Seven Hanging Valleys Trail wandelen aan de Algarve: info & tips over deze hike

Volledige reisgids kopen voor € 10

Seven Hanging Valleys Trail wandelen aan de Algarve: info & tips over deze hike

26 juni 2024 in Portugal0 reacties

Praktische info over de Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve

De Seven Hanging Valleys Trail is de mooiste wandeling van de Algarve, en misschien wel van heel Portugal. Tijdens deze hike wandel je langs enkele van de beroemdste stranden en baaien van Europa, die naadloos aan elkaar verbonden zijn via een goed gemarkeerd en niet al te uitdagend wandelpad. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten op de prachtige omgeving. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je de Seven Hanging Valleys Trail wil afleggen.

Inhoud artikel

Kaartje met de Seven Hanging Valleys Trail

  1. Wat mag je verwachten van de Seven Hanging Valleys Trail?

De waanzinnig mooie Seven Hanging Valleys Trail (Percurso dos Sete Vales Suspensos in het Portugees) is een route van 6 kilometer lang staat bekend om zijn adembenemende landschappen. Zoals de naam zelf al doet vermoeden, gaat deze wandeling langs "zeven hangende valleien" oftewel indrukwekkende rotsformaties die als het ware over de baaien lijken te hangen. De rotspartijen hebben zich in de afgelopen eeuwen gevormd door erosie.

Tijdens de wandeling geniet je van spectaculaire uitzichten op de ruige kustlijn vanop de kalkstenen kliffen. Je wandelt langs enkele pittoreske stranden zoals Praia da Marinha en het strand van de Benagil-grot, die tot de mooiste van heel Europa gerekend worden.

We zetten de cijfers van de Seven Hanging Valleys Trail op een rijtje:

  • Type route: lineair (van punt A naar punt B)
  • Totale afstand: 6 kilometer (heen en terug 12 kilometer)
  • Wandelduur: 2 à 3 uur
  • Totale stijging: 210 meter
  • Totale daling: 220 meter
  • Moeilijkheidsgraad: matig
  • Startpunt: Praia da Marinha (bekijk ligging)
  • Eindpunt: Praia do Vale de Centianes (bekijk ligging)
  • Markering: er is wegmarkering: een gele en rode streep, gemarkeerd op houten palen of rotsen

Hieronder vertellen we je uitgebreid wat je mag verwachten van dit fantastische wandelpad. De route is op te delen in drie delen, het begin van Praia da Marinha tot Benagil, vervolgens naar Praia do Carvalho en tot slot naar het strand Praia do Vale de Centianes.

  1. Deel 1: Strand Praia da Marinha naar Benagil (2 km)

Het eerste deel van de Seven Hanging Valleys Trail loopt van Praia da Marinha naar Benagil-strand. Het is een stuk van 2 kilometer lang dat erg druk begaan is. Beide stranden behoren dan ook tot de populairste bezienswaardigheden van Portugal en veel toeristen wandelen dit stuk tussen de twee stranden door. Maar laat al dat volk je niet afschrikken, het is ook het mooiste deeltje van de hele wandelroute. De uitzichten op de kliffen zijn indrukwekkend.

De hoogtepunten van het eerste deel zijn Praia da Marinha, het uitkijkpunt Mirador dos Arcos, het strand Praia da Mesquita, het strand Corredoura, de grot van Benagil en uiteindelijk het strand van Benagil. Bij Benagil Beach zijn er enkele restaurantjes waar je even kan pauzeren en iets klein kan eten of drinken. Doe dat ook, want tot het eindpunt van de route zal je niets meer tegenkomen (behalve dan ambulante verkopers in het hoogseizoen).

Belangrijk: de beroemde grot van Benagil bezoek je niet als onderdeel van de Seven Hanging Valleys Trail

Je ziet de grot, met zijn kenmerkende gat, enkel van bovenaf. Wil je de grot bezoeken, dan moet dat met een boot of een kajak. Je kan tours boeken vanop het strand van Benagil en zo een bezoekje aan de grot combineren met de wandeling. Boek die activiteit wel vooraf, anders is het goed mogelijk dat je een paar uur zal moeten wachten op de eerst beschikbare tour.

TOUR: Wij raden je aan om de grot op een andere dag te bezoeken vanuit een ander vertrekpunt. Zo zie je meer kustlijn vanop het water voorbijglijden, een aanrader! Boek hier tours naar de grot van Benagil.

  1. Deel 2: Benagil naar het strand Praia do Carvalho (1,5 km)

Het tweede deel van de Seven Hanging Valleys Trail van het strand van Benagil naar het strand Praia do Carvalho is ongeveer anderhalve kilometer. Zodra je Benagil voorbij bent, zijn er beduidend minder mensen.

Praia do Carvalho mag je hier zeker niet missen. Neem de lange trap naar beneden, wandel door de tunnel en laat je verrassen wanneer je uiteindelijk het strand bereikt. Je wordt omringd door torenhoge kalkstenen kliffen die met een beetje geluk de nodige schaduw bieden. Een magische plek!

LEESTIP: Download hier onze reisgids Portugal voor nog meer inspiratie voor je volgende vakantie.

  1. Deel 3: Praia do Carvalho naar Praia do Vale de Centianes (2,5 km)

Het laatste deel van Praia do Carvalho naar Praia do Vale de Centianes is het minst druk. Dit stuk van 2,5 kilometer lang gaat deels door een dennenbos dat de kliffen bekleedt. Je moet wel flink wat op en af, waardoor dit stuk het uitdagendst is van de hele route.

Enkele hoogtepunten onderweg zijn Cabo Carvoeiro, een van de mooiste uitkijkpunten langs de route, de vuurtoren Alfanzina (deze kan je beklimmen voor een panoramisch uitzicht), het uikijkpunt Vale Suspenso en de Algar Seco sea caves, uiteindelijk het laatste strand langs de route en tevens het eindpunt: Praia do Vale de Centianes.

  1. Hoe bereik je het startpunt van deze wandeling?

De Seven Hanging Valleys Trail begint bij het beroemde Praia da Marinha, ongeveer zeven kilometer van Lagoa (bekijk ligging). Het is een van mooiste stranden van Europa en misschien wel van de hele wereld. Het loont zeker om hier even rond te hangen en te genieten van al dat moois. Nergens langs de Algarve zijn de kliffen zo dramatisch en is het samenspel tussen het azuurblauwe water en de gelige rotsen zo harmonieus. Je lijkt naar een levend schilderij te kijken. Kom vroeg in de voormiddag om het strand met zo weinig mogelijk andere toeristen te moeten delen.

Waar begint deze schitterende kustwandeling?

Het pad begint bij het uitkijkpunt bij de parking van Praia da Marinha (bekijk ligging). Het strand bereik je aan de linkerkant onderaan de trap, maar het begin van het pad vind je aan de rechterkant. Zodra je begint te wandelen, zie je het strand niet meer. Bezoek het strand dus vooraleer je aan de wandeling begint.

TIP: Verblijf je langs de Algarve en heb je een auto gehuurd, dan kan je gewoon rechtstreeks naar het strand rijden en daar parkeren. Doe je dat in de vroege voormiddag, dan zou je makkelijk moeten kunnen parkeren. Maar je kan ook Uber gebruiken in de Algarve. Je hoeft doorgaans niet lang te wachten en de prijzen vallen erg goed mee. Of neem de lokale bussen.

  1. Hoe keer je terug naar het startpunt?

De Seven Hanging Valleys trail is een lineaire route en dat betekent dus dat je terug naar je vertrekpunt moet keren via dezelfde weg als je gekomen bent. Het pad eindigt bij Praia do Vale de Centianes in Carvoeiro (bekijk ligging). Dat strand ligt op ongeveer twee kilometer van het centrum en het strand van Carvoeiro.

Je kan gewoon terugwandelen via dezelfde weg als je gekomen bent, zonder dan terug af te dalen naar elk strand. In totaal, heen en terug, moet je op een 5 à 6-tal uren wandelen rekenen. Heb je geen zin om de hele weg terug te voet af te leggen, dan raden we je aan om Uber te gebruiken. Je kan die makkelijk opvragen in de buurt van het eindpunt van de wandeling.

  1. Tips voor de Seven Hanging Valleys Trail

  • Om een parkeerplaats te vinden, vooral in het weekend en tijdens het hoogseizoen, is het essentieel om 's ochtends vroeg bij de parkeerplaats van Marinha Beach aan te komen indien je met de auto komt.
  • Begin de wandeling vroeg in de ochtend om de ergste hitte en de grootste drukte voor te zijn.
  • Neem voldoende water mee.
  • Gebruik zonnebrandcrème en draag een pet of hoed, er is weinig schaduw langs de hele wandelroute.
  • Blijf op het gemarkeerde pad en ga de afgeschermde grotten niet in, dat is niet veilig.
  • Ga je in de drukke zomermaanden, neem dan een eigen snack mee om geen tijd te verliezen in de restaurants. Het wachten kan er soms lang oplopen. Een picknick op het strand hoeft zeker niet onder te doen voor de restaurants die in de buurt van Benagil liggen!
  • Download Uber op voorhand en voeg je bankkaartgegevens in zodat je voor de terugweg makkelijk en snel een Uber kan boeken.

WANDELTIP: Ben je een fervente wandelaar? Dan zal ook de Fishermen’s Trail je zeker aanspreken, een wandelroute bestaande uit dertien etappes langs een aardig deel van de Portugese kustlijn.

Voordelig je reis naar de Algarve boeken

Georganiseerde rondreis naar de Algarve boeken?

- Een rondreis aan de Algarve, 8 dagen in 4* hotels, inclusief ontbijtbuffet, vlucht Brussel-Faro h/t en huurwagen met all-in verzekering. Kijk op Euroreizen.be.
- Vliegvakantie 8 dagen incl. hotel 4* of 5*, fly & drive vanaf € 599. Ga naar Euroreizen.be.

- Ga op reis naar de Algarve met Tui, 8 dagen vanaf € 629: Bekijk het aanbod bij Tui
- Op vakantie naar de Algarve bij Sunweb vanaf € 489 per persoon: Boek bij Sunweb
- Je vakantie Algarve bij Prijsvrij.be vanaf € 282: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 89

  1. Waar overnachten in de buurt van deze wandeling?

We raden je aan om deze wandeling best zo vroeg mogelijk te maken, zo zal je minder mensen tegen komen onderweg én kan je bovendien genieten van de zon die opkomt boven de prachtige rotsformaties. Er zijn heel wat accommodaties te vinden in de buurt van Praia da Marinha. Of je kan er ook voor kiezen om te verblijven in Lagoa, op 15 minuten rijden van het strand waar de wandeling begint. Zorg ervoor dat je op tijd boekt, want dit is best een populaire bestemming in de Algarve.

  • Quinta Aida Cottage and B&B Suites ligt aan de rand van Lagoa. Deze charmante accommodatie word gerund door een familie, te midden van een ruime en ontspannende sinaasappelboomgaard.
  • Liever overnachten in een appartement? Pretty House Apartment biedt accommodatie voor 4 personen met een terras vanwaar je uitzicht hebt over de stad Lagoa.
  • Bij Casa Tuia Resort, verscholen op een heuvel in het vissersdorpje Carvoeiro, heb je de keuze uit een avontuurlijk verblijf in een van de glampingtenten, een kamer met prachtig uitzicht over de wijngaarden of een ruim appartement. Er is ook een seizoensgebonden zwembad. De accommodatie ligt op 10 minuten van Praia da Marinha.
  • Hotel Carvoeiro Plaza ligt in het stadscentrum van Carvoeiro en bevindt zich op een steenworp afstand van het strand. Kamers zijn ruim, modern en voorzien van luxe en comfort. Sommige kamers bieden uitzicht op de stad, anderen op het strand.
  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?