Route des Cols: over prachtige bergpassen in de Franse Pyreneeën + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Route des Cols: over prachtige bergpassen in de Franse Pyreneeën + tips

7 november 2023 in Pyreneeën1 reactie

Praktische info over Route des Cols des Pyrénées + kaartje

De Route des Cols, de "Weg van de Bergpassen", is een onofficiële, schilderachtige route die dwars door de adembenemende Pyreneeën slingert. De Route des Cols verbindt de indrukwekkendste bergpassen van de regio, zoals de Tourmalet en de Aspin, die bij wielerliefhebbers zeker een belletje zullen doen rinkelen. Bezoekers worden getrakteerd op majestueuze uitzichten, spectaculaire wegen en prachtige natuur.

Of je nu een avontuurlijke fietser bent die op zoek is naar de ultieme uitdaging, of graag een originele roadtrip wil maken, de Route des Cols is een onvergetelijk avontuur.

Inhoud artikel

  1. Wat is de Route des Cols precies?

De Route des Cols is een schilderachtige route die door de Franse Pyreneeën loopt en bekend staat om zijn prachtige bergpassen. Het is geen uitgestippelde route, maar eerder een verzameling van bergpassen die met elkaar verbonden zijn en een populaire route vormen voor natuur- en wielerliefhebbers. De exacte route van de Route des Cols kan dus variëren, afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar je volgt doorgaans meestal het wegnummer D918.

Wat mag je verwachten van Route des Cols?

De Route des Cols biedt spectaculaire uitzichten op hoge bergtoppen, groene valleien, uitgestrekte valleien en pittoreske dorpjes. De uitdagende beklimmingen en adembenemende afdalingen lokken veel motorliefhebbers en fervente fietsers (geïnspireerd door de Tour de France), maar je kan natuurlijk ook gewoon met je auto gaan.

Als je van plan bent om de Route des Cols te volgen, is het handig om vooraf je reis te plannen en te kijken welke specifieke bergpassen je wil verkennen. We geven je hieronder de hoogtepunten mee en stellen je een route voor die makkelijk te volgen is.

LEESTIP: Download onze reisgids Occitanië en mis niets van op je route!
  1. De belangrijkste bergen langs de Route des Cols

Wie de Route des Cols volledig aflegt, trekt van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee, van Hendaye naar Cerbère. De kans dat je de hele route wil afleggen is eerder klein. Het allerbekendste deel, waar je de spectaculairste uitzichten van de Hautes-Pyrénées mag verwachten, ligt rond het kwartet beroemde bergen: Soulor, Tourmalet, Aspin en Peyresourde.

De Col de Peyresourde

De Col de Peyresourde verbindt de Louron-vallei in de Hautes-Pyrénées met de regio van Luchon in de Haute-Garonne. Dit is een prachtige regio waarin heel wat kleine bergdorpjes verstopt liggen. Van juni tot oktober staat op deze overigens vrij brede bergpas een pannenkoekenbar en er hangt een gezellige sfeer.

De Col d’Aspin

De Aspin is een begrip in de wielerwereld. Deze col verbindt de dorpen Arreau en Sainte-Marie-de-Campan. De Col d'Aspin staat bekend om de glooiende groene weiden, imposante rotspartijen en adembenemende panoramische uitzichten. Het is een uitdagende klim met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 6,5%, fietsers mogen dus gewaarschuwd zijn.

CAMPER HUREN? Wil je graag met de camper richting de Pyreneeën? Heb je er zelf geen? Huur een camper online bij Goboony.

De Col du Tourmalet

Met een hoogte van 2115 meter is het een van de meest uitdagende en bekende beklimmingen in de wielersport. De pas is een hoogtepunt langs de Route des Cols en verbindt de dorpen Sainte-Marie-de-Campan en Luz-Saint-Sauveur.

De Tourmalet staat bekend om zijn onvoorspelbare weersomstandigheden en de historische rol die de berg speelt in de Tour de France. Het is een ware test voor wielrenners, professionelen of amateurs, die hun grenzen willen verleggen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4% en steile stukken die een stijgingspercentage van 10% of meer bereiken, is dit een bijzonder uitdagende klim.

De Col du Soulor

De Col du Soulor is een gezinsvriendelijk startpunt voor talloze wandelingen van een halve dag en je kan er ook een zip-line afdalen. Deze berg is het hele jaar door toegankelijk. In de zomer vind je hier vooral wandelaars, in de herfst komen vogelliefhebbers en in de winter kan je hier gemarkeerde routes voor langlaufers volgen. Deze col verbindt Béarn en Bigorre en ligt tussen de Vallée d'Ossau en de Val d'Azun.

  1. Niet-te-missen bezienswaardigheden langs de Route des Cols

Naast de cols die je op kan rijden, liggen er ook nog enkele niet-te-missen bezienswaardigheden langs de Route des Cols. Hieronder geven we je enkele tips.

De Pic du Midi

Een ritje met de kabelbaan van 15 minuten vanaf het skigebied Domaine du Tourmalet brengt je naar de Pic du Midi, een legendarische top die is geclassificeerd als "Grand Site de Midi-Pyrénées". Het ritje op de kabelbaan overbrugt een hoogteverschil van 1000 meter op amper een kwartiertje.

Op een hoogte van 2877 meter vind je er een astronomisch observatorium, het hoogste museum van Europa, en het zal je niet verrassen dat je van hier een adembenemend panorama over de bergketen hebt. Meer info op de website.

De stad Luchon

De stad Luchon, eveneens geklasseerd als "Grand Site de Midi-Pyrénées", staat bekend om zijn thermale spa en het skigebied Superbagnères. Elk jaar trekt het ook grote mensenmassa's voor het Fête des Fleurs in augustus en het Festival de Créations Télévisuelles in februari. Het is een uitstekende uitvalsbasis om wandelingen in de omgeving te maken of om je wielersbenen wat rust te geven in een thermaal bad.

De grot van Niaux

Aan de voet van de Pyreneeën vind je in de grot van Niaux rotsschilderingen van 13 000 jaar oud. Het is een van de enige grotten van dit type die nog open is voor het publiek en waar je nog originele rotsschilderingen kan bewonderen. Een paar kilometer verderop ligt het Parc de la Préhistoire in Tarascon-sur-Ariège waar het leven en de kunst van de prehistorische mens in de kijker gezet worden.

De Vignemale

Met een hoogte van 3298 meter is de Vignemale de hoogste top aan de Franse kant van de Pyreneeën. De spectaculaire piek is gelegen in het nationaal park Pyrénées en is bekleed met indrukwekkende gletsjers. Je moet even omrijden om de berg te zien, maar het is wel de moeite waard (mits je mooi weer hebt). De berg beklimmen vereist heel wat ervaring en een gids, maar je kan ook gewoon van het uitzicht komen genieten.

  1. Mooie plekjes voor wie even wil afwijken van de Route des Cols

Heb je meer tijd en kan je gerust even afwijken van de route? Dan tippen we je graag nog enkele mooie plekjes langs de Route des Cols.

Lourdes

Het kleine stadje Lourdes telt amper 15 000 inwoners, maar is wel het grootste bedevaartsoord van Europa na Rome. Elk jaar komen er ongeveer zes miljoen bezoekers naar deze plek. Laat je verrassen door de unieke sfeer die hier heerst. Het is een bijzondere plek, of je nu gelovig bent of niet.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan Lourdes? Boek dan zeker een privérondleiding in het heiligdom van Lourdes, dankzij de gids kom je meer te weten over de geschiedenis van deze beroemde plaats.

Cauterets

De stad Cauterets is de poort van het nationaal park van de Pyreneeën. Het stadje staat bekend om zijn thermale baden, skigebieden en heerlijke berlingots. In de bergen boven de stad ontdek je een van de mooiste natuurgebieden van de regio: de Pont d'Espagne. Trek je wandelschoenen aan en verken het gebied!

Het keteldal van Gavarnie

Het keteldal van Gavarnie is uitgehouwen in een halve cirkel in de rotsen van de Pyreneeën. Het is als het ware een natuurlijk amfitheater, maar dan in goddelijke proporties. De omtrek van het dal telt 3,5 kilometer aan de voet, je wordt er omringd door wanden die wel 3000 meter boven de zeespiegel uitsteken en je kan hier een 420 meter hoge waterval aanschouwen, de hoogste van Europa. Geen wonder dat dit plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat!

St-Bertrand-de-Comminges

St-Bertrand-de-Comminges ligt aan de voet van de Pyreneeën en is bekend om de kathedraal Sainte-Marie, die het dorp al sinds de middeleeuwen domineert. Maar er is nog meer te zien. Aan de voet van de vestingmuren liggen de ruïnes van Lugdunum, een oude metropool gesticht in de 1e eeuw v.Chr. Mis ook de basiliek Saint-Just-de-Valcabrère niet, een romaans gebouw uit de 12e eeuw.

Saint-Lizier

Het dorpje Saint-Lizier ligt aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het is niet groot, maar je kan hier maar liefst vier monumenten bewonderen die op de werelderfgoedlijst staan. Er pronken twee kathedralen, een bisschoppelijk paleis en Romeinse stadsmuren. Elk jaar in augustus wordt er in het dorp een gerenommeerd festival van klassieke muziek gehouden.

Foix

Foix is hoofdstad van het departement Ariège en vooral beroemd om het majestueuze kasteel Comtal. In de middeleeuwen verdedigde dit bouwwerk de stad, en met succes, want de charmante middeleeuwse straatjes hebben de tand des tijds uitstekend overleefd.

Het kasteel van Montségur

Het kasteel van Monstégur, gelegen op een rots op 1207 meter hoogte, is een bijzondere plek. Van het kasteel zelf blijft niet al te veel meer over, maar de ruïnes leveren wel prachtige foto’s op. Hier schuilden in de middeleeuwen de laatste Katharen die door de Katholieken werden achtervolgd. Meer info op de website.

Pic du Canigou

Vlieg je op Toulouse? Dan kan je nog de Pic du Canigou meepikken. Deze berg, met een hoogte van 2784 meter, is een symbool van de oostelijke Pyreneeën. Het bevindt zich in het departement Pyrénées-Orientales en wordt beschouwd als heilig in de Catalaanse cultuur. Vanaf de top kan je de Middellandse Zee zien liggen.

  1. Onze route langs de Route des Cols

  • We raden je aan om te starten in het noorden bij de Col du Soulor. Wie wil vertrekken vanuit een iets grotere stad, kan dat doen vanuit Pau (of Toulouse).
  • Van de Col du Soulor rijd je dan naar de mythische Col du Tourmalet, een van de bekendste bergpassen in de Pyreneeën. Maak een kleine omweg naar Cauterets, vanuit Argèles-Gazost (afrijden bij Sazos, op de D12).
  • Wie dat wil, kan vlakbij de Col du Soulor ook nog naar Lourdes rijden.
  • Ga vandaar verder naar Col d'Aspin en rijd vervolgens naar de Col de Peyresourde. Dit is een bijzonder mooi stukje van de Pyreneeën.
  • Bezoek vervolgens de Pic du Midi de Bigorre, waar je de skilift naar het astronomisch observatorium kan nemen voor waanzinnige uitzichten.
  • Trek daarna naar de Vignemale, de hoogste top van de Franse Pyreneeën, rijd eventueel nog verder naar keteldal van Gavarnie en overbrug uiteindelijk de afstand naar Luchon. We raden je aan daar zeker te overnachten, want het is een populaire uitvalsbasis voor wandelroutes in de Pyreneeën en je vindt er thermale baden waar je helemaal tot rust kan komen. Boek hier je verblijf in Luchon.
  • Eindig bij Niaux, op een stevige 400 kilometer van Luchon (een vijftal uur rijden). Bezoek er de beroemde grotten met prehistorische rotstekeningen.
  • Tussen Luchon en Niaux kan je halt houden in het dorp St-Bertrand-de-Comminges, Saint-Lizier en de stad Foix.
  1. Hoe bereik je de Route des Cols?

Wie de Route des Cols wil afleggen, kan naar Pau rijden. Vanuit die stad kan je makkelijk de bovengenoemde route nemen. Reken op een rit van ongeveer 1100 kilometer (11 uur) vanuit Brussel of 1300 kilometer (13 uur) vanuit Amsterdam.

Kom je liever met het vliegtuig, dan is de dichtstbijzijnde luchthaven van Toulouse. Die is vlot verbonden met Belgische en Nederlandse luchthavens. Ter plekke kan je dan een auto huren om de Route des Cols te trotseren. Of een fiets natuurlijk! Al moet je dan ook getrainde benen meenemen.

  1. Wat is de beste reistijd voor de Route des Cols?

De zomerperiode, tussen juni en september, is over het algemeen de beste reistijd voor de Route des Cols. De reden is natuurlijk eenvoudig: het weer. Je mag er zonnige dagen verwachten en helderblauwe hemels, al is in de bergen een onweer natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Wie wil fietsen, motorrijden of wandelen kan zich in de zomer helemaal uitleven.

Het grootste nadeel van de zomerperiode is dan weer het toerisme. Je zal lang niet de enige zijn op de Route des Cols, en dat neemt soms wat van de magie weg. Dat kan je voorkomen door in de lente te komen, in mei bijvoorbeeld, of te hopen op goed weer in oktober.

In de winter kom je echter beter niet. Sommige bergpassen kunnen dan afgesloten worden vanwege de weersomstandigheden. Er kan ook flink wat sneeuw vallen. Kom je toch in de winter, dan is het dus raadzaam om te controleren of de wegen open zijn voordat je vertrekt.

  1. Mis niets met onze reisgids Occitanië

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 augustus 2024 - Anja Schaefer

De beste voorbereiding voor onvergetelijke ontdekkingen tijdens je reizen. Heel blij mee.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?