Franse Pyreneeën bezoeken? 23 x bezienswaardigheden in Les Hautes-Pyrénées
De Pyreneeën zijn maar liefst 250 miljoen jaar oud en vormen de grens tussen Frankrijk en Spanje. 80% van de rivieren die in dit gebergte ontspringen, stromen naar Frankrijk en ook de eeuwige sneeuw ligt langs de Franse kant. De hoogste toppen, zoals de Hourquette d’Assoue, reiken tot wel 3400 meter hoog. Er zijn ook heel wat thermo-minerale bronnen te vinden waar drukke kuuroorden zoals Argèles-Gazost en Bagneres de Bigorre ontstaan zijn.
In de winter zorgt de sneeuw voor wintersporttoerisme maar in de zomer zijn het de zon en het schitterende uitzicht op de bergen die heel wat toeristen naar deze regio lokken. In dit artikel lees je alles over Les Hautes-Pyrénées.
Interessant weetje: In dit gebergte zijn de wegverbindingen met Spanje schaars. Er zijn ook geen grote steden, geen goede verbindingswegen tussen de dorpjes en veel delen hebben geen land- of bosbouw. De – geringe - bevolking leeft er daardoor nog altijd in grote afzondering.
Inhoud artikel
Een tocht door de bergen
Tijdens een tocht door de Pyreneeën zal je versteld staan van het grote aantal ruïnes, wachttorens en kastelen die tussen de hoge pieken rondgestrooid liggen. Veel kerken werden hier versterkt en voorzien van schietgaten en het merendeel van de dorpjes heeft militaire vestigingen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de nabijgelegen grens, want Spanje en Frankrijk hebben vaak op gespannen voet met elkaar geleefd. Dit onherbergzame gebied viel in het verleden ook vaak ten prooi aan dievenbendes die grote plundertochten organiseerden en ook de zware belastingen, maakten het de arme bevolking moeilijk.
We bieden je hieronder een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in de Pyreneeën. Dit is natuurlijk maar een klein deel van wat er te zien is, maar we hebben geprobeerd om de mooiste stukjes van dit gebergte op het programma te zetten. De plaatselijke toerismebureaus helpen je graag om je tijd hier optimaal te benutten en de ideale uitstap in kaart te brengen.
LEESTIP: Met de camper door de Franse Pyreneeën: ontdek de mooiste route langs en highlights.
Argèles-Gazost
Om een uitstekend voorproefje te krijgen van de vele kleine steden die in de Pyreneeën op je wachten, is Argèles-Gazost de ideale stop. Dit is een voormalig kuuroord en ziet er dan ook erg uitnodigend uit. Maar verwacht geen imposante gebouwen zoals kerken, kastelen of burchten. De grootste troef is namelijk de prachtige natuurlijke omgeving.
Als je hier toevallig op een dinsdag bent, moet je zeker de plaatselijke markt afschuimen. Het is de grootste en oudste markt van de vallei.
Cauterest
Ook hier stranden we in een voormalig kuuroord, deze keer eentje met meer allure. In Cauterets liggen 10 geneeskrachtige warmwaterbronnen die door beroemde mensen als Victor Hugo en Napoleon I bezocht werden. In de winter leeft Cauterets helemaal op omdat het een klein skigebied is en in de zomer zijn het vooral fietsers en wandelaars die het stadje bezoeken. Aangezien Cauterets dichtbij de beroemde Pont d’Espagne ligt, is het de ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers.
In de 10e eeuw werd de vallei van Cauterets aan de abdij van Sint-Savinus geschonken op voorwaarde dat er een kerk werd gebouwd ter ere van Sint-Martinus en de geneeskrachtige waterbronnen gebruikt zouden worden voor de zieken.
Wil je graag de mooiste bezienswaardigheden van Occitanië ontdekken? Lees ons uitgebreid artikel of download onze gratis preview reisgids Occitanië.
Pont d'Espagne
Een natuurparadijs zonder dat je halsbrekende tochten hoeft te maken of urenlang door de bergen hoeft te trekken? We hebben het natuurlijk over Pont d'Espagne. In tegenstelling tot andere bergketens zoals de Alpen kent de Pyreneeën niet ontzettend veel bergmeren. Toch zijn er meerdere prachtige meren te vinden in de bergen, en één van de mooiste van de Pyreneeën is het Lac de Gaube.
Een wandeling van ongeveer 45 minuten brengt je onder andere langs dit meer op 1725 m hoogte en kent een prachtig helderblauwgroen water dat de kleur te danken heeft aan de vele mineralen. Of je kan het zeer populaire meer ook met een stoeltjeslift bereiken. Je vindt hier ook een bijzonder mooie waterval.
Cascade d’Ars
In de Pyreneeën zijn veel indrukwekkende watervallen gelegen, maar één van de mooiste die je er kan vinden is de Cascade d’Ars. De waterval ligt ten zuiden van Aulus-les-Bains en is vanaf de parkeerplaats alleen te voet te bereiken over een wandeling van zo’n 1,5 tot 2 uur, waarbij je delen langs de rivier de Ars loopt.
Na zo’n 5 km kom je op het punt dat de Rivière d’Ars zo’n 246 m naar de lagere loop van de rivier valt. Tijdens je wandeling zie je de waterval soms al in de verte liggen, maar bij de waterval zelf ligt een mooi uitzichtpunt vanwaar je het in volle glorie kan zien liggen. Het water valt in 3 etappes, waarbij er tegelijkertijd heel veel water naar beneden stort.
Pont Napoléon
De belangrijkste toeristische attractie van Luz-Saint-Sauveur en zeker de moeite waard om even bij te stoppen is Pont Napoléon. Een boogbrug die in 1860 volgens velen werd opgetrokken in opdracht van Napoléon III om zijn buitenverblijf toegankelijker te maken.
Gavarnie
Gavarnie ziet eruit als een typisch bergdorpje en leeft helemaal op in de zomer. Bezoekers komen echter niet voor Gavarnie zelf maar voor de nabijgelegen watervallen die Cirque de Gavarnie worden genoemd. Het is zonder twijfel een van de spectaculairste plekjes in de streek. Je kan het Cirque de Gavarnie bereiken via een hobbelig maar begaanbaar wandelpad. Het duurt anderhalf uur om naar de sneeuwgrens te wandelen, maar je kan deze route ook met paard of ezel afleggen.
De rivier Gave de Pau ontspringt in de Gavarnie en stroomt vervolgens door Lourdes. Neem zeker je tijd in het bezoekerscentrum aan de ingang van het toeristische gebied, zeker als je meerdere uitstapjes in de omgeving wil maken.
Tip: Probeer te vermijden om tussen 14.00 en 17.00 uur het dorp te bezoeken. Op deze momenten komen namelijk de bussen vol toeristen uit Lourdes toe.
Brèche de Roland
Vanaf de Cirque de Gavarnie kan je een pad omhoog volgen, waarbij je van prachtig uitzicht over de omgeving kan genieten, richting de Brèche de Roland. Dit is een pas die gelegen is op de grens tussen de Franse en de Spaanse Pyreneeën. De bres geeft dan ook doorgang tot het Spaanse nationale park Ordesa y Monte Perdido.
De Brèche de Roland is een bres in de rotswand op zo’n 2800 m hoogte van 40 m breed en 100 m hoog. Volgens de legende is de bres in 778 ontstaan, toen de ridder Roeland zijn zwaard Durandal probeerde stuk te slaan tegen de rotswand nadat hij was verslagen bij de Slag om Roncesvalles. Zo zou hij willen voorkomen dat het zwaard in de verkeerde handen zou vallen. Echter brak het zwaard niet, maar in zijn poging veroorzaakte Roeland wel een bres in de rotswand.
Col d’Aubisque en Col du Tourmalet
De Pyreneeën kent veel verschillende bergpassen, waarvan de passen die de grens over lopen het populairst zijn, maar ook binnen het Franse gedeelte van de bergketen zijn er mooie routes gelegen. De bekendste zijn de Col d’Aubisque en Col du Tourmalet, die regelmatig onderdeel uitmaken van de Tour de France. Jaarlijks fietsen hier dan ook honderden amateurwielrenners door de pas. Het is echter ook mogelijk om de pas met de auto te bezoeken, want ook dan kan je van de prachtige vergezichten in de passen genieten.
Voor de deelnemers van de Tour de France kan er een extra hindernis op de baan liggen. Een aantal lama's blokkeerde in 2016 al eens de weg van de Col du Tourmalet, de mistige bergpas in de Franse Pyreneeën.
Sterrenobservatorium
Lokale bewoners kennen deze berg ook als het toegangspunt tot het sterrenobservatorium. Op de onverharde tolweg met directe toegang tot de Pic du Midi de Bigorre bevindt zich een observatorium. Tegenwoordig wordt dit wetenschappelijk station nog maar weinig gebruikt vanwege de luchtvervuiling. Je kan er wel het bezoekerscentrum en het museum bezoeken of er gewoon iets gaan drinken. Je kan het observatorium ook bereiken vanaf La Mongie via een kabellift die je bijna naar de top brengt.
Bagnères-de-Bigorre
Nog een ander voormalig kuuroord verscholen in dit gebergte is Bagnères-de-Bigorre. Buiten de twee kleine musea is er niet heel veel te bezoeken maar iets buiten het dorpje vind je er de Grottes de Médous. Aangezien ze pas in het midden van de vorige eeuw ontdekt werden, kan je er nog intacte kalkformaties bewonderen.
Saint-Girons
De hoofdstad van de voormalige provincie Couserans ligt romantisch genesteld aan de oevers van de rivier de Salat. Tijdens een wandeling langs de rivier kan je de promenade van Champs de Mars, de Pont Vieux, de kerk van Saint-Girons en het Burggraafpaleis met zijn tuinen bezichtigen.
Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises
Als je vanuit Saint-Girons vertrekt richting Carcassone moet je zeker ook stoppen in het Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises.
Een prachtig natuurgebied vol zomerweiden, valleien, bossen, meren, rivieren en bergpassen. Als je alles wil zien wat dit omvangrijke natuurpark te bieden heeft, dan moet je hier minstens een week doorbrengen.
Lourdes
Lourdes ligt in het departement les Hautes Pyrenées aan de voet van de machtige Pyreneeën. Het heeft geen beroemd verleden, geen boeiende geschiedenis, noch monumenten, maar werd natuurlijk plots bekend in 1858 toen de eerste goddelijke verschijning er werd gemeld. Lourdes werd daarop een van de grootste bedevaartsoorden ter wereld.
Het aantal inwoners steeg er snel, er zijn meer dan 300 hotels in Lourdes en jaarlijks komen vele miljoenen pelgrims de stad bezoeken.
Collioure
Aan de oostkant van de Pyreneeën, aan de Middellandse Zee, ligt het kustplaatsje Collioure aan de Côte Vermeille. Het stadje ligt aan de voet van de bergketen en was ten tijde van de Middeleeuwen een belangrijke havenstad binnen het koninkrijk Mallorca. Het imposante Château Royal de Collioure, gelegen aan het water, werd door de koningen van Mallorca gebouwd als zomerpaleis en is nog altijd het middelpunt van het stadje.
Collioure staat bekend om de pittoreske haven en mooie stranden, met op het water de kleurrijke Catalaanse vissersboten, en het kasteel en de oude vuurtoren aan de rand van de stad. Hierdoor trok het stadje aan het begin van de 20ste-eeuw veel kunstenaars, waaronder Matisse, Picasso, Dufy en Van Dongen. Loop in de voetsporen van deze meesters en geniet van het kasteel, de vuurtoren, de Chapelle Notre-Dame-des-Anges, de Tour de l’Etoile, de mooie stranden en meer.
Gorges de la Fou
In de Pyreneeën zijn veel verschillende imposant kloven te vinden die door de eeuwen heen door water, sneeuw en wind zijn uitgesleten. De Gorges de la Fou, nabij het plaatsje Arles-sur-Tech, is zo’n indrukwekkende kloof, al komt dat in dit geval vooral door de minieme afmetingen van deze kloof. Het is namelijk één van de smalste kloven ter wereld, waarbij het soms maar zo’n 200 m diep is en zo’n 3 m breed. Op de minst brede plek is de kloof zelfs maar 80 cm breed!
Door de kloof loopt een mooie wandeling van 1,5 km lang, waarvoor je bij de ingang een helm meekrijgt, zodat je beschermd bent als je je per ongeluk aan de andere zijde van de kloof stoot. Bij de wandeling loop je langs bijzondere rotsformaties en mooie watervallen.
Pic de Bugarach
Pic de Bugarach is de hoogste top van het Corbières massief, de enige uitloper van de Pyreneeën aan de noordzijde van de bergketen. De berg rijkt tot een hoogte van 1230 m en wordt ook wel eens de omgekeerde berg genoemd, doordat het bovenste gedeelte van de berg ouder is dan de onderliggen lagen. Dit is waarschijnlijk het resultaat van de oudere Iberische plaat die hier een stukje op de jongere tektonische plaat terecht is gekomen. Toch wordt er graag verteld dat de berg zou zijn omgevallen.
Leuk weetje: Door de bijzondere geologie van de Pic de Bugarach werd er door een groep mensen geloofd dat er een ruimteschip in de berg zou liggen waarin aliens zouden wonen. Deze aliens zouden ten tijde van de apocalyps naar buiten komen om de mensen in de omgeving te redden. Hierdoor werd het nabije dorpje Bugarach gezien als 1 van de 5 plaatsen waar men veilig zou zijn wanneer de apocalyps zou beginnen aan het einde van de Maya-kalender op 21 december 2012. In de maanden voor deze datum trokken dan ook vele mensen naar de omgeving van de berg, maar tegenwoordig is de rust weer wedergekeerd en kan je volop genieten van de bijzondere berg.
Foix
Foix is een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën in het département Ariège. Al in de Romeinse tijd werd er hier op een steile rots een fort gebouwd, maar pas tijdens de Middeleeuwen ontstond hier een stadje, dat zich rondom de 9de-eeuwse Saint-Volusien abdij ontwikkelde. In de 10de-eeuw werd er een nieuw fort gebouwd op de rots boven het stadje. Het kasteel is goed bewaard gebleven doordat het tot in de 19de-eeuw gebruikt werd als een gevangenis.
- Naast het kasteel kan je in Foix door het historische centrum lopen en er genieten van de oude vakwerkhuizen.
- Ook kan je er een kijkje nemen in de abdijkerk van Saint-Volusien.
- Verder vind je ook een mooie botanische tuin, Les Épines de Lespinet, waar een woestijnachtig landschap is nagebootst met cactussen en vetplanten, waaromheen mediterrane vegetatie en tropische vegetatie als citroenbomen en bananenplanten gelegen zijn.
Grotte de Niaux
De Grotte de Niaux is één van de bekendste grotten van Frankrijk. Het grottencomplex heeft in zijn geheel een lengte van 14 km, waarbinnen bijzondere archeologische vondsten gedaan zijn. In de grot van Niaux zijn onder andere verschillende prehistorische muurschilderingen gevonden die nog altijd van hoge kwaliteit zijn. De tekeningen zijn te zien in de Salon Noir en zijn waarschijnlijk zo’n 10.500 tot 12.000 jaar oud. De tekeningen laten bizons, paarden en geiten zien en zijn gemaakt van steenkool, dierenvet en veldspaat.
Wat je moet weten bij je bezoek aan de Grotten van Niaux
- Doordat de tekeningen nog altijd van goede kwaliteit zijn zijn ze ook van hoge waarde, waardoor het bezoek van de grot grondig gereguleerd wordt.
- Zo mogen er maar een maximaal aantal bezoekers per dag naar binnen, waarbij je begeleid wordt met een gids en zelf zaklampen meekrijgt, doordat er binnen geen lampen gemonteerd zijn.
- Ook dien je een helm te dragen, en is het niet toegestaan om foto’s te maken.
- Samen met de stabiele temperatuur van 12°C wordt er zo voor gezorgd dat de tekeningen niet vervagen.
Bagnères-de-Luchon
Vlak bij de Spaanse grens, ligt het dorp Bagnères-de-Luchon. Al sinds de tijd van de Romeinen is hier een elegant kuuroord gelegen met meer dan 80 heilzame bronnen. Door de eeuwen heen werd het dorp constant bezocht voor de helende werking van het water, maar pas in de 18de-eeuw werd er een daadwerkelijk spa geopend in Bagnères. Sindsdien zijn vele beroemden de huidige bezoekers voorgegaan, en zo hebben onder andere Napoleon III, Gustave Flaubert, Alexandre Dumas en Victor Hugo een bezoek gebracht aan het kuuroord.
Vandaag kan je nog altijd terecht in de luxe spa van Bagnères, waar je kan genieten van de tientallen bronnen, modderbaden, en relaxende behandelingen die je er kan krijgen. Een bezoek aan Bagnères is dan ook heerlijk na een stevige wandeling in de bergen. Daarnaast vind je in de omgeving ook het skigebied Superbagnères, waardoor je de wintersport goed kan combineren met een dagje ontspannen.
Parc National des Pyrénées
Het Parc National des Pyrénées is het enige Franse nationale park in de Pyreneeën. Het beschermde grondgebied ligt tegen het Spaanse Nationaal park Ordesa y Monte Perdido aan, waarmee het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is genoteerd. Het park werd in 1967 opgericht om de biodiversiteit van het gebied te kunnen beschermen.
Het nationale park Pyreneeën is maar liefst 458 km2 groot. Binnen het park zijn verschillende prachtige natuurlijke bezienswaardigheden te vinden, zoals verschillende keteldalen, meren en bergtoppen. Je kan hier dan ook uitstekend wandelen. Tijdens een bezoek aan het park is het goed mogelijk dat je wild spot, want er leven maar liefst 70 verschillende soorten zoogdieren, waaronder lynxen, beren, wolven, gemzen en meer.
Gorges de Kakuetta
Niet ver van het Parc National des Pyrénées ligt Gorges de Kakuetta. Door de jaren heen heeft de rivier Kakuetta een diepe kloof uitgesleten. Een heel mooie kloof met nauwe en brede doorgangen langs een snelstromend bergriviertje. Soms wandel je langs wanden van maar liefst 200 meter hoog en je komt ook langs een waterval van 20 meter.
Op het einde van je wandeling kom je ook een grot tegen, Grotte du Lac die bestaat uit prachtige druipstenen. Gorges de Kakuetta is een bezoekje meer dan waard!
- De kloof is niet open in de winter.
- Het is een wandeling van 4 km, de kloof is 2 km diep en je moet terug via dezelfde route.
- Goede wandelschoenen zijn een vereiste voor deze wandeling!
Pau
Pau is een stad gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, in de regio Aquitaine. Na Bordeaux en Toulouse wordt Pau als een van de belangrijkste steden in het zuidwesten van Frankrijk beschouwd. Pau is een gezellige stad met heel mooie parken. Vooral het feit dat het aan de voet van de Pyreneeën gelegen is en er hier op de gaswinning na bijna geen industrieën zijn, maakt het een geliefde toeristenstad.
Wat je hier zeker moet doen? Flaneren op de Boulevard des Pyrénées aangelegd door Napoleon I, het kasteel van Pau waar een museum gevestigd is met veel meubels en wandtapijten uit de periode van Henri IV bezoeken en het een klein streekmuseum in het kasteel bezoeken.
Pau vormt een goed alternatief als verblijfplaats voor een verkenning van de Pyreneeën. Hotels in de bergen zelf zijn veelal kleinschalig en vrij prijzig. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Pau.
Saint-Jean-Pied-de-Port
Saint-Jean-Pied-de-Port is een klein vestingstadje gelegen aan de rivier de Nive. Het stadje was de vroegere hoofdstad van de traditionele Baskische provincie Laag Navarre, en kent verschillende prachtige bezienswaardigheden zoals de 14de-eeuwse kerk en de oude stadsmuren en bijbehorende poorten uit de 16de-eeuw.
Saint-Jean-Pied-de-Port is vooral bekend als het startpunt van de Camino Francés, de Franse route naar Santiago de Compostela. Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port loopt de route door de Pyreneeën naar Roncesvalles in Spanje om vervolgens richting het westen naar het bedevaartsoord te trekken.
Ontdek de 12 Pelgrimroutes naar Santiago de Compostela. Weet je niet welke je het beste kiest? Lees ons artikel en begin aan je avontuur!
Saint-Jean-de-Luz
Aan de westkant van de Pyreneeën, aan de Golf van Biskaje, vind je de Baskische havenstad Saint-Jean-de-Luz. Het stadje ligt vlak bij de grens met Spanje, en is door de sterke dijken die de stad van de ruigste wind van de Atlantische Oceaan beschermen een erg geliefde badplaats geworden. De haven zelf is al eeuwen oud en is een van de monumenten uit de rijke geschiedenis van de stad, maar het resort aan het water is vrij nieuw.
- Naast dat je in Saint-Jean-de-Luz heerlijk kan genieten van de prachtige stranden als de Grande Plage, heeft het stadje ook verschillende bezienswaardigheden die je kan bezoeken
- Zo kan je langs de Église Saint-Jean-Baptiste lopen
- Of een bezoek brengen aan de Jardin Botanique littoral de Saint-Jean-de-Luz
- En ten zuiden van het stadje kan je ook een uitstap maken richting het 17de-eeuwse Fort de Socoa en de Basque Corniche
Mis niets met onze reisgids Occitanië
Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Occitanië met een uitgewerkte autoroute, 3 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!