10 x typisch Noorse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie?
Maak je binnenkort een rondreis door het bijzonder mooie Noorwegen? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven. De Noorse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Noorse eetcultuur en de Noorse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Maak kennis met de Noorse keuken
Noorwegen is een prachtige reisbestemming. Hoe kan het ook anders met die schitterende fjorden en ongerepte natuur? Maar wist je, dat je er ook nog eens lekker eten! Het zal je verbazen wat voor lekkere gerechten je hier kan proeven. Van zoete tussendoortjes als bessen, wafels en ciders tot gepekeld vlees en enkele van de beste kazen ter wereld. Om nog maar te zwijgen van al die lekkernijen uit de zee! Koningskrab, zalm en natuurlijk ook de beroemde Arctische kabeljauw.
De Noorse keuken is erg divers en verschillend per regio. Vooral het Noorse landschap en klimaat hebben een grote invloed op de Noorse gerechten. Noorwegen staat niet voor niets bekend om haar ruige natuur en haar diepe fjorden met fris, zuiver water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vis van topkwaliteit vangen en bereiden altijd al een grote rol speelde in de Noorse cultuur.
Noorwegen als food-bestemming
In Noorwegen kan je ook het brede scala aan smaken en tradities zelf ervaren tijdens tal van lokale foodfestivals, zoals Gladmat in Stavanger, Smak in Tromsø en het Trøndersk matfestival in Trondheim. Ook hebben Noorse koffiebrouwers en barista's de nationale voorliefde voor koffie nieuw leven ingeblazen. Zo staat Noorwegen in de top 3 van landen waar veel koffie gedronken wordt.
Lutefisk
Een erg bekend Noors visgerecht is Lutefisk. Simpelweg een stokvis (kabeljauw) die een paar dagen wordt gedroogd en daarna gegrild of gebakken wordt. De vis wordt vooral gegeten met gekookte aardappelen, erwten(puree), gerookte stukjes spek en mosterd. Het gerecht smaakt gelukkig lekkerder dan het klinkt. Het wordt vooral gegeten aan de Noorse westkust en het is ook een populair kerstgerecht.
Sodd
Zin in een lekker soepje op een koude dag? Dan moet je eens Sodd proeven, een typische Noorse soep die gemaakt is met lekkere gehaktballetjes, stukjes vlees, aardappelen en groenten. Het zijn de aardappelen en groenten die dit tot een stevig soepje maken en de gehaktballen worden vaak op smaak gebracht met gember en nootmuskaat.
Het is traditioneel voedsel dat het meest wordt geassocieerd met de regio Trøndelag. Maar je zal dit typisch Noors gerechtje wel op heel wat plekken in Noorwegen op de menukaart zien staan.
Wil jij ook graag Noorwegen ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze rondreis door Noorwegen, deze bevat een complete voorbeeldroute met concrete tips en alle top bezienswaardigheden.
Lapskaus
De Noren houden van een stevige maaltijd met veel vlees en groentes. Lapskaus is er zo eentje van. Lapskaus is eigenlijk een zeemansgerecht. Het gerechtje werd vroeger vooral gegeten door de armere mensen. Lapskaus is een lekkere mix van aardappelen, vlees, uien, selderij, wortels en verschillende kruiden. Het is zeer voedzaam en ziet eruit als een rozige brij. Vaak wordt het geserveerd met een typisch Noors brood genaamd flatbrød.
Fårikål
Als je typisch Noors eten besteld, is de kans groot dat je vis op je bord voorgeschoteld krijgt. Maar ook schapenvlees is erg populair in Noorwegen. Fårikål is een lekker gerechtje dat wordt bereid met schaapsvlees en kool. De ingrediënten worden samen in een heerlijke stamppot verwerkt.
Het stamppotje blijft behoorlijk lang op het vuur staan om ervoor te zorgen dat het een volle, indringende smaak krijgt én dat het vlees lekker mals wordt. Hoewel je bij een stamppot verwacht dat de aardappels er doorheen gestampt worden, worden deze juist vaak los erbij geserveerd.
Kjøttkaker
De Zweedse Köttballer (balletjes) ken je ongetwijfeld, maar ook in Noorwegen kan je kleine gehaktballetjes proeven. De balletjes in Noorwegen zijn wat grover dan de bekende Zweedse balletjes. Kjøttkaker, oftewel vlees-cakes, hebben namelijk een doorsnede van 5 tot 10 centimeter.
De balletjes bestaan uit rundergehakt en worden met zout, peper en uien op smaak gebracht en met een bindmiddel bij elkaar gehouden. Hierbij worden er vaak traditioneel gekookte aardappelen, groenten en een saus van rode bessen geserveerd.
Pinnekjøtt
Pinnekjøtt is een nationaal gerecht in Noorwegen (vooral aan de westkust) dat vaak wordt klaargemaakt als kerstmaal in gebieden waar schapen worden gehouden. Voor dit gerecht wordt dan ook vooral lamsvlees (vnl. het vlees van de ribben) gebruikt. Het lamsvlees wordt eerst gepekeld en nadien gedroogd en eventueel gerookt. Dat proces kan tot wel 8 weken duren.
Voordat men het gerecht klaarmaakt, moet het vlees eerst nog 3 uur lang in het water stomen boven berkentakken, vandaar de naam Pinnekjott (Noors voor plakkering vlees). Bij dit gerecht wordt vaak aardappelen en koolrabi gegeten en een glaasje aquavit hoort er natuurlijk ook nog bij.
Aquavit
Aquavit is een gedistilleerde drank op basis van neutrale alcohol gestookt van aardappels. De alcoholische drank met een minimaal alcoholpercentage van 37,5% en de traditionele kruiden voor aquavit zijn karwijzaad en dillezaad, maar vaak zit er ook venkelzaad, steranijs, korianderzaad en citrusschillen in. Het drankje wordt vaak gedronken bij feestdagen of speciale gebeurtenissen. Aquavit moet ijskoud staan en wordt puur gedronken. Je dient je glas in één teug leeg te drinken.
Brunost, Noorse bruine kaas
Deze kaas moet je geproefd hebben wanneer je op rondreis bent in Noorwegen. Al eeuwenlang wordt de Noorse bruine kaas, ook wel “brunost” genoemd, gemaakt van koemelk en/of geitenmelk. Je kan de smaak moeilijk beschrijven, daarnaast vind je deze Noorse kaas de dag van vandaag in verschillende smaken. Iedere variant kent wel een vleugje lokale traditie waardoor de kaas per regio anders smaakt. Over het algemeen zegt men dat zowel de kleur als de smaak doet denken aan de dulce de leche (een soort karamelpasta).
Je zal de kaas dan ook snel herkennen tussen de andere kazen dankzij de bijzondere karamelkleur. Noren beleggen er vaak hun brood of typisch Noorse wafels mee. Niet iedereen is er even weg van, maar een keer proeven kan zeker geen kwaad.
Rakfisk
Rakfisk is een visgerecht dat bestaat uit forel die na de vangst meteen wordt schoongemaakt en een paar uur in zout water wordt gelegd. Daarna laat men de vis minimaal 2 maanden tot soms wel een jaar fermenteren (ofwel vergisten). Daarna wordt de vis zonder verdere bereiding gegeten. Vooral in combinatie met lefse (een traditioneel plat zacht broodje uit Noorwegen) rode uien en zure room vormt dit een delicatesse. Soms wordt het gerecht zelfs geserveerd met een pannenkoek.
Svinekoteletter
Svinekoteletter, oftewel varkenskoteletten, zijn ook een erg in Noorwegen, zowel bij jongeren als ouderen. De ‘varkenskoteletten’ worden vaak geserveerd met een milde saus en verschillende groenten en gekookte aardappels.
Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.