13 x mooiste bezienswaardigheden in de Wachau-vallei: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in de Wachau-vallei: wat zeker zien & doen?

29 juli 2024 in Oostenrijk0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Wachau-vallei Oostenrijk + verblijftips

De Wachauvallei, in Oostenrijk, biedt een perfecte combinatie van natuur, geschiedenis en gastronomie. Het is een bijzonder complete vakantiebestemming die elk type reiziger zal bekoren. Op zoek naar uitzonderlijke wijnen? Oude forten en bakken geschiedenis? Of zoek je mooie wandel- en fietspaden tussen de bergen? Stip dan zeker de Wachauvallei aan.

In deze blogpost ontdek je alvast meer over deze betoverende Oostenrijkse regio en geven we een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in de Wachau-vallei.

Inhoud artikel

  1. Wachau vallei

De Wachauvallei, gelegen in Oostenrijk, is een van de mooiste en meest betoverende regio's van het land. Deze vallei strekt zich uit langs de Donau tussen de steden Krems an der Donau en Melk. Die kronkelende rivier en de bergen rondom staan niet alleen garant voor adembenemende landschappen, je vindt hier ook pittoreske dorpen die een rijk cultureel erfgoed herbergen. En natuurlijk is de Wachau ook beroemd om zijn wijngaarden. Hier worden enkele van Oostenrijks meest gerespecteerde wijnen geproduceerd.

Het zal je dan ook niet verrassen dat de Wachau-vallei in 2000 toegevoegd werd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst dankzij zijn unieke mix van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in de Wachauvallei

  1. Het charmante stadje Melk

Melk is een kleine, schilderachtige stad in aan de oever van de Donau in de deelstaat Neder-Oostenrijk (Niederösterreich). De stad is vooral bekend om zijn prachtige barokke abdij van Melk en zijn ligging in de schilderachtige Wachau-vallei. Maar ook in het stadje zelf valt er het een en ander te bezoeken.

  • De rooms-katholieke Stadtpfarrkirche Mariä Himmelfahrt met de 55 meter hoge toren in neogotische stijl.
  • Rathausplatz waar je de Kolomanibrunnen kan bezichtigen. Deze fontein dateert uit 1687 en stond vroeger bij de abdij. In 1722 werd de fontein aan de stad geschonken omdat het niet meer bij het barokke uiterlijk van het klooster paste.
  • Breng ook een bezoekje aan het Stadtmuseum en kom meer te weten over de geschiedenis van de stad.
  • Het stadspark is een mooie plek om te wandelen en te ontspannen op een van de bankjes langs de Donau.
  • Leuke tip: volg een culinaire tour door Melk. Proef Wachau-specialiteiten, likeuren en snacks en maak een wandeling door de stad met een lokale gids.

VERBLIJFTIP: Hotel Restaurant zur Post bevindt zich midden in het centrum van Melk met een direct uitzicht op de abdij van Melk. Het hotel biedt moderne accommodatie, een sauna en gratis leenfietsen. In het restaurant serveert men seizoensgebonden Oostenrijkse gerechten bereid met regionale producten. Verder is er ook nog een vinotheek en een ijssalon. Meer info en boeken.

  1. Stift Melk, de beroemde abdij

Zoals hierboven reeds aangehaald, is de stad Melk vooral bekend om zijn prachtige barokke abdij. Hoe kan het ook anders, de abdij van Melk is een van de meest indrukwekkende barokke gebouwen van Europa en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Een absolute must dus voor iedereen die de Wachauvallei bezoekt. Dit benedictijnerklooster, werd gesticht in 1089 en staat nog steeds overeind, al heeft het gebouw er een woelige geschiedenis op zitten. Je ontdekt er meer over tijdens een rondleiding door het complex.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Stift Melk is de schitterende bibliotheek, die een indrukwekkende collectie middeleeuwse manuscripten en boeken herbergt. De bibliotheekzaal zelf is prachtig versierd met fresco's en houten boekenplanken. Het lijkt recht uit een middeleeuws filmdecor te komen en er hangt een bijna magische sfeer. De kerk van de abdij is een ander hoogtepunt. Het weelderige barokke interieur, de prachtige fresco's en gedetailleerde altaren zullen kunstliefhebbers zeker weten te imponeren.

En alsof dat nog niet genoeg is ligt het kloostercomplex ook nog eens bovenop een heuvel. Dat betekent: een onklopbaar uitzicht op de Donau en de omliggende wijngaarden.

Boek hier je daguitstap naar de Abdij van Melk

  1. Dürnstein

Het charmante stadje Dürnstein is vooral bekend vanwege zijn kasteelruïne, waar koning Richard I Leeuwenhart in de 12e eeuw gevang gehouden werd. Een wandeling naar de burgruïne is dan ook meteen de belangrijkste reden om naar Dürnstein af te zakken. Je hebt er opnieuw een fantastisch uitzicht over de Donau en de omliggende vallei. Een andere populaire wandelroute in Dürnstein is de Vogelbergsteig trail. Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen draagt en voldoende water meeneemt, zeker wanneer je in de hete zomermaanden komt.

In de stad zelf kan je genieten van de sfeervolle straatjes, kleurrijke huizen en de prachtige barokke kerk met zijn blauwe toren, een van de meest herkenbare bouwwerken van de Wachauvallei. Het stadje is klein genoeg om te voet te verkennen en er zijn tal van cafés en restaurants waar je kan genieten van de lokale specialiteiten en wijnen.

  1. Weißenkirchen in der Wachau

Weißenkirchen in der Wachau is een schilderachtig dorp gelegen aan de oevers van de Donau. Het is zonder twijfel een van de mooiste haltes in de vallei. Het dorpje staat bekend om zijn prachtige wijngaarden, uniforme architectuur en pittoreske landschappen. Boven al dat mooist steekt de kerk van Sint-Michael uit, een indrukwekkend gotisch bouwwerk met een robuuste toren die de skyline domineert.

Vlak naast de kerk bevindt zich het Teisenhoferhof, een voormalig wijnbouwershuis dat nu omgevormd werd tot een museum en bezoekers inzicht geeft in de rijke wijnbouwgeschiedenis van de regio. Maak hier zeker een korte halte om te wandelen door de smalle straatjes, langs de traditionele huizen en proef er enkele lokale wijnen.

  1. Wijngaarden en wijnhuizen van de Wachau

De Wachauvallei staat bekend om zijn uitstekende wijnen. Er worden hier wereldberoemde witte wijnen geproduceerd, vooral grüner veltliners en rieslingwijnen. Een bezoek aan een van de vele wijnhuizen in de regio is dan ook een must, of je nu wijnliefhebber bent of niet. Je kan in heel wat wijnhuizen rondleidingen volgen, die steevast gepaard gaan met een proeverij. Je leert er meer over het wijnproductieproces en over hoe je de wijnen uit deze regio in je glas kan herkennen.

Een van de meest gerenommeerde producenten in de Wachau is Domäne Wachau, gelegen in Dürnstein (bekijk ligging op de kaart). Dit wijnhuis biedt uitgebreide rondleidingen en proeverijen aan, een ideale kennismaking met deze wijnstreek. Je leert er alles leert over de geschiedenis van de wijnbouw in de regio en de specifieke kenmerken van de Wachau-wijnen. Kellerberg is ook een aanrader.

  1. Ruïnes van Aggstein bezoeken

De ruïne van het kasteel Aggstein vormen een van de meest dramatische en romantische bezienswaardigheden in de Wachauvallei. Deze middeleeuwse kasteelruïne pronkt hoog boven de Donau en biedt een spectaculair uitzicht over de rivier en de omliggende bossen.

Het ongeveer 150 meter lange kasteel werd in de 12de eeuw opgetrokken op deze strategische plek, vlakbij de Donau. Burgruïne Aggstein heeft een rijke en bewogen geschiedenis. De stevige muren moesten vele gevechten en belegeringen doorstaan. Desondanks het woelige verleden, is de ruïne zelf goed bewaard gebleven en kan je er op eigen houtje doorheen dwalen. Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek zijn de gevangenis met de mooie naam “Rosengärtlein” of de kapel – een romantische plek die vandaag de dag nog steeds gebruikt kan worden voor bruiloften of doopfeesten.

Om het kasteel binnen te gaan (hier kan je alvast een virtueel bezoek volgen), moet je een toegangsticket kopen. Binnenin werden gedeeltes van de ruïne terug tot leven gebracht door ze opnieuw aan te kleden. Zo kan je je makkelijk inbeelden hoe het er hier eeuwen geleden aan toe ging. Er worden regelmatig middeleeuwse voorstellingen opgevoerd, interessant voor wie echt even terug in de tijd wil keren. Meer info op de website.

  1. Krems an der Donau

Krems an der Donau ligt aan het uiteinde van de Wachauvallei. Het is een stad die barst van de historische charme en culturele rijkdom. Al sinds de prehistorie wordt deze plek bewoond. Vandaag wandel je er rond in een middeleeuws kader met enkele fantastische barokke gebouwen. De schilderachtige straatjes en levendige pleinen dompelen je meteen onder in een vakantiesfeer.

Wat zeker zien & doen tijdens je bezoek aan Krems an der Donau?

  • Bij een bezoek aan Krems kan je niet om de imposante, 15e-eeuwse Steinertor heen. Ook de prachtige Piaristenkirche dient als teleportaal naar het rijke verleden van de stad.
  • Kunstliefhebbers moeten absoluut naar de Kunsthalle Krems, een toonaangevend centrum voor moderne kunst, en het speelse Karikaturmuseum.
  • Voor de wijnliefhebbers is een bezoek aan een van de gerenommeerde wijnhuizen, zoals Weingut Sandgrube 13, een must. Want ook hier, rondom Krems, produceert men al eeuwenlang wijnen.
  • Tip: net buiten de stad vind je de adembenemende Göttweig-abdij, die hoog boven de vallei uittorent en kan wedijveren met de abdij van Melk.

BOOTTOCHT: In Krems kan je aan boord stappen van een cruiseboot die langs de mooiste plekken in de omgeving vaart. Geniet van de prachtige regio vanop de Donau en proef de lokale keuken en een glaasje wijn terwijl je achterover leunt tijdens deze comfortabele vaartocht. Boek hier je riviercruise over de Donau vanuit Krems.

  1. Willendorf in der Wachau

Willendorf in der Wachau is een klein dorpje in de Wachauvallei dat wereldberoemd is vanwege de vondst van de Venus van Willendorf. Dit prehistorisch beeldje dat ongeveer 25.000 jaar oud is wordt beschouwd als een van de belangrijkste schatten die de prehistorie ons heeft nagelaten. De Venus van Willendorf is werd hier in 1908 ontdekt. Het is 11 centimeter hoog en werd gebeiteld uit kalksteen. Men vermoedt dat de voluptueuze vrouw die afgebeeld wordt, symbool stond voor vruchtbaarheid en moederschap.

In het lokale museum (Venusium) zie je een replica van de Venus van Willendorf (het echte beeldje wordt tentoongesteld in het Naturhistorisches Museum in Wenen) en heel wat andere archeologische vondsten uit de regio. Het museum is bijzonder interactief en interessant voor iedereen die meer over de prehistorische wortels van de Wachau wil leren.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Oostenrijk (incl. uitgestippelde rondreis, bezienswaardigheden en weetjes).

  1. Schloss Schönbühel

Het Schönbühel-kasteel, indrukwekkend gelegen op een klif die hoog boven de Donau uittorent, kasteel dateert uit de 12de eeuw en werd oorspronkelijk gebouwd door de adellijke familie Starhemberg als een vesting. In de loop der eeuwen heeft het kasteel verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan met als resultaat een prachtige mix van gotische en barokke architectuur. De indrukwekkende torens en stevige muren van het kasteel vormen een pittoresk geheel dat perfect past in het schilderachtige landschap van de Wachau. Met andere woorden: een droom voor fotografen.

Binnenin biedt het Schönbühel-kasteel een fascinerende blik op hoe men hier vroeger leefde. Bezoekers kunnen door de verschillende kamers en zalen dwalen, elk rijkelijk versierd met antieke meubels, kunstwerken en historische artefacten. Bij het kasteel hoort ook een kapel met prachtige fresco's en een bibliotheek vol oude manuscripten. Het adembenemende uitzicht over de Donau en de omliggende wijngaarden vanaf de kasteelmuren is de kers op de taart.

LEESTIP: Lees ook onze blogpost met de mooie kastelen in Oostenrijk.

  1. Wachau World Heritage Trail

Op zoek naar een uitdagende wandeling? Overweeg dan zeker om de Wachau World Heritage Trail te doen. De trail is ongeveer 180 kilometer lang en is opgedeeld in 14 etappes. Je kan de wandelroute beginnen in Krems an der Donau en eindigen in Melk, of omgekeerd, afhankelijk van je voorkeur.

De hele trail kan in ongeveer 8 tot 14 dagen gewandeld worden, afhankelijk van je tempo en de tijd die je neemt om de bezienswaardigheden te verkennen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om slechts enkele etappes te wandelen. Sommige delen van de trail kunnen steil en uitdagend zijn, terwijl andere delen relatief vlak en gemakkelijk te bewandelen zijn. De route wordt wel goed aangegeven.

Wat je mag verwachten van deze prachtige wandelroute in de Wachauvallei?

  • De route leidt je door charmante dorpen zoals Dürnstein, Weißenkirchen, Spitz, en Emmersdorf.
  • Je wandelt door de beroemde wijngaarden van de Wachau, waar enkele van de beste wijnen van Oostenrijk worden geproduceerd.
  • Uiteraard ook de adembenemende uitzichten op de Donau, schilderachtige landschappen, maar ook diverse flora en fauna.
  • Historische bezienswaardigheden zoals de abdij van Melk, het kasteel van Dürnstein, en vele andere ruïnes en kloosters die langs de route liggen.
  1. Spitz an der Donau

Spitz an der Donau ligt aan de voet van enkele van de Wachau’s beroemdste wijnterrassen. Dit pittoreske dorpje staat bekend om zijn rijke wijnbouwtraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. De steile wijngaarden, met name de beroemde "Tausendeimerberg," vormen een adembenemend decor voor een ontspannen wandeling of fietstocht. Het historische dorpscentrum is gevuld met goed bewaarde middeleeuwse en renaissancistische gebouwen die langs de kronkelende straatjes pronken. De gezellige wijnbars zijn de uitgelezen plek om de lokale wijnen te proeven.

Spitz biedt ook een aantal culturele en historische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De gotische parochiekerk, gewijd aan de heilige Mauritius, met haar imposante toren, domineert het stadje. Het nabijgelegen kasteel Schloss Spitz, dat tegenwoordig een wijnmuseum huisvest, geeft bezoekers dan weer inzicht in de lange geschiedenis van de wijnbouw in de regio.

  1. Fietsen langs de Donau

De Donauradweg is een van de bekendste fietsroutes in heel Europa. Het is een langeafstandsfietspad dat Donaueschingen in Duitsland verbindt met de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De route is 1200 kilometer lang en loopt ook door de hele Wachau-vallei.

Natuurlijk hoef je niet de volle 1200 kilometer af te leggen. Kies tijdens je bezoek enkel het stukje dat door de Wachauvallei slingert en geniet van al het moois rondom. Kijk je ogen uit op de schilderachtige dorpjes die voorbijglijden, houd een halte in een van de vele wijndomeinen en vul je hongerige maag met de lokale delicatessen. Het fietspad is uitstekend bewegwijzerd en onderweg vind je ook tal van fietswinkels voor het geval er iets mis zou gaan. Een echte aanrader, zowel voor geoefende als minder ervaren fietsers.

  1. Hoe bereik je de Wachauvallei?

De Wachauvallei is gemakkelijk te bereiken met de auto

  • Vanuit Brussel is het een stevige 11 uur (om en bij de 1100 kilometer) rijden, vanuit Amsterdam doe je er een uurtje langer over (1150 kilometer).
  • Vanaf Wenen is het ongeveer een uur rijden naar Krems, de poort naar de Wachauvallei.
  • Vanuit Linz duurt de rit naar Melk, aan het andere uiteinde van de vallei, ongeveer anderhalf uur.
  • Overweeg zeker om je fiets mee te nemen om het Donau-fietspad te trotseren.
  • Reizen met de trein naar de Wachauvallei is een comfortabele en milieuvriendelijke optie. Vanuit Wenen kun je een directe trein nemen naar Krems of Melk, beide in ongeveer een uur te bereiken.

Of boek een georganiseerde daguitstap naar de Wachau-vallei

  1. Waar overnachten in de Wachau?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Wachau-vallei? Steden als Krems, Spitz, Dürnstein en Melk zijn een goede uitvalbasis. Spitz en Dürnstein zijn gelegen in het hart van de Wachau (middenin de vallei) terwijl Krems en Melk zich aan het einde van de vallei bevinden. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete verblijven in deze steden, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en penions in de Wachauvallei bij booking.com.

  • Hotel Restaurant zur Post is een viersterrenhotel midden in het centrum van Melk met uitzicht op de abdij. Het hotel biedt een heerlijk ontbijt en gratis fietsen ter beschikking. Meer info en boeken.
  • Heritage Dürnstein biedt moderne appartementen met eigen kookgelegenheid in een oud huis van de wijnboer in het hart van Dürnstein. Vanop het terras heb je uitzicht op de bergen of de rivier de Donau, er is ook een sauna en je kan fietsen huren bij de accommodatie. Meer info en boeken.
  • Nood aan iets meer luxe en comfort? Verblijf dan in het Steigenberger Hotel & Spa Krems, op een schilderachtige locatie op 2 km van het stadshart van Krems. Het hotel beschikt over een grote spa en een restaurant. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?