Wat heb je nodig als je gaat fietsen? Checklist voor elk type fietser
Als fietser wil je natuurlijk goed voorbereid op pad gaan. Met deze checklist voor de fietser laat je in ieder geval niets aan het toeval over. Een goede uitrusting is namelijk belangrijk, welk type fietser je ook bent. Misschien klim je regelmatig op de mountainbike of ben je een echte wielrenner.
Ook recreatieve fietsers moeten denken aan een goede én complete uitrusting. Zo verzeker je niet alleen je eigen veiligheid en zichtbaarheid op de fiets, maar kun je ook nog eens genieten van optimaal fietsplezier. Of je nu korte afstanden aflegt of zelfs een fietsvakantie hebt gepland, deze checklist zal zeker van pas komen!
Inhoud artikel
Elk soort fietser zijn eigen unieke checklist
Een wielrenner of mountainbiker heeft andere benodigdheden nodig dan iemand die vooral korte afstanden of recreatief fietst. Je outfit en de accessoires moeten ook worden afgestemd op het weertype. Zo fiets je in de winter bijvoorbeeld met andere banden dan in het zomerseizoen. Dat geldt voor de stadsfiets, maar natuurlijk ook voor de racefiets en de mountainbike. Ook kunnen diverse extra’s de rit aangenamer en eenvoudiger maken. Denk daarbij maar eens aan een gps voor de meest efficiënte fietsroute.
Maar wat heb je eigenlijk echt nodig om optimaal van een fietsrit te kunnen genieten? We vertellen het je graag aan de hand van deze handige checklists voor fietsers. Er volgt eerst een checklist voor recreatieve fietsers, daarin vind je de basisuitrusting. Die kan je dan nog verder aanvullen met de checklist voor wielrenners en mountainbikers als je vaker en extremer fietst.
Checklist voor de recreatieve fietser
Onder fietsers die vooral recreatieve ritten maken, verstaan we mensen die af en toe genieten van een mooie fietsroute of de fiets gebruiken om van huis naar de werkplek te komen. Vaak is de afstand beperkt en heb je geen dure outfits of accessoires nodig. Toch is het handig om de onderstaande checklist te controleren. Zo blijf je ongestoord doorfietsen en kom je onderweg niet voor vervelende verrassingen te staan!
Fietskleding
- Regenkleding: met de juiste regenkleding blijf je droog tijdens natte dagen. Zorg ervoor dat je kleding goed past en ademend is. Tegenwoordig is de meeste regenkleding ook voorzien van reflectoren, wat jouw veiligheid op de fiets vergroot. Bekijk hier de fietskleding
- Thermokleding: tijdens koude dagen is het dragen van thermokleding een aanrader. Ook als je maar een kleine afstand hoeft af te leggen. Thermo ondergoed zit comfortabel en zorgt ervoor dat je lichaamswarmte wordt vastgehouden. Eventueel kun je ook nog thermo handschoenen dragen als je snel last hebt van koude handen of vingers. Bekijk hier alle thermokleding
- Ademende onderkleding: tijdens elke recreatieve fietstocht is het goed om in ieder geval een ademend ondershirt te dragen. Die draag je bijvoorbeeld onder een softshell jas. Deze shirts hebben een goede ventilerende en absorberende werking en houden je lekker droog.
- Zomerkleding: in het zomerseizoen wil je vooral niet te warm gekleed zijn. Kies voor een loszittende short of eventueel een fietsbroekje met inleg. Ook tijdens dit seizoen is ventilerende kleding van belang. Vergeet ook een goede zonnebril niet, evenals zonbescherming in de vorm van zonnebrandcrème (onze tips voor een goede zonnecrème)
Fietsaccessoires
- Fietsverlichting: goede verlichting is een must op je fiets. Je wilt in het donker en op slecht verlichte plaatsen namelijk goed zichtbaar zijn voor medeweggebruikers. Controleer de verlichting op je fiets regelmatig. Je kunt zelfs een boete krijgen als de voor of achter verlichting van de fiets niet in orde is of niet werkt. Eventueel kun je (extra) losse fietsverlichting aanschaffen die je eenvoudig op de fiets monteert. Lees hier onze extra tips voor goede fietsverlichting
- Fietstas of fietsmand: als je de fiets vooral recreatief gebruikt, dan is het handig als je spullen op een veilige manier met je mee kunt nemen. Bijvoorbeeld als je snel even een boodschap wilt doen met de fiets. Zorg daarom voor stevige fietstassen of een fietsmand. Ze zijn eenvoudig te monteren op de fietsdrager of aan een transportrek op het stuur. Bekijk hier onze tips voor fietstassen.
- Fietsslot: jouw fiets is een kostbaar bezit. Een deugdelijk fietsslot is dus van onmiskenbaar belang. Zo blijft jouw fiets veilig tegen diefstal, ook als je deze even onbewaakt achter moet laten. Wist je dat de meeste fietsverzekeringen een goedgekeurd slot eisen om de dekking compleet te kunnen maken? Bespaar dus nooit op de aanschaf van een slot en kies een exemplaar dat aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Vergelijk hier de beste fietssloten.
- Fietsbanden: banden met een goed profiel zijn belangrijk. Ze zorgen voor stabiliteit en grip op de weg. Het is goed om, net zoals je dat bij de auto doet, de fietsbanden af te stemmen op het seizoen. Zo heb je in de herfst en wintermaanden meer gemak van fietsbanden met een grover profiel. Die banden voorkomen valpartijen op een glad wegdek veroorzaakt door natte bladeren of sneeuw. Bekijk hier alle fietsbanden
- Telefoonhouder: tegenwoordig zijn we nergens meer zonder onze smartphone, zelfs niet op de fiets. Je kunt de telefoon namelijk gebruiken als navigatie om de mooiste routes te kunnen fietsen. Een telefoonhouder is dan onmisbaar. Ze zijn universeel leverbaar, maar worden ook specifiek ontworpen voor bepaalde telefoons. Je bevestigt ze eenvoudig voorop het stuur. Lees hier meer over telefoonhouders.
- Fietscomputer en fiets GPS: Of je nu een recreatieve fietser, sportfietser of mountainbiker bent, een fietscomputer is eigenlijk altijd wel handig. Echter zijn er heel veel verschillende soorten fietscomputers. Welke fiets GPS je moet kopen hangt dan ook af van jouw activiteit en voorkeuren. Lees hier meer over fietscomputers en fiets GPS.
- Fietsstoeltje of kinderzitje: Niets leuker dan erop uit te trekken met je kinderen en een fietstochtje te maken. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel praktisch. Daarom is het belangrijk dat je het juiste fietsstoeltje aankoopt. Het zorgt namelijk voor de veiligheid voor je kindje van belang. Lees hier meer over de veiligste kinderzitjes.
Checklist voor wielrenners en mountainbikers
Ook wielrenners en mountainbikers hebben accessoires nodig om de rit zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Daarbij kun je denken aan ademende fietskleding, maar natuurlijk ook aan verlichting, bidons, waterzakken én een fietsreparatieset.
Als je onderweg met pech komt te staan, wil je natuurlijk wél de beschikking hebben over het juiste materiaal. Met de onderstaande checklist laat je als fanatieke mountainbiker of wielrenner in ieder geval niets aan het toeval over.
Algemeen
- Fietshelm: een helm is misschien wel één van de belangrijkste accessoires op de checklist. Een goede fietshelm voorkomt ernstige hoofdletsels bij een val. Waar wielrenners vooral behoorlijke snelheden behalen op het asfalt, moeten mountainbikers menig obstakel op een veilige manier zien te overwinnen zoals steile afdalingen, losliggende keien of boomwortels die ineens opdoemen op het bospad. Kies een fietshelm die geschikt is voor de fietssport die je beoefend, een mountainbikehelm is namelijk niet hetzelfde als een wielrenhelm, ze moeten aan andere eisen voldoen.
Uiteraard zijn fietshelmen leverbaar in diverse uitvoeringen. Welke je kiest is afhankelijk van de pasvorm en jouw persoonlijke voorkeur. Hoewel het dragen van een beschermend hoofddeksel nog niet verplicht is (met uitzondering van wedstrijden en het fietsen op een speed pedelec), wordt de kans op hoofdletsel tijdens een val wel met maar liefst 60% gereduceerd. Het dragen van een goedgekeurde fietshelm die goed past is dus van levensbelang. Nog meer tips voor een fietshelm lees je hier.
- Sportvoeding: ben je van plan om een lange rit te gaan maken of sta je voor een uitdagende route? Denk dan ook na over het meenemen van sportvoeding. Je kunt kiezen voor een supplement dat je voor de rit van voldoende voedingsstoffen voorziet, maar er bestaat ook sportvoeding die geschikt is voor na het sporten. Ook als je onderweg te maken krijgt met een tekort aan energie is het fijn om een energiereep met proteïne of liquids met instant energie voorhanden te hebben. Je neemt ze makkelijk met je mee in een fietstasje.
- Fietskleding: als je fanatiek wilt wielrennen of mountainbiken, dan is het dragen van de juiste kleding van groot belang. Hierbij kun je denken aan een ademend shirt, een waterdichte en lichtgewicht softshell jas en een fietsbroek. Deze broeken hebben een speciale inleg om zadelpijn en drukkingen te kunnen voorkomen. Daarnaast voelt fietskleding aan als een tweede huid. Fietsbroeken zijn leverbaar in verschillende soorten. Je kunt kiezen voor een los wielrennersbroekje met shirt, maar ook het dragen van een zogenaamde bib-broek biedt voordelen. Dit is een broek en bovenstuk aan één. Je hebt dus geen last van een blote rug als je een voorovergebogen houding aanneemt op de fiets.
- Fietsschoenen: als je regelmatig op de pedalen staat, dan is het verstandig om fietsschoenen te dragen. Je hebt dan de keuze uit diverse soorten. Je kunt kiezen voor fietsschoenen met een vlakke zool of juist met meer grip. Deze zijn vooral geschikt voor mountainbikers. De grip voorkomt dat je niet zomaar van de pedalen afglijdt als je te maken hebt met een zanderige ondergrond of natte weersomstandigheden. Is jouw racefiets of mountainbike uitgerust met klikpedalen? Dan kun je ook voor een allround fietsschoen kiezen. Deze kun je zowel met als zonder clicks dragen.
- Fietsnavigatie: Of je nu een recreatieve fietser of een sportfietser bent, fietsnavigatie is eigenlijk altijd wel handig. Er zijn echter heel veel verschillende soorten fietsnavigaties. Zo kan je een simpele fietsnavigatie kopen om je fietsstatistieken in te kunnen zien, maar kan je ook fietsnavigatie kopen waar je ook meters voor je hartslag aan kan koppelen. Welke fiets GPS je moet kopen hangt dan ook af van jouw activiteit en voorkeuren. We zetten hieronder de factoren waar je rekening mee moet houden op een rijtje en onze favoriete fietsnavigaties.
- Fietsdrager: Je hebt ongeveer alles in de buurt al gezien tijdens je voorbije fietstochten? Koop een fietsdrager voor op je auto en ga op verkenning, zo kan je steeds nieuwe fietsroutes ontdekken en blijft fietsen steeds een beetje ontdekken.
Winteruitrusting
Het winterseizoen stelt weer hele andere eisen aan de kleding die je draagt en de accessoires die je gebruikt. De weersomstandigheden kunnen namelijk koud, nat, glad of juist donker zijn. In de eerste plaats mag goede fietsverlichting dus niet ontbreken. Ook jouw banden hebben een grover profiel nodig dan in de zomer. Daarnaast wil je in de winter vooral warm en droog blijven. Deze checklist dient dus aangevuld te worden met bijvoorbeeld:
Jouw winter checklist voor op de racefiets of mountainbike kun je ook nog uitbreiden met het nodige reflectiemateriaal. Zeker in het winterseizoen kan het ook overdag donker en grauw zijn. Reflectiemateriaal voor op de fiets kan bijvoorbeeld bestaan uit een reflecterende fietsgordel, been-clips of overig reflecterend tape. Deze tape kun je aanbrengen waar jij dat wenst. Dat kan op de fietskleding of fietshelm zijn, maar natuurlijk ook op de rugtas die je draagt of de mountainbike of racefiets zelf.
Checklist voor fietspech!
Pech onderweg, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, zeker als fietser. Zo kun je op de route te maken krijgen met een lekke band, maar ook een vastgelopen ketting of een kabeltje dat plotseling gevaarlijk los komt te zitten. Natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk opgelost hebben, ook als je onderweg bent. Een reparatiekit én de juiste accessoires helpen je weer op weg. Zorg er dus voor dat de onderstaande zaken niet ontbreken aan jouw fietsuitrusting:
- Reparatieset: een reparatieset voor op de fiets voorziet je in alles wat je nodig hebt bij het plakken van een band. Hierbij kun je denken aan de juiste lijm én het bijbehorende rubber. Lekke banden zijn helaas geen uitzondering en komen regelmatig voor. Een doorn van een struik, een schroef of een spijker zijn vaak al voldoende voor een lekke fietsband. Bestel je repartieset online
- Binnenband: ook een binnenband die geschikt is voor jouw fiets neem je eenvoudig met je mee. Met een extra exemplaar voorkom je veel ellende als blijkt dat het gat in je band niet zo eenvoudig, of zelfs helemaal niet, gerepareerd of geplakt kan worden. Bestel je binnenband online
- Fietspomp: of het nu gaat om een lekke band of het verwisselen van de gehele binnenband. Een fietspomp voorziet je van de lucht die je nodig hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie compacte exemplaren te koop die niet veel ruimte innemen. Kleine tip: controleer vooral wel even of de fietspomp past op het ventiel van jouw banden. Bestel je fietspomp online
- Kettingspray: de weg is helaas niet altijd schoon en droog. Opspattend modder en vuil kan er voor zorgen dat de ketting vast loopt. Een klein busje kettingspray of smeermiddel doet dan wonderen. Neem ook een aantal schone doekjes mee. Zo kun je de route vervolgen zonder zwarte handen en vingers. Bestel je kettingspray online
- Multi-gereedschap: naast accessoires heb je bij pech onderweg ook goed gereedschap nodig. Zorg dus dat je jouw uitrusting compleet maakt met een multi-tool. Een handig voorwerp met tientallen verschillende soorten gereedschap. Denk daarbij aan een zaag, een mes, schroevendraaier of andere handige hulpmiddelen. Je stopt een multi-tool eenvoudig in je fietstasje of zelfs in de binnenzak van je jas.
Pech onderweg is natuurlijk vervelend. Toch hoeft een klein obstakel niet het einde van de rit te betekenen. Wat wél belangrijk is, is het zoeken van een veilige plaats voor het uitvoeren van een reparatie. Stop dus niet zomaar langs de kant van de weg of op een andere onveilige plaats met voorbijrazend verkeer. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar kun je de reparatie ook nog eens in alle rust uitvoeren.
Klaar om op de fiets te stappen? Check!
Je hebt nu een degelijke fietsspiegel aangekocht, maar daarnaast zijn er nog enkele andere extra's die je kan aankopen. Zo ben je optimaal voorbereid op datgene wat komen gaat. Fietsaccessoires kan je eenvoudig en veilig meenemen in een daarvoor bestemde fietstas. Deze bevestig je aan de fietsdrager, maar er bestaan ook speciale tasjes voor mountainbikes en racefietsen. Zo laat je niets aan het toeval over en heb je de beschikking over alles wat je onderweg nodig kunt hebben.
Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!
Gemotiveerd om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog !
40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !
Smeer de kuiten in, pomp de banden op en trappen maar.