Hoe reisziekte voorkomen? 7 x tips tegen wagenziekte
Wat kan je doen om reisziekte te voorkomen? Onze tips tegen wagenziekte
Reizen is iets waar we allemaal van houden. Heerlijk even weg uit de dagelijkse sleur, zeker wanneer je een geweldige vakantie voor de boeg staan hebt! Maar soms zijn er factoren die een beetje roet in het eten kunnen gooien… zoals wanneer je lijdt aan reisziekte. Reisziekte is iets dat best vaak voorkomt. Veel mensen hebben er in een of andere vorm wel al eens last van gehad.
Inhoud artikel
Reisziekte
Reisziekte, iedereen kent dit gevoel wel ...
Reisziekte bestaat in meerdere vormen, maar in essentie lijkt het allemaal een beetje op elkaar. Iedereen kent immers het beeld van een kind dat ineens op de achterbank van de auto uit het niets moet overgeven. Of het gevoel dat je kunt krijgen wanneer je een boek leest in de auto.
Plotseling beginnen de letters te draaien, je hoofd te duizelen, je krijgt het warm en koud tegelijk en moet overgeven.
Maar wat is reisziekte precies? En waardoor wordt het veroorzaakt? Is reisziekte alleen iets dat kinderen treft? Of kunnen ook volwassenen er last van krijgen? Deze en vele andere vragen worden in dit artikel beantwoord.
Wil je ervoor zorgen dat jouw reisziekte niet heftig opspeelt tijdens je aankomende vakantie? Lees zeker ook onze tips tegen reisziekte.Zo kun je een hoop ellende van tevoren allicht voorkomen!
Veelgestelde vragen: wat is reisziekte precies?
Kinetose, oftewel bewegingsziekte
Reisziekte staat ook wel bekend als kinetose, oftewel bewegingsziekte. Kinetose is eigenlijk een verzameling van symptomendie optreden wanneer je je bevindt in een bewegend voer- of vaartuig. Vandaar de benaming bewegingsziekte. Deze symptomen kunnen bestaan uit klachten zoals duizeligheid, een slap gevoel, misselijkheid, overmatig transpireren, moeten overgeven en hoofdpijn.
Ziek worden in de auto, bus, vliegtuig, boot
Je kunt last krijgen van deze symptomen wanneer je in de auto of bus zit, in het vliegtuig, op een boot, maar ook op dieren zoals paarden en kamelen. Ook is het niet ongebruikelijk dat mensen in kermisattracties en in pretparken ineens ziek kunnen worden. De samengaande gevoelens en klachten kunnen je erg ziek doen voelen, maar gelukkig zijn ze vaak ook weer snel verdwenen eens je opnieuw met beide voeten op vaste grond staat.
Ook kan constante blootstelling ervoor zorgen dat het gevoel weer weggaat, bijvoorbeeld wanneer je een meerdaagse boottocht maakt. Na een dag of 2 vermindert de reisziekte of is ze soms helemaal weg. Daarentegen kan het misselijke gevoel bij een volgende bootreis weer helemaal opnieuw aanwezig zijn, omdat je in de tussentijd weer stabiliteit onder je voeten hebt ervaren.
Hoe ontstaat reisziekte?
Verstoring in het verzenden en ontvangen van informatie in je hersenen
Reisziekte ontstaat door een probleem tussen het verzenden en ontvangen van informatie op niveau van je hersenen. Delen van je lichaam, zoals je evenwichtsorgaan, ogen en spieren, geven continu informatie aan je hersenen door over tal van zaken, zoals je positie ten opzichte van de horizon.
Is een onverwachte beweging die niet door je lichaam wordt voortgebracht, zoals de bewegingen van een boot, dan treedt er een verstoring op in het verzenden van informatie. Dat wat je hersenen binnenkrijgen, strookt niet meer met de werkelijkheid. Je hersenen zullen op dat moment als het ware "kortsluiten". Er treedt een problematisch conflict op tussen de verzonden informatie en de receptoren in je hersenen.
Als gevolg hiervan raken je hersenen in paniek. Hierdoor wordt er een stofje aangemaakt: histamine.
Histamine geeft onder meer je maag het signaal om te braken, terwijl er eigenlijk geen aanleiding toe is, want je hebt immers niets verkeerds gegeten.
Wie heeft er last van reisziekte?
Kinderen zijn veruit het meest gevoelig voor reisziekte. In de leeftijd tussen 2 en 12 jaar komt reisziekte erg vaak voor. Ook tieners kunnen tot hun 18de nog erg veel last hebben van reisziekte. Naarmate je ouder wordt, nemen de effecten veelal ook af. Over het algemeen kan gezegd worden dat vrouwen er meer onder lijden dan mannen, vooral tijdens hormonale schommelingen zoals zwangerschap en menstruatie.
Meestal komt reisziekte na de leeftijd van 50 jaar bijna niet meer voor. Een theorie hiervoor is dat de hersenen na verloop van tijd beter kunnen omgaan met prikkels en onverwachte situaties. Wijsheid komt dus inderdaad met de jaren!
Algemene tips tegen reisziekte
Reisziekte valt helaas niet altijd 100% te voorkomen, maar er zijn wel verschillende maatregelen die je kunt nemen om de symptomen een pak minder erg te maken.
Tips voor de voorbereiding
Dit zijn vooral handige tips ter voorbereiding, waardoor je je wat fitter en sterker zal voelen:
- Zorg er allereerst voor dat je goed uitgerust op reis vertrekt. Slaap de nacht van tevoren zo goed mogelijk, ook als je een beetje zenuwachtig bent voor de reis. Drink desnoods een kamillethee voor het slapen gaan, om verder tot rust te komen. Vermoeidheid verhoogt aanzienlijk je sensitiviteit voor reisziekte.
- Eet een kleine maaltijd voordat je weggaat, niet iets dat zwaar op de maag ligt. Vermijd daarnaast ook koffie, alcohol en zoete frisdranken (al schijnt cola weer te helpen tegen misselijkheid). Eet ook geen extreem vette hapjes en/of zure middelen.
- Doe rustig aan op de reis naar het vliegveld, of de plek waarvandaan je vervoermiddel vertrekt. Rijd je met de auto? Rijd dan rustig, niet overhaast en kalm. Het is van belang dat er geen grote schommelingen in snelheid zijn.
Tips voor tijdens de reis
Is het eenmaal tijd om te vertrekken? Bijvoorbeeld met het vliegtuig, de boot of de bus? Neem dan onderstaande tips in acht, om de reis zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen:
- Wanneer je met een bus of trein reist, ga dan altijd met je gezicht naar de rijrichting toe zitten. Een achterwaartse beweging geeft meer aanleiding tot reisziekte. Het is namelijk minder natuurlijk; niemand loopt elke dag achteruit.
- Wanneer je met de auto reist, helpt het vaak wanneer je deze zelf bestuurt. Is dit niet mogelijk, dan is het raadzaam om voorin te zitten en telkens vooruit te kijken. Zo kun je je focussen op de weg.
- Zet kinderen ook zo hoog mogelijk, en in een comfortabele autostoel, zodat ze zicht op buiten hebben.
- Oriënteer je steeds op dingen die ver weg liggen, omdat die voor je gevoel stilstaan. Het is een trucje dat ook door ballerina's wordt gebruikt, wanneer ze pirouettes maken. Door je blik op één stilstaand object te richten, merk je de bewegingen van je lichaam nauwelijks en word je niet misselijk. Je houdt je hersens als het ware voor de gek.
- Wanneer je met de boot reist, zoek dan de plek op waar de boot het minste beweegt. Dit is veelal het achterdek. Probeer ook hier in de vaarrichting te kijken om je te kunnen focussen. Zorg er wel voor dat je niet al te dicht bij de machinekamer staat, omdat de lucht van uitlaatgassen kan nopen tot misselijkheid.
- In het vliegtuig kies je best een plekje bij de vleugels. Hier voelt het meest stabiel.
- Voel je dat je misselijk begint te worden? Probeer dan even met gesloten ogen te liggen. Wanneer dit niet mogelijk is, doe dan even je hoofd tussen je benen en adem rustig totdat het gevoel weer afneemt.
- Probeer geen boek te lezen, sms'en te beantwoorden of films te kijken. Doordat de wereld om je heen blijft bewegen, kan dit de reisziekte verergeren.
- Doe ademhalingsoefeningen. Daar word je rustiger van. Combineer dit met rustige muziek, dan blijf je als het ware op dezelfde fijne maat hangen.
- Frisse lucht doet wonderen. Doe, indien mogelijk, zeker een raampje open.
- Als laatste kun je bij opkomende gevoelens van misselijkheid een stukje brood eten. Door het verteringsproces heeft je lichaam namelijk minder ruimte om misselijk te zijn.
Deze tips zullen je in ieder geval op weg helpen naar een meer rustige reis. Indien je toch ziek zou worden, zoek dan het liefst een plekje op waar je rustig tot bedaren kunt komen. Na een tijdje zal het vervelende gevoel vanzelf weer over gaan.
Natuurlijke middelen die de symptomen van reisziekte kunnen verminderen
Naast deze algemene tips en trucs, zijn er een aantal natuurlijke middeltjes die de symptomen van reisziekte kunnen verminderen of zelfs tegengaan. Je kunt sommige middelen voor de reis nemen, andere juist tijdens de reis wanneer je misselijk wordt:
- Middelen die misselijkheid en zenuwen tegengaan zijn onder andere pepermunt, dragon en basilicum. Meng deze fijne kruiden in je eten de dag van tevoren, of doe ze op een broodje dat je meeneemt voor onderweg.
- Wanneer je tijd hebt, probeer dan etherische oliën van dezelfde kruiden in huis te hebben. Je kunt een klein beetje van deze oliën op je handen of polsen druppelen ener af en toe aan ruiken, voor een kalmerend gevoel.
- Iets dat heel erg goed helpt tegen zenuwen en spanningen is lavendel of passiflora. Beide middelen worden onder andere ook gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Je kunt ook van deze middelen oliën kopen en een beetje op je polsen druppelen. Vlak voor de reis (maar ook tijdens de reis) kun je deze geuren inhaleren, om wat tot rust te komen.
- Iets dat je altijd mee zou moeten nemen op reis is een stukje gember. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt bij misselijkheid. Zwangere vrouwen gebruiken het vaak in de eerste maanden van de zwangerschap wanneer de misselijkheid op dagelijkse basis toeslaat. Je kunt dan een stukje gember van 1 of 2 centimeter in kleine stukjes snijden en met kokend water overgieten. Met een beetje honing en citroensap maak je zo een heerlijke natuurlijke thee klaar, die uitermate goed werkt tegen misselijkheid en braken.
- Simpelweg wat citroen helpt ook bij reisziekte. Maak een glas lauw water klaar, doe hier een beetje citroensap bij en drink rustig op.
Geneesmiddelen tegen reisziekte
Naast natuurlijke middelen bestaan er ook medicijnen tegen reisziekte. De meeste zijn zonder voorschrift te verkrijgen. Vraag raad aan je apotheker of informeer eerst bij je huisarts voor gebruik, omdat je misschien andere medicijnen neemt die reacties kunnen veroorzaken.
Neem je al deze tips in acht? Dan zal je reis in ieder geval een stuk rustiger verlopen. Reisziekte is nooit helemaal uit te sluiten, maar kan wel minder heftig worden door een goede voorbereiding. Al dat je dan nog rest, is aankomen op de plaats van bestemming en vooral genieten van je vakantie!
Andere ziektebeelden tijdens je reis
Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek
Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!
Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden
Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.
Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.