Hoe & waar de goedkoopste vliegtickets boeken? Mijn 21 tips, getest!
Het boeken van vliegtuigtickets resulteert vaak in het betalen van (te) hoge prijzen, met deze 21 tips om goedkoop vliegtickets te boeken kan je alvast besparen. Zo kan je meer of verder vliegen :-)
Inhoud artikel
Vergelijk meerdere websites
Zoek niet op maar één website naar de beste vluchten, vergelijk meerdere zoekmachines om zo de beste vlucht te vinden. De ene site geeft misschien bepaalde vluchtopties of vliegvelden niet aan, terwijl een andere kleinere vliegtuigmaatschappijen niet meeneemt in de berekening.
Hou het ook niet bij Nederlandstalige websites zoals Cheaptickets of Skyscanner, Tui Fly maar kijk ook naar grote internationale websites zoals Momondo. Soms brengen dit soort websites kortingen en deals sneller onder de aandacht dan lokale websites die deze kortingen vervolgens pas overnemen.
Vergelijk de resultaten van vergelijkingssites ook vooral met de websites van vliegtuigmaatschappijen zelf. Het kan zijn dat er een korting is op een vlucht die alleen via de eigen website wordt gegeven, of dat ze een optie aanbieden die niet in de resultaten van een zoekmachine tevoorschijn komt.
1.1. Start je zoektocht naar de goedkoopste vliegtuigtickets via:
Boek in het geheim (gebruik geen app !)
Je hebt het waarschijnlijk wel al eens gehoord, maar vliegtickets worden zeker duurder als je al eens naar die vlucht gekeken hebt.
De cookies van je browser slaan je zoekgegevens op, waardoor de website die de vliegtickets aanbiedt weet dat je geïnteresseerd bent. Zorg daarom dat je een venster in incognito of privé modus opent voor je op zoek gaat naar de goedkoopste vliegtickets. Hierbij worden cookies niet opgeslagen en blijven prijzen dus hetzelfde.
Het is ook aangeraden om geen App van de vliegtuigmaatschappij te gebruiken om tickets te boeken. Lijkt handig, maar daardoor weet de maatschappij exact waar je naartoe wil en kan ze eenvoudig een paar euro meer vragen per ticket, en in een app kan je geen private mode aanzetten. (lees hier hoe je dit kan doen)
De 24-uurs regel
Wanneer de tickets van jouw vlucht nadat je geboekt hebt opeens een stuk goedkoper worden aangeboden, bel je de luchtvaartmaatschappij beter meteen op en annuleer je de boeking. Dit kan vaak tot 24 uur (of 48 uur) na het boeken zonder extra kosten. Vervolgens kan je de andere, goedkopere tickets boeken.
Last-minute reizen
Luchtvaartmaatschappijen willen graag dat hun vluchten vol zitten. Wanneer het lijkt dat een vlucht die binnenkort gaat vliegen niet volgeboekt zit, worden de laatste tickets vaak een stuk goedkoper aangeboden om zo alsnog vol te geraken. Maak hier dan ook gebruik van en schrijf je in voor speciale alerts of nieuwsbrieven met last-minute vluchten.
Bepaal de prijs in plaats van de bestemming
Wanneer je een bestemming kiest en er vervolgens achter komt wat de prijzen voor vliegtickets zijn kan dat vaak behoorlijk tegenvallen en ga je misschien twijfelen over de bestemming. Je kan het echter ook andersom doen, en in plaats van een bestemming een bepaald budget kiezen en vervolgens op zoek gaan naar een bestemming waar je onder dat budget heen kan vliegen. Met websites als Momondo of Skyscanner kan je heel gemakkelijk de maximale prijs aangeven die je wilt betalen, waarna je alle bestemmingen en vluchten krijgt te zien die onder dat budget vallen.
Misschien houdt dit in dat je niet naar je nummer 1 bestemming kan, maar laat dat je niet tegen houden om een nieuwe plek ontdekken. De bestemming die bovenaan je bucketlist staat komt op een gegeven moment ook wel een keer goedkoper voorbij en dan wordt het wachten beloond. Klik hier en start je zoektocht
Identificeer de goedkoopste dag en tijd om te vliegen
- Sommige websites zeggen dat je op dinsdag het goedkoopst vliegt
- Andere vinden woensdag dan weer het goedkoopst
- Nog anderen zeggen dat je altijd ’s ochtends moet vliegen, ongeacht de dag.
De waarheid is echter dat geen enkele van deze regels consistent opgaat. Wel is het zo dat je vaak doordeweeks goedkoper vliegt dan in het weekend, en dat hele vroege vluchten doorgaans goedkoper zijn doordat ze minder snel vol komen te zitten dan latere vluchten. Maar hier zijn helaas veel uitzonderingen op. Wat nu gedaan? Wel, eigenlijk is het best eenvoudig om de goedkopere momenten te identificeren. Met websites als Cheaptickets kan je een vertrekpunt en bestemming aangeven en vervolgens als vertrekdatum de goedkoopste datum selecteren.
Wees flexibel met je vertrekdata
Je kan heel veel geld betalen om op die ene dag te vliegen waarop je weg wilt, terwijl er soms dagen rond die vertrekdatum zijn die goedkoper uitkomen. Nu is flexibel zijn niet voor iedereen even voor de hand liggend, maar voor wie toch een kleine marge heeft, raden wij aan om steeds de prijzen op omliggende data na te gaan.
Je zal versteld staan van het prijsverschil dat 24 uur soms kan opleveren. Met websites als Skyscanner, Momondo en Tui vliegtickets kan je heel gemakkelijk alle data binnen een bepaalde periode bekijken om te zien welke dag het goedkoopst is.
Boek op tijd
Veel onderzoeken geven aan dat je op dinsdagmiddag de goedkoopste vluchten boekt. Ook wordt er gezegd dat je ’s ochtends vroeg de beste deals kan vinden, en dat zes weken voor een vlucht de prijzen vaak onder de standaard prijs droppen. Dit komt omdat een vlucht alleen maar duurder wordt naarmate er minder stoelen beschikbaar zijn, tenzij er in de laatste paar dagen blijkt dat het vliegtuig nog lang niet vol zit. Wanneer je dus weet waar je naartoe wilt en wanneer, doe je er goed aan om meteen te boeken, want door te wachten zal je de prijs hoogstwaarschijnlijk vaak alleen maar zien oplopen.
Het is echter ook zo dat je juist niet te vroeg wil boeken. Een half jaar van tevoren liggen de uiteindelijke prijzen voor een vlucht bijvoorbeeld nog niet altijd vast of moeten er nog vluchten worden ingepland. Bij verschillende vergelijkwebsites wordt er gelukkig aangegeven of men verwacht dat een vlucht nog al dan niet goedkoper wordt, zodat je weet dat je even moet wachten.
Veel vliegtuigmaatschappijen zijn tegenwoordig ook op de sociale media te vinden, en geven soms korte deals op hun Twitter of voor de mensen die de maatschappij op Facebook volgen. Schrijf je dus niet alleen in voor nieuwsbrieven met aanbiedingen, maar volg maatschappijen ook op meerdere sociale media en stel eventueel notificaties in zodat je weet wanneer er een nieuwe aanbieding online wordt gezet.
Hou acties in de gaten
Tussen alle luchtvaartmaatschappijen in de wereld wordt er behoorlijk geconcurreerd, wat resulteert in veel acties waardoor jij goedkoper naar een bestemming toe kan vliegen.Op de pagina Lastminutes van Cheaptickets kan je dit perfect opvolgen.
Vlieg met verschillende maatschappijen
Een retourvlucht met dezelfde maatschappij hoeft niet de goedkoopste vlucht te zijn. Soms is de heenvlucht het goedkoopst met de ene maatschappij en de terugvlucht juist weer met een andere. Hou je daarom niet vast aan één maatschappij, maar boek enkele tickets en kies liever voor de goedkopere optie, ook al is dat niet de maatschappij waar je mee heen hebt gevlogen.
Neem een overstap
Een overstap onderweg kan ook goedkoper uitpakken dan een directe vlucht. Zo kan er een goedkope vlucht naar de eindbestemming zijn vanuit een bepaalde stad, die opgeteld met de vlucht naar die stad alsnog goedkoper is dan een directe verbinding naar de eindbestemming.
Controleer vervolgens wel of het goedkoper is om de vluchten via de zoekwebsite te boeken of allebei apart via de eigen website van de maatschappij. Soms kan het goedkoper zijn om de vluchten los van elkaar te boeken, ook al kost dit misschien wat meer tijd dan alles tegelijkertijd via één website.
Boek directe overstappen
Wanneer je een overstap moet nemen kan het zijn dat een vlucht waarvoor je twee uur de tijd hebt om over te stappen goedkoper is dan een vlucht waarbij je vier uur de tijd hebt. De meeste mensen hebben namelijk liever wat extra tijd bij een overstap voor in het geval dat ze lang in de rij moeten staan voor de douane, of de bagage zelf weer moeten ophalen en opnieuw inchecken. Wanneer je bijvoorbeeld alleen reist, volstaat twee meestal ruimschoots.
Vergeet de kleinere maatschappijen niet
Kleine maatschappijen worden vaak vergeten, wat vaak resulteert in lagere prijzen om zo toch het vliegtuig vol te krijgen. Neem dit soort vliegtuigmaatschappijen dan ook vooral mee in je vergelijking, want het kan heel goed dat ze jou de beste optie geven.
Vlieg van en naar een bepaald vliegveld
Sommige vliegvelden maken deals met andere vliegvelden voor een goedkopere verbinding tussen beiden. Ook is het mogelijk dat jij misschien niet naar een bestemming gaat waar je vertrekvliegveld een deal mee heeft, maar dat je een tussenstop vindt op een luchthaven waar je wel goedkoper kan vliegen. De kans is groot dat het totale kostenplaatje goedkoper uitkomt.
Vergelijk vertrekpunten
Vergeet ook zeker niet om vliegvelden in de buurt mee te nemen in je vergelijking. Misschien is een vlucht een stuk goedkoper wanneer je vanuit Duitsland of Engeland vliegt, zelfs als je de reiskosten naar dat vliegveld meerekent. Je kan met de website www.vliegverbindingen.nl heel gemakkelijk zien vanuit welke luchthavens je naar een bepaalde bestemming kan vliegen, zodat je weet welke vliegvelden je kan gebruiken om te vergelijken.
Boek een error fare
Er zijn momenten wanneer een vliegtuigmaatschappij een foutje (error fare) maakt waardoor een vlucht opeens heel erg goedkoop is. Een vlucht die normaal €800 is kan je bijvoorbeeld opeens krijgen voor €150. Laat je over dit soort vluchten inlichten via een nieuwsbrief met aanbiedingen of via sociale media.
Er zijn ook websites als secretflying.com waar je goedkope aanbiedingen kan vinden. Wees er wel snel bij, want vaak worden dit soort foutjes binnen een paar uur alweer gecorrigeerd, en anders kunnen ze volgeboekt worden door andere koopjesjagers. Je moet dus behoorlijk snel beslissen, maar voor het geld dat je ermee bespaart is dit het vaak meer dan waard. Let wel op: Er is steeds de mogelijkheid dat de maatschappij een error fare annuleert.
Verzamel air miles
- Wanneer je (bijna) altijd met één vliegtuigmaatschappij vliegt kan je soms lid worden van een frequent-flier programma waarbij je alle kilometers die je met die maatschappij reist kan verzamelen voor kortingen op andere vluchten.
- Ook bieden sommige creditkaart maatschappijen een soortgelijk programma aan.
- Daarnaast zijn er nog vele andere manieren te vinden om 'air miles' te verzamelen.
Boek meerdere tickets in één keer
Soms komt het goedkoper uit om meerdere tickets tegelijk te kopen. Daarvoor moet je meestal wel steeds met dezelfde maatschappij vliegen of met verschillende maatschappijen die bij één alliantie zitten.
- Een retourvlucht met dezelfde maatschappij kan bijvoorbeeld goedkoper uitpakken dan twee vluchten die los van elkaar erg goedkoop leken.
- Wanneer je meerdere plekken wilt zien kan je er ook goed aan doen om een multi-city vlucht te boeken, waarbij je niet alleen de vlucht van A naar B, maar ook van B naar C en van C terug naar A tegelijk boekt.
- Of boek een regionale pas of een speciale wereldticket.
- Door meerdere vluchten in één keer te boeken krijg je soms een bepaalde korting waardoor je alsnog goedkoper uitkomt dan meerdere goedkope vluchten los van elkaar te boeken.
Boek eventueel in een andere valuta
- Wanneer je een creditkaart hebt en hiermee zonder extra kosten in andere valuta kan betalen kan je ook goedkoper uitkomen door de vlucht in een andere valuta te betalen.
- Vergelijk de euro bijvoorbeeld eens met de pond of de dollar.
- Hou hierbij wel rekening met het prijsverschil tussen de valuta, zodat je ook daadwerkelijk goedkoper uitkomt en het niet alleen lijkt alsof je een lagere prijs betaalt voor een vlucht.
Waar de goedkoopste vliegtickets vinden?
Liever een pakketreis boeken?
Soms is het goedkoper om een pakketreis te boeken. Bepaalde maatschappijen werken samen met tour operators waardoor die bepaalde kortingen krijgen voor vluchten en hotels. Daarom kan het in jouw voordeel zijn om een vlucht samen met een verblijf te boeken bij een tour operator zoals Sunweb, Tui of Eliza was here.
Nog meer tips als je gaat vliegen
Lees ook onze andere interessante artikels ivm vliegen en reizen met het vliegtuig: