10 x mooiste bezienswaardigheden in Sisteron: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

10 x mooiste bezienswaardigheden in Sisteron: wat zien & doen tijdens je bezoek?

16 juli 2024 in Provence0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Sisteron + verblijftips

Het prachtige Sisteron ligt diep verscholen in de Provence, in het zuiden van Frankrijk zowat tussen Grenoble en Aix-en-Provence. Dit dorpje wordt gedomineerd door een gigantische rotsformatie en dat levert mooie foto’s op. Maar Sisteron is meer dan gewoon een mooi dorpje, er vallen ook enkele opvallende bezienswaardigheden te bezoeken. We vertellen je er hieronder alles over.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Sisteron

Reisgids
Vliegtickets1u45 vliegen naar Marseille, richtprijs € 45 vergelijk prijzen bij Momondo, Cheaptickets of Transavia
Met de wagenMet de auto dien je 960 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Frankrijk.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Sisteron:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag meer ontdekken van de Provence, dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Sisteron

Sisteron is een charmant stadje gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. De stad is gelegen aan de oevers van de rivier de Durance en wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende citadel die boven de daken uittorent. Onze aanrader? Parkeer je wagen op de gratis parking aan de stadsrand (bekijk ligging) en verken de oude binnenstad en de belangrijkste bezienswaardigheden te voet.

Wist je dat Sisteron langs de Route Napoléon ligt? Eén van de mooiste routes in het zuiden van Frankrijk. Bekijk hier onze Route Napoléon (N85).

  1. Citadelle de Sisteron

In Sisteron kan je niet om de citadel heen. Het bouwwerk dateert uit de 13e eeuw, maar werd door de eeuwen heen verschillende keren uitgebreid, vernietigd en herbouwd. De indrukwekkende binnenmuren werden bijvoorbeeld in de jaren 1500 gebouwd, de laatste grote wijzingen werden volbracht in de late 19e eeuw. De citadel kon niet aan de Tweede Wereldoorlog ontsnappen en liep toen grote schade op door bombardementen.

Een van de meest iconische kenmerken van de Citadelle is de enorme ophaalbrug en de imposante Porte de la Saunerie, de hoofdingang. Uiteraard ook het fantastische uitzicht over de omgeving dat je hebt vanaf de dikke muren van het strategische bolwerk. Vandaag de dag huist de citadel een stedelijk museum dat het verhaal van Sisteron vertelt. Daar is een speciale rol weggelegd voor Napoleon. Tickets zijn verkrijgbaar bij de ingang van de citadel. Meer info op de website.

Bekijk de citadel en de oude binnenstad vanaf het uitzichtpunt op 10 minuten wandelen (bekijk ligging).
  1. Rocher de la Baume

Geen Sisteron zonder de Rocher de la Baume. Deze indrukwekkende rotsformatie is ongetwijfeld het symbool van de stad. De rotsen steken boven de stad uit, op idyllische wijze, met daaronder de rivier de Durance. Je kijkt hier naar rotsen die maar liefst 160 miljoen jaar oud zijn. Wat de Rocher de la Baume zo bijzonder maakt, is dat hij als het ware op zijn zijde staat. Je ziet de lijnen in de rotsen recht naar de hemel reiken.

  1. Kathedraal van Notre-Dame et Saint-Thyrse

Stap binnen in de betoverende wereld van de gotische architectuur tijdens een bezoek aan de kathedraal van Notre-Dame et Saint-Thyrse. Deze prachtige kathedraal, die dateert uit de 12e eeuw, is het opvallendste bouwwerk in het stadje. Bewonder de glas-in-loodramen, de ingewikkelde details van het houtsnijwerk en laat de serene sfeer van deze heilige plek op je inwerken. En ook mooi meegenomen, zeker op een warme zomerdag, is dat het hier altijd lekker fris is.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Provence.

  1. Wandeling door het centrum van Sisteron

En last but not least: wandel gewoon rond in de straatjes van Sisteron en geniet van al het moois rondom. De smalle geplaveide straatjes, omzoomd door oude stenen huizen met pastelkleurige luiken, roepen een echte vakantiesfeer op. Je voelt de rijke geschiedenis en de levendige cultuur van dit middeleeuwse dorpje in de straten hangen.

Tijdens je wandeling door het centrum van Sisteron kom je gezellige boetiekjes, ambachtelijke winkels en knusse restaurantjes tegen. Stop bij een plaatselijke bakkerij om te genieten van versgebakken croissants en traditionele Franse gebakjes. En als het even past, kom dan op een woensdag- of zaterdagvoormiddag. Je struint dan rond tussen de kleurrijke marktkramen, waar verse producten en ambachtelijke souvenirs verkocht worden.

Vanaf het toeristische infokantoor in het stadscentrum van Sisteron vertrekt er in de zomerperiode (van juni tem september) een toeristentreintje naar de citadel. Meer info.
  1. Vestingstorens van Sisteron

Wanneer je door de oude binnenstad van Sisteron wandelt, kom je hier en daar nog een oude vestingstoren tegen. De vijf torens en 3 poorten die zijn overgebleven behoren tot de belangrijkste getuigen van de oude vestingwerken die in de 14e eeuw rond de oude stad Sisteron gebouwd werden. Tour du Fort, La Tour des Gens d'Armes, Tour de la Médisance, Tour Notre Dame en Tour du Collège werden in 1875 geklasseerd als historische monumenten en hebben hun naam te danken aan de nabijgelegen gebouwen of gebeurtenissen die er plaatsvonden.

  1. Gallo-Romeinse museum

Het Gallo-Romeinse museum van Sisteron, oftewel het Musée de France, laat je kennismaken met de stadsgeschiedenis van Sisteron. Het museum herbergt een indrukwekkende verzameling kunstvoorwerpen die getuigen van de Romeinse aanwezigheid in de regio. Zo zie je onder andere decoraties uit de Romeinse architectuur, alledaagse voorwerpen die gevonden werden bij archeologische opgravingen tussen 1946 en 1964 (denk maar aan keramiek, gereedschappen, sieraden..) en fragmenten die je terug katapulteren naar de Gallo-Romeinse periode. Je kan het museum gratis bezichtigen.

  1. Musée Terre et Temps 'Edith Robert'

Het Musée Terre et Temps ''Edith Robert", gevestigd in de voormalige kapel van het Visitandines-klooster uit de 17de eeuw, is een boeiend museum dat zich focust op de meting van de menselijke tijd en de aardse tijd. Je vindt er een verzameling zeldzame en ongewone voorwerpen die ons helpen de werking van de tijd te begrijpen: van zonnewijzers, zandlopers en een clepsydra's (wateruurwerk) tot de slinger van Foucault, een slinger waarmee wordt aangetoond dat de aarde roteert en natuurlijk, de horloge.

  1. Plan d'Eau des Marres

Op een steenworp afstand van het stadscentrum, met de citadel op de achtergrond, ligt Plan d'Eau des Marres. Dit kunstmatig aangelegde meer van zo'n 5000 m² wordt omringd door stranden en groen en biedt de ideale omgeving om op warme zomerdagen wat afkoeling op te zoeken. Verder is er ook een picknickplaats met barbecues (grills ter plaatse), een snackbar, een fitnessparcours en een omheind beachvolleybalveld voor de sportievelingen. Het Marres-meer is iedere zomer geopend en kan je gratis bezoeken.

  1. Agneau de Sisteron proeven

Als er iets is dat je moet geproefd hebben tijdens je bezoek aan Sisteron, is het Sisteron-lamsvlees, ook wel "Label Rouge Agneau de Sisteron" genoemd. Dit lamsvlees wordt op traditionele wijze grootgebracht in de weilanden van de regio, waardoor het een unieke en delicate smaak (fijn, zacht en smaakvol) krijgt. Het Sisteron-lamsvlees wordt vaak geserveerd als ovenschotel en gestoofd met Herbes de Provence. Deze lokale specialiteit staat vaak op de menukaart van restaurants, zeker het proeven waard! Je kan ook de lokale markt bezoeken, een uitstekende plek om nog meer specialiteiten te ontdekken en te proeven.

  1. Wandel het Botanische pad van Molard

Vanuit het centrum van Sisterom vertrekt het botanische pad van Molard. Deze luswandeling van 3,5 km loodst je vanuit het centrum, door de bomen en laat je kennismaken met de fauna en flora van de regio. Er zijn allerlei interpretatiepanelen langs de route die je helpen om de verschillende plantensoorten op de route te herkennen. Bij de Molard oriëntatietafel heb je een 360° panorama over de omgeving (bekijk ligging). Download hier de gpx-bestanden.

  1. Wat nog meer zien en doen in Sisteron?

Ook in de nabije omgeving van Sisteron wachten nog enkele prachtige plekjes op een bezoekje. Je kan ook een daguitstap maken naar de Provence, bekijk hier het volledige aanbod tours en excursies Provence.

Banon: het dorp van de geitenkaas - afstand 32 km

Het pittoreske Banon staat vooral bekend om zijn heerlijke geitenkaas, verpakt in kastanjebladeren, die al eeuwenlang geroemd wordt in de regio. Wandel door de smalle straatjes van het dorp, omringd door eeuwenoude stenen huizen en ontdek charmante boetiekjes, ambachtelijke winkels en gezellige cafés. Overal kan je hier verse producten kopen, van kaas en honing tot producten met lavendel en ambachtelijke kunstwerken. Je voelt hier de Provençaalse gastvrijheid van de lokale bevolking in de lucht hangen.

De niet-te-missen Gorges du Verdon - afstand: 90 km

De adembenemende Gorges du Verdon is een van de spectaculairste natuurlijke bezienswaardigheden van Frankrijk. Meer zelfs, het is de diepste kloof van Europa. Het natuurfenomeen werd uitgesleten door de turquoise wateren van de rivier de Verdon en trekt avonturiers en natuurliefhebbers van over de hele wereld aan.

Verken de dramatische kliffen en steile rotsen die hoog boven de rivier uitstijgen en geniet van adembenemende uitzichten op de omringende kloven en ravijnen. Of je nu kiest voor een wandeling langs de rand van de kloof, een spannende kajaktocht op de rivier (een aanrader!) of gewoonweg wil genieten van het panoramische uitzicht vanaf een van de uitkijkpunten, de Gorges du Verdon is een onvergetelijke ervaring voor elke bezoeker. Vergeet niet je camera mee te nemen om de ongerepte schoonheid van dit natuurwonder vast te leggen.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek hier je daguitstap naar Gorges du Verdon.

De lavendelvelden van Valensole - afstand 70 km

Verlies jezelf in de betoverende lavendelvelden van het Valensole-plateau, waar de geur van lavendel tussen eind juni en eind augustus in de lucht hangt. Wandel tussen de kleurrijke rijen lavendel, geniet van de rust en stilte en van al dat moois. Ontdek nog meer over de mooiste lavendelvelden van de Provence.

  1. Besparen met de Provence Pass

Ben je op vakantie in de Provence en wil je graag zoveel mogelijk zien en doen tijdens je verblijf? Dan raden we de Provence Pass aan! Hiermee geniet je van kortingen en toegang tot meer dan 40 attracties in de Vaucluse en de Luberon, waaronder versterkte kastelen en musea. Je kan deze digitale pas 2, 3 of 5 dagen gebruiken gedurende een geldigheidsperiode van 10 dagen. Bestel hier je Provence Pass en bespaar kostbare tijd en geld!

  1. Waar overnachten in Sisteron?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan het charmante Sisteron? In de oude binnenstad vind je verschillende accommodaties, van goedkope budgethotels tot boetiekhotels met uitzicht op de citadel. Ook in de nabije omgeving kan je overnachten. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijfplaatsen in Sisteron of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Sisteron.

  • Hôtel Le Patio de Sophie ligt aan de voet van de majestueuze Citadel. Dit charmante driesterrenhotel biedt naast huiselijk ingerichte kamers, een continentaal ontbijt en een gemeenschappelijke lounge.
  • Aan de oever van de rivier Durance ligt Hôtel de la Citadelle. Vanaf het terras kan je genieten van het uitzicht op de rivier, de citadel en het stadscentrum. Er wordt iedere ochtend een continentaal ontbijt geserveerd, je kan traditionele gerechten uit de regio proeven in het restaurant en mogelijkheid tot gratis parkeren. Proef ook zeker van de zelfgemaakte rum uit de bar.
  • Net buiten het centrum van Sisteron, kan je overnachten bij Hôtel Le Cottage de Sophie. Dit driesterrenhotel biedt ruime, modern ingerichte kamers (waarvan sommigen een eigen balkon hebben), een restaurant, een seizoensgebonden buitenzwembad, en een continentaal ontbijt.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?