Welke vaccinaties zijn nodig voor op reis? Alle info over vaccineren en reizen + Corona COVID-19
Wanneer je op reis gaat wil je natuurlijk niet ziek worden. Voor bepaalde bestemmingen kan je niet alleen jezelf laten vaccineren zodat je extra beschermd bent maar is dit zelfs verplicht om überhaupt naar de bestemming te kunnen reizen. Welke vaccinaties je nodig hebt of kan krijgen verschillen per bestemming, evenals de manier waarop je ze kan krijgen en de duur van het vaccinatieschema.
Om je goed voor te bereiden voor je reis hebben we alle informatie over vaccineren voor je verzameld.
Inhoud artikel
Belang van vaccineren voor je reis
Er zijn veel verschillende reisvaccinaties die je kan krijgen. Voor bepaalde landen zijn een aantal vaccinaties soms verplicht terwijl andere vaccinaties alleen maar aangeraden worden. Infectieziektes zijn geen pretje om te krijgen en in sommige gevallen kan je ziektes gemakkelijk oplopen door een gebrek aan schoon drinkwater of onhygiënisch bereid voedsel.
Het is dan ook verstandig om je goed te informeren over de vaccinaties die je nodig hebt of zou kunnen gebruiken voor jouw reis. In dit artikel lees je alvast meer over de verschillen.
Er zijn echter nog zaken waarmee je rekening moet houden als je op vakantie vertrekt. Niet alleen je bestemming maar ook de duur van je reis, het seizoen, geplande activiteiten op locatie en je eigen gezondheid kunnen van belang zijn om bepaalde vaccinaties wel of niet te krijgen.
Ga altijd voor je reis naar de huisarts, zodat je eigen dokter je de beste vaccinaties voor jouw situatie kan voorleggen. Doe dit wel een tijdje op voorhand, zo kan het zijn dat enkele dagen kan duren eer je dokter de vaccinatie kan verkrijgen of plaatsen.
Basisvaccintie
Er is een grote kans dat je als kind al verschillende vaccinaties hebt gekregen. In België en Nederland zijn er vaccinatieschema’s waarbij jonge kinderen op bepaalde leeftijden één of meerdere vaccinaties kunnen krijgen. In Nederland zijn de vaccinaties alleen aangeraden en niet verplicht, maar in België is de poliovaccinatie verplicht. De andere vaccinaties worden net als in Nederland wel aangeraden.
De vaccinaties die in beide landen in het programma zijn opgenomen beschermen tegen:
- Poliomyelitis (kindverlamming)
- Difterie
- Tetanus
- Pertussis (kinkhoest)
- Haemophilus influenzae B (Hib)
- Meningokokken type C
- Hepatitis B
- Bof
- Rubella (rodehond)
- Pneumokokken
- De mazelen
- Humaan papillomavirus (HPV)
COVID-19 (Coronavirus)
COVID-19 (Coronavirus) is tegenwoordig een van de belangrijkste ziektes waar bij het reizen naar gekeken wordt.
Hoe kan je het virus oplopen?
Het virus wordt van mens tot mens overgedragen door middel van het SARS-CoV-2 virus, dat verspreid wordt door speekseldruppels die vrijkomen bij het spreken, hoesten en niezen. In de meeste gevallen veroorzaakt het virus milde griepsymptomen, maar in ernstige gevallen kan het tot longontsteking, maag- en darmklachten, en een tijdelijk verlies van smaak en reuk leiden of zelfs langdurige klachten. In bepaalde gevallen kan het virus fataal zijn.
Langzamerhand wordt wereldwijd het coronavaccin uitgerold. Echter gaat dit in sommige landen sneller dan in andere landen, waarnaast het nog niet bekend is in hoeverre je het virus kan verspreiden nadat je gevaccineerd bent en hoe lang je beschermd bent.
Adviezen bij COVID-19 (Coronavirus)
De vaccinaties zijn vrijwillig en elk land heeft zijn eigen richtlijnen tegen verdere verspreiding. Reisadviezen veranderen ook nog regelmatig door nieuwe uitbraken. Wel kan je ervan uitgaan dat coronatesten in veel gevallen uitgevoerd moeten worden bij aankomst of voor vertrek en in veel landen moeten reizigers bij aankomst eerst in quarantaine.
- Momenteel wordt reizen in veel gevallen afgeraden of zijn zelfs verboden.
- Wanneer je wel op reis gaat gelden in ieder geval de standaard maatregelen.
- Was de handen regelmatig, houd 1,5 m afstand van personen die niet in hetzelfde huis wonen, vermijd grote groepen en draag een mondmasker op plekken waar dat verplicht is en waar het houden van voldoende afstand lastig is.
Hoe verloopt de inenting?
- Er zijn nog geen verplichtingen rondom het coronavaccin.
- Deze vaccinatie is vrijblijvend en gratis in België.
- Voor de meeste vaccins gaat het om 2 dosissen, die worden toegediend met een paar weken ertussen (3 tot 4 weken tussen de inentingen).
- Indien je het vaccin niet neemt, is er een kans dat je in de toekomst niet zal kunnen reizen. Zo kondigde de luchtvaartmaatschappij Qantas uit Australië al aan dat internationale reizigers alleen toe zullen worden gelaten wanneer ze gevaccineerd zijn.
- Ook versoepelen sommige landen de toegang voor reizigers die al gevaccineerd zijn.
- Er werd ook al gesproken over een coronapaspoort dat aan kan tonen dat je gevaccineerd bent.
- De vaccinaties worden sterk aanbevolen om zo het virus stilletjes aan te verhelpen.
Heb je vragen over de huidige situatie over het coronavirus? Wil je graag de laatste up to dates bekijken? Lees alle info over het coronavirus op de officiële website.
Hepatitis A
Hepatitis A is een besmettelijk virus dat leverontsteking kan veroorzaken, vaak gepaard met geelzucht. In de meeste gevallen is hepatitis A ook weer goed te genezen maar desondanks is het een zeer onprettige ziekte, met symptomen zoals lichte koorts, buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid. De geelzucht kan er daarnaast voor zorgen dat de huid en het oogwit geel kleuren, de urine donker wordt en de ontlasting ontkleurd. In enkele gevallen kan hepatitis A levensbedreigend zijn maar meestal houdt het maximaal 6 weken aan.
Hoe kan je dit virus oplopen?
Het hepatitis A virus wordt vooral opgelopen door slechte hygiëne, bijvoorbeeld door gebrek aan schoon water en onhygiënisch bereid voedsel. Je kan het virus oplopen in Oost- en Zuid-Europa en in verre bestemmingen als in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Landen met een hoog risico wordt de vaccinatie aanbevolen wanneer je deze nog niet hebt gehad of wanneer je de ziekte nog niet hebt doorgemaakt. In landen met een lager risico wordt het vooral aangeraden wanneer je in lagere hygiënische omstandigheden verblijft.
Hoe verloopt de inenting?
- De vaccinatie bestaat uit twee inentingen.
- Na de eerste vaccinatie ben je één jaar beschermd.
- Zo’n 6 tot 12 maanden na de eerste prik dien je een tweede vaccinatie te krijgen, waarna je minstens 30 jaar tot levenslang beschermd bent.
Het is mogelijk om een combinatievaccin tegen zowel hepatitis A als hepatitis B te krijgen. Hierbij krijg je 2 prikken met een maand ertussen voor de reis en een derde vaccinatie na 6 maanden.
Hepatitis B
Hepatitis B kan net als het hepatitis A virus voor een leverontsteking zorgen. Echter kan hepatitis B chronisch zijn en zelfs kanker veroorzaken. De symptomen komen redelijk overeen met de symptomen van het hepatitis A virus, en zo kunnen koorts, buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid en geelzucht ontstaan.
Hoe kan je dit virus oplopen?
In tegenstelling tot het hepatitis A virus kan je hepatitis B vooral oplopen door contact met besmet bloed, bijvoorbeeld door het gebruik van al eerder gebruikte injectienaalden bij het laten zetten van tatoeages, of via seksueel contact. Hierdoor komt het virus wereldwijd voor, maar met name in landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika evenals in Oost-Europa loop je een groter risico. Ook wanneer je als kind bent gevaccineerd tegen hepatitis B kan een herhaling aangeraden worden.
Hoe verloopt de inenting?
- De vaccinatie bestaat standaard uit 3 inentingen.
- De eerste 2 injecties krijg je met een maand interval, waarna je 4 tot 6 maanden later nog een derde vaccinatie krijgt.
- Bij hoog risico kan een vierde vaccinatie na 12 maanden nodig zijn.
- Meestal is er na de 3 vaccinaties sprake van levenslange bescherming.
Naast jezelf laten vaccineren wordt er ook aangeraden om veilig te vrijen en gebruik te maken van condooms. Hiervoor wordt aangeraden om zelf condooms mee te nemen op vakantie, doordat de condooms in risicogebieden soms minder goed beschermen dan de condooms die in België en Nederland verkocht worden. Lees hier nog enkele persoonlijke behoeften die van pas kunnen komen in je reisapotheek.
Het is mogelijk om een combinatievaccin tegen zowel hepatitis A als hepatitis B te krijgen. Hierbij krijg je 2 prikken met een maand ertussen voor de reis en een derde vaccinatie na 6 maanden.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die in het begin voor griepverschijnselen zoals koorts en misselijkheid maar later voor geelzucht en bloedingen kan zorgen. In de meeste gevallen verloopt de ziekte met slechts milde symptomen, maar in sommige gevallen kan het dodelijk zijn. Er bestaat geen behandeling tegen de gele koorts.
Hoe kan je dit virus oplopen?
Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat muggen van het type Aedes en Haemagogus bij zich kunnen dragen. Je kan het dan ook alleen maar krijgen nadat je gestoken bent door een dergelijke mug. De ziekte komt alleen voor in Afrika en in delen van Zuid- en Midden-Amerika.
In bepaalde landen is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Wanneer dit niet het geval is maar gele koorts wel voorkomt in het land wordt er sterk aangeraden je toch te laten vaccineren. Als vaccinatie wegens medische redenen niet mogelijk is wordt er afgeraden om naar risicogebieden te reizen. Informeer je dus goed!
Hoe verloopt de inenting?
- De vaccinatie bestaat uit één injectiespuit die minstens 10 dagen voor de reis gegeven dient te worden.
- In principe ben je daarna levenslang beschermd, maar een eenmalige herhaling wordt geadviseerd wanneer je een volgende reis maakt naar een risicogebied.
Onze tip: Naast jezelf laten vaccineren is het ook aan te raden om zoveel mogelijk te voorkomen dat je gestoken kan worden. Draag zoveel mogelijk lange broeken en shirts met lange mouwen, gebruiken anti-insectenmiddelen met DEET en slaap onder een klamboe.
Buiktyfus
Buiktyfus is een darmziekte die veroorzaakt wordt door Salmonella Typhi bacteriën. De ziekte veroorzaakt dan ook vooral darmklachten en diarree, maar ook koorts, hoofdpijn, buikpijn en een verminderde eetlust. Een behandeling tegen de darmziekte is in de meeste gevallen nodig, en in ernstige gevallen kan de ziekte zonder behandeling fataal worden.
Hoe kan je dit virus oplopen?
De salmonellabacterie kan via water en voedsel worden overgebracht wanneer deze niet hygienisch (voorbereid) zijn. Ook rauwe producten zoals schelpdieren, groente, fruit en melkproducten kunnen de ziekte veroorzaken. Buiktyfus komt vooral op het Indisch subcontinent voor, met een lager risico in de rest van Azië, Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika. Een vaccinatie is voor risicolanden veelal aangeraden bij een verblijf langer dan 2 weken, en in landen met een lager risico pas vanaf een verblijf van langer dan 3 maanden.
Hoe verloopt de inenting?
- Een vaccinatie bestaat uit één injectiespuit die je voor ongeveer 3 jaar beschermd.
- Echter geeft het vaccin geen volledige bescherming.
- Naast jezelf laten vaccineren is het dan ook aan te raden om goed op de hygiëne te letten en zoveel mogelijk je eigen voedsel te bereiden.
We gaan allemaal graag wel eens de eetcultuur gaan proeven in een ander land. Maar het gevaar om een voedselvergiftiging op te lopen is veel groter dan je denkt. Zonder dat je het weet kan je het Buiktyfus virus te pakken krijgen. Lees alvast ons artikel met enkele tips hoe je een voedselvergiftiging kan voorkomen.
Cholera
Ook cholera is een darmziekte die door slechte hygiëne kan worden overgebracht in onder andere onzuiver water en rauwe producten. De ziekte wordt veroorzaakt door de cholerabacterie en zorgt voor braken en dunne diarree die voor uitdroging kan zorgen. Meestal stopt de ziekte vanzelf.
Waar komt het vooral voor en hoe kan je dit virus verhelpen?
Cholera komt veelal voor in de tropische delen van Afrika, evenals in het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Zuid-Amerika. Er is een vaccin dat met water ingenomen dient te worden, maar dit is voor geen enkel land verplicht en wordt vrijwel uitsluitend geadviseerd voor mensen die in vluchtelingenkampen gaan werken. Het vaccin geeft daarnaast geen volledige bescherming.
Ben je van plan om een verre reis te maken? Dan kan je al eens lang onderweg zijn. Maar hoe overleef je zo'n lange vliegreis? Wij hebben enkele tips samengesteld zodat je je optimaal kan voorbereiden en alle stress achterwegen kan laten. Lees ook hoe je beter kan slapen op een vliegtuig.
Meningokokken-meningitis
Meningokokken-meningitis is een infectie van het hersenvlies dat veroorzaakt wordt door de meningokok-bacterie. Symptomen van een besmetting zijn griepverschijnselen zoals koorts en spierpijn maar ook nekstijfheid, een gestoord bewustzijn en in zeer ernstige gevallen ook huidbloedingen.
De meningokok-bacterie kan ook voor bloedvergiftiging zorgen. De ziekte kan behandeld worden met antibiotica maar is in veel gevallen al snel fataal.
Hoe kan je dit virus oplopen?
De meningokok-bacterie wordt overgedragen van mens op mens door de druppeltjes die vrijkomen tijdens het spreken, niezen of hoezen, maar ook door direct contact bij bijvoorbeeld zoenen. Meningokokken-meningitis komt wereldwijd voor, al bestaan er verschillende typen. In Europese landen komen vooral types B en C terwijl types A, W en Y vooral in landen ten zuiden van de Sahara voor. Hier vinden tijdens het droge seizoen vaak uitbraken plaats.
Hoe verloopt de inenting?
- Voor het type C worden kinderen in België en Nederland op jonge leeftijd al gevaccineerd.
- Een vaccinatie voor de types A, C, W en Y wordt aangeraden wanneer tussen eind december en eind juni naar de meningitis-gordel reist en is verplicht bij een bedevaart naar Mekka.
- De vaccinatie tegen meningitis type A, C, W en Y bestaat uit een enkele injectie.
- Deze dient minstens 10 dagen voor de reis geprikt te worden en geeft 5 jaar bescherming.
BMR (Bof, mazelen en rodehond)
BMR staat voor de kinderziektes bof, mazelen en rodehond. Bof veroorzaakt een ontsteking van de speekselklier bij het oor en zorgt voor koorts en oorpijn. Meestal is dit na enkele weken vanzelf weer beter maar het kan bij jongens een zaadbalontsteking veroorzaken en daarmee de vruchtbaarheid verminderen.
Mazelen geeft huidvlekjes met daarnaast symptomen van koorts, verkoudheid en hoesten. Meestal trekken de vlekjes en andere symptomen na enkele dagen weg.
Rodehond is ook een vlekjesziekte waarbij je naast verkoudheid ook pijnlijke lymfeklieren kan krijgen.
Hoe kan je dit virus oplopen?
De virussen van bof, mazelen en rodehond verspreiden zich vooral door hoesten en niezen.
Hoe verloopt de inenting?
- Voor bof, mazelen en rodehond zijn veel mensen als kind al gevaccineerd.
- Na vaccinatie ben je levenslang beschermd.
- Voor bepaalde landen wordt een vaccinatie aangeraden wanneer je als kind de BMR-inenting nooit hebt gehad en geen mazelen hebt gehad.
DTP (Difterie, tetanus en polio)
Difterie is een longbacterie dat voor benauwdheid en moeite met ademhalen kan zorgen en kan fataal worden wanneer de bacterie de hartspier aantast. Tetanus veroorzaakt stijfheid en spierkrampen, terwijl polio voor verlamming zorgt.
Hoe kan je dit virus oplopen?
Difterie wordt overgebracht via hoesten, maar tetanus en polio kunnen door slechte hygiëne verspreid worden. Bij tetanus gebeurt dit wanneer een wond besmet raakt met straatvuil of wanneer je gebeten bent door een dier, terwijl bij polio het virus wordt overgebracht via besmet eten en drinken.
Hoe verloopt de inenting?
- Voor difterie, tetanus en polio zijn veel mensen als kind al gevaccineerd.
- Het poliovaccin is in België zelfs verplicht.
- Na een inenting ben je 10 jaar lang beschermd, waarna je een herhalingsvaccinatie dient te halen.
- DTP wordt voor vrijwel alle reisbestemmingen aanbevolen, waarbij West-Europa, Noord-Amerika en Oceanië weliswaar een lager risico kennen.
TBC (Tuberculose)
TBC staat voor tuberculose. Dit is een infectieziekte die door de Mycobacterium tuberculosis wordt veroorzaakt. Meestal tast het de longen aan, maar het kan ook in andere organen voorkomen. In de meeste gevallen merk je niets van een besmetting, maar in 1 van de 10 gevallen kan je last krijgen van hoesten, koorts, vermoeidheid en gebrek aan eetlust.
Hoe kan je dit virus oplopen?
Besmetting met tuberculose gebeurt vrijwel altijd door het inademen van druppels die verspreid worden door hoesten. Het komt wereldwijd voor en het risico op besmetting is voor de meeste mensen laag, maar in bepaalde landen in Azië en Afrika ligt het risico hoger.
Hoe verloopt de inenting?
- Het is mogelijk om je te laten vaccineren met het BCG-vaccin.
- Dit vaccin geeft echter maar een gedeeltelijke bescherming maar werkt wel levenslang.
Rabiës of hondsdolheid
Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte waarbij de hersenen geïnfecteerd worden. Dit veroorzaakt grieperigheid en vervolgens krampen en verlammingen.
Hoe kan je dit virus oplopen?
De ziekte wordt overgedragen door beten van een dier of wanneer je gekrabd wordt, maar ook wanneer een dier een open wond likt. Meestal dragen honden, apen en vleermuizen rabiës bij zich, en in mindere mate ook katten. Rabiës komt over de hele wereld voor.
Hoe verloopt de inenting?
- Je kan jezelf laten vaccineren tegen hondsdolheid, wat vooral wordt aangeraden bij langere reizen.
- Een vaccinatie bestaat uit 5 prikken.
- Wanneer je al gevaccineerd bent heb je na een beet slechts 2 aanvullende vaccinaties nodig, anders moet je de volledige 5 ontvangen.
- Als je gebeten wordt moet je de wond zo snel mogelijk schoonmaken en ontsmetten en contact opnemen met een dokter.
Malaria
Malaria of moeraskoorts is een infectieziekte die koorts, hoofdpijn, koude rillingen, vermoeidheid en spierpijn veroorzaakt. Ook kan het zijn dat je maag- en darmklachten, geelzucht en nierproblemen krijgt wanneer je dit virus hebt opgelopen.
Hoe kan je dit virus oplopen?
Malaria kan je krijgen door muggen van de soort Anopheles, waarbij parasieten in het bloed terecht komen. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een simpele muggenbeet. Het kan behandeld worden maar hierbij is snelheid van belang.
Hoe verloopt de inenting?
- Er is geen vaccinatie te verkrijgen, maar het is wel mogelijk om preventief malariapillen te slikken.
- Bescherm jezelf daarnaast tegen muggenprikken door lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen
- Smeer je ook in met Insectwerende middelen (DEET) en slaap onder een klamboe.
Teken-encefalitis
Teken-encefalitis is een hersenontsteking.
Hoe kan je dit virus oplopen?
Teken-encefalitis wordt veroorzaakt door een virus dat door teken wordt overgedragen. Dit gebeurt veelal in bosrijke gebieden in Europa, maar ook in China, Rusland en de Baltische staten. De Europese variant is in enkel 1 procent van de gevallen fataal, maar bij de Russische variant ligt dit aantal hoger. Wanneer de teek zich vast heeft geklemd en bloed begint op te zuigen kan de bacterie over worden gedragen. In de eerste 8 uur na een beet is hierdoor een lage kans op besmetting.
Hoe verloopt de inenting?
- Dit wordt voor enkele landen aanbevolen wanneer je je veel in de natuur zal gaan begeven, of wanneer je langer dan 3 maanden verblijft.
- Het vaccin bestaat uit 3 injecties en beschermt je voor 3 jaar.
- Draag daarnaast bedekkende kleding, controleer jezelf goed op teken na elke wandeling en zorg dat je een tekentang mee neemt om eventuele teken op tijd te kunnen verwijderen. Teken-encefalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme en de vaccinatie beschermd je hier niet voor!
Lees ons uitgebreid artikel "Hoe een teek verwijderen?" en kom alles te weten over teken en tekenbeter.
Japanse encefalitis
Japanse encefalitis is een zeldzaam virus dat een hersenontsteking kan veroorzaken. De meeste mensen hebben geen symptomen, maar in ernstige gevallen kan het tot epileptische aanvallen, coma of zelfs verlammingen leiden.
Hoe kan je het virus oplopen?
Het virus wordt overgedragen door muggen die vooral in Zuid- en Zuidoost-Azië op het platteland voorkomen. Het komt echter zelden voor waardoor een vaccinatie alleen wordt aangeraden wanneer je voor langere periode in een risicogebied verblijft.
Hoe verloopt de inenting?
- Je krijgt hiervoor 2 vaccinaties, waarbij je de tweede 4 weken na de eerste krijgt.
- Het is niet bekend hoe lang de vaccinaties je beschermen.
FAQ - Veelgestelde vragen
Hoe en waar laten vaccineren?
Wanneer je een reis gepland hebt is het altijd aan te raden om zo snel mogelijk uit te zoeken of je eventueel vaccinaties nodig gaat hebben. Neem altijd contact op met een dokter omdat sommige vaccinaties niet verplicht zijn maar voor jou wel aan te raden zijn. Samen met de arts kan je de vaccinaties plannen, maar het is ook mogelijk om langs te gaan bij erkende vaccinatiecentra.
Gaat je huisdier mee op vakantie?
Gaat je huisdier mee op verlof? Ga dan langs de dierenarts en vraag naar eventuele zaken die je mee moet nemen. Je huisdier moet hoe dan ook ingeënt worden tegen rabiës, om met je mee te kunnen reizen. Voorzie ook eventuele medicijnen, want medicatie voor dieren is niet overal te verkrijgen. Denk ook aan middels tegen wormen en parasieten, pillen tegen reisziekte en een middel tegen vlooien en teken.
Wanneer je huisdier niet ingeënt is of de periode bijna vervalt, dan word je huisdier niet toegelaten. Dubbelcheck dit voor je op vakantie vertrekt! Het zou een enorme domper zijn, moest je je lieveling onverwachts moeten thuis laten.
Enkele slimme tips om infectieziekten te voorkomen
- Drink liefst nooit zomaar leidingwater en wees ook waakzaam met ijsklontjes.
- Let ook op met bevroren producten die onverpakt zijn. In landen waar het warm is, kunnen namelijk alsnog bacteriën binnendringen.
- Kook al je voedsel goed door, zelfs al worden je groenten hierdoor wat "zompig". Beter dat dan stekende buikpijn...
- Eet liefst nooit rauw vlees of rauwe vis, je weet nooit helemaal zeker waar het geweest is voordat je het in je mond stopt.
- Doe je zelf de afwas? Zorg dan dat het water heet is. Koop een paar rubberen handschoenen en gebruik veel afwasmiddel. Droog daarna ook alles goed af.
- Was veelvuldig je handen en poets ook je tanden meermalen per dag (indien mogelijk met flessenwater).
- Gebruik altijd propere baddoeken, handdoeken en vaatdoeken.
Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek
Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!
Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden
Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.
Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.