Nationaal park Ordesa y Monte Perdido bezoeken in de Spaanse Pyreneeën: alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido bezoeken in de Spaanse Pyreneeën: alle info & tips

12 november 2024 in Noord-Spanje0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Nationaal park Ordesa y Monte Perdido: alle info & verblijftips

De Spaanse Pyreneeën staan bekend om hun ruige schoonheid, ongerepte natuur en indrukwekkende landschappen. En een van de absolute pareltjes van de regio is het nationaal park Ordesa y Monte Perdido. Je kan er wandelen in schilderachtige valleien, imposante kalksteenpieken beklimmen en dramatische watervallen bewonderen. Het is een droom voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Ontdek in deze blogpost de belangrijkste trekpleisters van het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido.

Inhoud artikel

  1. Het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido: een wandelaarsparadijs

Het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido ligt in de regio Aragón, in het noordoosten van Spanje. Het park strekt zich uit over een oppervlakte van meer dan 15.600 hectare. Het werd in 1918 opgericht en staat sinds 1997 zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij zijn unieke geologie, biodiversiteit en culturele waarde.

Het park is vernoemd naar de twee opvallendste gebieden: de Ordesa-vallei en de Monte Perdido, met zijn 3355 meter de op twee na hoogste berg van de Pyreneeën.

Het park omslaat daarnaast nog andere valleien en verschillende bergtoppen die allemaal fantastische foto’s opleveren. Dit nationaal park is overigens een ecologisch wondertje waar flora en fauna in overvloed te vinden zijn. Je kan hier onder andere gieren, arenden en gemzen spotten en zeldzame, inheemse planten bewonderen op de bergflanken.

Boek hier je daguitstap naar het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido

  1. Monte Perdido

Monte Perdido is de onbetwiste hoofdrolspeler van het park. Deze indrukwekkende berg met een hoogte van 3355 meter is een topbestemming voor bergbeklimmers en wandelaars. De Monte Perdido beklimmen is niet alleen een uitdaging vanwege zijn hoogte, maar ook door het afwisselende terrein onderweg. Die inspanningen worden wel beloond met een onklopbaar uitzicht op de Pyreneeën.

LEESTIP: Download alvast je preview reisgids Noord-Spanje en ontdek nog meer over deze regio.

  1. Ordesa-vallei

De Ordesa-vallei is de drukst bezochte en bekendste vallei van het park. De vallei werd gevormd door een gletsjer duizenden jaren geleden en wordt vandaag omringd door steile kalksteenrotsen die soms wel duizend meter boven de vallei uitstijgen. Het uitzicht is werkelijk adembenemend. De weelderige bossen, groene weiden en talloze watervallen die vanaf de hoge kliffen neerstorten maken het plaatje compleet.

  1. Cola de Caballo-waterval

De Cola de Caballo, of “Paardenstaart”, is een van de meest iconische watervallen in het nationaal park Ordesa y Monte Perdido. Het is vandaag een populaire bestemming voor wandelaars (waarover hieronder meer). Deze waterval, die zijn naam dankt aan de vorm van het vallende water, ligt helemaal aan het einde van de Ordesa-vallei.

  1. Añisclo-kloof

De Añisclo-kloof is een indrukwekkende kloof die diep in de kalksteen is uitgesleten door de rivier Bellós. Deze kloof staat garant voor dramatische uitzichten. De steile rotswanden, dichte bossen en kronkelende paden langs de rivier vormen de perfecte bestemming voor een daguitstap. Je zal hier en daar ook de typisch middeleeuws ogende huisjes, paden en bruggen zien opduiken. Het is een rustiger alternatief voor de drukbezochte Ordesa-vallei en een perfecte plek voor wie op zoek is naar ontspannen natuurwandelingen.

  1. Escuaín-vallei

Dit is een van de minst bekende valleien in het nationaal park, maar dat betekent allesbehalve dat ze minder mooi is. Integendeel, terwijl de meeste toeristen rondom Ordesa blijven hangen, hoef je dit magische plekje doorgaans met niet al te veel mensen te delen. Je bereikt het makkelijk vanuit het dorpje Escuaín, Tella of Revilla. De trekpleister is de zogenaamde Garganta de Escuaín, een spectaculaire kloof met watervallen waar ook heel wat vogelsoorten hun thuis van hebben gemaakt.

  1. Populairste wandelroutes in Ordesa y Monte Perdido

Het nationaal park staat vooral bekend om zijn vele wandelpaden

Je kan dan ook niet naar Ordesa afzakken zonder stevige wandelschoenen. Niet gevreesd, dat betekent niet dat je een ervaren wandelaar moet zijn om al dat moois te kunnen bewonderen. Je vindt hier wandelroutes variërend van korte, gemakkelijke wandelingen tot uitdagende meerdaagse tochten. Dit zijn de bekendste:

Ruta de la Cola de Caballo de Ordesa

We beginnen deze lijst met de bekendste van allemaal: de route naar de Cola de Caballo, de indrukwekkende waterval waar we het eerder over hadden. Deze iconische route voert je door spectaculaire beukenbossen door enkele van de meest majestueuze stukken van de Ordesa-vallei. Je kijkt uit op hoge rotswanden en kan onderweg genieten van spectaculaire uitzichten, kristalheldere riviertjes en nog meer spectaculaire watervallen. Aan het einde van de route wacht de indrukwekkende Cascada de la Cola de Caballo je op (bekijk hier de ligging).

Belangrijk: in het laagseizoen kan je gewoon naar de parking rijden vanwaar de route vertrekt, maar in het oogseizoen (juni t.e.m. oktober) moet je verplicht de bus nemen naar het vertrekpunt vanuit Torla (bekijk hier de ligging). Die brengt je in 20 minuutjes naar de parking. Vooraf reserveren is aangeraden.

  • Startpunt: Pradera de Ordesa
  • Eindpunt: Pradera de Ordesa
  • Afstand: 18 km
  • Duur: 5-6 uur
  • Type wandeling: lineair (heen en terug via hetzelfde pad)
  • Hoogteverschil: 500 meter
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ruta de las Cascadas de Ordesa

Als de wandeling naar de Cola de Caballo te lang is, hebben we dit alternatief. De ‘route langs de watervallen van Ordesa’ is minder dan de helft zo lang en gidst je langs andere prachtige watervallen in de Pyreneeën. Je vertrekt eveneens vanuit de Pradera de Ordesa, maar je volgt een andere route. Op het programma staan de Arripas-waterval, de Cueva-waterval en de prachtige Estrecho-waterval. Nog een voordeel van deze route is dat ze circulair is en dat je dus terugkomt op je vertrekpunt zonder terug op je voetstappen te keren.

  • Startpunt: Pradera de Ordesa
  • Eindpunt: Pradera de Ordesa
  • Afstand: 7 km
  • Duur: 2 uur
  • Type wandeling: circulair
  • Hoogteverschil: 200 meter
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Senda de los Cazadores

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste en meest complete van alle routes van Ordesa en Monte Perdido, maar je moet er ook wel een goede fysieke conditie voor hebben. Starten doe je vanop dezelfde plek als de vorige routes, maar je begint dit keer met een pittige klim richting het uitkijkpunt Calcilarruego (bekijk ligging hier).

Het grote voordeel is dat het zwaarste stuk meteen achter de rug ligt en je nu volop van de uitzichten kan genieten zonder al te veel zweetdruppeltjes te hoeven wegvegen! Daarna passeer je nog de bekende waterval Cola de Caballo en je keert terug langs de indrukwekkende Circo de Soaso en volgt daarna de oever van de rivier Arazas tot je terugkomt op de Pradera.

Tip: wees altijd voorzichtig op deze route, maar zeker wanneer het geregend heeft. Dan kan het glad zijn, zeker de eerste beklimming. Zolang er boven op de berg nog sneeuw ligt is het pad gesloten.
  • Startpunt: Pradera de Ordesa
  • Eindpunt: Pradera de Ordesa
  • Afstand: 19 km
  • Duur: 8-9 uur
  • Type wandeling: circulair
  • Hoogteverschil: 700 meter
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Ruta de los Miradores de Revilla

Op zoek naar een unieke, korte wandeling die je langs een heel ander deeltje van het nationaal park brengt? Dan raden we de uitkijkpunten van Revilla aan. De route begint op een kleine parking bij het dorp Revilla (bekijk ligging hier). Je komt langs drie uitzichtpunten: San Lorien, Angonés Norte en Angonés Sur. Je bevindt je hier bij de Escuaín-kloof, de thuis van heel wat vogelsoorten. Je zal er ongetwijfeld enkele over je hoofd zien voorbijvliegen.

  • Startpunt: Revilla
  • Eindpunt: Revilla
  • Afstand: 3,5 km
  • Duur: 1,5 uur
  • Type wandeling: circulair
  • Hoogteverschil: 100 meter
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Beklimming van de Monte Perdido (meerdaagse wandelroute)

Mag het wel wat ambitieuzer? Dan kan je natuurlijk altijd de Monte Perdido zelf proberen te temmen. De 3355 meter hoge top is een populaire bestemming voor klimmers, maar je moet wel ervaring hebben. De route is veeleisend.

De meeste klimmers vertrekken vanop de Pradera de Ordesa en doen er twee dagen over om de top te bereiken. De wandeling vertrekt langs een pad door de bomen die je langs enkele van de bekendste watervallen brengt (Arripas, Cueva, en Estrecho – dezelfde route als de Ruta de las Cascadas). Daarna bereik je de Gradas de Soaso en trek je naar de waterval Cola de Caballo.

Vanaf daar volg je de route naar de Góriz-hut, op ongeveer 2200 meter hoogte. Daar overnacht je om de volgende ochtend vroeg de weg naar de top te vervolgen (meer info over de Góriz-hut). De klim van Góriz naar Monte Perdido trekt steil naar de Campo de Bloques. Volg de stenen mijlpalen. Vandaar vervolg je de weg naar Lago Helado, dat je oversteekt met behulp van een ketting. Daarna klim je verder naar de Escupidera, waar je in het geval van sneeuw of ijs een ijsbijl, stijgijzers en touw nodig hebt. Aan het einde bereik je de pas die je naar de top brengt, op ongeveer 3,5 uur van de Refugio de Góriz. Stevige kost dus!

Belangrijk: het is niet aangeraden om de Monte Perdido te beklimmen zonder ervaring. Je moet met de nodige klimuitrusting gaan en voorzien zijn op wisselende en winterse weersomstandigheden. De Monte Perdido wordt enkel beklommen in de zomer.
  • Startpunt: Pradera de Ordesa
  • Eindpunt: Pradera de Ordesa
  • Afstand: 33 km
  • Duur: 2 dagen
  • Type wandeling: circulair
  • Hoogteverschil: 2200 meter
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk (technische uitrusting mogelijk)
  1. Wat is de ligging van het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido?

Hoe bereik je het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido?

Het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido ligt in het noorden van Spanje, in de autonome regio Aragón, dicht bij de grens met Frankrijk, in de provincie Huesca. Het bevindt zich in de Pyreneeën, en de dichtstbijzijnde grote stad is Huesca, terwijl Zaragoza op ongeveer twee uur rijden ligt. Het dorp Torla is de meest gebruikte toegangspoort tot het park, vooral voor bezoekers van de beroemde Ordesa-vallei.

Ligging van het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido en de bezienswaardigheden op de kaart

  1. Wat is de beste uitvalbasis voor het park te verkennen?

Voor bezoekers die het park willen verkennen, zijn er verschillende dorpen en stadjes die als perfecte uitvalsbasis dienen. Wij tippen de volgende opties:

1. Torla

Torla is zonder twijfel de populairste uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationaal park Ordesa y Monte Perdido. Dit pittoreske dorp ligt op slechts enkele kilometers van de ingang van de Ordesa-vallei en biedt een breed scala aan accommodaties, van gezellige hotels tot appartementen en campings. Daarnaast heeft Torla een toeristisch informatiecentrum waar je kaarten en tips kan verkrijgen voor je wandelingen. Comfortabel, makkelijk en uitstekend verbonden.

2. Bielsa

Bielsa is een charmant dorp aan de andere kant van het park, nabij de Pineta-vallei. Dit is een goede uitvalsbasis voor degenen die de minder bezochte delen van het park willen ontdekken, zoals de Añisclo- en Pineta-valleien. Wil je gewoon naar de bekendste plekjes, dan is Torla beter.

3. Broto

Broto ligt iets verder van het park, maar is nog steeds een handige locatie, vooral voor bezoekers die op zoek zijn naar een rustige uitvalsbasis middenin de natuur. Het dorp is ook de toegangspoort tot enkele mooie wandelroutes en heeft voldoende faciliteiten.

  1. Wat nog meer zien in de buurt van Nationaal park Ordesa y Monte Perdido?

Naast het nationaal park Ordesa y Monte Perdido zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden en stadjes die een bezoek waard zijn in de regio. Zo kan je de wandelschoenen even aan de deur laten staan!

1. Aínsa

Dit middeleeuwse stadje, vlakbij het nationaal park, is een van de mooiste dorpen van Spanje. Aínsa heeft een prachtig gerestaureerd historisch centrum met smalle straatjes, een imposant kasteel en sfeervolle pleinen. Het is een geweldige plek om te ontspannen na een lange dag wandelen of ga erheen om een dagje heerlijk niets te doen.

2. Benasque

Dit kleine stedendorpje, romantisch genesteld in de Benasque-vallei, ligt vlakbij enkele van de hoogste toppen van de Pyreneeën, waaronder de Aneto (3.404 meter). Het dorpje lijkt uit een sprookje te komen en je kan ook heerlijk wandelen in de buurt.

3. Parque Natural de los Cañones y la Sierra de Guara

Afsluiten doen we met een tip voor de waaghalzen. Net ten zuiden van Ordesa ligt het minder bekende natuurpark van de Sierra de Guara, beroemd om zijn diepe kloven en canyoning. Dit park is een paradijs voor durvers die door smalle rivierkloven willen zwemmen of langs gladde rotswanden willen abseilen. Is dat je ding? Dan loont het zeker om even naar de mogelijkheden te informeren.

RONDREIS: Ontdek nog meer van deze prachtige regio in het noorden van Spanje met onze uitgestippelde roadtrip door de Spaanse Pyreneeën. Deze route brengt je van het pittoreske kustplaatsje Portbou in Catalonië via de regio's Aragón en Navarra naar San Sebastian in het Spaans Baskenland.

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?