Backpack kopen: Hoe de juiste rugzak of backpack kiezen + waarop letten?

Backpack kopen: Hoe de juiste rugzak of backpack kiezen + waarop letten?

11 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Ga je voor een aantal maanden of weken backpacken?

Misschien ga je wel op een lange trektocht of heb je helemaal geen zin om een gewone koffer mee te sleuren en zoek je een fijne backpack of rugzak om al je reisspullen in te steken. Maar welke backpack kies je dan? Er zijn zoveel verschillende soorten trekrugzakken in de aanbieding en opties dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Wil je je backpack graag online bestellen? Waar moet je dan extra op letten? Afhankelijk van wat jij er mee van plan bent, kies je de juiste backpack. Geen nood, wij geven jou de beste tips waar je bij het (online) kopen van een backpack op moet letten.

Inhoud artikel

  1. Welke merken backpacks zijn aan te raden?

Weet je al welk type backpack en welke grootte je wilt kopen? Dan rest is er nog de belangrijke vraag: welke merken backpacks zijn echt goed? Wij zijn fan van onderstaande merken, ook omdat ze vaak een erg goede klantenservice hebben (altijd handig als er onverhoopt toch iets met je rugzak zou misgaan):

1.1. Deuter

  • Dit rugzakkenmerk werd opgericht in 1898 door Deuter en staat bekend om hun roots in het alpinisme: hun backpacks zijn gemaakt om tegen de extreme omstandigheden van poolexpedities te kunnen
  • Deuter backpacks werden zelfs gedragen door Anderl Heckmair die in 1938 als eerste de noordwand van de Eiger beklom!
  • De backpacks van Deuter hebben ook een aparte backpack-lijn voor vrouwen, die 100% afgestemd zijn op de vrouwelijke anatomie en daardoor enorm aangenaam zijn voor vrouwen. Bekijk alle modellen en prijzen

1.2. Nomad

  • Nomad is een Nederlands outdoormerk dat opgericht is in 1978. Waar ze eerst begonnen met het maken van slaapzakken, breidden ze al snel uit naar de rest van de outdoorwereld: de beroemde Nomad backpacks zagen het licht.
  • Vind je duurzaamheid belangrijk als je een backpack online koopt? Dan zijn de Nomad backpacks zeker iets voor jou: de rugzakken worden gemaakt van duurzame materialen die je hele leven meegaan, én ze strijden voor goede werkomstandigheden waarin de backpacks gemaakt worden. Bekijk alle modellen en prijzen

1.3. Fjällräven

  • Het merk Fjällräven kennen we allemaal van de wereldberoemde en hippe Kånken rugzakken. Maar, dit outdoormerk maakt veel meer dan alleen deze trendy rugzakken.
  • Ze hebben ook een uitgebreid outdoorportfolio met uitstekende backpacks voor trektochten.
  • Bijzonder voor de Fjallraven backpack rugzakken is dat er een houten frame in de rugzak zit, om jou de zware rugzak beter te helpen dragen.
  • Als je liever geen frame wilt, kan je dit ook gemakkelijk verwijderen. Net als hun Kånken dagrugzakken, zijn ook de backpacks gemaakt van deels gerecycleerde stoffen.
  • Perfect voor de ecologische backpacker, dus! Bekijk alle modellen en prijzen

1.4. Osprey

1.5. Vaude

  • Vaude begon in Duitsland als een merk speciaal voor alpinisme.
  • Vandaag de dag is het een breed outdoormerk geworden en nog steeds is het een familiebedrijf.
  • Behalve backpacks vind je er ook kwalitatieve outdoorkleding en zelfs rugzakken voor kinderen. Bekijk alle modellen en prijzen

1.6. Lowe Alpine

  • Lowe Alpine werd opgestart door de gebroeders Lowe, alle drie gepassioneerde alpinisten die op zoek waren naar fijne backpacks en ander materiaal voor hun klimtochten.
  • Nu nog zijn hun rugzakken een van de beste opties op de markt. Bekijk alle modellen en prijzen
  1. Grootte van de backpack

2.1. Wat is de juiste grootte van backpack?

Het is belangrijk om de juiste grootte te kiezen voor jouw backpack. Je wil natuurlijk wel dat alles wat je mee wilt nemen in de backpack past, maar hij moet ook weer niet zo groot zijn dat de tas maar halfvol komt te zitten. Er zijn verschillende formaten rugzakken te koop, maar een goede leidraad is sowieso om er voor te zorgen dat het gewicht van de backpack, inclusief je bagage, niet meer dan 20 tot 25 procent van jouw lichaamsgewicht bedraagt.

Voorbeeld: je weegt 70 kg, dan mag je rugzak maximum 15 à 16 kg wegen.

Boven dit gewicht wordt het al snel lastiger om de rugzak te tillen. Ook moet je rekening houden met het maximumgewicht in vliegtuigen. Vaak is dit 23 kilo, maar dit kan ook minder zijn (kijk dit ook goed na voor je op reis vertrekt, om onaangename verrassingen te voorkomen bij het inchecken van je bagage).

2.2. Backpacks van 20 tot 25 liter

Een rugzak van zo’n 20 tot 25 liter is perfect als daypack/ dagrugzak. Hierin kan je alle spullen kwijt die je op een dag nodig kan hebben en is dus ook handig wanneer je vanuit je accommodatie er een dagje op uit gaat of een stadswandeling gaat maken. Je stopt er met gemak een voorraadje eten in, je camera, zonnebril, zonnecrème, een extra kledingstuk en een drinkfles.

  • Een rugzak die je nog hebt liggen kan hiervoor goed gebruikt worden, maar er zijn ook speciale daypacks te krijgen met een goede rugsteun en schouderbanden (zeker aan te raden als je van plan bent om je rugzak langere tijd te dragen).
  • Veel van deze daypacks hebben daarnaast ook nog zakjes aan de zijkant waar je bijvoorbeeld je drinkfles in kan doen om deze gemakkelijk te kunnen pakken tijdens het wandelen. (bekijk hier enkele handige dagrugzakken)

2.3. Backpacks van 50 tot 65 liter

Een backpack van 50 tot 65 liter lijkt misschien klein, maar je kan er genoeg in kwijt voor een kortere reis of een reis naar een warme bestemming. Het gewicht van de tas komt met inhoud al snel op zo’n 10 tot 15 kilo te liggen. (kijk bij BOL naar je backpacks van 50 tot 65 liter)

2.4. Backpacks van 65 tot 80 liter

Rugzakken van 65 tot 80 liter zijn al een wat groter en zijn perfect als je naar een koudere bestemming gaat. Je kan hier dan ook makkelijker je dikkere kleding zoals truien en een extra jas in kwijt, en zelfs je wandelschoenen. Ook is een dergelijke backpack perfect voor langere reizen, bijvoorbeeld wanneer je drie maanden gaat backpacken. Met een dergelijke tas zit je al snel op de 15 kilo of meer als de tas vol zit. (ontdek hier backpacks van 65 tot 80 liter)

2.5. Backpacks van 80 tot 100 liter

Een backpack van 80 tot 100 liter is perfect als je een lange trektocht gaat maken en daarbij ook nog kampeerspullen zoals een matje en een slaapzak mee moet nemen. Een dergelijke tas is gevuld wel behoorlijk groot en kan al snel rond de 20 kilo zwaar zijn. Daarnaast is het frame van de tas zelf al snel wat zwaarder dan bij een kleinere backpack. (kies hier een backpack van 80 liter en meer)

  1. Vakken

Bedenk ook eens hoeveel aparte vakken je in jouw tas zou willen hebben. Er zijn namelijk tassen die enkel een groot hoofdvak hebben, maar andere rugzakken hebben misschien twee hoofdvakken en een aantal kleinere zijvakken. Sommige backpacks hebben zelfs een apart vak voor je laptop.

Een voorvak of zijvak in je rugzak is sowieso handig om hier op het vliegveld je paspoort en reisdocumenten in te bewaren zodat je deze gemakkelijk kan pakken, maar misschien wil jij ook nog een apart vak voor snoeren, zoals opladers en oordopjes, en een apart vak binnen het grotere hoofdvak voor waardevolle spullen.

  1. Draaggemak en ergonomie van je rugzak

Een goed gevulde backpack kan redelijk zwaar worden. Een goede pasvorm en een fijn draaggemak van de rugzak zijn dan zeker belangrijk. Een zware rugtas draagt al een heel stuk fijner als de schouderbanden en heupbanden aangenaam zijn om je zware rugzak te dragen. Het is dan ook aan te raden om de tas in de winkel even uit te testen en een stukje door de winkel te stappen.

Heup- en schouderbanden

Let ook op de mogelijkheid tot verstellen. Je wil de heup- en schouderbanden kunnen verstellen om deze aan jouw pasvorm aan te passen. Hierdoor gaat de tas niet alleen beter op je rug zitten maar kan je de tas ook beter ondersteunen met je heupen en zo je schouders lichtelijk ontlasten.

De rugzak zal dan ook stabieler zitten wanneer je beide heup- en schouderbanden strakker hebt aangetrokken dan wanneer de tas los op je rug hangt. Daarnaast kan je bij sommige tassen ook het draagstuk, dat tegen je rug aan komt te liggen, enigszins verstellen, waardoor een tas nog beter bij jouw lichaamsvorm past.

Gewicht van de rugzak

Natuurlijk wil je ook niet dat je tas zelf al behoorlijk zwaar is, dus het is ook aan te raden om naar het gewicht van de losse rugzak te kijken. Een rugzak die al redelijk zwaar is kan zelfs met maar weinig bagage al lastig te dragen zijn en zal minder fijn op je schouders, rug en heupen zitten dan een goede lichtgewicht tas. Gelukkig zijn de meeste kwalitatieve rugzakken niet erg zwaar, maar de ene tas kan weer lichter zijn dan de andere.

  1. Backpacks voor vrouwen: geen verkoopstrucje

Er zijn ook speciale rugzakken en backpacks te vinden voor vrouwen, deze backpacks zijn helemaal aangepast aan het lichaam van een vrouw. Klinkt als een verkooptrucje? Dat is het zeker niet! Zo is het rugpand van een backpack voor vrouwen korter zodat de rugzak beter aansluit.

Ook de rugpanden en schouderpanden zijn aangenamer om te dragen, beter aangepast en lopen bij de borst wat meer naar buiten, veel fijner om je rugzak te dragen als vrouw!

Wil je je backpack graag online bestellen? Koop er dan zeker verschillende en pas ze allemaal grondig. Zo leer je je backpack-voorkeuren ook beter kennen en merk je vanzelf welke rugzakken voor jou het meest aangenaam zitten. (ontdek hier onze aanraders voor vrouwenbackpacks)

  1. Kwaliteit: goedkoop kan duurkoop zijn

Een goede backpack kan prijzig zijn maar het is zeker aan te raden om een duurzame tas te kopen.

  • Wanneer je een goedkope backpack koopt kan deze snel kapot gaan, en vaak is het draaggemak en de ergonomie van de tas ook een stuk minder.
  • Een duurzame tas kan daarentegen soms wel tien jaar mee. Zo is het ook mogelijk om er meerdere reizen mee te doen, en hoef je niet bang te zijn dat de ritsen halverwege de reis kapot gaan, of dat er scheuren in de stof ontstaan.
  • Daarnaast is een goede backpack zo gemaakt dat deze goed op je rug ligt of dat je deze naar een betere positie kan verschuiven.
  • Er zijn veel merken die backpacks aanbieden, maar de een is meer gespecialiseerd in deze rugzakken dan de ander.
  • De meeste merken waar je veel goede outdoor spullen kan krijgen, zoals North Face, Vaude, Nomad en Osprey, hebben ook kwalitatieve rugzakken.
  1. Wat is de prijs van een goede backpack?

Het prijskaartje van een goede backpack kan al snel oplopen, zo geef je gemakkelijk €150 uit aan een tas. De meeste tassen liggen dan ook zo tussen de €100 en €250, maar dan heb je ook een goede tas die je lang kan gebruiken.

Grotere tassen zijn weer een stukje duurder dan bijvoorbeeld een 40 liter tas, maar een 40 liter tas is ook weer duurder dan een daypack. Hierbij is het dus ook afhankelijk van jouw wensen hoe duur de tas zal zijn. Natuurlijk is het ook aan te raden om aanbiedingen in de gaten te houden zodat je een backpack van een goed merk iets goedkoper kan krijgen.

  1. Extra’s: flightbag, regenhoes of cable lock?

Er zijn een aantal handige extra’s die je bij je backpack kan kopen

  • Zo komen sommige rugzakken al met een geïntegreerde regenhoes. Zit er nog geen regenhoes bij je backpack? Dan raden we je zeker aan er eentje bij te kopen. De meeste tassen zijn namelijk niet waterdicht.
  • Ook een aparte flightbag kan handig zijn als je graag de tas meer wilt beschermen in het vliegtuig of in een ander vervoersmiddel.
  • Ontdek hier een assortiment rugzakken die een regenhoes hebben

Een slotje is ook altijd aan te raden. Hiermee kan je verschillende vakken van de tas af sluiten of, als je een cable lock koopt, kan je de tas ergens aan vast maken in een bus of in een slaapzaal. Hou er rekening mee dat je in Amerika een speciaal TSA slot nodig hebt. Bekijk de beste TSA sloten bij Bol.com.

Een tip: Vergeet dus zeker niet een regenhoes, flightbag en een slotje te kopen als je een backpack koopt. Maar voor je vakantie in de USA, een speciaal TSA-slot.
  1. Waar een backpack online kopen?

Er zijn heel wat winkels, zowel online als offline, waar je goede rugzakken kan krijgen. Ga bijvoorbeeld eens de stad in en breng een bezoek aan één of meerdere outdoorwinkels. Hier word je vaak ook goed geholpen door het personeel van de winkel om de juiste backpack voor jou uit te kiezen. Ook hebben de meeste webshops een fijne keuzehulp om ervoor te zorgen dat je jouw ideale backpack uitkiest.

Wil je liever online bestellen?

  • Backpackspullen.nl is een goede winkel die geheel gespecialiseerd is in backpacken. Zij hebben een groot aanbod aan tassen en bieden daarnaast ook andere belangrijke backpack spullen aan, zoals accessoires maar ook kleding of kampeerartikelen.
  • Coolblue heeft ook een groot aanbod aan tassen, waarbij je goed kan selecteren welke opties je graag wilt.
  • Ook Bol.com heeft een mooi aanbod aan goede rugzakken.
Onze tip: Wanneer je een backpack online koopt is het sowieso aan te raden om niet alleen de rugzakken maar ook de webshop zelf te vergelijken. De backpack die jij zou willen hebben kan op de ene website goedkoper zijn dan op de andere en de ene webshop biedt betere aankoop- en retourvoorwaarden dan de andere. Goed vergelijken is dus de boodschap!
  1. Onze favoriete merken op een rij

Weet al welk type backpack en welke grootte je wilt kopen? Dan rest is er nog de belangrijke vraag: welke merken backpacks zijn echt goed? Wij zijn fan van onderstaande merken, ook omdat ze vaak een erg goede klantenservice hebben (altijd handig als er onverhoopt toch iets met je rugzak zou misgaan):

1.1. Deuter

1.2. Nomad

1.3. Fjällräven

1.4. Osprey

1.5. Vaude

1.6. Lowe Alpine

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige checklist

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?