Beste koelbox kopen 2024: wat is een goede koeltas?
Een koelbox is hartstikke handig wanneer je een dagje uit gaat, een feestje viert, lange stukken moet rijden of tijdens de vakantie op de camping of op het strand staat. Het is nu eenmaal een simpele manier om eten en drinken mee te kunnen nemen en deze op een aangename temperatuur te houden.
Er zijn echter aardig wat verschillende soorten koelboxen. Zo zijn er verschillende koelmanieren en komen de koelboxen in verschillende formaten. We zetten de zaken waar je op moet letten bij het kopen van een goede koelbox voor je op een rijtje.
Inhoud artikel
Actieve of passieve koelbox?
Ten eerste zal je bij de koelboxen de termen actief en passief tegenkomen. Hierbij wordt aangegeven of de koelbox de temperatuur naar beneden kan brengen.
Passieve koelbox
Een passieve koelbox kan dit bijvoorbeeld niet, maar houdt alleen maar koel. Dit soort koelboxen hebben een dikke wandisolatie en kunnen door middel van ijsblokjes en koelelementen de producten in de box koud houden.
- Een passieve koelbox maakt dus geen gebruik van elektriciteit en is hierdoor makkelijk mee te nemen.
- Wel is het zo dat de ijsblokjes gedurende de dag smelten en de koelelementen ontdooien, waardoor het in de koelbox ook weer langzaam warmer wordt.
- Passieve koelboxen zijn dan ook alleen handig voor daguitstapjes.
Naast boxen heb je ook koelrugzakken, koeltassen en diepvries-winkeltassen. De tassen hebben echter wel een mindere isolatie dan een koelbox en gaan dus nog iets minder lang mee, maar zijn bijvoorbeeld handig voor een wandeling of fietstocht.
Actieve koelbox
Actieve koelboxen maken daarentegen gebruik van elektriciteit om de koelbox te koelen en ook daadwerkelijk koel te houden. Eigenlijk zijn dit dan ook een soort meeneembare koelkasten.
- De koelboxen moeten op stroom of op de accu van de auto aangesloten worden om te kunnen koelen. Hoe hard de koelbox koelt hangt af van de koeltechniek en de energiebron. Zo zal een koelbox op het stroomnet harder koelen dan een box die via de sigarenaansteker in de auto met de accu verbonden is.
- Verschillende modellen hebben daarnaast ook een verschil in koelvermogen, en waar sommige maar tot 20 graden onder de buitentemperatuur kunnen koelen kunnen andere boxen tot 30 graden onder de buitentemperatuur of verder.
Wel zijn dit soort boxen zwaarder dan de passieve koelboxen doordat er een koelmechanisme in verwerkt zit.
Welke koeltechniek in je koelbox?
Binnen het aanbod van actieve koelboxen zit er nog een verschil aan koeltechniek. Zo zijn er in totaal 3 verschillende manieren waarop deze koelboxen de producten in de box koud kunnen houden.
Koelbox met compressor
Als eerste heb je koelboxen die gebruik maken van een compressorsysteem. Dit is een zeer krachtig verkoelingssysteem dat ook terug te vinden is in koelkasten.
- Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van een koelvloeistof en een compressor.
- De compressor werkt als een warmtepomp en pompt de koelvloeistof door de koelbox.
- De koelvloeistof neemt vervolgens de warmte uit de omgeving op en verdampt.
- De verdampte koelvloeistof wordt vervolgens weer terug naar de compressor gepompt waar de gassen weer tot vloeistof geperst worden, waarbij energie vrijkomt die voor de kou in de box zorgen.
Compressorkoelboxen zijn zeer sterke koelers maar zijn over het algemeen ook duurder. Deze koelboxen zijn dan ook niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur en kan zelfs onder de 0 graden gekoeld worden, waardoor ze ook te gebruiken zijn om ijsjes mee te nemen.
Bij compressorkoelboxen is de temperatuur ook in te stellen. Dit soort koelboxen zijn echter wel zwaarder om mee te nemen en dus vooral handig als je voor langere tijd op dezelfde locatie blijft, waarnaast ze ook vrij veel geluid maken. Denk hierbij aan het gezoem wat de koelkast in de keuken ook maakt.
Koelen met absorptie
De tweede koeltechniek is absorptie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de wisselwerking tussen een absorptievloeistof en een koelvloeistof.
- De absorptievloeistof neemt de warmte in de box op en verdampt, waarna de koelvloeistof de gassen weer koelt. Het is een wat ingewikkelder systeem maar het werkt prima en kan tot zo’n 30 graden in vergelijking met de buitentemperatuur koelen.
- Er is dus geen standaard minimumtemperatuur. Wanneer je naar het zuiden van Europa gaat kan het echter zijn dat de koeler niet koud genoeg wordt en dat je alsnog met lauwe drankjes komt te zitten omdat de koeler nog steeds 10 graden is.
De absorptiekoelboxen zijn makkelijk aan te sluiten op de batterij van de auto en vaak ook op het stroomnet. Daarnaast maken de boxen bijna geen geluid. Echter zijn ze wel vrij groot en moeilijker te verplaatsen, waardoor ze wat minder gebruiksvriendelijk zijn. Ook dienen ze waterpas te staan om goed te kunnen werken, en doordat de temperatuur afhankelijk is van de omgevingstemperatuur kan je ze niet in de zon zetten.
Thermo-elektrische koelboxen
Als laatste techniek wordt er gebruik gemaakt van een thermo-elektrisch systeem. Dit soort koelboxen werken volledig op elektriciteit en maken gebruik van 2 metalen, waarbij de ene de warmte verwijderd en de andere de kou vrijlaat in de box.
- Dit systeem kan ook omgekeerd worden om de box op te laten warmen, waardoor je dit soort koelboxen ook kan gebruiken om warme hapjes mee te nemen.
- Daarnaast maken deze koelboxen weinig lawaai doordat het aangesloten is op elektriciteit.
Echter moeten de thermo-elektrische koelboxen wel worden aangesloten op het systeem en koelen ze niet door wanneer ze even losgekoppeld worden, wat bij absorptiekoelboxen wel het geval is en compressorkoelboxen soms wel het geval is. Daarnaast zijn deze koelboxen net als de absorptiekoelboxen afhankelijk van de buitentemperatuur en kan het bij hoge temperaturen zijn dat de box niet koel genoeg kan worden.
Elektrische aansluiting van je koelbox
Aansluiten van actieve koelboxen
De actieve koelboxen werken op stroom en moeten dus worden aangesloten op een energiebron om gebruikt te kunnen worden. Zo kan je ze bijvoorbeeld aan de sigarettensteker in de auto koppelen of aan het stroomnetwerk thuis of op de camping.
- Zo kunnen compressorboxen vaak op 230 volt en 12 volt gebruikt worden.
- Dit kan echter niet verwisseld worden, en een koelbox die bedoeld is voor 230 volt kan niet met een omvormer alsnog op de accu van een auto worden aangesloten.
- Er zijn compressorkoelboxen waarbij het allebei mogelijk is maar deze zijn vaak duurder.
- Een voordeel is echter wel dat compressorboxen ook een accu hebben en nadat ze losgekoppeld worden alsnog voor een tijdje werken zonder nieuwe stroomvoorziening.
Aansluiting van een absorptiekoelbox
Absorptiekoelboxen werken op verschillende energiebronnen. Zo kunnen ze vrijwel overal gebruikt worden en hebben de meeste zowel een 12 volt en 230 volt aansluiting als een gasaansluiting.
Aansluiten van een thermo-elektrische koelbox
Thermo-elektrische koelboxen kunnen vrijwel altijd op 12 volt en kunnen in veel gevallen ook met een omvormer aangesloten worden op hogere spanning. Dit soort boxen hebben echter wel continue stroom nodig en stoppen met koelen wanneer ze losgekoppeld worden.
Inhoud van de koelbox
Natuurlijk is ook de inhoud van de koelbox van belang. Hoeveel je in de koelbox kwijt wilt kunnen hangt af van de reden voor gebruik en voor hoeveel mensen er eten en/of drinken meegenomen moet worden. Zo heb je voor een dagje aan het strand met drankjes en sandwiches voor 2 of 3 personen een kleinere koelbox nodig dan voor een familie die op de camping alle boodschappen in de koelbox bewaart.
Bij alle soorten koelboxen zijn er verschillen tussen het volume van de koelbox en er zijn zowel kleine tassen als grote boxen te verkrijgen. Vaak kan je ook hetzelfde model krijgen in 2 of 3 verschillende volumes. Wanneer je een passieve koelbox aanschaft moet je daarnaast er ook rekening mee houden dat je koelelementen in de box moet doen om de producten in de box ook daadwerkelijk koel te kunnen houden.
Curver koelbox
De Curver koelbox is waarschijnlijk een van de bekendste koelboxen die er bestaan. Deze passieve koelbox is dan ook al jaren populair.
- De koelbox is te verkrijgen in verschillende groottes, zowel in 10 en 20 liter als in 32 liter.
- De koelbox van 32 liter is 50x45x33 cm hoog en kan dus frisdrankflessen van 2 liter rechtopstaand meevoeren.
- Leeg weegt de koelbox maar 2 kg en is dus ook licht genoeg om mee te nemen.
- De producten in de koelbox blijven koel door de kunststof isolatie van de box.
- Het deksel is bevestigd met scharnieren om de box makkelijk te kunnen openen of sluiten en door de hendel naar beneden te halen wordt de koelbox op slot gedaan voor de perfecte isolatie.
- Daarnaast is de koelbox ook stevig genoeg om als zitje te gebruiken, maar je kan het deksel van de koelbox ook gebruiken als dienblad of tafel.
- De koelbox is te verkrijgen in het blauw, groen, wit en zwart en is perfect voor een dagje naar het strand of een picknick.
De koelbox van 32 liter kost €28,50. Hou er wel rekening mee dat de koelbox zonder koelelementen wordt geleverd en dat je deze er nog bij moet kopen.
Coleman 70 QT Xtreme Cooler
De Coleman 70 QT Xtreme Cooler is een grote passieve koelbox met een zeer goede kunststof isolatie, waardoor producten in de box tot wel 5 dagen ijskoud kunnen blijven.
- Het deksel is zwaar om zo de koeler tegen hitte te beschermen maar zorgt er ook voor dat de box sterk genoeg is om er op te kunnen zitten.
- Daarnaast kan het deksel ook gebruikt worden als drankenhouder. De koelbox is verder ook makkelijk schoon te maken.
- De koelbox is 40x72x44 cm groot en heeft een inhoud van 66 liter.
- Leeg is de koeler echter wel al 6 kg zwaar en vol kan de box erg zwaar zijn om te verplaatsen.
- Deze box is dan ook vooral handig voor feestjes in de tuin of voor gebruik op de camping waar die voor lange tijd niet verplaatst hoeft te worden.
De box is te verkrijgen in een blauwe met witte kleur en kost €99,99. Net als bij de Curver Koelbox dien je wel nog apart koelelementen aan te schaffen.
Igloo Island Breeze
De Igloo Island Breeze is een handige passieve koelbox op wieltjes, waardoor deze koelbox zeer makkelijk is om mee te nemen. Daarnaast heeft de koelbox ook een verstelbare trekbeugel, waarnaast er ook handvaten in de koeler geïntegreerd zijn.
- De koelbox is ruim en heeft een inhoud van 26 liter.
- Met een formaat van 48x34x42 kunnen frisdrankflessen van 2 liter alsnog staand in de box bewaard worden.
- De koelbox is gemaakt van kunststof en heeft dikke wanden voor de isolatie.
- Leeg weegt de koelbox nog geen 4 kg en ook gevuld is deze nog goed op te pakken.
De Igloo Island Breeze kost €74,95 en wordt geleverd zonder koelelementen.
Keter Illuminated Coolbar
De Keter Illuminated Coolbar is een stijlvolle passieve koelbox die perfect is voor een tuinfeestje. Deze koelbox doet tegelijkertijd dienst als een bijzettafel. Je zou dus het koelgedeelte met ijs en biertjes kunnen vullen en bovenop de box wat hapjes neer kunnen zetten.
- De Coolbar is gemaakt met kunststof en is hierdoor weersbestendig waardoor je de tafel makkelijk buiten zou kunnen laten.
- Onder de tafel zit daarnaast ook licht waardoor de Coolbar ’s avonds ook meewerkt aan de verlichting in de tuin.
- De tafel is 49,5x49,5x57-48 cm
- weegt nog geen 6 kg
- en heeft een inhoud van 30 liter.
De Coolbar kost €69.
Quechua koelrugzak
Naast koelboxen zijn er ook vele koeltassen. Deze Quechua koelrugzak is bijvoorbeeld zeer handig wanneer je een dagje gaat wandelen.
- Producten die in de rugzak gedaan worden blijven tot wel 5 uur lang koel zonder gebruik van koelelementen.
- De rugzak heeft verschillende compartimenten waardoor je ook andere spullen zoals een kleine camera, zonnebrand en een kaart mee kan nemen zonder dat deze vochtig worden van eventuele ontdooiende koelelementen.
- De tas is gemaakt van polyester en is zo’n 30x18x56 cm groot,
- en is ook in 10 en 20 liter te verkrijgen.
Voor deze tas van 30 liter betaal je €30.
Dometic CFX3 75DZ
De Dometic CFX3 75DZ is een zeer goede actieve koelbox die gebruik maakt van een compressorsysteem.
- De koelbox heeft een volume van 65 liter en heeft 2 verschillende compartimenten die los van elkaar te koelen zijn, waardoor het mogelijk is om 1 deel te laten koelen en het andere deel te laten vriezen.
- De temperaturen zijn op de koelbox zelf in te stellen, maar door middel van Bluetooth kan dat ook op afstand.
- De koelbox heeft een afmeting van 49,5x89x47 en is gemaakt van grijs kunststof.
- De koelbox heeft zowel een aansluiting voor een 12 volt en 24 volt autolader en voor een standaard stekker.
- De koelbox is zeer stevig maar is dan ook erg zwaar, namelijk bijna 28 kg. Hierdoor is deze box vooral handig op plekken waar je de koelbox niet vaak hoeft te verplaatsen, bijvoorbeeld wanneer je voor langere tijd op de camping staat.
- De box is ook in een kleiner formaat te krijgen van 26 liter, 32 liter, 40 Liter en 46 liter.
Tegenover al deze kwaliteit staat echter ook een hoger prijskaartje en de Dometic CFX3 75DZ kost €1099.
Waeco CoolFreeze CDF18
De Waeco CoolFreeze is een goede actieve koelbox die ideaal is voor in de auto of op de camping.
- De koelbox maakt gebruik van een compressorsysteem en heeft zowel een 12 volt als 24 volt aansluiting, waarnaast de box met een omvormer ook te gebruiken is met een 230 volt aansluiting.
- De CoolFreeze heeft een inhoud van 18 liter en kan met een afmeting van 46,5x41,5x30 ook makkelijk frisdrankflessen van 2 liter rechtopstaand bewaren.
- Over het algemeen koelt de box tot meer dan 30 graden onder de omgevingstemperatuur, maar het is ook mogelijk om de box op standje diepvries te zetten.
- De klep van de box is zowel afneembaar als opklapbaar, waarnaast de box voorzien is van een draagbeugel om makkelijk te kunnen dragen.
- Wel weegt de box leeg al 11,5 kg.
Voor deze box betaal je €388,99.
Outwell ECOcool Lite koelbox
De Outwell ECOcool Lite koelbox is een actieve koelbox die door middel van een thermo-elektrische techniek gekoeld wordt.
- De box kan dan zowel koelen als warmen tot wel 60 graden.
- Daarnaast is de box voor een afmeting van 38x42x24,5 en een inhoud van 24 liter redelijk licht, namelijk maar 4,3 kg.
- Deze koelbox heeft een eco stand om energie te besparen, en ook de klep blijft niet uit zichzelf openstaan om zo de koelte in de box te kunnen behouden.
- De koelbox kan gebruikt worden met zowel een 12 volt autolader als een 230 volt stopcontact.
De box kost €99,94 en is te verkrijgen in het zwart, wit, grijs of blauw.
Travellife TL26
De Travellife TL26 is een actieve koelbox met een klassiek uiterlijk.
- De koelbox maakt gebruik van een thermo-elektrische techniek en kan niet alleen koelen tot 20 graden onder de omgevingstemperatuur maar ook verwarmen tot wel 65 graden.
- Ook heeft de box een eco stand waarop energie bespaard wordt.
- De koelbox heeft een klein formaat van 40x30x41,5 en is met een gewicht van 4,1 kg een lichtgewicht model.
- De box kan aangesloten worden op een 12 volt autolader en 230 volt stopcontact en is dus zowel onderweg naar de camping als op de camping erg handig.
De koelbox van 25 liter kost €74,99, maar de box is ook te verkrijgen met een inhoud van 32 liter en 40 liter.
Tristar KB-7532
De Tristar KB-7532 koelbox is ook een actieve thermo-elektrische koelbox met klassiek uiterlijk. Op veel punten is deze koelbox dan ook te vergelijken met de Travellife.
- Deze koelbox kan zowel koelen tot 18 graden onder de buitentemperatuur en opwarmen tot wel 65 graden.
- De box heeft een eco stand om zo energie te kunnen besparen.
- De Tristar koelbox heeft een afmeting van 32x44x44,5 en weegt 4,6 kg.
- Daarnaast heeft de box een inhoud van 26 liter, al is de box ook te verkrijgen met een inhoud van 20 liter en van 40 liter.
- Het deksel van de box kan vergrendeld worden, en wanneer de box niet in gebruik is kunnen de snoeren in het special opbergsysteem van de koelbox bewaard worden.
- De box is zowel aan te sluiten op 12 volt als op 240 volt.
Deze box kost €79,99.
Mobicool MT08
De Mobicool MT08 is de perfecte actieve koeler voor in de auto.
- De koelbox maakt gebruik van een thermo-elektrisch systeem en kan dus zowel koelen als warmen tot wel 60 graden.
- De box is compact en heeft een formaat van 44x20x30 en weegt maar 3,7 kg.
- Deze box heeft dan ook een redelijk klein volume van 8 liter, maar is ook te verkrijgen met een inhoud van 26 liter, 30 liter, 35 liter en 48 liter.
- De box heeft alleen een autolader voor 12 volt, waarnaast de box ook een gordel heeft om makkelijk vast te zetten.
- Ook heeft de box bekerhouders.
Deze box kost €79.
Campart Travel CB-8677 Stockholm
De Campart Travel Stockholm koelbox is een actieve cooler die gebruik maakt van een absorptiesysteem.
- Zo kan de koelbox tot maar liefst 25 graden onder omgevingstemperatuur koelen.
- De koelbox maakt door dit systeem ook bijna geen geluid.
- De box heeft een afmeting van 48x52x47 en een inhoud van 41 liter, waardoor je er aardig wat in kwijt kan.
- Wel weegt de box leeg al redelijk zwaar, namelijk 19,5 kg.
- De box is zowel te gebruiken op 230 volt, 12 volt en op gas en kan dus in vrijwel alle situaties gebruikt worden.
- Wel moet er rekening worden gehouden met het feit dat de box waterpas dient te staan om goed te kunnen werken.
De box is te verkrijgen in het zilver en in het zwart en kost €269.