9 x tips Kamperen voor beginners: Checklist + hierop moet je letten

9 x tips Kamperen voor beginners: Checklist + hierop moet je letten

28 december 2021 in Reisinfo0 reacties

Er zijn mensen die hun hele leven lang al kamperen, maar ook mensen die pas later een keertje bedenken dat kamperen een optie is. Als kamperen je niet met de paplepel ingegoten is kan het een stap zijn om voor het eerst met een camper, caravan of tent weg te gaan.

Wat moet je allemaal regelen en wat kan je verwachten van je kampeertrip? Wij geven alvast enkele tips voor beginnende kampeerders!

Inhoud artikel

  1. Waar wil je gaan kamperen?

Net als voor elke vakantie moet je je als eerste afvragen waar je heen wilt. Dit gaat namelijk samen met jouw verwachtingen en plannen. Kamperen in de natuur in Noorwegen is namelijk iets heel anders dan verblijven op een grote camping in Zuid-Frankrijk.

Je kan ervoor kiezen om in de natuur te verblijven maar misschien wil je liever dicht bij een stad in de buurt, zodat je gelijk een stedentrip kan maken. Wil je veel gaan wandelen in de omgeving of staan dagtrips op de planning?

  1. Wanneer wil je gaan kamperen?

Nog zo’n standaard vraag die toch goed is om even te benoemen: wanneer wil je gaan kamperen? Met kinderen ben je waarschijnlijk gebonden aan de schoolvakanties, maar wanneer dat niet het geval is is het zeker aan te raden om buiten het hoogseizoen om te gaan kamperen.

  • Niet alleen loop je op deze manier de grootste drukte mis, maar je betaalt ook nog eens een stuk minder.
  • Ook hoef je voor het laagseizoen minder ver van tevoren een kampeerplek te boeken.
  1. Hoe wil je gaan kamperen?

Bij kamperen denk je misschien gelijk aan een kampeertent, maar je kan er ook voor kiezen om met een vouwwagen, caravan of camper op pad te gaan. Een tent is over het algemeen een stuk goedkoper maar in een camper of caravan heb je al snel meer luxe, en deze kan je ook eerst een keertje huren voor je besluit er zelf één te kopen.

Toch liever kamperen met een tent? Bekijk de beste kampeertenten hier.

Kamperen met een tent

Kamperen met de vouwwagen

  • Een vouwwagen is ook budgetvriendelijk, met als voordeel dat je meer ruimte hebt en niet op de grond hoeft te slapen.
  • Wel kost het opzetten wat oefening, en betaal je stallingskosten wanneer je de vouwwagen niet in gebruik hebt.
  • Ook heb je een auto met trekhaak nodig.

Kamperen met de caravan

  • Bij een caravan heb je eigenlijk alles in één.
  • Meer comfort en ruimte dan in een tent.
  • Het is natuurlijk wel een dure investering en betaal je ook nog stallingskosten.
  • Wil je graag kosten tegengaan? Dan kan je ook eventueel een caravan huren. Zo kan je eerst uit testen of dit wel helemaal je ding is.
  • Verder heb je een auto met trekhaak nodig en kan het zijn dat je ook een rijbewijs E nodig hebt.

Kamperen met de camper

  • Een camper biedt alles, inclusief vervoer.
  • Dit is handig voor trektochten en rondreizen, maar het kan ook vervelend zijn dat je accommodatie tegelijk je vervoer is, al is dit eventueel makkelijk op te lossen door ook fietsen mee te nemen.
  • Wel is de aankoop van een camper een dure investering en betaal je net als bij een caravan stallingskosten en onderhoud.
  • Het is aan te raden om voordat je definitief iets aanschaft eerst het een en ander uit te proberen. Misschien heb je familieleden of vrienden die regelmatig in een tent kamperen en kan je deze voor een weekendje van hun lenen.
  • Campers en caravans zijn makkelijk te huren voor een paar dagen.
  1. Op welke camping wil je verblijven?

Campings zijn er in alle soorten en maten, van kleine campings met enkele plekken zonder stroom tot grote vakantieparken vol faciliteiten en evenementenprogramma’s. Bedenk van tevoren welke faciliteiten jij belangrijk vindt.

  • Ga je voor back-to-nature zonder stroom?
  • Maak je gebruik van het toiletgebouw of zou je toch graag een eigen badkamer gebruiken?
  • Wil je een supermarkt en restaurant op het kampeerterrein of zoek je dit wel op in de buurt?

Wanneer je met de kinderen gaat kamperen is het aan te raden om een camping te kiezen met speeltuinen, zwembad en een speelprogramma waar ze s’ ochtends of aan het einde van de middag terecht kunnen, maar wanneer je met alleen volwassenen gaat wil je misschien juist alleen een zwembad of wat sportterreinen.

België is voor veel camperaars een geliefde bestemming. Niet zo gek, want België kent eindeloos veel mooie camperplaatsen. Bekijk hier de mooiste kampeerplaatsen in België.
  1. Waar op de camping verblijf je?

Waar je in een hotel vaak een kamer toegewezen krijgt kies je bij het kamperen van al bij het reserveren de plek waar je zal verblijven. Je kan altijd de plattegrond van de camping erbij pakken en zo de beste plek uitzoeken.

  • Wil je veel schaduw, omdat je in het zuiden van Europa verblijft? Kies dan een plek met veel begroeiing.
  • Wil je genieten van de ochtendzon, of zou je juist in de middag graag een borreltje doen voor de tent? Zet jouw voorkeuren op een rijtje en kies de beste plek voor jou!

Wanneer je niet hoeft te reserveren kan je op het moment van aankomst even over het terrein lopen en ter plekke de plaats kiezen die bij jouw voorkeuren past. Zo kan je eventueel ook nog even het sanitair controleren. Zonder een reservering is het makkelijker om toch nog even naar de volgende camping door te rijden als de camping waar je eigenlijk wilde verblijven blijkt tegen te vallen.

  1. Hoe je kampeertrip voorbereiden?

De meeste voorbereidingen heb je al getroffen door het reserveren of uitzoeken van een camping en het aankopen of huren van kampeermateriaal. Toch zijn er nog wat andere voorbereidingen die je maken. Zeker wanneer je een nieuwe tent hebt aangekocht is het aan te raden deze een keertje thuis op te zetten. Zo weet je alvast hoe het werkt zodat het opzetten op de camping vlekkeloos kan gaan, en je ziet gelijk of er iets ontbreekt.

Nog op zoek naar een goede kampeertent? Ben je dan ook op zoek naar een tent maar weet je niet goed waarop je moet letten? Lees meer over de beste kampeertenten en enkele kooptips!

  1. Wat heb je allemaal nodig om te kamperen?

De bestemming en verblijfplaats is gekozen. De caravan of camper staat klaar! Nu moet je alleen nog maar je spullen pakken en vertrekken! Er zijn natuurlijk een aantal zaken die je voor het kamperen zeker niet mag missen. Wij sommen ze even voor je op. Bekijk ook zeker het volledige aanbod kampeerartikelen online!

Slaapuitrusting

Wanneer je met de camper of caravan gaat zit er al een bed in het voertuig en hoef je alleen nog dekens, dekbedovertrekken en kussens mee te nemen, maar voor in de tent heb je een luchtbed of matje en een slaapzak nodig.

Zowel een luchtbed als een matje hebben zo hun voor- en nadelen

  • Een luchtbed is dikker en slaapt daardoor zachter, waarnaast je ook verder van de grond af ligt en net iets minder snel de kou aan de grond voelt.
  • Luchtbedden zijn meestal ook relatief goedkoop, maar zijn vaak wel groot en zwaar om mee te dragen, en je hebt een pomp nodig om het op te blazen. Daarnaast zijn ze sneller lek dan matjes.
  • Daarentegen zijn matjes over het algemeen een stuk makkelijker en bovenal compacter mee te nemen. Er zijn veel verschillende soorten matjes, en zo kan je voor een dun matje gaan dat je alleen hoeft uit te rollen en weer op kan rollen bij vertrek, maar je hebt ook matjes die zichzelf een beetje op kunnen blazen zodat ze iets dikker worden. Deze zijn wel wat lastiger om weer op te rollen doordat je de lucht er uit moet rollen, maar liggen misschien net iets lekkerder, zeker als je niet gewend bent om op dun materiaal op de grond te liggen.
  • Verder hebben matjes verschillende isolatiewaarden, en wanneer je op koudere plekken verblijft kan je zo kiezen voor een matje met een betere isolatiewaarde zodat je het ’s nachts niet zo snel koud hebt.

Qua slaapbedekking kan je makkelijk je eigen dekbed meenemen, maar dit neemt veel ruimte in beslag. Een slaapzaak is daarentegen compact opgerold en daardoor makkelijk mee te dragen. Net als matjes zijn slaapzakken er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er slaapzaken die je los kan ritsen om als deken te gebruiken in plaats van als slaapzak of die je aan een andere slaapzak kan ritsen voor een tweepersoonsslaapzaak.

Ook heb je slaapzakken van heel licht materiaal die perfect zijn voor overnachtingen in warmere temperaturen, maar je kan ook voor mummieslaapzakken gaan die zeer goed isoleren bij lagere temperaturen. Bekijk het volledige aanbod slaapzakken online.

Neem je je eigen kussen mee of toch beter een opblaasbaar kussen kopen?

Je kan je eigen kussens meenemen, maar er zijn ook opblaasbare kussens te vinden op de markt. Verder zijn dikke dekens aan te raden voor op de vloer van de tent, waar je vervolgens je matje of luchtbed op kan leggen, om zo voor wat extra isolatie te zorgen, maar vergeet ook niet een extra deken voor koude nachten mee te nemen.

Campingmeubilair?

Of je nu met een caravan of met een tent gaat kamperen, het is altijd aan te raden om campingstoelen mee te nemen. In de caravan heb je waarschijnlijk zitjes, maar je wilt ook comfortabel kunnen buiten zitten, en dit geldt al helemaal wanneer je in een tent overnacht. Ook campingstoelen zijn er in alle soorten en maten. Ga bijvoorbeeld voor lage stoeltjes die inklapbaar zijn of lichtgewicht zijn, of kies voor wat grotere en zwaardere als je meer ruimte hebt om deze mee te nemen.

Kijk ook naar een goed tafeltje voor op de camping. Een campingtafel met verstelbare poten is hierbij het handigst, zodat je deze op elk soort terrein kan gebruiken. Daarnaast zijn uitklaptafeltjes perfect om mee te nemen doordat ze minder ruimte in nemen.

Ook een goede kampeerlamp is onmisbaar tijdens het kamperen

Daarnaast wil je ook een lamp meenemen voor in de avond, zeker wanneer je in een tent overnacht en niet in een caravan of camper met ingebouwde lampen. Er zijn lampen verkrijgbaar die gebruik maken van stroom, maar wanneer je geen stroom hebt op de camping kan je ook prima lampen op batterijen vinden.

Daarnaast zijn er ook altijd nog lampen te koop die gebruik maken van een gasfles of lampenolie. Een hoofdlampje op batterijen is ook zeker aan te raden voor in de tent, of voor wanneer je ’s nachts toch echt even naar het toiletgebouw moet lopen. Bekijk het volledige aanbod kampeerlampen.

Om gebruik te kunnen maken van de elektriciteit op de camping heb je vaak een verloopstekker of CEE stekkerdoos nodig. Let op: De wattage is op de camping namelijk anders dan je thuis gewend bent. Als je gebruik maakt van een verloopstekker is een extra stekkerdoos ook aan te raden, zodat je meerdere apparaten tegelijk kan opladen of kan gebruiken. Kijk ook zeker om een omvormer mee te nemen in de camper, zo ben je zeker dat je ook elektriciteit kan gebruiken vande batterij van de camper.

Kookuitrusting voor tijdens het kamperen

In een caravan of camper ben je al voorzien van een kookstel, een koelkast en soms zelfs van een oventje of magnetron. Wanneer dit niet inbegrepen is of wanneer je met een tent er op uit gaat, zal je ook nog een kookstelletje en koelkast mee moeten nemen. Ook hier is er weer genoeg keuze.

Zo kan je voor een gasstel gaan of een petroleumstel kiezen, maar je kan ook een camping barbecues of een skottelbraai aankopen. Hou er ook rekening mee dat je voor een gasstel ook een gasfles mee moet nemen. Daarnaast mag je niet overal barbecueën, zeker in een droger seizoen.

Om je eten en drinken te bewaren zijn minikoelkasten of koelboxen perfect

Een koelkastje is in vergelijking wat duurder maar deze zijn wel goed in het stabiel houden van de temperatuur, terwijl dat met een koelbox toch vaak wat lastiger is. Een simpele koelbox is wel het meest budgetvriendelijk, maar doordat je hierbij gebruik maakt van koelelementen is de temperatuur minder makkelijk stabiel te houden. Een elektrische koelbox kan je koppelen aan de accu van de auto en is zo ook onderweg goed te gebruiken.

Ben je nog op zoek naar een handige koelbox? Bekijk hier de beste koelboxen voor tijdens je kampeertrip!

Natuurlijk heb je ook bestek en servies nodig

  • Een goed mes is sowieso onmisbaar, want dit kan je niet alleen voor het klaarmaken van eten gebruiken maar ook voor andere zaken zoals het doorsnijden van een touw.
  • Ook een snijplank, blikopener, kurkentrekken, kaasschaaf en spatel zijn erg handig voor bij het koken.
  • Je hoeft niet elke pan in je keukenkastje mee te nemen maar neem evenveel pannen mee als je aan kookpitjes hebt, of kies voor een compacte kampeerset.
  • Je hoeft verder niet extreem veel servies nodig buiten een bord, glas en koffie- of theekop per persoon. Als laatste is aluminiumfolie ook van harte aan te raden.

Neem ook doosjes mee waar je je etenswaren in kan af sluiten, en een krat om alles samen in te bewaren. Zo voorkom je dat je eten ongedierte aantrekt. Eten kan je het beste zoveel mogelijk ter plekke in de buurt van de camping aankopen, tenzij je zeker weet dat je iets niet ter plekke kan krijgen.

Neem zeker je pot choco of pak hagelslag mee als je naar het buitenland gaat! Geopende dozen pasta en rijst, olie en kruiden kan je natuurlijk wel goed meenemen in de auto en gebruiken op de camping, maar neem aan versproducten allen dingen mee voor onderweg naar de camping en eventueel de eerste dag op het kampeerterrein.

Welke kleding neem je best mee als je gaat kamperen?

Hou er bij het kiezen van de kleding rekening mee dat je bij kamperen zeer afhankelijk bent van het weer. Neem dus zeker warme truien mee voor in de avond en de nacht, wanneer de temperaturen sterk kunnen dalen. Ook een warme joggingbroek en dikke sokken zijn zeer aan te raden.

  • Op de camping wil je niet met je mooiste en nieuwste schoenen rondlopen. Zorg juist voor een stevig paar sneakers of goede wandelschoenen die vies mogen worden.
  • Ook slippers die je even makkelijk aan kan trekken als je snel naar de wc moet en badslippers voor het douchen zijn aan te raden.
  • Ook een wind- en regenjack zijn aan te raden. Zo kan je op koudere dagen toch nog even van de buitenlucht genieten, en blijft je kleding droog wanneer je in een regenbui een sprintje moet trekken naar het toiletgebouw. Bekijk het aanbod regenjassen hier.

Neem je persoonlijke spullen mee (verzorgingsproducten,..)

In tegenstelling tot hotels waar je gebruik kan maken van handdoeken zal je bij je kampeertocht zelf je spullen moeten nemen. Je kan je gewone handdoeken meenemen, maar je kan ook kiezen voor de lichtgewicht en sneldrogende handdoekjes als je minder ruimte hebt. Ook een make-up spiegeltje kan van pas komen als je jezelf liever even snel in de tent klaar maakt in plaats van in de drukte in het toiletgebouw te gaan staan.

Natuurlijk moet je ook een toilettas met al je shampoo, douchegel en zonnecrème meenemen, maar dit is niet heel anders dan voor enige andere vakantie. Wel is het aan te raden om een extra waterdichte tas mee te nemen om zowel je toilettas als je kleding in te kunnen bewaren als je gaat douchen, aangezien sommige douches lekker in de rondte kunnen spetteren.

Zorg voor genoeg entertainment!

Tijdens het kamperen ga je minder snel op de bank hangen en televisie kijken, als je al een televisie mee neemt. Natuurlijk kan je altijd nog je favoriete films en series streamen als je een tablet of laptop meeneemt, maar de camping geeft je ook de ruimte om eens wat anders te doen.

Neem bijvoorbeeld een paar boeken mee of ga voor een e-reader volgeladen met boeken (of download een van onze 125 gratis reisgidsen). Ook biedt de camping de perfecte gelegenheid voor het spelen van spelletjes, maar het is ook de perfecte plek om je te laten inspireren voor een tekening of schilderij. En vergeet je tafeltennis- en badmintonsetjes niet!

Er zijn nog een aantal zaken die verstandig zijn om standaard bij je te hebben

  • Denk bijvoorbeeld aan een multitool, met schroevendraaier en tang, maar ook ductape voor eventuele lekken in de tent en een hamer voor de haringen.
  • Extra batterijen of een powerbank komen altijd van pas.
  • Vuilniszakken heb je ook zeker nodig. Hiervan kan je één gebruiken om je vuile was los te houden van je schone kleding.
  • Een afwasteil, theedoek en spons of afwasborstel zijn ook niet te missen, en een waslijn of wasrek komen ook altijd van pas, zelfs als je geen was doet op vakantie.
  • Verder is een waterzak of jerrycan ook handig om een voorraadje water bij je tent of caravan te hebben.
  • Een klein hangslotje voor aan de rits van de tent, want dit kan toch net wat veiliger voelen en schrikt toch snel af.
  • Voor mensen die minder goed slapen op rumoerige plekken zijn een oogmasker een oordoppen ook aan te raden. Zo hoor je niet al het geluid van het entertainmentteam op de vroege ochtend of de snurkende buurman in de tent verderop.
  • Als laatste: een EHBO-doos met verbindmiddelen, geneesmiddelen en insectenspray zijn ook zeker niet missen, download hier je checklist met inpaklijst en reisapotheek.
  1. Op weg naar de camping

Bekijk vooraf de route naar de camping en bereken de tijd die je nodig hebt om er te komen. Hou hierbij rekening met een pauze van zo’n 15 minuten na 2 uur in de auto gezeten te hebben, en vergeet ook eventuele files niet. Kijk ook zeker of er punten zijn op de route waar je grote kans hebt om vast te komen staan.

Als je een lange rit voor de boeg hebt is het een goed idee om de spitstijd te vermijden. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends een paar uur eerder weg zodat je misschien wel de ochtendspits meemaakt maar je voor de avondspits op de camping gearriveerd bent.

Zorg dat je op tijd aan komt op de camping

Vaak mag je halverwege de middag het kampeerterrein op en het is aan te raden om zoveel mogelijk het einde van de middag als richttijd te nemen. Dan heb je nog even de tijd om de caravan neer te zetten of de tent op te zetten, maar kan je ook nog even boodschappen doen indien nodig.

Wanneer je later in de avond komt heb je soms de kans dat je de camping niet meer op kan doordat het terrein na een bepaalde tijd afgesloten is. Ook wanneer je de camping zo erg vindt tegenvallen dat je op zoek wilt naar een andere camping is het fijn als je wat eerder op de dag arriveert.

  1. Enkele handige extra's bij kamperen

Er zijn nog een aantal zaken die verstandig zijn om standaard bij je te hebben

  • Denk bijvoorbeeld aan een multitool, met schroevendraaier en tang, maar ook ductape voor eventuele lekken in de tent en een hamer voor de haringen.
  • Extra batterijen of een powerbank komen altijd van pas.
  • Vuilniszakken heb je ook zeker nodig. Hiervan kan je één gebruiken om je vuile was los te houden van je schone kleding.
  • Een afwasteil, theedoek en spons of afwasborstel zijn ook niet te missen, en een waslijn of wasrek komen ook altijd van pas, zelfs als je geen was doet op vakantie.
  • Verder is een waterzak of jerrycan ook handig om een voorraadje water bij je tent of caravan te hebben.
  • Een klein hangslotje voor aan de rits van de tent, want dit kan toch net wat veiliger voelen en schrikt toch snel af.
  • Voor mensen die minder goed slapen op rumoerige plekken zijn een oogmasker een oordoppen ook aan te raden. Zo hoor je niet al het geluid van het entertainmentteam op de vroege ochtend of de snurkende buurman in de tent verderop.
  • Als laatste: een EHBO-doos met verbindmiddelen, geneesmiddelen en insectenspray zijn ook zeker niet missen, download hier je checklist met inpaklijst en reisapotheek.
Inpaklijst + reisapotheek

Gratis reisapotheek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?