10 mooiste bezienswaardigheden in Pirna: wat zeker zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 mooiste bezienswaardigheden in Pirna: wat zeker zien & doen tijdens je verblijf?

2 oktober 2024 in Saksen0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Pirna + verblijftips

Gelegen aan de oevers van de Elbe, vlakbij de stad Dresden, ligt de kleurrijke stad Pirna. Deze stad geniet van een charmant centrum met een authentieke, tijdloze sfeer en wordt omringd door adembenemende natuur. Meer nog, het wordt vaak gezien als "de toegangspoort tot het indrukwekkende Nationale Park Saksische Zwitserland".

Pirna zelf is niet zo groot, maar zeker een bezoekje waard tijdens je roadtrip door Saksisch Zwitserland.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Saksisch Zwitserland

Duur5 - 10 dagen ()
VliegticketsBoek een rechtstreekse vlucht naar Leipzig/Halle (LEJ), vergelijk je vliegtickets bij Momondo of Cheaptickets
Met de treinJe kan ook met de European Sleeper naar Dresden reizen, tickets vanaf € 149 (boek hier je treintickets)
VerblijvenWaar overnachten in Saksisch Zwitserland:
BespaartipsZie de mooiste bezienswaardigheden van Dresden en bespaar tijd & geld met de Dresden City Card, €17 Malerweg wandelen? Koop dan best je eigen Gästekarte en geniet van het openbaar vervoer (bussen, overzetboten)
Leuke tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Pirna

Pirna ligt in het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen. De stad is gelegen aan de oevers van de rivier de Elbe en wordt omgeven door het indrukwekkende landschap van Saksisch Zwitserland, een natuurgebied dat bekend staat om zijn dramatische zandsteenformaties, diepe kloven en dichte bossen dat grenst aan het Elbezandsteengebergte en zich uitstrekt tot over de grens met Tsjechië

Pirna is makkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer vanuit Dresden, dat op slechts 25 kilometer afstand ligt. Het treinstation van Pirna biedt verbindingen naar Dresden en andere steden in de regio, en de stad is tevens een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het hele Elbe-dal.

Ontdek alvast de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Pirna op de kaart

  1. Bezoek het Stadsmuseum van Pirna

Het Stadsmuseum (StadtMuseum Pirna) is gevestigd in het voormalige Dominicaanse klooster en biedt een gevarieerd aanbod aan tijdelijke tentoonstellingen. De tentoonstellingen zijn onder meer gewijd aan de Elbezandsteen en de geschiedenis van de stad. Naast het museum staat de voormalige Dominicaanse kerk met middeleeuwse muurschilderingen uit de 14e eeuw. Bijzonder is de boeiende tentoonstelling over de geschiedenis van het klooster en de stad Pirna, deskundig samengesteld met duidelijke en informatieve uitleg.

  1. Wandel door de historische binnenstad naar de Marktplatz

Een bezoek aan Pirna voelt als een stap terug in de tijd. De historische binnenstad, met zijn geplaveide straten en sierlijke renaissancehuizen, is een lust voor het oog. Het centrale plein, de Historischer Marktplatz, bruist van gezelligheid en wordt omringd door prachtig gerestaureerde gebouwen die meteen in het oog springen. Het marktplein is hét hart van de stad. Bewonder het imposante stadhuis met zijn gotische portaal en wandel door smalle steegjes vol met kleine boetiekjes, cafés en restaurants.

WANDELTIP: Ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad aan de hand van onze stadswandeling door Pirna.

  1. Stadtkirche St. Marien

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pirna is de Stadtkirche St. Marien, een indrukwekkende gotische kerk die boven de stad uittorent. Hier geniet je van de serene sfeer en de prachtige architectuur van de 16e eeuw. In 1502 begon de bouw van de laatgotische driebeukige hallenkerk. Tussen 1888 en 1890 werden er uitgebreide renovaties uitgevoerd aan het interieur van de kerk. De meest recente restauratie vond plaats in 2005.

  1. Duik de geschiedenis in in het DDR Museum Pirna

Net buiten het stadscentrum kan je een bezoekje brengen aan het DDR Museum Pirna, ideaal op een regenachtige dag. Het museum is gewijd aan het dagelijks leven in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR), of Oost-Duitsland en biedt een fascinerend inzicht in het leven tijdens de Koude Oorlog en in het specifieke tijdperk van de DDR, dat duurde van 1949 tot 1990.

Woonkamers, keukens en slaapkamers uit de jaren ’60, ’70 en ’80 zijn tot in detail nagebouwd, compleet met authentieke meubels, huishoudelijke apparaten en decoraties uit die tijd, zodat je je helemaal kan inleven. Er is uiteraard ook aandacht voor de politieke controle van de Socialistische Eenheidspartij (SED), en je vindt er ook enkele voorbeelden van propagandamateriaal, denk maar aan posters, vlaggen en staatsmedia. Het museum belicht ook het onderwijssysteem en de rol van staatsinstellingen zoals de Stasi. Meer info op de website.

  1. De toegangspoort tot Saksisch-Zwitserland

Pirna is omgeven door het indrukwekkende landschap van het Saksische Zwitserland. Kortom, de ideale uitvalbasis om meer te ontdekken van dit prachtige gebied waar je kan wandelen, klimmen, fietsen en enkele topbezienswaardigheden kan vinden waaronder: de iconische Bastei-brug, een meesterwerk van natuur en architectuur, dat een prachtig uitzicht biedt over de Elbe en de omringende rotsformaties.

Vanuit Pirna kan je eenvoudig het nationale park verkennen, waar talloze wandelpaden door dichte bossen en langs steile kliffen slingeren. Of je nu kiest voor een rustige wandeling langs de rivier of een uitdagende klim naar de top van een van de rotsen, de natuur hier is betoverend. Ontdek nog meer over Saksisch Zwitserland.

TOURS: Wil je graag de mooiste plekjes ontdekken? Dan kan je eventueel een begeleide dagtocht naar het Saksisch Zwitserland boeken, inclusief een lokale gids die je met plezier wat meer achtergrondinformatie kan geven.

  1. Kasteel Sonnenstein

Kasteel Sonnenstein, nabij het stadscentrum van Pirna en met uitzicht op de Elbevallei, werd na 1460 gebouwd op de resten van een middeleeuws fort. Vanaf 1811 diende het als psychiatrische inrichting, bekend om vroege therapeutische behandelingen. Tragisch genoeg werd het tijdens de oorlog een vernietigingscentrum onder het Aktion T4-programma van de nazi's. Tussen 1940 en 1941 werden hier ongeveer 15.000 mensen geëxecuteerd onder het mom van "euthanasie". De slachtoffers waren voornamelijk geesteszieken of verstandelijk gehandicapten, hoewel er ook gevangenen uit concentratiekampen bij waren.

In 2000 werd in het kasteel een herdenkingscentrum opgericht voor de slachtoffers van het T4- programma. Tegenwoordig fungeert het als rehabilitatiecentrum en werkplaats voor mensen met een handicap, een symbool van transformatie en herstel. Er is ook het kasteelcafé, terrastuinen, de Biertuin Schloßschänke en sommige delen van het kasteel zijn omgetoverd tot gezellige kamers en vakantieappartementen (boek hier je verblijf bij Schloss Sonnenstein). Meer info op de website.

  1. De Stad van Canaletto

De Italiaanse meester-schilder Bernardo Bellotto, beter bekend als Canaletto, heeft de schoonheid van Pirna in de 18e eeuw vereeuwigd in zijn beroemde stadsgezichten. Wandel door de stad en je zal meteen de sfeer en charme herkennen die deze werken zo beroemd hebben gemaakt. De schilderijen zijn zelfs zo gedetailleerd dat de stad bijna niet veranderd lijkt te zijn sinds die tijd.

  1. Geniet van het uitzicht over Pirna vanaf het Burglehnpfad

Een mooie wandeling die je kan maken in Pirna is langs het Burglehnpfad boven de Elbe. Het wandelpad begint over het water bij het treinstation (bekijk ligging). In totaal is de wandeling zo'n 6 kilometer en brengt je langs verschillende uitkijkpunten over de stad. Meer info over deze wandelroute.

  1. Startpunt van de Malerweg, een meerdaagse wandelroute

Een van de grootste redenen waarom de meeste mensen naar Pirna komen is om de Malerweg te wandelen. De Malerweg is een van de mooiste en meest bekende langeafstandswandelroutes van Duitsland. Deze schilderachtige wandelroute strekt zich uit over ongeveer 112 kilometer en voert door het betoverende landschap van het Elbezandsteengebergte. Je hoeft de Malerweg niet in één keer af te leggen, er zijn namelijk 8 verschillende etappes (de ene al wat pittiger dan de andere).

De eerste etappe, het begin van de Malerweg, begint in Pirna. Je vertrekt aan de ingang van de Liebethaler Grund Gorge (zie ligging) en eindigt in de Stadt Wehlen (zie ligging).

WANDELTIP: Lees meer over de Malerweg in Duitsland.

  1. Waar overnachten in Pirna?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Pirna? In het stadscentrum vind je verschillende soorten accommodaties, van stijlvolle boetiekhotels tot gezellig ingerichte vakantieappartementen. Of je nu op zoek bent naar een verblijf midden in de stad aan het marktplein of net buiten de stad weg van de drukte. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Pirna.

  • Hotel Elbparadies ligt aan de oevers van de Elbe en biedt ruime, klassiek ingerichte kamers, een eigen restaurant met een biertuin aan de Elbe en iedere ochtend een heerlijk ontbijt. Van op het terras heb je tevens een schitterend uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
  • In het centrum van de stad kan je overnachten bij Romantik Hotel Deutsches Haus. Dit hotel is gevestigd in een prachtig gebouw met een portaal in de stijl van de Italiaanse Renaissance, biedt een romantische sfeer en verzorgt iedere ochtend een lekker ontbijt. Meer info en boeken.
  • Op zoek naar een budgetvriendelijk verblijf? Boek dan een kamer bij Casa Hostel Pirna, een stijlvol pension. De accommodatie is ingericht met een mix van traditionele en hedendaagse elementen, biedt zowel privé als gedeelde kamers, een afgesloten fietsenstalling en gratis landkaarten. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland ? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Saksisch-Zwitserland met alle belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland en Noord-Tsjechië (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Saksisch-Zwitserland.

Saksisch-Zwitserland

Gratis reisgids Saksisch Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?