7 x versterkte kerken in Transsylvanië: Prejmer, Viscri, Saschiz, Biertan en meer
In Transsylvanië vind je de meeste versterkte kerken in Europa. Er zijn meer dan 300 versterkte kerken (weerkerken) in de regio waarvan er maar liefst 150 goed bewaarde exemplaren zijn die opgetrokken werden tussen de 13e en 16e eeuw. Er zijn 7 dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië die door UNESCO als werelderfgoed erkend werden. De kerken volgen allemaal eenzelfde bouwpatroon dat typisch is voor de late middeleeuwen en wanneer je in de complexen wandelt, lijk je wel terug te keren in de tijd.
Hieronder zetten we de 7 versterkte kerken in Transsylvanië die door UNESCO erkend werden op een rijtje.
Ga mee op tour langs de versterkte kerken
Onze tip: verken de versterkte kerken van Biertan en Viscri, wandel in Sighisoara en Brasov en verken de citadel van Rupea allemaal in een handige dagtour. Je wordt opgehaald aan je hotel en hoeft zelf niets meer te regelen (een aanrader!). Tickets voor de tour koop je online.
Verblijf je in Sibiu en wil je enkel Biertan en Sighisoara bezoeken? Boek dan online tickets voor een gegidste rondleiding.
Inhoud artikel
Kaartje met de 7 fortified churches in Transsylvanië
De versterkte kerk in Prejmer
De werken voor de versterkte kerk in Prejmer nabij Brasov begonnen in 1211 en werden voltooid in 1240. De kerk werd gesticht door de Duitse Orde en samen met andere versterkte lutherse kerken in Transsylvanië maakt ze deel uit van een UNESCO Werelderfgoedsite. Het drieluikaltaar binnenin is het oudste van de provincie en dateert van rond 1450.
De kerk werd versterkt in de 15e en 16e eeuw na herhaalde aanvallen door Ottomaanse troepen die over de Buzău-pas kwamen en een groot deel van het dorp aanvielen en vernietigden. Dat gebeurde meer dan vijftig keer tussen de 13e en 17e eeuw. Na alle schade en veranderingen werd de kerk in Prejmer in de jaren ‘60 en ’70 van de twintigste eeuw in haar oorspronkelijke staat hersteld. Let tijdens je bezoek vooral op de trappen, de gewelfde galerij en de kantelen.
De versterkte kerk in Viscri
Viscri is een van de mooiste Saksische dorpen in Transsylvanië en werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De bouw van de versterkte kerk in het hart van het dorp begon in het jaar 1100. De zogenaamde witte kerk is een van de indrukwekkendste kerkgebouwen in Transsylvanië.
De kerk is door de eeuwen heen vaak veranderd en uitgebreid. Tegenwoordig kan je er een interessant museum bezoeken waar je traditionele boerderijwerktuigen, kleding en meubels uit de regio kan bewonderen. Wanneer je in Viscri rondwandelt lijkt het alsof je in een teletijdmachine bent gestapt.
De versterkte kerk in Dârjiu
De versterkte kerk van Dârjiu werd opgetrokken toen de regio nog Hongaars grondgebied was. Niet alleen de kerk, maar ook het dorpje zelf wordt door UNESCO beschermd. De kerk van Dârjiu staat vooral bekend om de Italiaans-geïnspireerde fresco’s binnen. Die dateren uit de 15e eeuw.
De versterkte kerk in Saschiz
Een ander dorp op de werelderfgoedlijst van UNESCO is Saschiz, niet zover gelegen van Sighișoara. Ook hier prijkt een indrukwekkende versterkte kerk. Men startte met de bouw van de kerk in 1493 en 3 jaar later was het meesterwerk af. De kerk werd gewijd aan Sint-Steven van Hongarije.
Het complex werd oorspronkelijk omgeven door een verdedigingsmuur, maar het enige deel van de oorspronkelijke vestingwerken dat overblijft is de noordelijke toren. Die toren had tot in 1677 nog een hoge spits. De rest van de voormalige verdedigingsmuur wordt aangeduid met een hek. Op een nabijgelegen heuvel stond in de 14e eeuw een citadel waarvan je nu enkel nog de ruïnes kan zien. Volgens een plaatselijke legende komt hier één nacht per jaar een griezelige reus rondspoken.
De versterkte kerk in Biertan
De versterkte kerk van Biertan is een van de kerken die deel uitmaken van de door UNESCO beschermde bezienswaardigheden in dit gebied. De kerk van Biertan is ontegensprekelijk fotogeniek, maar dat is niet de enige reden om naar hier te komen.
Biertan is ook een geweldige plek om het lokale Transsylvanische leven te leren kennen en lokale producten te proeven zoals jam, honing en wijn. Nu is Biertan een slaperig stadje, maar in de middeleeuwen was dit één van de belangrijkste steden in de regio. Vandaag is het nog steeds een bastion van cultuur en traditie.
Onze tip: verken de versterkte kerken van Biertan en Viscri, wandel in Sighisoara en Brasov en verken de citadel van Rupea allemaal in een handige dagtour. Je wordt opgehaald aan je hotel en hoeft zelf niets meer te regelen (een aanrader!). Tickets voor de tour koop je online.
Verblijf je in Sibiu en wil je enkel Biertan en Sighisoara bezoeken? Boek dan online tickets voor een gegidste rondleiding.
De versterkte kerk in Valea Viilor
Dit exemplaar in Valea Viilor werd gebouwd door de Duitse Saksische gemeenschap. Eerst was de kerk katholiek, maar later werd ze net als de meeste kerken in de regio Lutheraans. Vooral de ovale verdedigingsmuur uit de 16e eeuw valt hier op. Je gaat het complex binnen via een poort in de wachttoren. Vroeger was het geheel afgesloten met een valdeur.
De versterkte kerk in Câlnic
De citadel van Câlnic is één van de best bewaarde versterkte kerken van Transsylvanië. Het werd voor de eerste keer in schriften vermeld in 1269 en is daarmee ook één van de oudste. Het complex bestaat uit een groot hof met daarrond robuuste verdedigingsmuren.
De versterkte kerk van Câlnic is één van de weinige kerken in Transsylvanië die zich niet op een heuveltop, maar in een dal bevindt. Dat komt omdat het eerst een gewone woning was die later uitgebreid werd tot een defensief bolwerk. Beklim zeker de toren voor een mooi uitzicht.
Filmpje: hoe zien de versterkte kerken eruit?
Benieuwd hoe deze versterkte kerken eruit zien?. Dit filmpje geeft je een goede indruk van deze kerken (burchten). Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!
Mooie bezienswaardigheden in de buurt
9.1. Kloostergrot van Şinca Veche
Aan de rand van het dorp Şinca Veche ligt een mysterieuze historische site, de kloostergrot van Şinca Veche. Dit is een grot die getransformeerd werd tot een ondergrondse kapel. Niemand weet precies wanneer of waarom de kapel werd gebouwd, maar waar wetenschappers wel achter kwamen is dat de kloostergrot 7000 jaar oud zou zijn en door de eeuwen heen voor verschillende religies gebruikt werd.
In de muren van de tempel vind je een gekerfde ster van David en een Chinees yin-yang-symbool. Christelijke kruisen vind je er vreemd genoeg niet, maar wel enkele andere christelijke symbolen. Het klooster heeft een reeks kamers die fungeren als aparte kapellen en verlicht worden door openingen in het plafond. Er zou ook een verborgen tunnel zijn die de grot met een nabijgelegen fort verbindt.
9.2. De citadel van Rupea
De veertiende-eeuwse Rupea-citadel is één van de interessantste middeleeuwse kastelen in Roemenië. De citadel ligt op een heuvel met uitzicht op een charmant landelijk gebied. Dit fort wordt beschouwd als een van de oudste archeologische sites van Roemenië. Men vond hier al tekenen van menselijke aanwezigheid tijdens de paleolithische en vroege neolithische perioden.
Volgens een populaire legende pleegde koning Decebalus, de laatste koning van Dacia, in 106 na Christus zelfmoord binnen de muren van de citadel. De citadel heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio en is nu een populaire toeristische bezienswaardigheid op de route tussen Braşov en Sighişoara.
Onze tip: verken de versterkte kerken van Biertan en Viscri, wandel in Sighisoara en Brasov en verken de citadel van Rupea allemaal in een handige dagtour. Je wordt opgehaald aan je hotel en hoeft zelf niets meer te regelen (een aanrader!). Tickets voor de tour koop je online.
Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.