21 x bezienswaardigheden in Flevoland bezoeken: wat zeker zien en doen + verblijftips
De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Flevoland + verblijftips
Flevoland, is het grootste inpolderingsproject ooit. En dat heeft een schitterende, 12de provincie toegevoegd aan Nederland. Alhoewel Flevoland niet meteen het meest inspirerende stukje van Nederland is, toch zal je hier op verschillende top-bezienswaardigheden stuiten.
Er zijn uitgestrekte natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen, mooie stranden, pittoreske steden met moderne architectuur en musea voor zowel jong als oud!
Inhoud artikel
Almere
Almere wordt ook wel 'de nieuwste stad van Nederland' genoemd. Het gebied waar Almere werd opgetrokken was begin vorige eeuw nog de Zuiderzee. Nadat deze werd ingedamd en het IJsselmeer werd, konden delen worden drooggemalen om extra land te winnen. Almere werd geboren en men kon de groeiende bevolking van Amsterdam een nieuw plaatsje bieden.
Almere heeft heel wat te bieden en dat niet alleen vanwege de unieke geschiedenis, maar vooral ook door de bijzondere architectuur. De versgebouwde stad barst van de interessante architecturale eigenheden. Je kan er veel informatie over vinden bij de toeristische dienst (het VVV-kantoor). Must-sees voor wie geïnteresseerd is in moderne architectuur zijn onder ander: The Wave, La Defense en Side by Side.
Kempenhaan Stadslandgoed
Voor wie geïnteresseerd is in natuurlijk wonen en duurzaamheid, mag zeker niet De Kempenhaan Stadslandgoed overslaan! Op een boogscheut van de stad, kan je een echte stadsboerderij bezoeken waar je lekker kan eten en winkelen op de biologische boerenmarkt. Maar je kan er ook apen bewonderen bij Stichting AAP of dineren met prachtig uitzicht over het water in het Havenkom-gebied. Meer info op de website.
BIJZONDER OVERNACHTEN: Bij Marinaparcs Almere heb je de keuze om te overnachten in een waterbubbel, duinlodge, chalet, tiny wagon of safaritent waarvan sommigen aan of zelfs op het water liggen. Meer info en boeken.
Lelystad
Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland
Net als Almere werd ook Lelystad opgetrokken op ingepolderde grond. De stad werd gesticht in 1967 en is erg bijzonder aangezien het ongeveer 3 meter onder de zeespiegel ligt, op de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Interessant is dat het gebied duizenden jaren geleden wel boven het zeeniveau lag en ook bewoond werd. Vlakbij, bij Swifterbant, werden zelfs de oudste menselijke skeletten van West-Europa ontdekt, lees meer op Historiek.net.
Lelystad heeft een handvol toeristische attracties waaronder een natuurpark, moderne architecturale pareltjes zoals het Agoratheater en Zilverparkkade, en interessant genoeg, de oudste boom in Flevoland.
Bezoek Batavialand
Maar de Batavia is veruit de belangrijkste bezienswaardigheid in Lelystad: een replica van een 17e-eeuws schip op de Batavia-scheepswerf. De Batavia werd in 1628 in Amsterdam gebouwd en behoorde tot de vloot van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. Het schip voer op haar eerste reis van Amsterdam naar Batavia (vandaag Jakarta), de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië.
De Batavia-replica werd gebouwd van 1985 tot 1995 en daarbij werd gebruik gemaakt van hetzelfde materiaal en dezelfde methoden als bij het origineel. Men baseerde zich hiervoor op hedendaagse verslagen, gerecupereerde wrakken en andere schepen uit die periode. Meer info op de website.
Luchtvaartmuseum Aviodrome
Het Luchtvaartmuseum Aviodrome is het grootste luchtvaartmuseum van Nederland! Je kan er meer dan honderd verschillende vliegtuigen zien en een reeks interactieve tentoonstellingen bezoeken, zowel binnen als buiten. Ga aan boord van een echte Boeing 747-jumbojet, leer morsecode versturen, doe mee aan de speciale piloten- of stewardtraining of doorloop een levensechte vluchtsimulatie. Er worden bovendien interessante rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de geschiedenis van de luchtvaart.
- Het Luchtvaartmuseum is iedere dag geopend van 10u tot 17u, uitgezonderd op maandag. Een must voor iedereen met nog maar een beetje interesse in vliegtuigen of de geschiedenis van het vliegverkeer. Meer informatie vind je op de website.
Dronten
Dronten is niet zo bekend bij de toeristen, maar wanneer je op doorreis bent, is dit de ideale plek om kennis te maken met het typische Hollandse landschap. Dronten is gekend om zijn agrarische karakter, tal van kleurrijke tulpenvelden zien en honderden windmolens kenmerken er het landschap. Nog meer tulpenvelden in Nederland vind je hier.
Verder kan je in Dronten een bezoekje brengen aan het MEC Museum (Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten), de prachtige kabouterhuisjes in het Grote Kabouterbos of genieten van een avondje uit in het theater De Meerpaal.
De leukste verblijven in Flevoland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Flevoland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.
GoBoony → Huur een camper en verken Flevoland
Booking → Boek je hotel bij BOOKING.com
ANWB → ANWB vakanties in Flevoland
Natuurhuisje → Vakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Vakantiepark EuroParcs of kijk bij Landal Flevoland
Vissersdorpje Urk
Net als Schokland was Urk een eiland in de Zuiderzee. Tegenwoordig is het een pittoresk vissersdorp in Flevoland. Het voormalige visserseilandje heeft gelukkig wel zijn authentieke karakter weten te behouden. Het straalt tot op de dag van vandaag nog steeds het echte eilandgevoel gevoel.
Door de ligging aan het IJsselmeer is de scheepvaart en visserij nog steeds erg belangrijk voor Urk. Het dorp heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland en de Visveiling Urk is gekend als de grootste visveiling van Nederland.
Urk heeft ook een gezellige oude dorpskern met een doolhof van steegjes, verrassende doorkijkjes, een sfeervolle haven en een bijzonder dialect! Hadden we het prachtig, weidse uitzicht over het IJsselmeer al vernoemd? Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van het dorpje? Bezoek dan zeker eens het Museum Het Oude Raadhuis.
Waterloopbos
Het Rijksmonument Waterloopbos, gevestigd in een prachtig polderbos, is een openlucht “laboratorium”. Het is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier jarenlang onderzoek naar golfbeweging en werden sluizen, havens en stukken rivieren nagebouwd in betonnen bassins.
Vandaag de dag zijn er nog zo’n 33 restanten en ruïnes van verschillende onderzoeken zoals de Deltawerken (die na de watersnoodramp van 1953 gebouwd zijn) en de Maasvlakte maar ook internationale projecten als de havens van Lagos, Istanbul, IJmuiden en Bangkok. Je kan de voormalige waterwerken bezichtigen tijdens een mooie wandeling. Er zijn ook informatieborden in het Waterloopbos voorzien die je meer vertellen over de werking en de natuur.
- Het Waterloopbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
- Er zijn gemarkeerde wandelroutes die je langs restanten in het polderbos brengen. Bijvoorbeeld de Deltawerkroute (1,1 km), Havenroute (3 km) en Waterlooproute (3,3 km).
- Vlakbij de parking is Paviljoen Het ProefLab (bekijk ligging). Hier is ook meer informatie te verkrijgen over de wandelroutes.
Kunstwerken verspreid over het Flevolandse polderlandschap
Door de jaren heen werd de provincie Flevoland voorzien van enkele bijzondere kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars. Het landschap en de omgeving spelen de belangrijkste rol bij de kunstwerken van kunstorganisatie Land Art.
Nergens ter wereld vind je zoveel landschapskunst op korte afstand bij elkaar. Er zijn intussen tien werken verspreid over de hele provincie, allemaal op fietsafstand van elkaar. Bekijk hier de verschillende fietsroutes.
Enkele voorbeelden zijn:
- De Exposure van Antony Gormley op de Markerstrekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad (bekijk ligging). Een stalen constructie van wel 26 meter hoog in de vorm van een hurkende man die over het Markermeer uitkijkt.
- De Groene Kathedraal, die bestaat uit 178 populieren geplant volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims (bekijk ligging).
- De Aardzee is het grootste landschapskunstwerk van Nederland. Het golvende kunstwerk doorbreekt het vlakke polderlandschap en verbeeldt de verstilde zee op het droge (bekijk ligging).
- Een ander werk is het Observatorium bij de Swifterringweg in Lelystad (bekijk ligging).
- Meer info over alle kunstwerken op de website.
Fauna en flora spotten op de Marker Wadden
De Marker Wadden, een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Zo komt er door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer nieuwe natuur tot ontwikkeling. Niet alleen natuurliefhebbers maar ook vogelspotters zitten hier zeker op hun plaats want het is een waar vogelparadijs.
VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een uniek natuurgebied? Dan is dit de ideale kans. Vakantiepark Landal Marker Wadden is gelegen midden in de Marker Wadden en biedt duurzame huisjes aan. De volledige opbrengst van de verhuur van deze huisjes wordt trouwens teruggegeven aan Natuurmonumenten zodat de natuur en het onderzoek in dit gebied verder ontwikkeld kan worden. Mooi, niet? Meer info en boeken.
Schokland
Midden in de Noordoostpolder ligt het dorpje Schokland. Schokland is gekend voor zijn eeuwenlange strijd tegen het water. Sinds de 15de eeuw is het een waar openluchtmuseum vol bijzondere bodemschatten. Het eiland was eeuwenlang bewoond maar door de dreigende overstroming van de Zuiderzee moesten de bewoners het eiland regelmatig verlaten.
In 1859 moest het eiland definitief geëvacueerd worden en sinds de drooglegging maakt Schokland onderdeel uit van de Noordoostpolder. In 1995 is deze plek, als eerste Nederlandse site, door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Museum Schokland
Bij een bezoek aan het Museum Schokland kom je meer te weten over het woelige verleden, het uitdagende leven van de voormalige eilandbewoners en over het prachtige natuurgebied dat het geworden is. De overblijfselen van de voormalige haven, een kerk, de vuurtoren en de oude visserswoningen zorgen voor surrealistische sfeer. Meer info op de website.
Nationaal Park Nieuw Land
Het Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland én meteen ook het grootste man-made (door de mens gemaakt) natuurpark ter wereld. Het nationaal park met zijn 29 000 hectare, dankt zijn ontstaan aan de grootste inpolderingsoperatie ter wereld: de drooglegging van de provincie Flevoland.
Het Nationaal Park Nieuw Land omvat de Marker Wadden in het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. Waar ooit de kolkende Zuiderzee was, wandel je nu door uitgestrekte polders en rustgevende landschappen.
Vogelparadijs en wetlands
Vergeet ook zeker je verrekijker niet mee te nemen want het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend! Verder vind je er ook lepelaars en roofvogels. Tijdens een wandeling door de moerassen of excursie met gids kom je kan je ook kuddes met heckrunderen en grazende konikpaarden tegenkomen.
LEESTIP: Lees ook onze blogpost met de mooiste nationale parken in Nederland.
Oostvaardersplassen
Ten noorden van Almere vind je de prachtige Oostvaardersplassen, een drasland van internationaal belang én een beroemde vogelspotplek die sinds 2018 deel uitmaakt van het Nationaal Park Nieuw Land.
De rietvelden aan de kust vormen een bijzonder beschermingsgebied voor vogels. Met een beetje geluk kan je er aalscholvers, lepelaars, zilverreigers, zee arends, roerdompers en heel wat andere dieren spotten. Tijdens een wandeling of fietstocht door dit prachtige gebied valt er steeds genoeg wild te ontdekken. Daarnaast is het ook de uitgelezen plek om meer te leren over de veerkracht van ecosystemen en over wat er nodig is voor duurzaam natuurbehoud.
Weetje: Hier werd eerder al een bekende natuurhistorische documentaire gefilmd over vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa.
Hieronder heb je alvast een kijkje over de Oostvaardersplassen
Bewonder de eigentijdse architectuur
Wanneer je een vakantie doorbrengt in Flevoland, zal je snel merken dat er heel wat bijzondere architectuur te bezichtigen is. Flevoland is gekend om zijn eigenzinnigheid. Wist je bijvoorbeeld dat je in Oosterwold een huis kan bouwen naar eigen wensen, zonder rekening te moeten houden met banale regeltjes? Je bepaalt hier niet alleen je eigen woning, maar je hebt ook zeggenschap over de aanleg en beheer van wegen, paden, groen, water en de openbare ruimte.
Daarnaast heb je ook de bijzondere kunstwerken verborgen in het landschap van Flevoland maar er valt nog meer te zien. Denk maar aan The Wave in Almere en het Agoratheater en Zilverparkkade in Lelystad.
Nog meer bijzondere bouwwerken in Flevoland
Pluk je eigen boeketje tulpen
De Bollenstreek aan de Hollandse kust is misschien het bekendste als het gaat om tulpenvelden, maar Flevoland moet zeker niet onderdoen. Wist je dat Flevoland één van de grootste tulpengebieden is van Nederland? Vooral in de Noordoostpolder vind je hier in het voorjaar prachtig gekleurde tulpenvelden. De meeste tulpenvelden vind je rondom Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere.
Wil je graag zelf tulpen plukken?
En wat is er leuker dan je eigen tulpen te plukken? Het spreekt natuurlijk voor zich dat je niet zomaar door de velden kan lopen om tulpen te plukken. Waar je wel doorheen kan lopen zijn de zogenaamde pluktuinen.
Een pluktuin is een tuin die vol staat met verschillende soorten bloemen, waarvan jij je eigen boeketje mag plukken. Met een mandje of een emmer trek je door de velden en bepaal je zelf welke bloemen je plukt. Voor de meeste pluktuinen is de entree gratis maar je betaalt wel een kleine bijdrage voor de geplukte bloemen.
Enkele pluktuinen in Flevoland:
De verschillende Tulpenroutes & het Tulpenfestival
Er zijn verschillende routes uitgestippeld langs de mooiste tulpenvelden in Flevoland. Laat je verleiden door de bloemenpracht van de Flevopolder met de jaarlijkse Tulpenroute (meer info en actuele data) en door de Noordoostpolder met het Tulpenfestival (meer info) en bewonder de kleurrijke velden. De start van de Tulpenroute en het Tulpenfestival is afhankelijk van de weersomstandigheden en is dus ieder jaar anders.
Tulpeiland in Wolderwijd in Zeewolde
Om verder te gaan op de tulpen, in Flevoland kan je ook het “Tulpeiland” bezoeken voor de kust van Zeewolde. De steel werd gevormd door drie natuureilanden en een dam verbindt de kelk (het hoofdeiland) met het vaste land. Het is niet enkel Dubai die bijzondere eilanden heeft.
Als je dit bijzondere schiereiland van boven bekijkt zie je dat het is aangelegd in de vorm van een tulp. Bovendien heeft het niet alleen de vorm van een tulp, maar groeien er ook nog eens zo'n 150.000 tulpen tijdens het tulpenseizoen. Niet voor niets is het Tulpeiland een van de startpunten van de Tulpenroute Flevoland. Je kan het eiland bereiken per boot vanaf het vasteland van de Zeewolderdijk (bekijk ligging).
Walibi Holland
“Fun, exciting, sensational.” Dat zijn de verschillende categorieën van attracties in Walibi Holland, waarbij zowel jong als oud zich helemaal kan uitleven. Met de snelste achtbaan van de Benelux en de hoogste en steilste van Nederland, is attractie Goliath dé eyecatcher van het park. Maar, het park heeft echter veel meer te bieden dan enkel deze rollercoaster. Met zeven verschillende gebieden en thema’s is er namelijk genoeg adrenaline en plezier voor iedereen. Met jaarlijks ongeveer 800.000 bezoekers is het dan ook één van de meest bezochte pretparken van Nederland.
‘Walibi’ zal bij velen een belletje doen rinkelen. Naast Walibi Holland is er immers ook Walibi Belgium. Deze Belgische variant bevindt zich in het Waalse Waver en staat vooral bekend om de ‘Cobra’ en ‘Dalton Terror’. Zin om de Nederlandse Walibi te ontdekken? Maak je dan klaar voor een dag je longen uit je lijf gillen, schaterlachen en plezier.
Praktische info voor je bezoek aan Walibi Holland
- Openingsuren: Het park opent haar deuren vanaf begin april tot en met begin oktober. Let op, na de zomer is het park vaak enkel open in de weekends.
- Je kan je tickets voor Walibi online kopen op de website of aan de kassa.
- Bereikbaarheid: Het park is bereikbaar met de auto. Een ticket om te parkeren kost 9,5€ per dag.
- Het park is daarnaast ook te bereiken met de bus vanaf station Harderwijk met buslijn 247 (Walibi Express).
- In het hele park is gratis Wifi. Daarnaast heeft het park ook een app gecreëerd, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt online de plattegrond te bekijken.
- Walibi organiseert speciale ‘Halloween Fright Nights’ voor de echt durvers onder ons. Het park wordt dan helemaal aangekleed en omgebouwd voor de échte Halloweenervaring.
VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf nabij het pretpark? Overnacht dan in het knusse Boutique Hotel Elburg en Tapperij.
Emmeloord
Vier jaar na de drooglegging van de polder, begon men met de bouw van het stadje Emmeloord. Emmeloord ligt centraal in de Noordoostpolder en is vernoemd naar een nederzetting op de noordpunt van het voormalige eiland Schokland.
Een van belangrijkste bezienswaardigheden in Emmeloord is de Poldertoren, een markant gebouw dat je dankzij zijn weide omtrek al van ver ziet staan. De Poldertoren is 65 meter hoog en is daarmee de hoogste (voormalige) watertoren van Nederland. Verder kan je in het centrum gezellig winkelen, terrasjes doen en lekker eten.
Naar Flevoland met kinderen
Ook kinderen zullen zich geen moment vervelen in de Nederlandse provincie Flevoland! Naast bovenstaande unieke plekjes, zijn er nog tal van andere kindvriendelijke activiteiten te ondernemen in deze omgeving. Zo kan je het Hans en Grietje Pannenkoekenhuis in Zeewolde bezoeken en het Dolfinarium in Harderwijk.
Hans en Grietje Pannenkoekenhuis
Zijn jouw kinderen fan van sprookjes? Dan mag een bezoekje aan het Hans en Grietje Pannenkoekenhuis zeker niet ontbreken. Draaiende tafels, behekste vloeren, kamers die ondersteboven werden gekeerd, machines die op magische wijze aanspringen.. je komt er ogen te kort! Overal vind je touwtjes en knoppen om dingen in beweging te zetten.
Glijd via een indoor glijbaan naar een grote speelkelder met stapstenen, een klimheuvel .. maar let op dat je de heks niet uit haar slaap ontwaakt. Bij mooi weer kan je ook buiten ravotten in de grote hooiberg, op het springkussen of op de skelterbaan. Er valt hier zoveel te beleven!
- Het Hans en Grietje Pannenkoekenhuis is gelegen te midden van het Flevolands polderlandschap, in het prachtige Zeewolde.
- Er is ook een speeltuin, een restaurant en – hoe kan het ook anders – een snoepmuseum waar je lekker snoep kan scheppen.
- Het Hans en Grietje Pannenkoekenhuis is iedere dag geopend van 11u tot 21u.
- Meer info op de website.
Dolfinarium Harderwijk
Of wat dacht je van een bezoekje aan de schattige dieren in het Dolfinarium in Harderwijk. Dit is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Spot de zeedieren in hun natuurlijke habitat zoals de schattige tuimelaardolfijnen en zeehonden, de glibberige roggen en de walrussen.
Er worden ook verschillende dierenvoorstellingen gegeven waarbij je de dieren van heel dichtbij (en de haaien en roggen mag je zelfs aaien) kan zien. Meer info op de website.
Sprookjesachtige Giethoorn
Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd en dat is niet onterecht. Het indrukwekkende kanalenstelsel en de meer dan 170 bruggen geven dit dorpje een magisch karakter. De huizen hebben er rieten daken, inwoners vervoeren dingen met handkarren of kruiwagens en de garages dienen voor boten in plaats van auto’s. Giethoorn is zonder twijfel Nederlands vreemde eend in de bijt en een ideale plek voor prachtige foto's.
RONDVAART: Sluit je avontuur af met een mooie rondvaart in Giethoorn, stap aan boord van de elektrische boot en vaar door het labyrint van het grachtenstelsel. Luister naar de boeiende verhalen van je lokale schipper en bewonder het idyllische landschap.
Kampen
Kampen staat in schril contrast met de moderne steden van Flevoland. Deze Hanzestad was lange tijd een belangrijk handelscentrum waar scheepvaart een centrale rol speelde. De eeuwenoude gebouwen in de binnenstad en de meer dan 500 historische monumenten verraden de lange en welvarende geschiedenis die Kampen met zich meedraagt.
- De belangrijkste van die monumenten zijn de Bovenkerk, het gotische huis, de stadspoorten en een oud stadhuis waar al sinds de 14e eeuw een vismarkt wordt gehouden.
- Je kan in Kampen ook een replica van een middeleeuws koopvaardijschip zien, de Kamper Hanze Kogge.
- Naast de historische straten en monumenten heeft de stad ook een aantal uitstekende musea in petto! Bezoek zeker de Sigarenfabriek de Olifant waar je de langste sigaar ter wereld kan bewonderen!
De leukste manier om de polder te leren kennen is met het Kamperlijntje dat Kamper met Zwolle verbindt. Het is de kortste onafhankelijke spoorlijn voor personenvervoer van Nederland. Meer info op de website.
Zwolle
Zwolle is een andere Hanzestad die haar lange geschiedenis met trots meedraagt. Toch is Zwolle meer dan alleen een verzameling historische bouwwerken in een charmant, middeleeuws centrum. Vandaag is het namelijk vooral een levendige, kosmopolitische stad waar je je zelden verveelt.
In het pittoreske stadscentrum vallen de stadsmuren en torens meteen op maar het is de 600 jaar oude Sassenpoort die vooral de show steelt. Bovendien kan je hier heerlijk dineren in de gezellige historische straatjes. En proef ook zeker de lokale lekkernijen als de beroemde pittige Peperbuskaas en de Blauwvingerkoekjes.
Staphorst
Geen enkel bezoek zou compleet zijn zonder een bezoek aan een traditioneel Nederlands dorp. Het lintdorpje Staphorst is zo traditioneel als Nederlandse dorpjes komen. Hier zie je onder andere hoe de oude boerderijen langs de weg liggen uitgespreid en zo een lint vormen. Bovendien is deze charmante stad een geweldige plek om kaas te proeven en om de traditionele kleding van deze regio te zien.
REISGIDS: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland.
Waar overnachten in Flevoland?
Breng je meerdere dagen door in Flevoland? Dan ben je vast op zoek naar een leuke verblijfplaats, en daar zijn er meer dan genoeg van! Van leuke boetiekhotels tot vakantieparken en campings. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete verblijven:
- Almere: Bij Marinaparcs Almere heb je de keuze om te overnachten in een waterbubbel, duinlodge, chalet, tiny wagon of safaritent waarvan sommigen aan of zelfs op het water liggen.
- Marker Wadden: Vakantiepark Landal Marker Wadden is gelegen midden in de Marker Wadden en biedt duurzame huisjes aan met een schitterend uitzicht.
- Lelystad: Aan het water liggen de knusse waterlodges van Hajé Hotel Restaurant de Lepelaar.
- Giethoorn: De Dames Van De Jonge Hotel Restaurant, aan rustig water in Giethoorn en dicht bij het nationale park Weerribben Wieden, verhuurt niet alleen accommodatie maar ook boten zodat je het merengebied van het charmante dorpje kan verkennen.
Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.