Palais des Papes in Avignon bezoeken? Info + tickets voor het Pausenpaleis

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Palais des Papes in Avignon bezoeken? Info + tickets voor het Pausenpaleis

30 december 2023 in Provence0 reacties

Alle info voor je bezoek aan Palais des Papes - het Pausenpaleis in Avignon + waar tickets kopen

De uitdrukking ‘Leven als God in Frankrijk’ kent natuurlijk iedereen, en tijdens een autovakantie in de Provence kan je dit zelf aan de lijve ondervinden. Naast het mooie weer en de Zuid-Franse keuken vind je in deze streek werkelijk alle ingrediënten voor een echte topvakantie.

Een van de absolute hoogtepunten is ongetwijfeld het Palais des Papes in Avignon, een pauselijk paleis uit de 14de eeuw. Lees meer over het paleis en onze praktische tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken + bestel je tickets online.

Tours en excursies voor je bezoek aan Avignon

De mooiste bezienswaardigheden in Avignon bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Het Palais des Papes en de pausen in Avignon

Hoe komt een paus in Avignon terecht?

Voor de verklaring waarom Avignon beschikt over een Pausenpaleis - een gebouw dat je misschien eerder in Rome zou verwachten - moeten we even terug in de tijd, naar het begin van de 14de eeuw.

In 1305 werd de Fransman Bertrand De Gouth als paus Clemens V verkozen, met de volle steun van de Franse koning Filips De Schone. In plaats van zich in Rome te vestigen, besloot Clemens V om zich in 1309 met zijn gevolg in de buurt van Avignon te vestigen. Rome werd op dat moment als een onveilige plek beschouwd voor de paus, onder meer omdat een aantal Romeinse families toen om de macht in de stad streden.

Een paus heeft een paleis nodig

Deze beslissing luidde een periode van 1309 tot 1376 in, waarin de pausen allemaal uit het huidige Frankrijk afkomstig waren én in Avignon zetelden in plaats van in Rome. Om aan de status en de eisen van de pausen te voldoen, werd in 1335 onder paus Benedictus XII gestart met de bouw van een gloednieuwe verblijfplaats voor de geestelijken: het Palais des Papes.

In minder dan 20 jaar tijd werd een gigantisch paleis gebouwd dat vandaag nog steeds het grootste gotische paleis ter wereld is. Met een oppervlakte van 15.000 m² staat het Palais des Papes daarmee symbool voor de ongebreidelde macht en de status van de kerk tijdens de middeleeuwen.

De katholieke kerk met 2 pausen

Uiteindelijk was het paus Gregorius XI die in 1376 (onder druk van buitenaf) besloot om terug te keren naar Rome. Toen die 2 jaar later overleed, ontstond er opnieuw een conflict binnen de katholieke kerk, beter bekend als het ‘Westers Schisma’. Men kon het maar niet eens worden over wie de nieuwe paus moest worden, met als gevolg dat vanaf dat moment zowel in Rome als in Avignon een paus zetelde.

Het Palais des Papes in verval

Beide pausen konden rekenen op de steun van verschillende koninkrijken en het duurde tot 1417 voor ook dit probleem weer opgelost geraakte. Nadat alle officiële erkende en minder officieel erkende pausen uit Avignon vertrokken waren, volgden vele eeuwen van verval en was de glorieperiode van het paleis iets uit het verre verleden.

Zoals wel vaker gebeurde tijdens de Franse Revolutie (1788-1799), was ook dit gebouw dat symbool stond voor de oude machtshebbers en de aristocratie het mikpunt van heel wat frustraties. Daarom werd er op zijn zachtst gezegd niet al te best omgesprongen met de nochtans belangrijke historische erfenis van het gebouw. Ook in de decennia erna werd er niet bepaald zorgzaam omgegaan met het bouwwerk. Het Pausenpaleis deed in die jaren dienst als paardenstallen, militaire barak en gevangenis.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Het Palais des Papes in de 20ste eeuw en vandaag

Pas rond de eeuwwisseling daagde het besef dat Avignon met dit paleis wel over een uniek gebouw beschikte. In 1906 werd deze plek een nationaal museum, waarna er zeer grondige renovatiewerken startten. Meer dan 100 jaar later herleeft de glorie van het Pauzenpaleis opnieuw met jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers.

Het decor van het Festival d'Avignon

Tijdens de maand juli vindt in de stad het jaarlijkse Festival d’Avignon plaats, een wereldvermaard theaterfestival dat focust op toneel- en dansvoorstellingen. Daarbij vormt de binnenplaats van het paleis (la Cour d’honneur) de belangrijkste en meest prestigieuze locatie van het hele festival.

Naast zijn functie als historische en culturele bezienswaardigheid doet het gebouw tot slot ook dienst als congrescentrum en bevinden zich hier de archieven van de Vaucluse, het departement waarvan Avignon de hoofdstad is.

  1. De architectuur van Palais des Papes

Het Palais des Papes bestaat uit twee delen: het oude en het nieuwe paleis

Het oude deel werd gebouwd onder paus Benedictus XII en oogt indrukwekkend maar is ook eerder streng en sober qua ontwerp. Dit paste ook beter bij zijn persoonlijkheid en het verleden van Benedictus als monnik. Het oude deel staat dan weer in schril contrast met het nieuwe paleis dat later werd gebouwd door paus Clemens V. Die laatste vond dat het toenmalige paleis helemaal niet paste bij de status van een paus.

Daarom liet hij een nieuw paleis bouwen door de architect Jean De Louvres. Voor de afwerking langs binnen huurde hij dan weer 2 getalenteerde Italiaanse schilders van de school van Siena in: Simone Martini en Matteo Giovanetti.

  1. Het interieur van Palais des Papes

Tijdens je bezoek kan je meer dan 20 ruimtes van het paleis bezoeken. Naast de vele gemeenschappelijke ruimtes kan je ook de privé-vertrekken van de pausen ontdekken.

Le Grand Tinel was bijvoorbeeld de grote banketzaal

Daarnaast was dit ook de ruimte waar de kardinalen tijdens een zogeheten conclaaf samenkwamen om een nieuwe paus te kiezen. In de 14de eeuw werd deze ruimte versierd door indrukwekkende tapijten, maar een brand en de tand des tijds beslisten er anders over, waardoor de ruimte nu niet meer aangekleed is. Er zijn echter voldoende plekken in het paleis waar je nog steeds de decoratie van vroeger heel makkelijk kan waarnemen.

Kapel van Saint-Martial

Een van de hoogtepunten is de kapel van Saint-Martial. Deze bevindt zich in de toren van Saint-Jean. Hier werkte Matteo Giovanetti twee jaar aan de prachtige fresco’s die het leven van de heilige Martial vertellen. Ook de Saint-Jean kapel zelf is de moeite. Hier kan je muurschilderingen spotten die het leven vertellen van Johannes de Doper en Johannes de Apostel (Jean verwijst dus onder andere naar Johannes in het Nederlands).

La Grande Audience

Een laatste ruimte waar Giovanetti aan werkte, was La Grande Audience. Hier beeldde hij in 1353 twintig profeten en koningen af uit het Oude Testament. De verschillende gezichtsuitdrukkingen en houdingen van alle figuren behoorden voor die tijd tot het allerbeste schilderwerk en zijn ook bijna 700 jaar later nog steeds erg impressionant.

Bezoek ook de privé vertrekken van de pausen

Ook de privé-vertrekken van de paus(en) behoren tot de hoogtepunten, al werden ze reeds beschilderd vóór Matteo Giovanetti in Avignon zijn intrede maakte. In de slaapkamer stellen de schilderwerken op de muren eigenlijk een soort gigantisch gordijn voor. Zo zie je maar: kosten noch moeite werden gespaard om de veelal koude en kille middeleeuwse gebouwen toch een beetje warmte te geven, al was het maar puur voor de sfeer.

Studieruimte La Chambre du Cerf

In de studieruimte, beter bekend als La Chambre du Cerf (= De Kamer van de Herten) nam Clemens VI zijn toevlucht om zich in alle rust toe te leggen op ongetwijfeld zeer belangrijk studiemateriaal. Hij deed dit omringd door allerhande jachttaferelen (vandaar de herten), wat best opmerkelijk is omdat je hier eerder religieuze taferelen zou verwachten.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Bezienswaardigheden in de buurt van het Palais des Papes

Wanneer je het Palais des Papes bezoekt, kan je evengoed een aantal bijzondere plekken in de onmiddellijke omgeving van het paleis bezoeken: de brug van Saint Bénezet en de Cathédrale Notre-Dame des Doms.

De brug van Saint Bénezet:

Lang voor er sprake was van pausen of een pauselijk paleis was er een houten brug die Avignon verbond met Villeneuve-lès-Avignon aan de overkant van de Rhône. Eind twaalfde eeuw was dit nog een houten brug, maar die werd vernietigd toen de stad in 1226 belegerd werd. In 1234 werd gestart met de bouw van een stenen brug bestaande uit niet minder dan 22 bogen en die ongeveer 900 meter lang was.

Een stevigere oplossing, ware het niet dat de brug telkens instortte wanneer de Rhône overstroomde, waardoor het onderhoud van de brug een net iets te kostelijk zaakje werd. Vandaag kan je nog steeds over de brug van Saint Bénezet wandelen, maar je zal niet meer langs de overkant geraken. Wat nu nog overblijft zijn vier bogen, een poortgebouw, een kleine kapel en natuurlijk het bekende Frans liedje ‘Sur Le Pont d’Avignon’ dat al bestaat sinds de 15de eeuw.

TICKETS: Bestel je tickets voor een bezoek aan Paleis des Papes en Pont d'Avignon € 14,5.

Cathédrale Notre-Dame des Doms:

Ook de romaanse kathedraal gaat al langer mee dan het Palais des Papes. De oudste delen van de kerk dateren uit de 12de eeuw, al hebben er sindsdien wel wat renovatie- en uitbreidingswerken plaatsgevonden. De laatste erg grondige renovatie vond in 2016 plaats en zorgde ervoor dat de stenen binnen in de kathedraal weer veel lichter gekleurd werden in plaats van het donkere en grauwe uitzicht dat ze ervoor hadden. Je vindt hier ook het praalgraf van paus Johannes XXII, de tweede paus van Avignon.

Langs de buitenzijde valt vooral het vergulde standbeeld van de maagd Maria op, boven op de kerktoren. Achter de kathedraal vind je de Jardin du rocher des Doms, een gezellig openbaar park vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Rhône en bij helder weer zelfs de Mont Ventoux. Natuurlijk is er ook een vijver, waar de schattige eenden en de sierlijke zwanen het voor het zeggen hebben. Je kan hier dagelijks en volledig gratis heen om even rond te wandelen en te genieten van dit mooi weggestoken stukje groen in de stad.

De kathedraal dankt haar huidige naam overigens aan de indrukwekkende rots waarop het bouwwerk zich bevindt, de Rocher des Doms.
  1. Waar tickets kopen voor het Palais des Papes?

TICKETS: Wil je graag het Palais des Papes in Avignon bezoeken? Dan raden we aan om je tickets voor het Pausenpaleis op voorhand te boeken. Zo kan je wachtrijen aan de kassa vermijden en kan je meteen aan je rondleiding beginnen.

Er zijn verschillende tickets die je kan aankopen voor het Pausenpaleis:

  • Toegangsticket voor Palais des Papes, incl. gebruik van de Histopad (beschikbaar in 7 talen). Boek je ticket hier € 12
  • Wil je ook de Pauselijke Paleistuinen bezoeken? Selecteer dan een upgrade voor toegang tot Palais des Papes én de tuinen.
  • Je kan ook combitickets aankopen voor het Palais des Papes en Pont d'Avignon. Met deze tickets geniet je van toegang tot de twee populairste bezienswaardigheden in het adembenemende Avignon. Boek je combitickets hier € 14,50.
  1. Praktische info voor je bezoek aan het Pausenpaleis

Dat dit een van de populairste bezienswaardigheden in de Provence is, zal je niet alleen merken aan de hoeveelheid toeristen. Er is duidelijk ook budget uitgetrokken om de bezoekers van het Pauzenpaleis een boeiende ervaring te bieden.

  • Zo zet men hier sinds een aantal jaar in op augmentedreality met behulp van een ‘Histopad’. Dat is een tablet die je niet enkel uitleg verschaft over de verschillende ruimtes, maar je ook nog eens toont hoe bepaalde ruimtes er in de 14de eeuw moeten hebben uitgezien. Zeker voor kinderen, maar ook voor volwassenen biedt dit echt wel een meerwaarde.
  • Voor kinderen is er overigens ook nog een heuse schattenjacht uitgewerkt met behulp van de Histopad.
  • Er zijn ook verschillende gegidste thematische rondleidingen, maar houd er wel rekening mee dat deze meestal in het Frans zijn, bekijk deze hier.
  • Het Palais des Papes is rolstoelvriendelijk, maar houd er wel rekening mee dat je in de praktijk natuurlijk heel wat smalle trappen en ongelijke vloeren hebt.
  • Openingsuren: Het Palais des Papes is het hele jaar door geopend van 10u - 18u, wanneer je dus in Avignon bent hoef je geen rekening te houden met de dag waarop je in de stad bent.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Hoe bereik je Palais des Papes in Avignon?

Met de auto:

  • Avignon ligt letterlijk tussen twee snelwegen (de A9 en de A7) die respectievelijk richting Montpellier en Marseille gaan. Zo sta je vanuit Nîmes, Aix-en-Provence en Arles op minder dan een uur hier.
  • In Avignon zelf zijn er heel wat parkings langs de ring rond het centrum, van waaruit je altijd (na een korte wandeling) binnen het kwartier aan het paleis staat. Er is ook een parking voorzien vlak naast het complex.

Met de trein:

  • Vanuit het station van Brussel-Zuid sta je op minder dan 5 uur in Avignon als je de TGV neemt die richting Marseille gaat.
  • Wanneer je in Frankrijk tussen verschillende steden reist, dan is de trein soms ook een goede optie. Tussen steden is er meestal een vlotte verbinding.

Ligging van Palais des Papes op de kaart

  1. Waar overnachten in Avignon?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Avignon.

  • Hotel Le Magnan is gelegen in een prachtige groene omgeving binnen de oude stadsmuren van Avignon, op 10 minuten wandelen van het Pausenpaleis. De meeste kamers bieden uitzicht op de tuin en zijn voorzien van alle comfort. In de zomermaanden kan je genieten van een heerlijk ontbijtje op de mooie patio in de tuin. Meer info en boeken.
  • Hôtel Le Bristol bevindt zich ook binnen de verdedigingsmuren van Avignon en biedt ruime, moderne kamers in boetiekstijl. 's Ochtends geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet voor je de stad in trekt. Meer info en boeken.
  • B&B Bastide de Bellegarde ligt net buiten het centrum van Avignon en biedt een onvergetelijk verblijf. De B&B beschikt over charmant ingerichte kamers, een buitenzwembad en in de omgeving kan je prachtige wandel- of fietstochten maken. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Neem alvast een kijkje in het Palais des Papes

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het grootste gotische paleis ter wereld? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het charmante Avignon in de Provence!

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?