10 x daguitstappen en excursies vanuit Dresden: de leukste tours + tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x daguitstappen en excursies vanuit Dresden: de leukste tours + tickets boeken

2 oktober 2024 in Saksen0 reacties

Overzicht met de leukste daguitstappen vanuit Dresden + waar tickets boeken?

Hoewel Dresden een stad is die zelf genoeg te bieden heeft om meerdere dagen te verkennen, is het ook de ideale uitvalsbasis voor daguitstappen naar enkele van de mooiste plekken in Duitsland en zelfs het naburige Tsjechië. Of je nu houdt van natuur, cultuur, geschiedenis of ontspannen in pittoreske stadjes, vanuit Dresden kan je in korte tijd tal van indrukwekkende bestemmingen bereiken.

Wil je de drukte van de stad even ontsnappen? Of heb je het even gehad met alle musea? Dan kan je een van onderstaande daguitstappen en excursies vanuit Dresden maken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Dresden

Duur1 à 3 dagen ()
VliegticketsBoek je vlucht naar Leipzig of Berlijn en reis van daaruit verder naar Dresden. Vergelijk je vliegtickets bij Cheaptickets, Momondo of Transavia
Met de treinJe kan ook met de European Sleeper naar Dresden reizen, tickets vanaf € 149 (boek hier je treintickets)
Of boek je treintickets met de NS International
VerblijvenOvernachtingen in Dresden:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Dresden? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Maak een daguitstap naar Saksisch Zwitserland

Ben je even uitgekeken op de binnenstad van Dresden en wil je graag een uitstap maken? Trek er dan een dagje op uit naar het Nationaal Park Saksisch Zwitserland tegen de grens met Tsjechië. Dresden ligt op 1u30 rijden van het Saksisch Zwitserland en is makkelijk op eigen houtje te verkennen. Wil je toch liever een georganiseerde tour volgen? Dat kan ook! Er worden verschillende tours en uitstappen vanuit Dresden naar Saksisch Zwitserland georganiseerd.

Als je de kans krijgt, neem dan zeker eens een kijkje bij de beroemde uitkijkrots Bastei en een van de grootste vestingwerken van Europa, het fort Königstein. Je hebt ook de mogelijkheid om een stoomboottocht ter plaatse te maken op de grootste historische stoombootvloot met zijwieltjes!

Wat nog meer zien & doen in Saksisch Zwitserland?

  • Wandelliefhebbers kunnen één of meerdere dagen uittrekken om een stukje van een van de mooiste wandelroutes in Duitsland te wandelen: de Malerweg. Deze route van zo'n 116 kilometer lang (nee hoor, je hoeft deze kilometers niet allemaal af te leggen) brengt je meteen langs heel wat van de mooiste plekjes van Saksisch Zwitserland.
  • Bezoek Pirna, de grootste stad van de regio met het Kasteel Sonnenstein en het natuurlijk openluchttheater van Felsenbühne Rathen, gelegen aan de voet van de rotsen en Neurathen.
  • Niet ver van Pirna (zo'n 10 minuten rijden ervan) kan je nog even een bezoek brengen aan de Barockgarten Großsedlitz, een indrukwekkende baroktuin van 18 hectare, een ontwerp vergelijkbaar met de beroemde tuinen van Versailles.
  1. Of steek de Tsjechische grens over naar Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland (České Švýcarsko) is een prachtig stukje groen. De naam is wat ongelukkig gekozen, want deze regio ligt in Tsjechië en grenst aan Duitsland. Het nationaal park ligt ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van Dresden. Met de auto duurt de rit ongeveer 1 uur, afhankelijk van je specifieke bestemming in het park en de route die je neemt. Het is er uitzonderlijk mooi en er valt heel wat te zien en te beleven.

  • Wandel naar de grootste zandstenen boog van Europa (Pravčická Brána).
  • Maak een boottochtje op de Kamenice door de indrukwekkende Edmund-kloof.
  • Bezoek de stad Děčín met een rijk erfgoed, waaronder het kasteel van Děčín bovenop de heuvel, verschillende historische kerken en opmerkelijke bruggen.
  • Vysoká Lípa is een van de oudste nederzettingen in het Nationaal Park, met een rijke geschiedenis.

DAGUITSTAP: Het beste van twee werelden? Bezoek dan Saksisch Zwitserland én Boheems Zwitserland vanuit Dresden. Ontdek de natuurlijke schoonheid van Bohemen en het Nationaal Park Sächsische Schweiz met gids (inclusief vervoer van en naar het hotel, entreetickets voor Bastei Pravčická Brána en de Kamenice-kloof. Boek hier je daguitstap.

  1. Kastelen spotten vanuit Dresden

De deelstaat Saksen, met Dresden als cultureel middelpunt, staat bekend om zijn indrukwekkende kastelen en barokke paleizen, die een fascinerend inkijkje bieden in de rijke geschiedenis van de regio. Veel van deze kastelen liggen op korte afstand van Dresden en zijn perfect te bezoeken tijdens een daguitstap. Ideaal voor kasteelliefhebbers! Je kan ze op eigen houtje opzoeken of aan de hand van een georganiseerde tour die je op voorhand kan boeken. Hieronder enkele van de meest opvallende kastelen in de nabijge omgeving van Dresden (max. 2uur rijden):

Slot Pillnitz

Slechts een korte rit langs de Elbe brengt je naar het prachtige Slot Pillnitz. Dit voormalige koninklijke zomerverblijf in Chinese stijl ligt in een uitgestrekt park en biedt prachtige tuinen en uitzicht op de rivier. Tegenwoordig is in de gebouwen van het kasteel het Kunstgewerbemuseum van de kunstcollecties van de staat Dresden gevestigd, samen met een Schlossmuseum, dat bezoekers een blik gunt op het rijke culturele erfgoed van de regio.

BOOTTOCHT: Zin in een boottocht op de Elbe naar Slot Pillnitz vanuit Dresden? Boek hier je boottocht op de Elbe naar Pillnitz.

Slot Moritzburg

Schloss Moritzburg, een prachtig barokkasteel met vier ronde torens, gelegen op een symmetrisch kunstmatig eiland. Oorspronkelijk gebouwd tussen 1542 en 1546 als jachtslot voor hertog Moritz van Saksen, dienden de omliggende bossen en meren als jachtgebied voor Saksische vorsten. Binnen biedt het kasteel een rijk barok interieur uit de tijd van Augustus de Sterke. Op 2,5 kilometer afstand bouwde architect Johann Christoph Knöffel een schelproze paviljoen, dat inmiddels bijdraagt aan de schilderachtige charme van Moritzburg.

  1. Meissen

Meissen is een boeiende historische stad langs de Saksische wijnroute en staat bekend als de geboorteplaats van het beroemde Meissen-porselein. Breng zeker een bezoek aan het "Huis van Meissen", waar je je kan verdiepen in de fascinerende wereld van het "witte goud" porselein door middel van tentoonstellingen en interactieve workshops (reserveer je kaartjes voor de Meissen porseleinfabriek).

Bewonder ook de grootsheid van Kasteel Albrechtsburg, dat de skyline van de stad domineert, en verken de nabijgelegen gotische kathedraal tijdens een begeleide stadswandeling door het centrum van Meissen. En mis de kans niet om de toren van de OnzeLieve-Vrouwekerk op het marktplein te beklimmen voor een adembenemend panoramisch uitzicht over de omgeving.

RIVIERCRUISE: Je hoeft de auto niet te nemen om een bezoekje te brengen aan Meissen. Je kan vanuit Dresden een riviercruise maken over de Elbe naar Meissen. Tijdens deze rondvaart langs de Saksische wijnroute met raderstoomboot bezoek je de Albrechtsburg, wandel je door de historische stad en heb je tijd om de porseleinfabriek te bezoeken voordat je terugkeert Boek hier je riviercruise over de Elbe naar Meissen.

  1. Spreewald, een groen labyrint van waterwegen en natuur

Op zo'n 120 kilometer van Dresden, kan je Spreewald bezoeken, een uniek UNESCO-biosfeerreservaat waar je prachtig kan wandelen of een boottochtje kan maken. Spreewald, vaak het "Venetië van Duitsland" genoemd, is een van de meest bijzondere landschappen van Duitsland, gekenmerkt door een ingewikkeld netwerk van de rivier de Spree, die zich vertakt in honderden kleinere riviertjes en kanalen. Deze waterwegen vormen een soort labyrint dat door bossen, dorpen en akkers slingert,

Daarnaast is het ook de thuis van de Sorben, een Slavische minderheid die al eeuwenlang in deze regio woont. Hun cultuur en tradities zijn goed bewaard gebleven en worden nog steeds gevierd in het dagelijks leven. De Sorbische klederdracht, feesten en de tweetalige borden in het Duits en Sorbisch geven de streek een heel eigen karakter. Je kan het eigenlijk wat vergelijken met Giethoorn in Nederland.

Je kan er natuurlijk prachtig wandelen, of een mooie fietstocht maken door de omgeving. Stop zeker eens bij een van de historische boerderijen, molens of groentetuinen waar je de beroemde Spreewald-augurken kan proeven. Een van de beste manieren om Spreewald te verkennen? Dat is natuurlijk vanop het water per kano, kajak of op een traditionele "Spreewaldkahn" – een platte houten boot die door een schipper wordt gepeddeld. Meer info daarover lees je hier.

DAGUITSTAP: Ontsnap aan de stadsdrukte van Dresden en bezoek het idyllische Spreewald. Boek hier je daguitstap vanuit Dresden naar Spreewald.

  1. Radebeul

Radebeul, een charmante tuinstad dichtbij Dresden, staat bekend om zijn voortreffelijke wijnen. Dompel jezelf onder in de pracht van de wijngaarden, bewonder de allure van historische gebouwen en duik in boeiende musea in dit prachtige stadje.

In het hart van Radebeul ligt Kötzschenbroda, een charmante wijk vol prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen. Wandel er door de kunstenaarsateliers, bezoek de galerieën en geniet van heerlijke maaltijden in lokale restaurants en cafés, en ontdek unieke vondsten in de charmante winkeltjes. Voor diegene die graag wandelen, is er de populaire wandeling langs de Spitzhaus, een beroemd wijnhuis en restaurant dat op een heuveltop ligt en een spectaculair uitzicht biedt over de Elbevallei en Dresden, de Zitzschewig-route die naar de Wettinhöhe leidt of de route door Niederlößnitz beide opties die heerlijke wandelervaringen beloven.

OVERNACHTINGSTIP: Op bezoek in Radebeul? Dan is een verblijf in het Spitzhaus een absolute aanrader, je komt er meer te weten over de lokale wijnen, je kan de lokale wijnen ook proeven, eventueel bij een lekker etentje in het eigen restaurant. Nadien wandel je zo naar je stijlvol ingerichte kamer voor een heerlijke nachtrust. Meer info en boeken.

De Lößnitzgrundbahn: een nostalgische stoomtreinervaring

Radebeul ligt aan de voet van het prachtige natuurgebied Lößnitzgrund, een bosrijk dal met talloze wandel- en fietsroutes. Nog leuker is de historische Lößnitzgrundbahn, een stoomtrein die Radebeul Ost verbindt met het schilderachtige kuuroord Moritzburg en de stad Radeburg (een rit van ongeveer 17 kilometer). Het zorgt voor een extra vleugje nostalgie en romantiek in deze streek. Deze historische trein rijdt al sinds 1884 langs glooiende heuvels, door dichte bossen en over oude bruggen, waardoor je een prachtig uitzicht krijgt op het omringende landschap. Meer info op de officiële website.

  1. Geniet van de natuur in het Ertsgebergte

Natuurpark Ertsgebergte/Vogtland (in het duits beter bekend als Naturpark Erzgebirge/Vogtland) strekt zich uit over de bovenste hellingen van het Vogtland- en Ertsgebergte in het zuidoosten van Duitsland, grenzend aan de grens met Tsjechië. Het strekt zich uit over 120 gebieden en is daarmee het langste natuurpark van Duitsland. In het park ligt ongeveer 5.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. In de winter verandert het Ertsgebergte in een populair wintersportgebied met Oberwiesenthal als een van de grootste skigebieden in Oost-Duitsland.

Daarnaast doorkruist de bekende vakantieroute, bekend als de Zilverroute (Silberstraße), een aanzienlijk deel van het park en biedt een uitstekende introductie tot het Ertsgebergte. Deze 275 kilometer lange route volgt het historische spoor van edele metalen in het Ertsgebergte waarbij je langs meer dan 30 bezoekersmijnen en talloze kilometers educatieve mijnbouwpaden komt.

Het Ertsgebergte staat ook wereldwijd bekend om zijn ambachtelijke houtsnijkunst en de rijke kersttradities. Dorpen zoals Seiffen zijn beroemd om hun handgemaakte houten kerstdecoraties, waaronder de traditionele notenkrakers, rookmannetjes en kerstpiramides. Dit vakmanschap wordt van generatie op generatie doorgegeven en speelt een belangrijke rol in de cultuur van de regio. Kom er meer over te weten in het Speelgoedmuseum Ertsgebergte.

Boek je daguitstap naar het Ertsgebergte vanuit Dresden

  1. Rondvaart met een raderstoomboot naar Fort Königstein

Een van de populairste en indrukwekkendste attracties van de regio is ongetwijfeld Festung Königstein

Deze burcht stijgt hoog boven de Elbe rivier uit en ligt op een rootsplateau van meer dan 200 meter hoog. Niet zo gek dat men deze burcht nooit heeft kunnen veroveren. Ook de Saksische adel was er altijd snel bij om in tijden van crisis naar het veilige Königstein te vluchten. De eerste vermelding van de burcht dateert al van de 13de eeuw toen het nog een klooster was en doorheen de eeuwen werd ze meerdere keren uitgebreid, waardoor het hele complex nu bestaat uit meer dan 50 gebouwen.

Nog even een aantal cijfers om je een idee te geven van de grootte van deze bezienswaardigheid: de omwalling van de burcht is maar liefst 1,8 kilometer lang, de muren zijn tot wel 40 meter hoog en de waterput is met 152,5 meter de op één na diepste van Europa.

Heb je tijd genoeg? Volg dan zeker een rondleiding. De oude militaire barakken geven een goed beeld van het leven in het fort door de eeuwen heen. Het museum toont een uitgebreide tentoonstelling over de militaire geschiedenis van Saksen en Königstein.

BOOTTOCHT: Maak een boottocht door de Dresden Elbe-vallei naar het Fort Königstein. Vaar langs de grillige rotsformaties voorbij de stad Pirna, Stadt Wehlen, Kurort Rathen en sluit je rondvaart af bij het beroemde fort. Boek hier je rondvaart van Dredsen naar Königstein.

  1. Daguitstap naar Chemnitz of Leipzig

Vanuit Dresden kan je ook een daguitstap maken naar Chemnitz of Leipzig, nog zo'n twee prachtige steden in de deelstaat Saksen. Beide steden liggen relatief dicht bij elkaar liggen en zijn makkelijk bereikbaar met de auto of trein. Chemnitz, op zo'n 80 km van Dresden, heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan, maar het staat ook bekend om zijn industriële erfgoed en kunst.

Leipzig ligt iets verder weg van Dresden (ongeveer 120 km), maar is een dynamische en bruisende stad die bekend staat om zijn levendige cultuur, muziekgeschiedenis en moderne ontwikkelingen. Bezoek je deze stad voor het eerst? Gebruik dan zeker onze stadswandeling door Leipzig als leidraad.

  1. Praag bezoeken vanuit Dresden

Last but not least: een daguitstap naar de Tsjechische hoofdstad: Praag! De afstand tussen Dresden en Praag bedraagt 150 kilometer, op een tweetal uurtjes rijden bereik je de stad al. Je kan bovendien ook naar Praag reizen met de trein. Praag is een van de mooiste steden van Europa, vooral bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur.

Niet-te-missen bezienswaardigheden bij je bezoek aan Praag

  • Verken zeker eens het Oude Stadsplein, het historische centrum van Praag. Hier vind je meteen enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Rondom het plein staan allerlei mooie historische bezienswaardigheden zoals het Raadhuis, de veertiende-eeuwse Týnkerk en de bijzondere astronomische klok (het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld).
  • Steek de Moldau over via een van de bruggen. De bekendste brug is ongetwijfeld de Karelsbrug, een knap staaltje architectuur uit de 14de eeuw met heel wat mooie gotische beelden van heilige figuren aan beide kanten van de brug.
  • Eenmaal de brug over kan je de Praagse burcht verkennen. Door het burchtcomplex kan je weliswaar uren rondwandelen. Je vindt er onder meer de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en vlakbij bevindt zich de Petrin-toren.
  • Ontdek dé highlights van de stad aan de hand van onze stadswandeling door Praag. Tijdens deze wandelroute verken je de drie belangrijkste stadsdelen van Praag en bezoek je onder meer de Praagse Burcht, de Karelsbrug en de grote markt met het Astronomisch Uurwerk.
  1. Extra tip: bespaar met de Dresden Regio Card

Ontdek zoveel mogelijk van Dresden en haar prachtige omgeving met de Dresden Regio Card

  • Met de Dresden Regio Card kan je o.a. gratis reizen met het openbaar vervoer in de stad en omgeving (bussen, trammen en treinen).
  • Daarnaast geniet je van kortingen op musea, toeristische attracties, concerten, theater, restaurants en winkelen.
  • Denk maar aan een rondleiding door de Semperoper Dresden, een uitstap naar de dierentuin van Dresden, een ritje met de Dresden Hangspoorweg of een Wijnrondleiding Schloss Wackerbarth.
  • Je kan ook deelnemen aan stadsrondleidingen en Vrijetijdsbesteding in de regio.
  • Je kan ook kiezen voor de Dresden Regio Card Plus voor 2 dagen kopen.

GOUDEN TIP: Haal zoveel mogelijk uit je verblijf in Dresden en omgeving met de Dresden Regio Card, mogelijk voor 1 tot 3 dagen.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Dresden

Ben je benieuwd naar Dresden na het lezen van dit artikel? In dit filmpje kan je de sfeer van de stad een beetje opsnuiven! Voor de échte ervaring moet je natuurlijk zelf afreizen naar Dresden.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland ? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Saksisch-Zwitserland met alle belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland en Noord-Tsjechië (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Saksisch-Zwitserland.

Saksisch-Zwitserland

Gratis reisgids Dresden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?