De 3 x beste omvormers voor de camper: Welke omvormer kopen?
Wanneer je op reis bent met de camper kan je niet op elke plek gebruik maken van het lichtnet. Toch wil je op bepaalde momenten de apparaten in je camper gebruiken of je telefoon of camera opladen. Om dit zonder lichtnet te kunnen doen heb je een omvormer nodig, waarbij je via de accu van de camper toch nog elektriciteit kan gebruiken.
Hoe zo’n omvormer nu precies werkt en welke je kan aankopen voor in de camper lees je in dit onderstaand blogartikel.
Inhoud artikel
Beste omvormers voor een camper opgelijst
Er zijn de dag van vandaag verschillende omvormers op de markt te vinden. Om je zoektocht net iets makkelijker te doen verlopen, hebben wij onze 3 favoriete omvormers voor je uitgelicht. Of bekijk alvast het volledige aanbod omvormers online!
Xenteq PurePower omvormer 12V naar 230V – 2000W zuivere sinus
- Deze omvormer is van zeer goede kwaliteit, met hoogwaardige onderdelen en een zuivere sinus.
- De aankoopprijs ligt dan ook wat hoger maar het apparaat kan voor langere tijd mee.
- Je kan er apparaten met een belasting tot 2000W aan koppelen, zoals verschillende soorten koffieapparaten, lichte airco’s en een LCD tv met DVD speler.
- De ingangsspanning is 12V en de uitgangsspanning 230V AC.
- Het apparaat heeft 2 stopcontacten en een USB-lader. Ook kan je er een afstandsbediening aan koppelen.
Bestel deze kwaliteitsvolle Xenteq PurePower omvormer nu online!
Edecoa 12V-230V zuivere sinus omvormer – 1500W/3000W
- Deze omvormer van Edecoa is net als de Xenteq PurePower van goede kwaliteit met een zuivere sinus.
- Je kan hier apparaten met een belasting tot 1500W aan koppelen, met een piekvermogen van 3000W.
- De ingangsspanning is 12V en de uitgangsspanning 210-240V AC.
- Het apparaat heeft 2 stopcontacten evenals 2 ingebouwde USB-laders. Ook aan dit apparaat is een afstandsbediening te koppelen.
Wacht niet langer en bestel deze Edecoa 12V-230V zuivere sinus omvormer nu online!
Omvormer 24V naar 230V – 1700W
- Deze omvormer van Nedis is voor geschikt voor in vrachtwagens.
- Het gaat hierbij om een gemodificeerde sinus-omvormer die prima te gebruiken is voor apparaten zoals een magnetron, (filter-)koffiemachines, waterkokers en laders voor laptop en telefoon.
- De omvormer heeft een voedingsspanning van 24V en een outputspanning van 230V met 2 stopcontacten, met een nominale output van 1500W.
- Er is een afstandsbediening aan te koppelen en het apparaat geeft door middel van licht aan of het oververhit of overbelast raakt.
Benieuwd naar deze omvormer? Bestel je Nedis Omvormer 24V naar 230V nu online!
FAQ - Veelgestelde vragen over omvormers
Wat is een omvormer?
Een omvormer is in de simpelste betekenis een apparaat dat van een soort spanning een andere spanning maakt. Zo is technisch gezien de oplader van je smartphone ook een omvormer. Deze zet namelijk de 230V wisselspanning uit het stopcontact om in de 5V USB-spanning die het apparaat gebruikt. Echter wordt er bij de term omvormer meestal gesproken over een apparaat dat de 12V gelijkspanning van een accu in 230V wisselspanning omzet.
Een omvormer wordt ook wel een DC-AC inverter genoemd. De accuspanning wordt in een dergelijk apparaat omgezet in een netspanning, wat een heel ander soort spanning is. Bij een accu is er onder andere sprake van gelijkspanning, afgekort als DC, waarbij de stroom constant van plus naar min loopt. Bij het lichtnet is dit een wisselspanning, afgekort als AC, waarbij de stroomt in een constante golvende beweging heen en weer loopt.
Daarnaast is het voltage van een accu een stuk lager, namelijk maar 12 volt, terwijl dit bij het lichtnet 230 volt is. Er is ook een verschil in de stroomsterkte, waarbij een apparaat van 230 watt bij het lichtnet slechts 1 ampère trekt, maar bij een accu trekt hetzelfde apparaat al snel 19 ampère.
Welke soorten omvormers bestaan er?
De gelijkspanning van 12 volt wordt in een DC-AC inverter dus omgezet in de wisselspanning van 230 volt. Hierbij wordt er langs de elektronische weg een blokgolf geproduceerd, die vervolgens tot een vloeiende sinus moet worden gevormd.
Deze vervorming gebeurt op 3 verschillende manieren:
- Wanneer de blokgolf niet tot de sinus wordt gevormd maar van de ene kant naar de andere kant overspringt is er sprake van een blokgolfomvormer.
- Wanneer de spanning niet zoals de blokgolf overspringt maar in kleine stapjes naar de andere kant springt wordt er gesproken van een gemodificeerde sinus-omvormer. Het omzetten van een blokgolf tot een sinus is hierbij maar deels gelukt.
- Als laatste zijn er sinus-omvormers te verkrijgen. Hierbij lukt het om de blokgolf in zijn geheel tot een sinus te vormen en wordt de spanning dus in 1 vloeiende beweging overgebracht.
Blokgolf-omvormers worden tegenwoordig bijna niet meer verkocht. De huidige elektronica is namelijk erg gevoelig en kan door het snelle overspringen van de stroom zoals dit in een blokgolf-omvormer gebeurt snel kapotgaan.
De meeste omvormers die je tegenkomt zijn gemodificeerde sinus-omvormers
- Deze omvormers zijn in vergelijking met de sinus-omvormers relatief goedkoop en zijn toch goed te gebruiken voor onder andere verlichting.
- Echter ligt een dergelijke omvormer dichter bij een blokgolf-omvormer dan een zuivere sinus-omvormer, waardoor deze nog steeds niet goed te gebruiken zijn voor gevoelige apparatuur.
- Apparaten met een motor worden bijvoorbeeld veel te warm wanneer deze op een gemodificeerde sinus-omvormer zijn aangesloten, terwijl andere apparaten een brom laten horen of niet goed meer werken.
- De enige apparaten die geen problemen hebben wanneer ze op een gemodificeerde sinus-omvormer worden gekoppeld zijn apparaten met een switched-mode power supply, een SMPS.
- Door de SMPS levert de omvormer toch nog een stabiele voedingsspanning. Echter staat bijna op geen enkel apparaat aangegeven of er een SMPS in verwerkt zit.
Een sinus-omvormer is dan ook de beste omvormer van de 3 verschillende soorten, maar hierdoor zijn het ook de duurste apparaten. Doordat de spanning bij een zuivere sinus-omvormer in een vloeiende beweging van de 12V DC-ingang naar de 230V AC-uitgang wordt gebracht is de kwaliteit van deze spanning zo goed als gelijk aan het normale lichtnet. Bekijk alvast het volledige aanbod omvormers.
Heb je wel echt een omvormer nodig?
Voordat je op zoek gaat naar een omvormer die je in de camper kan gebruiken is het verstandig om je eerst af te vragen of je eigenlijk wel een omvormer nodig gaat hebben. In eerste instantie klinkt het misschien van wel, want thuis gebruik je nou eenmaal de 230 V wisselspanning van het lichtnet en die krijg je niet uit de accu.
Echter werken de meeste apparaten tegenwoordig op een lage gelijkspanning van 2 tot 15 V
Dit heeft te maken met het feit dat er in de moderne technologie veelal verfijnde elektronica verwerkt is. Vroeger maakten de elektronische apparaten zoals televisies nog gebruik van buizen die met een hoge spanning van 230 V of meer werkten. Onze huidige apparatuur zijn een stuk dunner en kleiner, mede doordat deze grote buizen zijn vervangen door kleine, maar uitgebreide, printplaten.
De verfijnde elektronica hebben geen hoge spanning meer nodig om hun werk te kunnen doen. Hierdoor zit er in de meeste apparaten ook een omvormer die de 230 V wisselspanning weet om te zetten in een lage gelijkspanning. Apparaten zoals een smartphone, de lader van je camera of je laptop of een kleine televisie voor in de camper hebben vaak niet meer dan 15 V gelijkspanning nodig.
- Bij het omzetten van de 230 V wisselspanning naar de lage gelijkspanning die de apparaten gebruiken gaat vaak een deel van de spanning verloren aan warmte. Dit is al snel zo’n 20%.
- Omvormers verliezen ook bij het omzetten van de 12 V gelijkspanning naar 230 V wisselspanning een deel van de spanning aan warmte. De omvormers zijn meestal redelijk zuinig en verliezen zo’n 10 tot 20%.
- Echter wanneer je eerst de gelijkspanning omzet naar wisselspanning waarna jouw apparaten deze vervolgens ook weer in gelijkspanning omzetten gaat er dus eigenlijk vrij veel spanning verloren aan warme.
Met een juiste adapter kan je je telefoon of enige andere apparaten ook direct op de accu zetten om direct gebruik te maken van de 12 V gelijkspanning van de accu. Veel kleine apparaten zoals je telefoon of de oplader van je camera maken gebruik van een USB-aansluiting waaraan je een adapter kan koppelen. Om van de accu-aansluiting in de camper gebruik te kunnen maken heb je daardoor vaak alleen een USB-stopcontact nodig die je hier op kan zetten, waar je vervolgens je apparaat op kan aansluiten.
Welke omvormer heb je nodig?
In bepaalde gevallen kan het toch verstandig zijn om een omvormer aan te kopen, bijvoorbeeld wanneer je ook verschillende apparaten hebt met een hoger voltage of wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt kunnen opladen en/of gebruiken. Welke omvormer je moet aankopen hangt dan vooral af van waar je het apparaat voor wilt gebruiken, welke apparaten je er op wilt aansluiten en welke vermogens deze apparaten hebben.
- Wanneer je besluit om een omvormer aan te kopen is het van harte aan te raden om voor een zuivere sinus-omvormer te kiezen. Deze omvormers leveren de beste kwaliteit spanning die bijna geheel vergelijkbaar is met de spanning van het lichtnet. Bekijk het volledige aanbod sinus-omvormers.
- Als je zeker weet dat de apparaten die je aan de omvormer wilt koppelen ook een SMPS bevatten of wanneer je zeker weet dat ze er geen problemen aan overhouden zou je voor een gemodificeerde sinus-omvormer kunnen kiezen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen voor een koffiemolen, waterkoker of een stofzuiger. Bekijk het volledige aanbod gemodificeerde sinus-omvormers.
- Voor grotere apparaten zoals een koffieautomaat, een laptop of tv, of een airco zal je toch echt een zuivere sinus-omvormer moeten kopen.
Welk vermogen heeft de omvormer nodig?
Het vermogen dat de omvormer nodig heeft is afhankelijk van de apparaten die je aan de omvormer wilt koppelen. Het gevraagde vermogen is meestal op het etiket van de apparaten terug te vinden. Op dit etiket staat vaak een input en een output, zoals:
- Input: 110-240V~2.0A 50-60Hz
- Output: 42V=1,7A
Hierbij moet je kijken naar het input-vermogen
Dit wordt uitgedrukt in Watt, wat te berekenen is met de formule Volt x Ampère. In het geval van dit voorbeeld is dat 110V wisselspanning en een maximum van 2,0 A. Het input-vermogen komt dan neer op 110x2=220 Watt. Dit is het continue vermogen, het vermogen dat een apparaat het grootste deel van de tijd vraagt. Echter hebben apparaten ook een piek vermogen, waarbij het voor zeer korte tijd extra veel vermogen vraagt. Dit is bijvoorbeeld bij het inschakelen van het apparaat.
Tip: Het is aan te raden om het vermogen van de omvormer zo laag mogelijk te houden maar toch net iets hoger dan het gevraagde vermogen. Neem bijvoorbeeld een marge van zo’n 20%, zodat de omvormer niet constant op het maximale vermogen hoeft te werken. Dit zou dus neerkomen op 220W+20%=264W. In dit geval is het dan aan te raden om voor een omvormer van 275 of 300W te gaan.
Hou er ook rekening mee of de accu het vermogen van de omvormer wel aan kan
Hierbij wordt vaak de regel gehanteerd dat de capaciteit van de accu maximaal één vijfde van de stroomsterkte van de omvormer mag zijn. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in Ampère per uur, of Ah. Zo kan een accu van 100 Ah theoretisch gesproken voor 100 uur stroom leveren van 1 Ampère of voor 10 uur stroom van 10 Ampère.
Een accu mag echter niet geheel ontladen en dus moet je rekening houden met een maximale toegestane ontlading. Met een accu van 100Ah mag je maximaal een omvormer van 500W gebruiken. Een zware omvormer onttrekt veel meer stroom uit de accu waardoor de capaciteit van de accu al snel terugloopt, en dit wil je natuurlijk voorkomen.
Gebruik van een omvormer
Een omvormer bestaat, simpel uitgelegd, eigenlijk uit een kastje met aan beide kanten verschillende aansluitingen. Aan de ene kant kan je dan de 12V accu aansluiten, terwijl je aan de andere kant de elektrische apparaten kan aansluiten die je met de 230V wisselspanning wilt voorzien van stroom. Meestal zit er bij omvormers tot 1500W een enkel stopcontact aan de voorzijde terwijl dit bij omvormers vanaf 1500W vaak 2 zijn.
Hoe sluit je een omvormer aan?
- Het aansluiten van een omvormer kan op 2 manieren, welke afhankelijk zijn van het soort omvormer dat je gebruikt.
- Een omvormer met een laag vermogen is aan te sluiten op de sigaretten-plug in de camper. In de meeste gevallen zijn de sigaretten-pluggen in de camper afgezekerd op 10A en in een auto met 20A. Bij 10A kan de omvormer niet zwaarder zijn dan 120W.
- De andere manier van het aansluiten is om de omvormer direct op de huishoud accu te koppelen. Zorg hierbij wel dat je een zekering in de + leiding stopt, en hou rekening met de dikte van de aansluitdraden. Wanneer het vermogen groter is zal er meer stroom door deze aansluitdraden worden gevoerd, en zal het draad dus ook dikker moeten zijn.
De omvormers zijn vrij eenvoudig in het gebruik, en het is niet nodig het apparaat uitgebreid in te stellen
- De meeste apparaten hebben enkel een aan- en uitschakelaar en een LED-scherm waarop je de status van de omvormer af kan lezen.
- Zorg ervoor dat de omvormer zo wordt gemonteerd dat je gemakkelijk de aan- en uitschakelaar kan gebruiken, zodat je de omvormer uit kan zetten wanneer je deze niet gebruikt.
- Wanneer de omvormer niet in gebruik is maar wel aanstaat zal het apparaat alsnog energie verbruiken.
Hou er bij het plaatsen van de omvormer rekening mee dat er warmte vrij komt bij het omzetten van de stroom. Zoals eerder gezegd is dit vaak zo’n 10 tot 20%. Deze warmte wordt meestal uit het apparaat geleid via een ventilator of warmtegeleidende behuizing. Zorg er daarom voor dat de omvormer niet in een afgesloten, warme of krappe ruimte wordt geplaatst.
Graag eens met de camper naar Noorwegen? Tijdens onze uitgestippelde camperroute door Noorwegen kom je alleszins langs de mooiste plekjes van het land.
De beveiliging van de omvormer?
Een goede omvormer heeft een aantal beveiligingsmaatregelen die voorkomen dat er schade ontstaat aan de omvormer, de accu en/of het apparaat waar het aan gekoppeld is en de omgeving. Hierbij wordt onder andere gelet op:
- Overbelasting: Wanneer de omvormer te veel belast wordt zal deze een waarschuwing afgeven door middel van geluid of lichtsignalen en zichzelf vervolgens uitschakelen om schade te voorkomen.
- Oververhitting: Wanneer de temperatuur in het apparaatje te hoog wordt en de omvormer deze warmte niet goed kwijt kan zal de omvormer zich uitschakelen en alleen weer inschakelen wanneer de temperatuur laag genoeg gedaald is.
- Te lage accuspanning: Bij een te lage accuspanning zal de omvormer een hogere stroom generen om hetzelfde vermogen te kunnen leveren. Wanneer de accuspanning te laag is zal de omvormer een waarschuwing afgeven door middel van geluid of lichtsignalen en zichzelf vervolgens uitschakelen.
- Te hoge accuspanning: Wanneer de accuspanning te hoog is, zoals hoger dan 16V bij een 12V omvormer zal de omvormer zichzelf uitschakelen.
- Verkeerde aansluiting: Wanneer de omvormer verkeer is aangesloten op de accu zal er hoogstens een vervangbare zekering door kunnen branden.
- Kortsluiting: Kortsluiting kan alleen ontstaan wanneer er een zekering doorbrandt aan de 240V zijde.
Welke keurmerken voor een omvormer zijn er?
Een omvormer moet veilig zijn in het gebruik. Daarom zijn er keurmerken vastgelegd in de wet die aangeven of een omvormer wel gebruikt mag worden. Dit zijn de volgende keurmerken:
- CE-keurmerk: Het CE-keurmerk geeft aan dat de omvormer aan de gestelde minimumeisen voldoet. Hierbij gaat het vooral om basisveiligheidseisen, en het CE-keurmerk geeft dus eigenlijk onvoldoende informatie. Daarom zijn er voor elektronische apparaten zoals omvormers nog extra criteria opgesteld, waarbij de omvormers ook van een EMC-certificering en een E-keurmerk voorzien kunnen worden.
- EMC-certificering: De EMC-certificering geeft aan dat de omvormer ongevoelig is voor enige instraling van andere apparaten en straalt zelf ook maar een maximumniveau uit.
- E-keurmerk: Het E-keurmerk geeft aan dat de elektronica gebruikt mag worden in mobiele voertuigen waarin de omstandigheden zoals temperatuur, snelheid en vocht wisselend zijn.