13 x mooiste bezienswaardigheden in Maagdenburg: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Maagdenburg: wat zien & doen tijdens je verblijf?

14 oktober 2024 in Sachsen-Anhalt0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Maagdenburg + verblijftips

Maagdenburg, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, is een stad met een rijke en bewogen geschiedenis. Gelegen aan de rivier de Elbe, is het een van de oudste steden in Duitsland, met een oorsprong die teruggaat tot de vroege Middeleeuwen. Ooit was het een belangrijk religieus, politiek en economisch centrum, en zijn betekenis is eeuwenlang bewaard gebleven, ondanks talloze tegenslagen zoals de verwoesting tijdens de Dertigjarige Oorlog en de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks de littekens van oorlog en conflict heeft Maagdenburg zich weten ontwikkelen tot een groene en levendige stad, met talloze parken en indrukwekkende moderne architectuur. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekken in Maagdenburg

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Maagdenburg

Maagdenburg ligt in het oosten van Duitsland aan de rivier de Elbe, meer bepaald in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. De afstand tussen Brussel en Maagdenburg is ongeveer 600 kilometer, en de reistijd bedraagt ongeveer 6 tot 7 uur, afhankelijk van de verkeerssituatie en het aantal stops onderweg. Je kan ook met het vliegtuig komen. Boek je vlucht naar Leipzig (3u30 vliegen) en rijd van daar nog 1u30 naar de stad Maagdenburg.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Maagdenburg op de kaart

  1. De oude markt en het stadhuis

Net als veel andere Duitse steden werd Magdeburg zwaar beschadigd tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, en de Alter Markt werd grotendeels verwoest. Na de oorlog werd het plein herbouwd en weerspiegelt zowel het historische karakter van Magdeburg als de veranderingen die de stad in de 20e eeuw heeft ondergaan. Oorspronkelijk was het de plek waar handelaren bijeenkwamen om goederen te verkopen en waar de burgers van Magdeburg elkaar ontmoetten. Vandaag de dag is het nog steeds een levendige plek in de stad waar regelmatig marktjes en evenementen worden georganiseerd.

Stadhuis (Rathaus)

Een van de opvallendste gebouwen op de Alter Markt is het Rathaus, het historische stadhuis van Magdeburg. Het stadhuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar na de oorlog opnieuw opgebouwd. Het huidige gebouw combineert elementen van de oude architectuur met modernere stijlen en is nog steeds in gebruik als bestuursgebouw van de stad.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf op wandelafstand van de oude markt bij Best Western Hotel Geheimer Rat. Je verblijft in comfortabel ingerichte kamers met klassiek interieur, geniet er dagelijks van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.

Het ruiterstandbeeld van Magdeburger Reiter

Op het plein bevindt zich ook een replica van de beroemde Magdeburger Reiter, een ruiterstandbeeld. Het originele beeld stamt uit de 13e eeuw en stelt Keizer Otto I voor, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Magdeburg. Otto I was de stichter van het aartsbisdom Magdeburg en maakte de stad tot een politiek en religieus centrum in het Heilige Roomse Rijk. Het originele beeld wordt bewaard in het Kulturhistorisches Museum in Magdeburg, terwijl de replica de Alter Markt siert.

  1. Dom van Maagdenburg

De Kathedraal van Maagdenburg, ook bekend als de Dom van Maagdenburg, is niet alleen een van de oudste en belangrijkste gotische bouwwerken van de stad, maar ook van heel Duitsland. Hoewel de oorspronkelijke kerk door een brand werd verwoest in 1207, leidde dit tot de bouw van de huidige kathedraal, gezien als een van de eerste gotische kerken in Duitsland. De voormalige kerk was gesticht door Otto I, de eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk, die tevens begraven ligt achter het marmeren altaar van de huidige kathedraal.

Vandaag de dag torent de kathedraal hoog boven de stad uit, en kan je ze al van ver zien pronken boven de daken. Indien je interesse hebt, kan je een rondleiding volgen door de kathedraal en de 104 meter hoge toren beklimmen. Vanaf het uitkijkplatform geniet je van een fenomenaal uitzicht over Maagdenburg en op heldere dagen zelfs tot aan het Harzgebergte.

RONDLEIDING MET GIDS: Ontdek de topbezienswaardigheden van de stad tijdens een begeleide wandeltour door Maagdenburg langs de highlights.

  1. Grüne Zitadelle

Een van de opvallendste gebouwen in de stad is ongetwijfeld de Grüne Zitadelle. Dit kleurrijke gebouw werd ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser en werd voltooid in 2005, kort na zijn dood. Hundertwasser stond vooral bekend om zijn afkeer van rechte lijnen en symmetrie, wat duidelijk tot uiting komt in de Grüne Zitadelle. Het gebouw heeft golvende muren, grillige lijnen en een bijna sprookjesachtige uitstraling, met een gevel in roze tinten en een veelvoud aan gekleurde mozaïektegels. Ook zijn er overal bomen, struiken en gras geplant, zelfs op balkons en dakterrassen, waardoor het gebouw letterlijk en figuurlijk “groen” is – vandaar de naam "Grüne Zitadelle" (Groene Citadel).

Het gebouw is niet alleen een kunstwerk, maar heeft ook een functioneel doel

Het herbergt appartementen, kantoren, winkels, een hotel en een theater. Wat het gebouw zo bijzonder maakt, is Hundertwassers filosofie over architectuur: hij geloofde dat gebouwen mensen dichter bij de natuur moesten brengen en dat de menselijke geest kon worden verrijkt door organische vormen en een verbinding met groen. Dit idee werd volledig gerealiseerd in de Grüne Zitadelle, waar zowel bewoners als bezoekers letterlijk omringd zijn door natuur, midden in de stad. Ook in Wenen, tussen alle barokke pracht en praal, kan je nog zo'n prachtig exemplaar van Hundertwasser bekijken (meer info over het Hundertwasser Haus in Wenen).

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier een kleurrijke kamer in het artHotel gevestigd in de Grüne Zitadelle.

  1. Wandel door het Elbauenpark

Het Elbauenpark is een groot recreatie- en natuurpark, aan de oostelijke oever van de rivier de Elbe en werd geopend in 1999 als een van de projecten van de Duitse "Bundesgartenschau" (BUGA), een nationale tuinbouwtentoonstelling. In het park kan je gerust enkele uren vertoeven. Wandel door de zorgvuldig ontworpen tuinen en landschappen, met thematuinen, bloemperken en kunstmatige meren of bezoek een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het park zoals het Schmetterlingshaus (bekijk ligging).

Het opvallendste bouwwerk in het park is de Jahrtausendturm (Millenniumtoren), een futuristisch ogende houten toren van 60 meter hoog. De toren heeft vijf verdiepingen die tentoonstellingen bevatten over 6.000 jaar wetenschap en techniek, van de oude beschavingen tot de moderne tijd. De Jahrtausendturm biedt niet alleen interessante exposities, maar ook een panoramisch uitzicht over de stad Magdeburg en de omliggende gebieden.

Het park heeft ook een eigen kabelbaan (ElbarenZip), die vertrekt vanop een platform bij de Milleniumtoren, en een deel van het park overbrugt. Maak een ritje met de kabelbaan en bekijk het park en de stad van bovenaf! Je glijdt zo'n 440 meter van het ene parkgedeelte naar het andere, en je landt bij het klimpark. Tickets kan je aankopen bij de ticketservice van Elbarenpark Magdeburg. Meer info op de website.

  1. Kunstmuseum Magdeburg in het Klooster Onze-Lieve-Vrouw

Het Klooster Onze-Lieve-Vrouw is in de 11e eeuw gesticht, waarschijnlijk rond 1063, en geldt als een van de oudste nog bestaande kloostercomplexen in Duitsland. Het voormalige Benedictijner klooster werd gebouwd in romaanse stijl, onder invloed van Keizer Otto I. De architectuur van het klooster weerspiegelt nog steeds de robuuste en sobere kenmerken van de romaanse stijl, met zware stenen muren, ronde bogen en eenvoudige decoratie. Het complex omvatte een kerk, een kloosterhof, en verschillende bijgebouwen.

De kloosterkerk, onderdeel van het complex, heeft een indrukwekkend schip, koor en een transept, die samen een prachtig voorbeeld vormen van de massieve, ingetogen bouwstijl van de 11e en 12e eeuw. In de loop der tijd zijn er ook gotische elementen toegevoegd, zoals in het koor en de vensters.

Kunstmuseum Magdeburg

In de 20e eeuw, met name na de Tweede Wereldoorlog, werd het klooster gerestaureerd en kreeg het een nieuwe bestemming als cultureel centrum. Tegenwoordig huisvest het klooster het Kunstmuseum Magdeburg, dat zich richt op moderne en hedendaagse kunst. De oude kloostergangen en de kerkruimtes worden gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen. Het museum zelf biedt een indrukwekkende collectie moderne beeldende kunst en sculpturen, met zowel internationale als Duitse kunstenaars vertegenwoordigd. Daarnaast vinden er ook regelmatig ook tijdelijke expositties plaats. Meer info op de website.

  1. Kulturhistorische Museum Magdeburg

Wie interesse heeft in de stadsgeschiedenis kan een bezoekje brengen aan het Kulturhistorische Museum Magdeburg vlakbij de Dom. Het museum is gewijd aan het rijke culturele en historische erfgoed van Magdeburg en de omliggende regio en biedt zowel permanente tentoonstelling als tijdelijke exposities. Het herbergt een uitgebreide collectie van archeologische vondsten, middeleeuwse voorwerpen, kunstwerken en historische documenten die onder andere meer vertellen over Otto I en het Heilige Roomse Rijk, de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen en hedendaagse kunst.

Maar, een van de beroemdste stukken van het museum is de Magdeburger Reiter, een 13e-eeuws ruiterstandbeeld, dat wordt beschouwd als het eerste vrijstaande ruiterstandbeeld ten noorden van de Alpen. Het beeld wordt vermoedelijk gezien als een weergave van Keizer Otto I en is een symbool van de stad. Zoals hier boven reeds aangehaald, kan je het originele beeld hier bezichtigen, terwijl een replica op de Alter Markt staat. Meer info op de website.

  1. Sint-Johanneskerk

Een andere mooie kerk die je in Maagdenburg kan bezichtigen is de Johanneskirche. De Sint-Johanneskerk heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad en werd meermaals verwoest en herbouwd. Oorspronkelijk werd de kerk, gewijd aan Johannes de Doper, gebouwd in de 12e eeuw in romaanse stijl. Later werd de kerk herbouwd en uitgebreid in gotische stijl.

Tijdens de Reformatie in de 16e eeuw werd Magdeburg een bastion van het protestantisme, en de Johanneskirche werd een protestantse gebedsplaats waar Maarten Luther in 1524 predikte. De kerk werd een symbool van de hervormingsbeweging in de stad, die zich verzette tegen de katholieke keizerlijke macht. Naast haar religieuze functie diende de kerk ook als belangrijke locatie voor stadsvergaderingen, waaronder zittingen van de stadsraad. De kerk leed zware schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd in de jaren 1980 gerestaureerd en hersteld naar haar historische glorie.

  1. Stadtpark Rotehorn

Naast het Elbauenpark, kan je ook heerlijk rondwandelen in het Stadtpark Rotehorn, net buiten de oude binnenstad. Het is een van de mooiste parken die je hier zal vinden en bevindt zich op een klein eilandje genaamd 'Rotehorn' in de rivier de Elbe. Het werd ontworpen in een Engelse landschapstijl, met uitgestrekte grasvelden en wandel- en fietspaden langs bomen en vijvers.

Een van de opvallende kenmerken is de mix van natuur en moderne architectuur

  • De Albinmüller-Toren, een 60 meter hoge uitkijktoren, werd in 1927 gebouwd en kan je beklimmen voor een prachtig panoramisch uitzicht over het park, de Elbe en de stad Magdeburg.
  • Een ander belangrijk gebouw is de Stadthalle, een multifunctionele hal die in de jaren 1920 werd gebouwd in de stijl van het Bauhaus. Het is een populaire plek voor evenementen zoals concerten, beurzen en tentoonstellingen.
  • Daarnaast zijn er sportfaciliteiten, zoals voetbalvelden, tennisbanen en speelplaatsen voor kinderen.
  • In het park kan je ook roeiboten, waterfietsen en kano's huren om de vijvers en kanalen op eigen houtje te verkennen. Of wat dacht je van een vaartocht inclusief een lekkere barbecue? Daarvoor moet je bij Yachthafen Magdeburg zijn (bekijk ligging).
  • Voor een hapje en drankje zijn er heel wat horeca-zaken op het eiland gevestigd. Neem plaats op het kunstmatig aangelegde strand van beachbar Montego (bekijk ligging).
  1. Bezoek de Gruson-kassen

De Gruson-kassen zijn een tropische botanische tuin en hebben een lange geschiedenis en zijn vernoemd naar hun oprichter, de industrieel en wetenschapper Hermann Gruson. Gruson was eigenaar van een gieterij in Buckau (nu een wijk van Magdeburg) en had een grote interesse in plantkunde, vooral in exotische planten zoals cactussen en tropische gewassen. Hij schonk zijn uitgebreide plantenverzameling en financiële middelen aan de stad Magdeburg, waarmee de bouw van de kassen werd gefinancierd.

De kassen werden in de loop van de tijd verder uitgebreid en ontwikkeld, en zijn nu een belangrijk botanisch instituut. De Gruson-Kassen herbergen meer dan 4000 plantensoorten uit verschillende werelddelen, verdeeld over meerdere klimaatzones. Bekijk de indrukwekkende verzameling van cactussen en andere succulenten, wandel door de tropische kassen, en bewonder de grote vijver met tropische waterplanten zoals waterlelies. Meer info op de website.

  1. Promenade langs de Elbe

Zin in een rustige, ontspannende wandeling? Langs de rivier loopt een fraaie promenade waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen terwijl je geniet van het uitzicht op het water en de groene oevers. Onderweg kom je langs diverse uitkijkpunten en bankjes waar je even kan stoppen en genieten van het panoramische uitzicht over de rivier, het omliggende landschap en de skyline van Magdeburg, waaronder de iconische Magdeburger Dom.

Uitzicht vanaf de Elbtreppe

Een mooi uitzicht over de stad en de Elbe heb je vanaf de Elbtreppe (bekijk ligging). Deze trap, langs de rivierpromenade, is ontworpen om mensen een gemakkelijke toegang te bieden tot het water. Neem plaats op de traptreden, geniet van een picknick terwijl je uitkijkt over de rivier en het voorbijgaande scheepvaartverkeer.

  1. Dierentuin van Maagdenburg bezoeken

Op stap naar Maagdenburg met kinderen? Overweeg dan eventueel een bezoekje aan de dierentuin van Maagdenburg. De zoo van Maagdenburg bevindt zich in het idyllische Vogelsangpark op een kwartiertje rijden van het stadscentrum van Maagdenburg.

Wat ooit gestart is als kleine dierentuin, is door de jaren heen uitgegroeid tot een uitgebreide zoo van 20 hectare met inmiddels zo'n 700 dieren van meer dan 150 verschillende soorten. Je kan er onder andere zeldzame, bedreigde diersoorten zoals de zwarte neushoorn, de Siberische tijger, de noordelijke dwergaap en de schattige oliftanensnuiten van dichtbij bekijken. De dierentuin is dagelijks geopend van 9u tot 18u en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot de zoo. Een leuke uitstap voor het hele gezin! Prijzen en actuele info op de website.

  1. De spectaculaire Maagdenburgse bollen

Bij velen is Maagdenburg vooral gekend van de Maagdenburgse bollen. Deze werden uitgevonden door Otto von Guericke in 1654 en toonden de kracht van luchtdruk aan. Door de lucht uit twee metalen halve bollen te pompen, konden 2 teams van elk 8 paarden niet uit elkaar trekken. Dit experiment was cruciaal voor het begrip van vacuüm en luchtdruk en legde de basis voor latere wetenschappelijke ontdekkingen. Replica's van de bollen zijn te zien in musea, waaronder het Otto von Guericke Museum in Maagdenburg.

  1. Waar overnachten in Maagdenburg?

Bij het plannen van een overnachting in Maagdenburg is het stadscentrum een uitstekende keuze, vooral als je van plan bent om de belangrijkste bezienswaardigheden te verkennen. In het centrum van Maagdenburg is er voor ieder wat wils: luxe hotels, gezellige b&b's tot budgetvriendelijke accommodaties. Hieronder sommen we alvast enkele van onze favoriete verblijven op of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Maagdenburg.

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Harz

Gratis reisgids Harzgebergte downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?