33 x bezienswaardigheden Occitanië: Wat zeker zien & doen tijdens je vakantie?
Deze moderne administratieve regio komt ongeveer overeen met het grondgebied dat de graven van Toulouse in de 12de en 13de eeuw in handen hadden. Het is de tweede grootste regio van het Franse vasteland en er valt dan ook heel wat te zien en te beleven.
De regio omvat een mix van historische steden, uitgestrekte landschappen, ruige bergen en natuurlijk ook de zonovergoten en glinsterende kustlijn. We laten je kennis maken met de indrukwekkendste bezienswaardigheden in dit deeltje van Zuid-Frankrijk.
Inhoud artikel
Aigues-Mortes en de zoutvelden
Ruim voordat je Aigues-Mortes bereikt, kan je al zien hoe de indrukwekkende stadsmuren boven het omringende landschap uitstijgen. De stad vindt zijn oorsprong in de zoutwinning die hier van oudsher plaatsvindt. Later werd er een haven gebouwd en zo groeide de welvaart. Het oprukkende slib zorgde echter voor problemen in de stad en ook de aanleg van een kanaal naar de kust bleek onvoldoende om de strijd te winnen.
Men slaagde er uiteindelijk in om het zoutige slib tegen te houden door hoge stadsmuren op te trekken. Die hebben ervoor gezorgd dat de historische stad goed bewaard gebleven is. Binnen het vrij kleine gebied van de ringmuur vind je tal van cafés en restaurants, kunstgalerijen en winkels waar veel artisanale producten verkocht worden.
13de-eeuwse ringmuur
Een wandeling over de intacte 13de-eeuwse ringmuur is de perfecte manier om de stad te leren kennen. Vanop de muur heb je uitzicht op het omringende landschap, inclusief de zoutpannen en de jachthaven. Het indrukwekkendste deel van de stadsmuur is de 40 meter hoge Tour de Constance waar Lodewijk de Heilige (koning Lodewijk IX) een kleine gebedskapel liet bouwen
De zoutvlaktes
Net buiten de omringde stad vind je er Les Salins du Midi ook wel beter bekend als het roze meer. Voor 10 euro per persoon kan je hier met een treintje en Franse gids de omgeving ontdekken. Als je liever wat sportiever bent, kan je ook een mountainbike huren en het landschap verkennen. Onderweg kan je niet alleen het roze meer bewonderen en een zoutberg beklimmen maar ook de flamingo's zullen je niet ontgaan.
Onze tip: Wil jij ook dit roze zoutmeer verkennen en alle andere bijzondere plekken in Occitanië? Download onze reisigds Occitanië met een complete rondreis.
Cordes-sur-Ciel
Een andere volledig ommuurde stad die je niet aan je mag laten voorbijgaan is Cordes-sur-Ciel. In het uiterste noorden van het departement Tarn vind je op een steile helling dit betoverend dorpje terug. Als je de stad nadert, zal je meteen begrijpen waarom het achtervoegsel 'sur Ciel' (‘op de hemel’) in 1993 door de burgemeester formeel aan de naam van de stad werd toegevoegd.
Het pittoreske doolhof dat gevormd wordt door de middeleeuwse straten is een bezienswaardigheid op zich. In die wirwar van steegjes passeer je prachtige gebouwen van hout en steen die met lantaarns, gebrandschilderde ramen, luiken, bloembakken en kruipende klimop versierd worden. In Cordes-sur-Ciel waan je je in een sprookje en voel je de romantiek hangen in de lucht.
Baan je een weg door de hemel
Cordes-sur-Ciel is op zich al de moeite waard om te bezoeken maar sommigen zijn de moeite om even in de spotlight te zetten: Porte de la Jane, Maison du Grand Veneur, Place de la Halle en Musée d'Art Moderne et Contemporain. Nog meer info op de website.
Albi
De kleine stad Albi, aan de oever van de rivier de Tarn, draagt een geschiedenis met zich mee die diep geworteld is in de religieuze conflicten van de middeleeuwen. Een groot deel van de inwoners van de Languedoc waren tijdens de 12e en 13e eeuw zogenaamde Katharen. Zij waren christenen die er religieuze ideeën op nahielden die afweken van wat de katholieke Kerk voorschreef.
Uitvalsbasis van de Albigenzische kruistochten
De kathedraal van Albi en de bijbehorende gebouwen vormden de uitvalsbasis van de Albigenzische kruistochten die de invloed van de Katharen moesten vergroten. Die hadden echter geen succes en de katholieke Inquisitie vervolgde de Katharen tot er geen meer over waren. De kathedraal van Albi werd daarop gebouwd als symbool van de katholieke, bisschoppelijke macht en om een eventuele nieuwe religieuze opstand de kop in te drukken.
Eén van de interessantste steden van de Mini-Pyreneeën
Albi wordt vaak beschreven als een van de interessantste steden van de Mini-Pyreneeën. Er valt heel wat te zien, te doen en te bewonderen, maar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Sint-Cecilia kathedraal - de enige grote, gotische kathedraal die is gebouwd van baksteen in plaats van steen - en het bisschoppelijk paleis dat deel uitmaakt van de UNESCO-site.
Canal du Midi & Toulouse
Canal du Midi dat tussen Toulouse en de Middellandse Zee stroomt, telt zo een 250 km en mondt uit in de buurt van Sète. Het werd in 1680 aangelegd en werd vroeger voornamelijk gebruikt om goederen te transporteren of om door Frankrijk te reizen. Vandaag de dag wordt het kanaal enkel nog voor pleziervaartjes en toerisme gebruikt. Het staat ook al enkele jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Toulouse
Aan de oevers van de Garonne vind je Toulouse terug, na Parijs, de tweede Franse universiteitsstad. Doordat de stad gehuld gaat in een roodroze gloed dankzij de talloze gebouwen van warmrode barkstenen kreeg het de bijnaam "Ville Rose". La "Ville Rose" is een zeer religieuze stad, hier is namelijk de Dominicaanse religieuze orde geboren en vind je er dus ook het eerste Dominicaanse klooster terug.
Het Middeleeuwse stadje Minerve
Deze middeleeuwse stad, gelegen tussen het Canal du Midi en de Montagne Noire, is een charmant stadje gesetteld in een prachtige natuurlijke omgeving. De oude geplaveide straten en stenen gevels van Minerve vertellen wel duizend verhalen over de lange en fascinerende geschiedenis van de stad.
De Katharenkastelen in de Aude
Aan het einde van de 12e eeuw ontstond er een ascetische, dualistische christelijke sekte in de streek van Frankrijk bij de Spaanse grens waar nu het departement Aude ligt. Ze werden de Katharen (afkomstig van het Griekse katharsis, wat ‘zuiveren’ betekent) of de Albigenzen genoemd. Aan die laatste naam kwamen ze nadat ze hadden deelgenomen aan een conferentie met de kerkelijke autoriteiten in de buurt van Albi.
De Katholieke Kerk zagen hen als een bedreiging. Voor hen was Jezus niet de zoon van God maar gewoon een simpele boodschapper en kon men God niet verantwoordelijk stellen voor het kwade in de wereld. Kortom, volledige tegenstrijdig met het geloof van het katholicisme.
De Kruistochten
Het onvermijdelijke gebeurde en er ontstond onrust. Paus Innocentius III beval een leger van gelovigen om de Katharen in het diepe zuiden van Frankrijk uit te schakelen.
- De ketters zouden worden vervolgd, gemarteld en uiteindelijk uitsterven. In 1209 werd een eerste kruistocht gelanceerd onder leiding van Simon de Montfort. Er zouden er nog veel meer volgen.
- n juli 1209 viel het leger Béziers aan. Ze verwoesten de stad volledig en de voltallige bevolking van 20.000 mannen, vrouwen en kinderen werd afgeslacht.
- Het christelijke leger trok daarna verder naar Carcassonne waar Raymond Roger Trencavel en zijn leger, met de steun van de Katharen, zich niet wilde overgeven. Hoe dapper het verzet ook was, het was van korte duur.
- De belegering van Carcassonne begon op 1 augustus 1209 en amper twee weken later was de strijd al gestreden. Raymond Trencavel was uitgeput, werd gevangen genomen en in een van zijn eigen torens opgesloten. Hij zou daar in november sterven, op amper 25-jarige leeftijd.
De Katharenkastelen
Het was het begin van het einde van de macht voor de familie Trencavel, maar het Katharenerfgoed leefde voort in Katharenkastelen op hoge rotsen zoals die van Quéribus, Peyrepertuse, Lastours en Puilaurens.
In 1233 werd de inquisitie opgericht en nergens werd de religieuze wet strenger gehandhaafd dan in Carcassonne, een Katharenbolwerk. Er werd een gevangenis voor ketters gebouwd en de kruisvaarders bleven vechten tegen de Katharen tot het einde van de 13e eeuw. Aan het begin van de 14e eeuw was hun invloed grotendeels verdwenen en toen Guilhem Bélibaste stierf op de brandstapel in Villerouge-Termènes, werden de Katharen definitief de kop ingedrukt.
Tot op vandaag kan je nog enkele impressionante Katharenkastelen bezoeken in de streek. Enkele bezoekwaardigen zijn: Château Termès, Château d'Aguilar, Château de Peyrepertuse en Château de Quéribus.
Château de Peyrepertuse
Op een kalksteenrug met een hoogte van 800 meter die de scheiding vormt tussen de stadjes Duilhac-sous-Peyrepertuse en Rouffiac-des-Corbières kan je het prachtige Château de Peyrepertuse bezoeken. Deze ruïne nam in zijn glorietijd een strategische positie in en bood ook nog eens een adembenemend uitzicht over het omringende landschap. Sinds de Romeinse tijd is deze site ook altijd bewoond gebleven.
Ten tijde van de Albigenzische Kruistocht was dit kasteel het leengoed van Guillaume de Peyrepertuse. Hij werd in 1224 geëxcommuniceerd en nadat het beleg van Carcassonne mislukt was, gaf hij zich uiteindelijk over. In 1240 namen de Fransen bezit van zijn kasteel. Het kasteel werd in de loop van de volgende eeuwen uitgebreid en veranderd. Vandaag de dag wordt het bezocht door bijna 100.000 bezoekers per jaar die hier niet alleen het kasteel, maar ook het onklopbare uitzicht op de omringende wijngaarden komen bewonderen.
Gouffre de Padirac in de Lot
- De grot van Paridac wordt beschouwd als een van de bijzonderste natuurverschijnselen in het Centraal Massief.
- Het is dan ook niet zomaar een grot, want de ingang van dit exemplaar bestaat uit een gigantisch gat van 33 meter breed.
- 103 meter de dieperik in zie je een rivier die zich verderop een weg baant door een gigantisch grottenstelsel van wel 40 kilometer lang.
- Er stroomt ook altijd water langs de rotswanden naar beneden.
- Het grote gat, waar de grot zo beroemd om staat, is er pas gekomen in de 3e eeuw toen het bovenste gedeelte instortte.
- In de 15e en 16e eeuw werd le Gouffre de Padirac bewoond en werd er kaliumnitraat opgegraven.
Eenmaal je in de grot bent afgedaald, kan je een boottochtje maken van een tweetal kilometer door de enorme grotten en langs reusachtige zuilen die tot 94 meter hoogte reiken. In het toeristische hoogseizoen kan er erg veel volk zijn waardoor de plek wat commercieel aanvoelt.
Opgelet: Houd er ook rekening mee dat er nogal wat neerslag in de grot valt en je gesloten schoenen moet dragen. Een bezoek neemt anderhalf à twee uur in beslag.
Montpellier: dé bruisende winkelstad
Montpellier is een levendige en jonge universiteitsstad die voor veel vakantiegangers de poort naar de Middellandse Zee vormt. Het is een stad met een eigenzinnig karakter en die modern uit de hoek komt, maar tegelijk ook overloopt van de historische bouwwerken. Een interessante mix die je zeker zal weten bekoren!
Montpellier le Vieux
In het hart van de Causse Noire, een cluster van kalksteenplateaus, vind je de adembenemende rotsformaties van Montpellier le Vieux. Dit is een gigantisch natuurgebied dat bezaaid ligt met enorme dolomietrotsen. Er zijn een aantal wandelingen uitgestippeld die je langs de opmerkelijkste rotsen brengen, maar wie minder moeite wil doen, kan ook gewoon het treintje nemen dat het natuurpark doorkruist.
Causse du Larzac
In het hart van het Regionaal Natuurpark van de Grands Causses ligt het UNESCO-werelderfgoed Causse du Larzac. Het Larzac-plateau kon een plekje op de UNESCO-lijst bemachtigen dankzij zijn mediterrane agro-pastorale cultuurlandschap. Je bevindt je hier op een immens kalksteenplateau waarvan de bekendste bewoners misschien wel de ooien zijn die de melk produceren waarmee de beroemde Roquefortkaas wordt gemaakt.
Er vallen in deze regio nog een aantal verschillende tempeliers- en hospitaaldorpen te ontdekken. Overweeg bijvoorbeeld om een stop te maken bij La Cavalerie, gesticht in de 12e eeuw door de Tempeliers van Larzac.
Nog geen verblijf tijdens je vakantie in Occitanië? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Occitanië.
Collioure, het idyllische kustdorpje
Collioure, de parel van de Vermiljoenkust, is een idyllisch kustdorpje langs de Middellandse Zee. Wanneer je het charmante oude stadscentrum binnenwandelt, lijk je in een postkaartje gestapt te zijn. Het koninklijke kasteel, de kleine kiezelstranden, de historische monumenten en de geur van verse lekkernijen maken van Collioure een uitstekende vakantiebestemming. Probeer tijd te maken voor een bezoek aan het kasteel. Het werd gebouwd tussen de 13e en 17e eeuw en was de verblijfplaats van de koningen van Mallorca tijdens de zomermaanden tussen 1276 en 1344.
Pont du Gard, Uzes en Nîmes
Niet te missen tijdens je reis doorheen Frankrijk is Pont du Gard. Het is een knap staaltje Romeinse architectuur dat tot de verbeelding spreekt en werd neergepoot rond 19 v.Chr. De brug die je ziet is slechts een klein deeltje van een 50 km lang aquaduct dat de stad Nîmes van water voorzag. De Pont du Gard bestaat uit drie verdiepingen die in breedte afnemen.
Om de Site du Pont du Gard te betreden moet je 9,50 euro betalen. Je hebt dat ticket ook nodig om het bezoekerscentrum binnen te gaan en om het natuurgebied rondom de Pont du Gard te verkennen.
Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig want zo sla je de soms lange wachtrijen over en hoef je niet te wachten in de brandende zon.
Wat vroeger een korte stop was voor toeristen is uitgegroeid tot een volledige daguitstap. Je kan naast een wandeling op de brug maken ook het bijhorende museum bezoeken en een bioscoop.
FOTOTIP: de beste locatie om (’s morgens) een foto van de Pont du Gard te maken, is op een betonnen trap op enkele tientallen meters van de brug.
Carcassonne
De stad Carcassonne ligt in het midden van de denkbeeldige horizontale lijn tussen Toulouse en Narbonne, diep in het zuiden van Frankrijk. Carcassonne is wereldberoemd omwille van de ommuurde, middeleeuwse stad die zich in het centrum van Carcassonne bevindt, een stad in een stad dus. Die zogenaamde ‘Cité’ of ‘Ville haute’ staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Toch hoeft je bezoek aan Carcassonne zich geenszins te beperken tot die middeleeuwse enclave. De andere wijk, de ‘Bastide’ of ‘Ville basse’, aan de overkant van de Aude, heeft ook veel te bieden. De bezienswaardigheden zijn daar vooral religieus van aard, maar is de pracht en praal van Zuid-Franse kerken en kapellen niet altijd de moeite waard? Het water stroomt de stad in vanuit zowel de Aude als het Canal du Midi (dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat).
De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.
Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 9,5 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken. Hierdoor spaar je een pak wachttijd uit. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.
Larressingle: Carcassonne in het klein
Larressingle, in het hart van de historische Armagnac, staat bekend als ‘klein Carcassonne' en een betere bijnaam zouden we dit stadje zelf niet kunnen geven. Het is het kleinste versterkte dorp van heel Frankrijk en meteen ook één van de mooiste plekjes van het land.
Het was ooit de thuisbasis van de bisschoppen van Condom. Hun 13e-eeuwse burchttoren staat hier nog steeds overeind. Larressingle ligt bezaaid met historische gebouwen die het middeleeuwse verleden van de stad verraden. Wanneer je het versterkte dorp nadert, mag je zeker het belegeringskamp en de oorlogsmachines niet missen waar van maart tot november demonstraties en activiteiten worden georganiseerd.
Wandel vervolgens over de stenen brug en door de versterkte stadspoort naar het oude stadscentrum. Het lijkt er alsof je in een tijdsmachine gestapt bent en je kan er de geschiedenis bijna ruiken.
Naast de indrukwekkende burchttoren zie je ook meteen de versterkte romaanse kerk opduiken en daartussen liggen kleine en minder kleine huisjes rondgestrooid. Terwijl je in het dorp bent, moet je ook zeker een stop maken bij het Pelgrims Stop Museum. Je komt er meer te weten over het leven in Larressingle in de middeleeuwen tijdens de Honderdjarige Oorlog.
Condom
De kleine, gastvrije stad Condom aan de oever van de rivier de Baise is de hoofdstad van de regio Armagnac. Je wandelt er tussen elegante 18e-eeuwse herenhuizen zoals het Hôtel de Polignac en je kan ongetwijfeld niet naast de 16e-eeuwse Sint-Pieterskathedraal kijken, maar toch staat Condom voor iets anders bekend.
Condom is namelijk de bakermat van de beroemde Armagnac-brandewijn. Wie daar meer over te weten wil komen, moet zeker naar het Armagnac Museum gaan, gevestigd in de bijgebouwen van het voormalige bisschoppelijk paleis. Ook in het Maison Ryst-Dupeyron leer je over Armagnac en in het Château Cugnac kan je een rondleiding volgen door de eeuwenoude wijnkelders.
Conques: de abdijkerk
De romaanse abdijkerk van Conques kon een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in de wacht slepen als belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De reden waarom pelgrims hier halt houden? De abdijkerk van Saint-Foy, gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Deze abdij ziet er niet alleen fantastisch uit langs buiten, ook binnenin worden enkele schatten bewaard.
- Rondom de abdijkerk kunnen bezoekers makkelijk verloren lopen in het middeleeuwse doolhof van straatjes.
- Voordat je Conques verlaat, moet je absoluut naar Le Bancarel: dit observatiedek biedt een prachtig uitzicht op de kerktorens, de daken van het dorp en de sprookjesachtige groene omgeving
Het hangende dorpje Peyre
Aan de rechteroever van de Tarn, 9 km verwijderd van Millau, vind je het prachtige dorp Peyre terug. Dit dorpje lijkt wel te hangen aan de kleurrijke kliffen van de Causse Rouge. Geen wonder dat ook Peyre zichzelf soms de titel ‘mooiste dorp van Frankrijk’ toe-eigent!
Neem even de tijd om rond te struinen in de straten en om de trappen op en af te lopen. Het opvallendste bouwwerk is zonder twijfel de romaanse kerk met zijn versterkte grot. Je geniet hier ook van een fraai uitzicht op het viaduct van Millau dat slechts 3 km stroomopwaarts ligt.
Pelgrimsoord Rocamadour
Aanvankelijk was Rocamadour niet meer dan een halte op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela, maar het dorpje groeide gaandeweg uit tot een belangrijk bedevaartsoord op zich. Rocamadour bestaat eigenlijk uit drie lagen: het eigenlijke dorp aan de voet van een heuvel, de kerk en de kapellen iets hogerop en ten slotte het kasteel helemaal bovenaan de heuveltop. Vanop een afstand lijkt het daarom alsof Rocamadour op een verticale rotswand werd neergepoot.
- Het mooiste religieuze gebouw hier is ongetwijfeld de Chapelle Notre-Dame, waar het beroemde houten beeld van de Vierge Noire (Zwarte Madonna) door menig pelgrim wordt vereerd.
- De heilige Saint-Amadour, die zijn naam gaf aan het dorp, zou begraven liggen in deze kerk, maar critici menen dat het om het lichaam van de heilige Zacchaeus gaat.
- Pelgrims klimmen op hun knieën naar de Chapelle Notre-Dame, maar je kan ook gewoon gebruik maken van de grote bedevaartstrap (216 treden) en er zijn zelfs liften die je naar boven kunnen brengen
Wie naar Rocamadour gaat, moet in elk geval de heuveltop bezoeken (L'Hospitalet). Wandel naar de top waar je voor je inspanningen beloond wordt met een prachtig uitzicht over de 3 niveaus van het stadje. Ook het toerismekantoor is daar in een zeer modern gebouw gevestigd. Neem er zeker het gratis stadsplattegrondje mee. Het geeft je een goed beeld van hoe Rocamadour precies in elkaar zit.
Saint-Cirq-Lapopie
Saint-Cirq-Lapopie is een grotendeels middeleeuws stadje dat prachtig gerestaureerd werd. Het dorp werd opgetrokken rond een kasteel vanwaar je een uitzonderlijk uitzicht hebt. Ook hier wandel je rond in kleine, gezellige straatjes waar de historische huizen om je aandacht lijken te vechten.
- Voor het beste uitzicht moet je natuurlijk naar het Château des Cardaillac trekken. Vergis je echter niet, want in Saint-Cirq-Lapopie valt veel meer te beleven dan enkel het kasteel bezoeken.
- Er is bijvoorbeeld een klein museum dat de geschiedenis van het dorp vertelt (Maison du Patrimoine) en kunstliefhebbers mogen zeker het Musée Rignault niet overslaan.
- In de zomer kan je daar tijdelijke tentoonstellingen over hedendaagse kunst bezoeken en er staan vaak ook enkele werken buiten opgesteld.
Verdwalen zal je in dit stadje zeker niet doen, want er is slechts één lange straat die het kasteel met het dorpsplein en de historische stadspoort Porte de Rocamadour verbindt. Langs die straat pronken de gerestaureerde vakwerkhuizen waar vandaag heel wat kunstgalerieën gevestigd zijn. In het toerismekantoor, op het dorpsplein, kan je een gratis plattegrondje verkrijgen waarop veel informatie staat over de afzonderlijke huizen.
Château de Montségur
Montségur is beroemd om zijn vestingwerk, het Château de Montségur. Het kasteel prijkt bovenop een bergachtige rotsformatie die in de omgeving bekend staat als een 'pog'. Montségur werd gebouwd op de ruïnes van een van de laatste bolwerken van de Katharen. Het wordt daarom soms een Katharenkasteel genoemd, maar dat is niet correct. De Katharenburcht werd na de verovering in 1244 helemaal afgebroken en in de loop van de volgende drie eeuwen werd het nieuwe vestingwerk van Montségur geleidelijk aan door koninklijke troepen opgebouwd.
Een van de interessantste aspecten van het kasteel is een opmerkelijke zonnelijn. Vooral op de ochtend van de zomerzonnewende kan je er een verschijnsel waarnemen waarbij het eerste zonlicht roodgloeiend in twee smalle ramen binnenkomt. Alle huizen in het dorp aan de voet van de rotswand in het oosten zijn bovendien ook georiënteerd richting de zonsopgang. Oorspronkelijk heette het dorp Orjac, maar het heeft later de naam van het kasteel overgenomen. Het dorp zelf dateert uit de 14e eeuw.
Het hart van het Corbières-massief: Lagrasse
Opnieuw een klein, romantisch dorpje dat makkelijk een plekje verdient in de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk. De belangrijkste troeven van Lagrasse zijn de pittoreske oude brug, de middeleeuwse huizen en de overblijfselen van oude wallen.
Maak zeker een wandeling door het dorpscentrum en bewonder de 14e-eeuwse overdekte markt, ga binnen in de kunstwinkeltjes en de gotische kerk, slenter langs de oevers van de Orbieu en bezoek de binnenplaats van het oude paleis. Sla ook de abdij van Sainte-Marie niet over, gesticht in de 8e eeuw. Het gebouw heeft een indrukwekkende klokkentoren.
Tillac
Tillac is een klein dorp dat in het Gallo-Romeinse tijdperk Tillacus heette. In de loop der eeuwen werd het dorp langzaamaan groter en die lange geschiedenis draagt het stadje op zijn mouw. Vandaag wandel je in Tillac tussen overblijfselen uit de Romeinse oudheid, de middeleeuwen en uit periodes daarna.
Langs de hoofdstraat staan stenen gebouwen met bogengalerijen en houten frames die gedomineerd worden door twee middeleeuwse torens. De kerk Saint-Jacques-le-Majeur maakt de skyline van Tillac compleet.
De geboorteplaats van d'Artagnan: Lupiac
Lupiac, gelegen in het hart van de Gascogne, is de geboorteplaats van d'Artagnan. Deze beroemde Gascon verliet in 1613 het dorp om kapitein van de Musketiers en vertrouweling van Lodewijk XIV te worden. Het is onmogelijk om aan hem te ontsnappen wanneer je Lupiac bezoekt.
- Het hart van dit stadje is het plein Place d'Artagnan, omgeven met gewelfde huizen en overdekte galerijen.
- Middenin het plein staat een ruiterstandbeeld van, je raadt het al, D’Artagnan. In het D'Artagnan museum kan je ten slotte meer te weten komen over het bijzondere leven van deze historische figuur.
- Lupiac heeft verder ook een pittoreske windmolen uit 1726 in petto en in de 16e-eeuwse kerk van Saint-Bartholomé prijkt een opmerkelijke 17e-eeuwse Pièta.
Auch
De historische hoofdstad van de Cascogne, Auch, barst van het culturele erfgoed en de indrukwekkende monumenten. De kroon op de stad is de kathedraal. Je hebt er een onklopbaar uitzicht over de Auch-vallei.
- De kathedraal van Sainte-Marie verdiende een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als belangrijke stopplek voor pelgrims op de Jakobusweg.
- Het is bovendien één van de grootste kathedralen van Frankrijk met een hoogte van meer dan 100 meter en een breedte van 35 meter.
- Na je bezoek aan de kathedraal kan je ook overwegen om naar de Tour d’Armagnac te gaan. Daar kan je het Schatkamermuseum van de kathedraal bezoeken.
Er valt in Auch natuurlijk nog veel meer te zien dan enkel de kathedraal. Breng een bezoekje aan het Museum van het Verzet en de Deportatie of het Jacobijnenmuseum, het stadshuis, Place de la Libération en de kerk geweid aan Saint-Orens.
Bassoues
In de streek zijn talloze ommuurde stadjes en vestigingen te vinden, Bassoues is daar ook één van. Deze middeleeuwse ommuurde stad, een zogenaamde bastide, is er eentje die je moet gezien hebben om het te geloven. Het werd gebouwd als een castrum, een militair kampement, in de 11e eeuw en werd een eeuw later eigendom van de aartsbisschoppen van Auch. In de tweede helft van de 14e eeuw werd het stadje dan versterkt.
Het kasteel van de aartsbisschoppen
De historische bezienswaardigheden liggen in Bassoues voor het rapen en dat komt vooral door het kasteel van de aartsbisschoppen. Op weinig plaatsen is de geschiedenis nog zo levendig als hier. Bewonder er de historische donjon van 40 meter hoog, de ronde torens met glas-in-loodramen, de buitenmuren die nog steeds overeind staan en een een eeuwenoude waterput.
Andere bezienswaardigheden in Bassoues
- Andere opmerkelijke gebouwen zijn de Église Sainte-Marie met haar mooie 16e-eeuwse klokkentoren en 15e-eeuwse gevel. Binnen ontdek je ook een stenen preekstoel uit de 15e eeuw en een grote fresco waarop de heilige Fris van Bassoues afgebeeld staat die tegen de Saracenen vecht.
- Verder is er nog de 11e-eeuwse basiliek van de heilige Fris die in de 16e eeuw werd verfraaid en uitgebreid. Achter de grote renaissancedeuren wacht de sarcofaag van de heilige op je.
Een bewegwijzerde wandelroute van 6 km laat je toe om veel van wat de stad te bieden heeft te ontdekken. Natuurliefhebbers moeten zeker overwegen om de bossen van Bassoues te verkennen en te genieten van de plaatselijke flora en fauna.
Het schilderachtige dorpje Autoire
Een andere echt parel in de streek Lot is Autoire. Dit dorpje lijkt wel recht uit een schilderij te komen. Dit juweeltje, opgetrokken uit goudkleurige stenen, duikt op uit een groene omgeving en wordt geflankeerd door met bomen beklede kliffen.
Autoire, dat slechts een kleine 350 inwoners telt, is niet groot maar heeft wel heel wat troeven achter de hand. Je wandelt er door smalle straatjes langs eeuwenoude gebouwen en komt telkens opnieuw uit op het centrale pleintje.
TIP: Als je eenmaal van het dorp zelf hebt genoten, moet je ook de korte, maar pittige wandeling stroomopwaarts langs de rivier maken om de grootste waterval van de Dordognevallei te bewonderen. Op een warme dag kan je in het natuurlijk zwembad onder deze 30 meter hoge waterval zwemmen.
- Als je een langere wandeling wil maken, kan je ook de steile klim naar de ruïnes van het Château des Anglais maken. Dit geweldige kasteeltje werd door de Engelsen opgetrokken tijdens de Honderdjarige Oorlog middenin een steile rotswand. Je hebt er, van tussen de rotsen, een indrukwekkend uitzicht op de Dordognevallei.
- Als je het liever wat rustiger aan doet, parkeer dan in het gehucht Siran en maak van daaruit de korte wandeling naar het kasteel.
Lourdes
Lourdes ligt in het departement les Hautes Pyrenées aan de voet van de machtige Pyreneeën. Het heeft geen beroemd verleden, geen boeiende geschiedenis, noch monumenten, maar werd natuurlijk plots bekend in 1858 toen de eerste goddelijke verschijning er werd gemeld. Lourdes werd daarop een van de grootste bedevaartsoorden ter wereld.
Het aantal inwoners steeg er snel, er zijn meer dan 300 hotels in Lourdes en jaarlijks komen vele miljoenen pelgrims de stad bezoeken.
La Couvertoirade
La Couvertoirade is zonder twijfel het bekendste tempeliersdorp van allemaal. In dit opmerkelijke dorpje staat een tempelierskasteel uit het einde van de 12e eeuw en een vestingkerk uit de 14e eeuw. Het is een prachtige plek in het hart van het Larzac-plateau.
Bozouls
Het dorpje Bozouls, bovenop een rotsachtige uitloper van het gebergte Causse Comtal, moet één van de spectaculairste stadjes van Frankrijk zijn. Het werd zorgvuldig neergezet op een hoefijzerkloof van 100 meter hoog en met een diameter van 400 meter. De kloof werd uitgehold door de rivier de Dourdou. In het dorpje kan je het kasteel en de 12e-eeuwse roze zandstenen kerk van Saint-Faustus bezoeken. Je kan Bozouls ook verkennen met een toeristisch treintje.
Estaing
In het hart van de Lotvallei, is een andere hub op de pelgrimsroute van de heilige Jacobus en opnieuw een dorp dat uitpakt met de titel ‘mooiste dorp van Frankrijk’: Estaing. In deze middeleeuwse stad prijkt een kasteel dat omringd wordt door charmante oude huizen en over de rivier beneden strekt zich een gotische brug uit. In het historische centrum worden rondleidingen georganiseerd door gidsen die je niet alleen het kasteel, maar ook andere bezienswaardigheden laten zien zoals de toren, de kerk van Saint-Fleuret en Cayron Mansion, waarin zich het stadhuis bevindt.
De wonderbaarlijke natuur
Zuid-Frankrijk heeft naast haar rijke geschiedenis in alle hoeken van de streek ook heel wat prachtige natuur aan te bieden.
Parc National des Cévennes
Het Parc National des Cévennes beslaat een groot gebied van meer dan 320.000 hectare. De wildernis is er grotendeels ongerept en leent zich dus uitstekend voor mooie natuurwandelingen. Het spreekt voor zich dat je op een dag slechts een glimp kan opvangen van wat dit natuurgebied bijzonder maakt. Overweeg daarom om je verblijf hier eventueel te verlengen zodat je nog veel meer avonturen kan beleven. Voor fervente wandelaars is het interessant om te weten dat de beroemde GR70-wandelroute ook door de Cevennen loopt. Dat was de route die de befaamde Robert Louis Stevenson aflegde met zijn ezel Modestine in 1878.
Parc Naturel Régional des Causses du Quercy
Dit natuurgebied, erkend door UNESCO als een Global Geopark, is een gebied vol schilderachtige dorpjes, idyllische landschappen en prachtige geologische bezienswaardigheden. Vandaag verken je rondom Rocamadour een deel van dit natuurgebied en op dag twee van deze reisgids krijg je opnieuw enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden binnen dit regionaal park voorgeschoteld.
Parc naturel régional des Pyrénées Ariégeoises
Het Regionaal Natuurpark van de Pyreneeën van de Ariège is een prachtig natuurgebied vol zomerweiden, valleien, bossen, meren, rivieren en bergpassen. Als je alles wil zien wat dit omvangrijke natuurpark te bieden heeft, dan moet je hier minstens een week doorbrengen. Voor nu moet je je echter tevreden stellen met een korte kennismaking.
Kaartje met bezienswaardigheden Occitanië
Mis niets met onze reisgids Occitanië
Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!