Dé 10 mooiste bezienswaardigheden in Braşov: wat zien en doen in Braşov?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 10 mooiste bezienswaardigheden in Braşov: wat zien en doen in Braşov?

31 juli 2019 in Roemenië2 reacties

Braşov is de op een na grootste stad in Transsylvanië en een van de bekendste toeristische bestemmingen van Roemenië. Braşov heeft ook heel wat te bieden. De historische stadspoorten en oude gevels in het centrum katapulteren je terug naar de middeleeuwen en er zijn ook heel wat interessante musea waar je alles te weten komt over Transsylvanië. Voor natuurliefhebbers is Braşov dan weer de ideale uitvalsbasis om de magische natuur in de omgeving te verkennen.

Hieronder geven we je een overzicht van de 10 mooiste bezienswaardigheden in Braşov.

Daguitstappen, tours en excursies Braşov

Inhoud artikel

  1. Biserica Neagră

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Braşov is de Biserica Neagră of Zwarte Kerk. Die kerk werd gebouwd door de Duitse inwoners van de stad rond het einde van de 14e eeuw. Het is een van de grootste en belangrijkste lutherse gebedshuizen in de regio.

De bouw van de Zwarte Kerk werd voltooid in 1476, maar sindsdien werd het gebouw meermaals uitgebreid en gerenoveerd in verschillende architecturale stijlen. De Zwarte Kerk heeft ook de grootste bel in Roemenië en een indrukwekkend pijporgel. De Biserica Neagră kreeg zijn naam na een brand in 1689.

  1. Şcheii Braşovului

De wijk Şcheii Braşovului is een wijk waar etnische Bulgaren en Roemenen wonen. Dit deel van Braşov doet heel landelijk aan. Je wandelt er op smalle straatjes tussen kleine huizen met gezellige tuintjes.

Het was in deze enclave dat Braşovs eerste Roemeense school werd opgericht en hier vind je ook de Roemeens-orthodoxe kerk van Sint-Nicolaas. Die kerk werd opgericht in 1292 en herbouwd in steen in de 15e eeuw.

  1. Poort van Katelijne

De Poort van Katelijne was vroeger één van de vier stadspoorten van Braşov. De poort werd in 1559 gebouwd ter vervanging van een verwoest exemplaar en moest de stad verdedigen. De poort is vernoemd naar het Sint-Katelijneklooster dat vroeger op dezelfde plek stond.

Het is de enige originele middeleeuwse stadspoort in Braşov die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De houten delen van de centrale toren werden wel in 1827 gesloopt. Tegenwoordig kan je in de Poort van Katelijne een museum bezoeken. Vlak naast de Poort van Katelijne vind je de nieuwe Schei-poort die opgetrokken werd om meer verkeer toe te kunnen laten.

  1. Bastionul Fierarilor

Het vijfhoekige Bastionul Fierarilor of smidsbastion bevindt zich in de noordwestelijke hoek van het historische deel van Braşov. Deze vesting heeft in de loop der jaren verschillende transformaties ondergaan. Het gebouw werd eerst als militair fort en later als graanmagazijn gebruikt.

Tegenwoordig worden de stadsarchieven in het gebouw bewaard. Je vindt in het Bastionul Fierarilor ook de oudste nog bestaande brief die is geschreven in het Roemeens. De brief dateert uit 1521.

  1. Casa Sfatului

Casa Stafutului prijkt op het Raadsplein, een historisch plein dat wordt begrensd door een reeks gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Casa Sfatului is het voormalige stadhuis van Braşov en werd gebouwd in 1420.

Tegenwoordig kan je er verschillende historische tentoonstellingen bijwonen en er vinden vaak evenementen plaats. De schandpaal op het plein voor Casa Sfatului werd gebruikt als strafplaats waar onder andere heksen door de stedelingen werden vervolgd.

  1. Zwarte Toren

De Zwarte Toren, of Turnul Negru, is een van de vier versterkte wachttorens die gebouwd werden om vijandige soldaten af te weren. De toren bevindt zich op de hellingen van de Warthe-heuvel. De toren zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar het uitkijkplatform voor de toren trakteert je op de mooiste uitzichten op het oude stadsgedeelte van Braşov.

De toren heet dan wel de Zwarte Toren, toch is het bouwwerk helemaal niet zwart. De Zwarte Toren is wit, maar kreeg zij naam nadat een brand in 1649 de buitenmuren tijdelijk zwart geblakerd had.

  1. Witte Toren

Neem ook zeker de tijd om naar de grootste van twee wachttorens op de hellingen te wandelen. De Witte Toren, of Turnul Alb, werd, zoals de zwarte toren, gebouwd voor defensieve doeleinden in de late 15e eeuw. Als je de toegangsprijs betaalt en de moeite neemt om de trappen naar de top van de toren te trotseren, word je beloond met een indrukwekkend uitzicht. Daarna kan je de steile trappen afdalen die naar de oude stad leiden.

  1. Strada Sforii

Strada Sforii of Rope Street is een van de bekendste straten in Braşov. Met een breedte die varieert tussen 111 en 135 centimeter is deze straat de smalste straat in de stad en het zou ook een van de smalste in Europa zijn. De Strada Sforii werd oorspronkelijk gebouwd als een gang voor brandweerlieden en werd voor het eerst vermeld in documenten uit de 17e eeuw.

  1. Bastionul Ţesătorilor

Het Bastionul Ţesătorilor, of het bastion van de wevers, werd gebouwd tussen 1421 en 1436 als onderdeel van de stadsverdediging. Door de eeuwen heen vonden verschillende renovaties en reconstructies plaats. Het bastion heeft lang dienst gedaan als opslagplaats en diende later ook als gildehoofdkwartier.

Tegenwoordig wordt het bastion steeds vaker gebruikt als concertzaal omdat de akoestiek er uitstekend is. Je kan er ook een museum bezoeken over het oude fort en je kan er zien hoe Braşov eruit zou gezien hebben aan het einde van de 17e eeuw. Er worden onder andere wapens en producten van de weversgilden tentoongesteld.

  1. De berg Tâmpa

De berg Tâmpa torent 400 meter boven Braşov uit. De berg behoort tot het Postavarul-massief in de oostelijke Karpaten en is in totaal 960 meter hoog. Het is geen verrassing dat de uitzichten vanop het uitkijkplatform adembenemend zijn. Wie wil genieten van de uitzichten zonder al te veel inspanningen te leveren kan ook de kabelbaan nemen naar het hooggelegen uitkijkpunt. Daar staat "Braşov" ook in grote Hollywood-letters.

  1. Filmpje: een virtueel bezoek aan Braşov

Benieuwd naar Braşov? Bekijk dit filmpje en maak een virtuele wandeling door de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!

  1. Bezienswaardigheden in de buurt van Braşov

12.1. Het kasteel van Bran

Het fascinerende kasteel van Bran met zijn puntige torentjes op een hoge rotspiek wordt vaak geassocieerd met de Dracula-legende. Eigenlijk is er geen duidelijk verband tussen het kasteel van Bran en Dracula, maar wanneer je het kasteel ziet, kan je je makkelijk voorstellen dat er een vampier moet wonen. Het kasteel werd al gebouwd in de 14e eeuw en doet tegenwoordig dienst als museum.

De wachtrijen bij het kasteel van Bran kunnen soms oplopen. Daarom raden we je aan om vooraf online je toegangsticket voor het kasteel van Bran te kopen.

12.2. Boekarest

Wie verder kijkt dan de betonnen en rumoerige straten, zal in Boekarest een levendige en vrolijke stad herkennen. De Roemeense hoofdstad is ook een stad vol groen en je kan er enkele van de beste musea van het land bezoeken. Ook wie graag feest, is hier aan het juiste adres, want Boekarest heeft een bruisend nachtleven.

De bekendste bezienswaardigheid is het Parlementspaleis, het tweede grootste gebouw ter wereld! Bezoekers die hun tijd nemen om de stad te ontdekken, worden dus zeker beloond.

12.3. Seven Ladders Canyon

De Seven Ladders-canyon is een uitdagende wandelroute in het Piatra Mare-gebergte waar mensen met hoogtevrees beter wegblijven. Je beklimt 7 ladders langs mooie watervallen en onderweg geniet je van een onvergetelijk uitzicht. Een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een mini-avontuur!

Boek alvast online je tickets voor de wandeling door de Seven Ladders Canyon.

12.4. Piatra Craiului nationaal park

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Piatra Craiului nationaal park bij het stadje Zărneşti. Je kan er prachtige wandelingen maken en met een beetje geluk spot je er ook wilde dieren. Je kan er ook een begeleide wandeling maken samen met een lokale gids.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Transsylvanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 januari 2020 - Ignace Deblaere

Om de zwarte kerk te bezoeken , maak dat je op tijd bent , want anders staat je voor gesloten deur.. dbig.

- 5 januari 2020 - Ignace Deblaere

brashov is zo een heel mooie stad , met zijn zwarte kerk met zijn mooie binnenpleintjes , en in de winter Poiana brashav. de berg die boven de stad uitsteekt .. groeten .. Larevedere.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?