getuige zijn van de evolutie van bedrijfsvoertuigen in de regio.

  1. Opera van Chemnitz

Het operahuis van Chemnitz, met zijn indrukwekkende neoklassieke façade, is een architectonisch juweel in de stad en biedt een breed scala aan hoogwaardige opera-, ballet- en theatervoorstellingen. Het operahuis werd geopend in 1909 en is ontworpen door de beroemde Duitse architect Richard Möbius. Het gebouw wordt gekenmerkt door symmetrie, grote zuilen en een imposante gevel die de grandeur van klassieke gebouwen weerspiegelt.

Net als vele andere gebouwen in Chemnitz, werd ook het operagebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog werd het gerestaureerd en in 1951 opnieuw geopend. Later in de jaren 90 werd het interieur volledig hersteld, met aandacht voor de historische details. Bekijk hier de actuele voorstellingen in het operahuis van Chemnitz.

  1. Kaßberg-gevangenis

De Kaßberg-gevangenis is van groot historisch belang omdat het een voormalige locatie was waar het Oost-Duitse regime gevangenen vasthield en vrijliet. Het is een herinnering aan het onrecht dat tijdens de Duitse deling werd aangedaan. Tussen 1962-1963 en in 1989 zorgde de federale regering ervoor dat meer dan 33.000 politieke gevangenen op deze locatie werden vrijgelaten, wat het begin markeerde van hun reis naar de vrijheid.

Bovendien fungeerde het complex als een detentiecentrum voor voorhechtenis voor de Staatsveiligheid en daarvoor voor de Sovjet geheime politie NKVD/MGB. Bovendien herbergde de Kaßberg-gevangenis tijdens het nazi-tijdperk leden van verschillende slachtoffergroepen, wat de historische betekenis als symbool van onderdrukking en veerkracht nog vergroot. Meer info op de website.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van deze prachtige regio? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Dresden en Saksisch Zwitserland.

  1. Het oude stadhuis van Chemnitz

Het oude stadhuis, gebouwd tussen 1496 en 1498 in laatgotische stijl, heeft diverse renovaties ondergaan en dient onder andere als kantoor voor de burgemeester. Tijdens het bombardement op Chemnitz op 5 maart 1945 raakte het zwaar beschadigd, maar de gewelven op de eerste verdieping bleven behouden. Na de wederopbouw werd een extra verdieping toegevoegd.

De voorkant van de stadhuistoren wordt gesierd door het portaal Judith Lucretia uit 1559. Het werd gemaakt door Merten Groß, een raadslid, lakenfabrikant en handelaar, en ging later door verschillende eigenaren totdat het in 1589 in het bezit kwam van de familie Neefe. Het portaal sierde ooit het patriciërshuis van de welgestelde langeafstandshandelaar Paul Neefe, dat halverwege de 16e eeuw aan het marktplein stond. Tot 1910 sierde het portaal het "Neefes Haus", dat later in 1815 werd omgebouwd tot hotel "Römischer Kaiser" nadat het in 1804 was verkocht. Sinds 2001 siert een figuratief carillon met zes bronzen figuren, gemaakt door beeldhouwer Johannes Schulze, het portaal.

  1. Jakobikirche

Het oude stadhuis staat in de buurt van de Jakobikirche, die waarschijnlijk samen met de eerste nederzetting werd gebouwd. In de loop der tijd onderging de kerk talrijke aanpassingen, renovaties en restauraties. Helaas werd de kerk, net als veel andere gebouwen, in 1945 het slachtoffer van bombardementen en vernielingen. Sindsdien is de kerk echter zorgvuldig gereconstrueerd en nu toegankelijk voor bezoekers. Het hele jaar door vinden er binnen de muren verschillende evenementen plaats..

  1. Rode Toren

De Rode Toren werd eind 12e eeuw als verdedigingstoren van de nabijgelegen nederzettingen gebruikt en later als residentie van de stadsbaljuw. Rond 1230 werd de toren waarschijnlijk onderdeel van de stadsmuren. De naam van de Rode Toren komt van het rode bouwmateriaal, "porfiertuf uit Chemnitz", dat veel in de vroegste bouwwerken van de stad werd gebruikt.

Eind 15e eeuw kreeg de toren een bakstenen vloer met rode dakpannen voor extra esthetiek. Oorspronkelijk gepleisterd en waarschijnlijk wit geschilderd, heeft de toren in de loop der tijd verschillende veranderingen ondergaan. Tot ongeveer 1900 dienden de toren en het bijgebouw als gevangenis, waardoor het beschermd was tegen sloop tijdens de ontmanteling van de vestingwerken aan het begin van de 19e eeuw.

Aan het einde van de 19e eeuw raakte de Rode Toren verscholen achter andere gebouwen, waarbij alleen de koepel zichtbaar bleef. Tijdens een luchtaanval aan het einde van de Tweede Wereldoorlog brandde de toren volledig af. Hij werd tussen 1957 en 1959 herbouwd en herstelde zijn iconische status in de skyline van Chemnitz.

  1. Kunstcollecties van Kunstsammlungen Chemnitz

De Kunstcollecties van Kunstsammlungen Chemnitz, opgericht in 1909 onder leiding van Richard Möbius, openden met een tentoonstelling van de expressionist Karl Schmidt-Rottluff. Het museum herbergt nu zo'n 70.000 objecten, variërend van de 16e tot de 21e eeuw.

  • De schilderijenafdeling toont werken van onder meer Caspar David Friedrich, Ernst Ludwig Kirchner, Edvard Munch en Georg Baselitz.
  • De beeldencollectie bevat sculpturen van Edgar Degas, Aristide Maillol en Tony Cragg.
  • In de grafische collectie bevinden zich 28.000 werken op papier, waaronder stukken van Lyonel Feininger en Honoré Daumier.
  • Verder omvat de collectie textiel- en decoratieve kunst, waaronder Koptische stoffen en een uitgebreide verzameling kousen uit de vroege 20e eeuw.
  • Het Carlfriedrich Claus Archief bewaart de volledige nalatenschap van de kunstenaar, en de kunstbibliotheek bevat meer dan 70.000 boeken. Meer info op de website.
  1. Schloßteichinsel

Maak ook zeker een wandeling naar het beroemde staatspark rond een prachtig meer. Met uitgestrekt groen, kinderspeelplaatsen en nog veel meer biedt dit park een heerlijk toevluchtsoord voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Het gebied rond de kasteelvijver heeft historische wortels bij het klooster Chemnitz. In 1493 liet abt Heinrich von Schleinitz de vijver aanleggen als visvijver, gevoed door de Pleißenbach. Na de opheffing van het klooster kwam de vijver onder het beheer van het kantoor van Chemnitz.

In 1860 kocht de stad de vijver en transformeerde deze tot een recreatiegebied. Op het Schloßteichinsel, of Kasteelvijvereiland, staat de Zipperfontein, gebouwd in 1913, en een nieuw concertpaviljoen dat na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Tijdens de warmere maanden kan je er ook roei- en waterfietsen huren.

  1. Uitstap naar de zoo van Chemnitz

Op zoek naar een leuke daguitstap vanuit Chemnitz? Dan kan je eventueel een bezoekje plannen aan de dierentuin van Chemnitz te vinden in een rustige en groene omgeving net buiten de stad. De zoo herbergt bijna 1500 dieren van meer dan 250 verschillende soorten, met een focus op bedreigde diersoorten en diersoorten uit gematigde klimaatzones. Je kan er naast de schattige dieren ook bedreigde en zeldzame diersoorten van over de hele wereld bewonderen. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Chemnitz?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Chemnitz? Er zijn verschillende accommodaties in het stadscentrum, van boetiekhotels tot budgethotels en appartementen of je kan net buiten het centrum overnachten om te ontsnappen aan de stadsdrukte. Hieronder enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Chemnitz.

  • Hotel an der Oper ligt tegenover het operahuis, midden in het centrum. Dit viersterrenhotel biedt elegante kamers met uitzicht op het Opernhaus en biedt faciliteiten zoals een spa, sauna en een uitstekend restaurant. Meer info en boeken.
  • Het alexxanders Hotel & Boardinghouse, Restaurant is een gezellig hotel gerund door een familie. Het hotel combineert de sfeer van een boetiekhotel met de gemakken van een boardinghouse. De kamers en appartementen zijn stijlvol ingericht, en het hotel biedt persoonlijke service. Meer info en boeken.
  • Land & Leben Pension is een charmante B&B in een prachtig vakwerkhuis met een gezellige binnenplaats. De B&B biedt charmant ingerichte kamers en iedere ochtend een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland ? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Saksisch-Zwitserland met alle belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland en Noord-Tsjechië (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Saksisch-Zwitserland.

Saksisch-Zwitserland

Gratis reisgids Saksisch-Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?