11 x Tips om je fiets zelf te onderhouden: alle info bij fietsonderhoud
Ongeacht of je met een elektrische fiets rijdt of een gewone fiets, een fiets onderhouden is altijd belangrijk. Zo voorkom je niet alleen fietspech maar je hebt er ook langer geniet van! Je hoeft hiervoor niet meteen naar de eerste de beste fietsmakelaar te gaan. Je kan ook eenvoudig zelf aan de slag gaan. Iets wat heel wat kosten uitspaart.
Maar hoe vaak doe je dat dan en hoe? In dit blogartikel geven we je alvast enkele tips en tricks om zelf je fiets te onderhouden!
Inhoud artikel
Het nut van fietsonderhoud
Het nut van je fiets zelf te onderhouden? Simpel, het is goedkoper en je hebt langer plezier van je tweewieler! Wanneer je je fiets verwaarloost, zal hij al snel minder soepel rijden. Een goed onderhouden fiets is bovendien ook veel aangenamer om op te rijden dan eentje die om de vijf minuten vastloopt. Hieronder hebben we alvast enkele eenvoudige stappen opgelijst om zelf aan de slag te gaan.
Basisgereedschap in huis halen
Een fiets schoonmaken doe je best zo snel mogelijk na iedere fietstocht, anders droogt al het vuil op. Heb je de fietsonderhoudsmiddelen in huis? Dan kan je aan de slag. Fietsgereedschappen zijn verkrijgbaar voor verschillende fietsonderdelen, zoals framegereedschap, bandgereedschap en wielgereedschappen.
Je haalt best volgende standaard tools in huis wanneer je aan je onderhoudsbeurt begint:
- Multitool
- Ontvetter voor fietsen (Shimano ontvetter en Cylon Bionet Ontvetter zijn aanraders)
- Emmer water om je fiets schoon te maken
- Een propere vod en een dikke spons
- Een zachte borstel om het zand van je fiets te vegen (bestel je fietsborstelset online)
- Ook een oude tandenborstel kan van pas komen om eenvoudig bij fijne onderdelen te geraken
- Een fietspomp om je banden op te pompen
- Indien je hier plaats voor hebt, kan een fietsstandaard ook handig zijn om je fiets op te hangen
Van plan om je fiets dit weekend eens een flinke onderhoudsbeurt te geven? Maar heb je hiervoor geen gereedschap? Bestel je fietsgereedschappen nu online bij bol.com.
Maak je fiets regelmatig schoon
Je fiets af en toe schoonmaken, is altijd verstandig. Zeker wanneer je fiets nat en zanderig is van een ritje door weer en wind. Vuil kan er namelijk voor zorgen dat de onderdelen van je fiets sneller slijten. Sommige mensen sproeien hun fiets buiten af, anderen nemen hem zelfs mee in de douche. Maar over het algemeen volstaat een sopje met een spons en tandenborstel. Of je kan ook gaan voor een speciaal fiets-schoonmaakmiddel.
Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger en een tuinslang. Zo’n harde straal kunnen sommige fietsonderdelen namelijk beschadigen.
Ketting ontvetten en insmeren
Ook de ketting van je fiets moet af en toe eens schoongemaakt worden. Het is immers een van de belangrijkste onderdelen van je fiets! Nadat je de fietsketting hebt schoongemaakt, moet je ze vervolgens ook weer invetten. Om de ketting goed te ontvetten kan je best een kettingreiniger gebruiken.
Slijtage van kettingen kan je dus best tegen gaan door ze regelmatig in te smeren. Merk je toch dat je ketting versleten is of een rammelend geluid maakt in de kettingkast? Dan zit er niets anders op dan de ketting te vervangen.
Heb je thuis geen kettingreiniger liggen? Bestel je Cyclon Bionet Ontvetter dan nu online. De Cyclon Bionet is een Biologisch afbreekbare ontvetter voor het verwijderen van oliën, vetten, poets- en waxmiddelen.
Kijk je wielen en je banden goed na
Andere essentiële onderdelen van je fiets, zijn de fietsbanden en fietswielen. Controleer bij je onderhoud even of je wielen nog recht zijn. Dit doe je door het wiel te laten draaien en te kijken of je een slag ziet. Zwabbert je wiel? Dan heb je een slag en die moet er natuurlijk uit. Hoe doe je dit? Door het spannen van de spaken. Let hiermee op, het is niet zo eenvoudig als het lijkt.
Ook niets vervelender dan een platte of lekke band. De kans op een lekke band neemt af als het profiel in orde is, de band niet is uitgedroogd en er geen beschadigingen op de band zichtbaar zijn.
- Check de buitenband op steentjes en check of de sneetjes in de zijkanten niet te diep zijn.
- Kijk natuurlijk ook of het profiel van de band nog niet versleten is.
- Zie je een andere kleur door de band heen? Dan is de band zeker aan vervanging toe.
Wat met de bandenspanning?
Kijk ook even naar de bandenspanning. Op iedere fietsband staat op de zijkant aangegeven wat de minimale en maximale bandenspanning in bar mag zijn. De bandenspanning verschilt per fiets en per band, kijk dus goed op de band en neem het gemiddelde van de minimale en maximale bandenspanning.
Hoe zit het met de remmen?
Ook goede remblokjes zijn essentieel wanneer je gaat fietsen. Zeker wanneer je af en toe in de bergen fietst. Controleer daarom geregeld of de voorrem en achterrem goed werken. Merk je dat één van de remmen minder soepel werkt of moet je de handel ver inknijpen voordat hij werkt? Laat je remmen dan best nakijken door een fietsenmaker. Het kan zijn dat de rem versleten is.
Roestvrije bouten en moeren
Dit is misschien niet iets waar je meteen aan denkt maar door het fietsen zou het kunnen dat je boutjes lostrillen. Eens in de zoveel tijd kan je deze best even terug aandraaien. Draai ze ook niet té strak want dan kan er te veel druk veroorzaakt worden.
Om het roesten tegen te gaan kan je best ook je bouten en moeren van je fiets af en toe in smeren met wat vaseline. Voor je pedalen, stuur- en zadelpen gebruik je beter montagevet als je niet wilt dat ze muurvast komen te zitten.
Controleer je fietsverlichting
Fietsverlichting is vrij belangrijk wanneer je vaak in het donker rijdt. Check dus ook even of je verlichting zowel vooraan als achteraan nog steeds goed werkt. Veel fietsverlichtingen werken namelijk op batterijen, welke af en toe vervangen moeten worden.
Heb je nog geen fietsverlichting? Niet ideaal! Koop je fietsverlichting online en lees ons uitgebreid blogartikel over de beste fietsverlichting.
Ken je eigen grenzen
Je kan perfect zelf je fiets onderhouden maar of je het nu wilt of niet, je bent geen echte fietsenmaker. Je kan zelf maar een beperkt aantal onderhoudsklusjes doen, sommige klusjes kan je nu eenmaal niet zelf doen. Ken dus je grenzen en voorkom, onnodige dure of zelfs onherstelbare schade aan je fiets.
Tip: tegenwoordig vind je alles op het internet. Gewoon even googelen hoe je een fiets best kan onderhouden of repareren en je krijgt allerlei tips!
Negeer vreemde geluiden niet!
Je kent dat wel, je hoort iets rammelen en je negeert het omwille van de dure kosten die zullen volgen. Maar, je fiets maakt niet voor niets van die vreemde geluiden.. Er is vast iets kapot of er moet iets gesmeerd of gerepareerd worden.
- Er zijn meerdere onderdelen die geluiden kunnen maken als er iets mis is. Ga na waar je het geluid vandaan hoort komen en bedenk dan wat er mis kan zijn.
- Zo zijn piepende remmen vaak vuile remmen. Snel even schoonmaken en afdrogen en in veel gevallen is het probleem al weer opgelost.
- Of als je fietsketting piept, moet hij waarschijnlijk opnieuw gesmeerd worden.
Onderhoud laten doen door een professional
Ondanks het feit dat je zelf het onderhoud van je fiets kan doen, is het toch aangeraden om af en toe je fiets grondig te laten nakijken door een professional. Een fietsenmaker kan dingen ontdekken waarvan je zelf geen weet hebt. Of misschien zijn er wel fietsonderdelen die vervangen moeten worden die jij zelf niet kan vervangen.
Hoeveel kost zo’n onderhoudsbeurt dan eigenlijk, horen we je denken. Dit kan variëren van fietsenmaker tot fietsenmaker. De prijzen van een onderhoudsbeurt liggen tussen de €50 en €100. Stel je eerder de vraag, wat je voor dat bedrag in de plaats krijgt. Ook kan het zijn dat de prijs oploopt omwille van de onderdelen die eventueel vervangen zouden moeten worden.
Een elektrische fiets onderhouden?
Bovenstaande tips gelden ook voor elektrische fietsen. Echter beschikken E-bikes over geavanceerde technologie waar je extra aandacht aan moet schenken: de batterij, de motor, de bekabeling en de bediening zijn namelijk anders dan bij een klassieke fiets.
Nog enkele extra tips om rekening mee te houden bij een elektrische fiets
- Extreme koude is nooit goed voor accu’s. Zorg er dus voor dat je de accu’s niet in een koude omgeving laat staan of liggen.
- Haal de accu’s van de fiets en leg ze bij voorkeur ergens binnen waar ze op kamertemperatuur bewaard kunnen worden.
- Zet je fiets nooit weg met een lege accu. Laad een lege accu zo snel mogelijk weer op.
- Iedere accu loopt namelijk na verloop van tijd leeg, ook wanneer je de fiets niet gebruikt. Dit heet ‘zelfontlading’. Een accu die leeg is en niet wordt opgeladen kan door zelfontlading een diepteontlading krijgen en defect raken.
- Stal je je fiets de hele dag buiten? Op het werk of bij het station? Neem dan de afneembare accu(‘s) mee en bewaar deze droog en koel.
- Gemiddeld houdt een fietsaccu het tussen de vijf en acht jaar vol, maar korter kan natuurlijk ook altijd. Dat hangt natuurlijk voor een groot deel samen met hoe intensief je hem gebruikt en hoe vaak je hem oplaadt.
Wat zijn de oorzaken van slijtage?
Je kan je fiets wel zo goed als mogelijk onderhouden. Slijtage kan je niet altijd tegengaan.
- Over het algemeen zijn het de bewegende fietsonderdelen die het snelst slijten. Denk hierbij aan je fietsbanden, remblokjes en fietsketting.
- Dat komt onder meer door wrijving en omdat er kracht op komt te staan.
- Maar, houd er ook rekening mee dat ook je lichaamsgewicht, spierkracht, bagage of de fiets zelf invloed kunnen hebben op slijtage.
- Rijd je met een elektrische fiets? Deze onderdelen hebben namelijk vaak meer te verduren en slijten iets sneller. Dit komt onder meer door de hogere snelheden die e-bikes vaak bereiken. De remmen moeten hierbij veel harder werken om de fiets tot stilstand te brengen waardoor de remblokjes sneller slijten.
- Controleer de bandenspanning van je fiets. Staan deze wel nog hard genoeg?
- Hangen er onderdelen zoals je wielen, stuur en zadel los? Dan zet je deze best terug goed vast.
- Draai de wielen ook even rond om te controleren of deze nog recht zijn.
- Knijp in de remmen om te controleren of deze nog goed zijn afgesteld.
- Werkt je fietsverlichting nog goed zodat je steeds zichtbaar bent voor andere weggebruikers?
- Check de accu-lading indien je met een elektrische fiets rijdt.
Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!
Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !
40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !
Smeer die kuiten al maar in, pomp die banden goed op en trappen maar!