Kasteel van Chantilly bezoeken in Picardië: alle info, tips & tickets
Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Chantilly + tickets kopen
Veertig kilometer ten noorden van Parijs (en dus net ietsje dichter bij België en Nederland) vind je een heerlijke tussenstop op weg naar de hoofdstad of het zuiden van Frankrijk: het kasteel van Chantilly. Deze plek heeft naast prachtige vertrekken ook een indrukwekkende kunstcollectie en majestueuze tuinen met een oppervlakte van meer dan 100 hectare.
Laat je hieronder verleiden tot een uitstapje naar deze bijzondere bezienswaardigheid in het zuiden van Picardië, je zal het je niet beklagen. Bestel je tickets voor het kasteel van Chantilly online op voorhand en vermijd wachtrijen.
Inhoud artikel
Een woordje geschiedenis over het kasteel van Chantilly
De middeleeuwen
De geschiedenis van het kasteel begon al in de middeleeuwen, toen er op de plaats van het huidige kasteel een fort stond om de route van Parijs naar het nabijgelegen Senlis te verdedigen. Het fort werd echter volledig verwoest in de 14de eeuw tijdens de Honderjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Er werd dan maar een nieuw kasteel gebouwd en eind 15de eeuw kwam in het handen van de familie Montmorency, die het landgoed gedurende een aantal eeuwen zouden bezitten.
Chantilly: een tweede Versailles
Onder Anne de Montmorency (een man, voor alle duidelijkheid) werd de burcht (‘Le Grand Château’) in 1528 gerenoveerd en werd er zelfs een extra gebouw neergezet in de toen zeer populaire renaissancestijl: ‘Le Petit Château’. Dit leidde tot de glorieperiode van het kasteel van Chantilly.
Nog een eeuw later, onder het bewind van Lodewijk II van Bourbon, evenaarde het hofleven in Chantilly zelfs dat van het zuidelijker gelegen Versailles. Bekende toneelschrijvers zoals Molière en Racine – de sterren van die tijd - waren hier kind aan huis, net zoals de schrijver Jean de La Fontaine, bekend van zijn fabels.
Lodewijk II, ook bekend als ‘de Grote Condé’ was niet alleen een vermaard veldheer, hij had ook aandacht voor schoonheid. Zo vroeg hij aan de tuinarchitect André Le Nôtre, om de tuinen van Chantilly in ‘Franse stijl’ (met veel aandacht voor symmetrie) aan te leggen. Later ontwierp diezelfde Le Nôtre ook de tuinen van het paleis van Versailles en St. James’s Park in Londen.
TICKETS: Kan je haast niet wachten om dit prachtige kasteel te bezoeken? Bestel je tickets voor Château de Chantilly online op voorhand en vermijd zo eventuele wachtrijen aan de kassa.
De onfortuinlijke François Vatel
Het gigantisch feest voor Lodewijk XIV overigens in goede banen worden geleid door de toenmalige ‘hoofdbutler’ en manusje-van-alles van het kasteel, François Vatel. Er waren echter zoveel zaken die verkeerd liepen (te veel gasten, leveranciers die niet opdaagden, mislukt vuurwerk …) dat de arme man het niet meer aankon en besloot tijdens de tweede nacht van het feest zelfmoord te plegen.
Franse Revolutie: donkere tijden voor het kasteel
Tijdens de Franse Revolutie werd in 1793 Le Grand Château met de grond gelijk gemaakt zodat de stenen ervan voor een prijsje konden verkocht. Je zal het overal in Frankrijk en de buurlanden zien: de Franse Revolutie betekende heel vaak een radicale breuk met het verleden, met veel vernielingen van prachtige gebouwen en kunstwerken tot gevolg.
Henri d’Orléans: de redder van het kasteel
Gelukkig kwam in de 19de eeuw een figuur op de proppen die cruciaal zou blijken voor het behoud van het kasteel. Henri d’Orléans, hertog van Aumale, erfde het domein in 1830 en liet Le Grand Château opnieuw bouwen om er zijn zeer uitgebreide kunstcollectie tentoon te stellen.
Omdat hij naar het einde van zijn leven toe geen erfgenamen meer had, schonk hij het kasteel aan het Institut de France. In 1898 openden zo minder dan een na een jaar na zijn dood de deuren van het ‘Musée Condé’, waar je ook vandaag nog de collectie van Henri d’Orléans kan bewonderen.
Klik hier om je tickets te reserveren
Indrukwekkende kunstcollectie in het Musée Condé
De hertog van Aumale (Henri d’Orléans) werd beschouwd als een van de grootste kunstliefhebbers en verzamelaars van zijn tijd, en dat kan je zelf ondervinden in de verschillende zalen van het Musée Condé.
La Galerie de Peinture
Zeer bijzonder is alvast ‘La Galerie de Peinture’. Deze ruimte wordt beschouwd als het hart van het museum. Hier bevinden zich namelijk 85 schilderijen die vrijwel de volledige muren van de ruimte in beslag nemen, iets wat je wel vaker zag in de 19de eeuw.
Een van de iconische werken die hier hangen is het portret van kardinaal Richelieu door Philippe de Champaigne. Richelieu is vooral bekend als een van de hoofdrolspelers in de verhalen van ‘De drie musketiers’, maar hij was ook een van de belangrijkste politieke figuren in het Frankrijk van de zeventiende eeuw.
Wat nog meer zien in Musée Condé?
Daarnaast zijn er nog heel wat andere zalen waar werken hangen van wereldberoemde schilders. In ‘Le Santuario’ hangen werken van Rafael en verder vind je ook nog schilderijen van Botticelli, Van Dyck en de Franse meesters Delacroix en Ingres, om er maar een aantal te noemen. Kortom: het aantal meesterwerken per vierkante meter is hier best wel indrukwekkend te noemen.
Ook de moeite is de ‘Clouet zaal’, genoemd naar de Brusselse schilder Jean Clouet. Clouet en zijn zoon François schilderden in de 16de eeuw aan de lopende band portretten van de Franse ‘royals’. Hier hangen bijna 100 portretten en het formaat van deze schilderijen is eerder klein.
Dit komt omdat deze vaak werden meegenomen terwijl men met de hofhouding doorheen het land trok. De portretten dienden als een soort ‘profielfoto’ zodat eventueel geïnteresseerde partijen toch al een idee hadden van hoe hun toekomstige partner eruit zag.
Het kasteel gaat er dan ook prat op dat het de op een na grootste collectie oude schilderijen heeft in Frankrijk, na het Louvre.
Imposante leeszaal van het kasteel van Chantilly
Niet alleen schilderijen konden de goedkeuring van wegdragen, de hertog was ook dol op (oude boeken) en manuscripten. Bewijs hiervoor vind je in de imposante leeszaal van het kasteel. Van de 60.000 werken in de collectie worden er maar liefst 19.000 tentoongesteld. Dit was een van de favoriete plekken van de hertog van Orléans en wanneer je hier binnenstapt zal je meteen begrijpen waarom.
Het absolute pronkstuk van de collectie is het vroeg 15e-eeuwse manuscript ‘Les très riches heures du duc de Berry’, een rijkelijk geïllustreerd boek dat algemeen wordt beschouwd als een van de mooiste manuscripten ter wereld.
De appartementen van het kasteel van Chantilly
Er zijn best wel wat kamers en zalen in het kasteel die tot de verbeelding spreken. Op de eerste verdieping van het kasteel vind je de kamers (‘appartementen’ genaamd) die de prinsen van Bourbon en Condé gebruikten om hun gasten te ontvangen.
Tijdens de Franse Revolutie werden deze appartementen geplunderd, maar toen hij het kasteel erfde, zorgde de hertog van Aumale ervoor dat alle ruimtes mooi werden aangekleed met mooie meubelstukken en kunstwerken uit zijn collectie. Op die manier werd de grandeur van het paleis uit de voorgaande eeuwen in ere hersteld.
- ‘La Galerie des Batailles’, de grootste zaal, werd eind 17de eeuw ingericht voor Lodewijk II (de ‘Grote Condé’) om zijn militaire overwinningen te herdenken. Zo werden zijn gasten nog eens herinnerd aan het feit dat ze hier met een militair genie te maken hadden.
- De ruimte die misschien wel het meest in het oog springt is ‘La Grande Singerie’. De muren van deze kamer werden in 1737 volledig beschilderd met aapjes die zich gedragen als mensen.
De majestueuze tuinen van kasteel van Chantilly
Het terrein rondom het kasteel spreekt ook tot de verbeelding: er zijn 115 hectare aan aangelegde tuinen die je hier kan ontdekken. De tuinen kunnen worden onderverdeeld in drie delen: de grote Franse tuin van André Le Nôtre (17e eeuw), de Engels-Chinese tuin (1773) en de Engelse tuin (1817).
In de grootste tuin, die van Le Nôtre, springen vooral de gigantische waterpartijen in het oog. Enorme vijvers en de hoge fonteinen (tot wel vijf meter hoog) werden aangelegd om niet enkel van het kasteel zelf maar ook van de tuinen errond een ware eyecatcher te maken. Om de tuinen te bevloeien werd overigens een kanaal aangelegd van 2,5 km lang via een aftakking van de Nonette, het riviertje dat door het dorpje Chantilly stroomt.
TICKETS: Wil je enkel en alleen de kasteeltuinen bezichtigen? Bestel je tickets voor de tuinen van het kasteel van Chantilly online.
De Engels-Chinese tuin wordt dan weer gedomineerd door 5 kleine, rustieke huisjes in Normandische stijl. Vergis je echter niet: in het grootste van de vijf huisjes vind je binnen een schitterende trompe l’oeil (= een optische illusie, meestal van een schildering) en het interieur is rijkelijk aangekleed. Deze tuin is overigens het tegenovergestelde van de grote Franse tuin: klein, intiem en waarbij de natuur veel minder in een keurslijf wordt gegoten.
Dit stukje van het domein was de ideale plek om te verpozen na een wandeling of een jachtpartij en ook vandaag kan je hier nog terecht voor een dessertje met crème Chantilly en een aantal eenvoudige maaltijden.
Voor een portie romantiek is er tot slot ook nog de Engelse tuin. Hier vind je onder andere een kleine tempel inclusief standbeeld ter ere van de godin Venus (de godin van de liefde) en ook ‘L’Île d’Amour’, een eilandje met een standbeeld van Eros (de god van de liefde)
Paardenmuseum in De Grote Stallen
Paardenliefhebbers kunnen ook een kijkje nemen in de Grote Stallen. Al lijkt het woord ‘stallen’ iet of wat oneerbiedig voor dit gebouw dat de dimensies van een paleis heeft. Dit sterk staaltje 18e-eeuwse architectuur werd over een periode van 25 jaar gebouwd in opdracht van Louis-Henri van Bourbon. Tegenwoordig huist hier een heus Paardenmuseum dat meer vertelt over de geschiedenis van het paard en de band tussen paard en mens door de eeuwen heen.
Net zoals in de Spaanse Rijschool van Wenen kan je ook voorstellingen bijwonen waarin de paarden en de ruiters hun beste beentje voorzetten. En er zijn ook bijna dagelijks korte dressuuroefeningen van een halfuurtje. Naast het Paardenmuseum ligt overigens ook nog een hippodroom waar soms paardenraces plaatsvinden. Je kan ook een paardenshow bijwonen. Bestel je tickets voor het kasteel van Chantilly inclusief paardenshow.
Weetje: tijdens de Franse Revolutie werden deze stallen gebruikt als barakken voor de soldaten, waardoor ze in tegenstelling tot ‘Le Grand Château’ niet werden afgebroken.
Het kasteel van Chantilly: een toplocatie
Dat dit een bijzondere locatie is blijkt ook uit het feit dat het kasteel en het omliggende terrein regelmatig de setting vormden voor zowel filmopnames als evenementen. De 14de James Bond film (‘A ViewTo Kill’) werd hier voor een stukje gefilmd, net zoals het recente ‘The Gray Man’ uit 2022, een actiethriller met Ryan Gosling en Chris Evans. Ook de legendarische Britse rockband Pink Floyd trad hier ooit twee nachten op tijdens hun allerlaatste tournee ooit in 1994.
De legende van de befaamde ‘crème chantilly’
Weetje: op bepaalde menukaarten en in sommige recepten wordt slagroom ook wel eens ‘crème chantilly’ genoemd. Volgens de legende ligt de oorsprong hiervan dan ook in het keuken van het kasteel van Chantilly. Zo werd in het jaar 1671 een groots, meerdaags feest voor 2000 personen gegeven door hertog Lodewijk II ter ere van de toenmalige koning Lodewijk XIV (ook wel ‘de Zonnekoning’). Hierbij werd dan zogezegd de gezoete slagroom (crème chantilly) uitgevonden toen men in de keuken suiker in plaats van zout gebruikte.
Uit onderzoek blijkt echter dat de recepten voor deze gezoete slagroom al meer dan een eeuw vroeger circuleerden in Europa. Wat deze benaming – die dus nog steeds wordt gebruikt – echter wél aantoont is de naam en faam van Chantilly (en de keuken van het kasteel) doorheen de eeuwen.
In Restaurant Le Hameau in het hart van de Anglo-Chinese tuin kan je genieten van een lekker kopje koffie met heerlijke Chantilly slagroom.
Praktische info en tickets voor je bezoek aan kasteel van Chantilly
VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een leuk verblijf in de geburen van dit indrukwekkende kasteel? Vanuit het viersterrenhotel Hyatt Regency Chantilly ben je op een dikke 5 minuten rijden aan Kasteel van Chantilly. Maak je bezoek compleet en geniet van een heerlijke wellness in The Cottage Spa & Wellness.
Waar overnachten in de buurt van het kasteel?
Als je in alle rust het kasteel en de streek errond wilt ontdekken, kan je natuurlijk ook overnachten in de buurt. Hieronder vind je alvast drie goede adresjes in de buurt van Chantilly of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in de buurt van het kasteel van Chantilly.
- Cocoon Retreat – Appartement met 1 slaapkamer en een eigen keuken, ideaal voor koppels. Gelegen vlakbij de hippodroom en op amper een kilometer van het kasteel.
- Hotel de l’Oise – Charmant, betaalbaar hotel gelegen langs de Oise rivier. Het hotel beschikt over een eigen restaurant en ligt op twintig minuten rijden van het kasteel.
- Fab House - Les Maisons Fabuleuses –Bed and breakfast met stijlvol gerenoveerde kamers. Gelegen in Senlis, een gezellig dorpje op een kwartier rijden.
Hoe bereik je het kasteel van Chantilly?
- Vanuit België doe je er al snel 3 uur over met de auto, vanuit Nederland mag je er ook al gauw een uurtje bij rekenen, al hangt dat natuurlijk steeds af van waar je precies woont.
- Vind je dit wat te ver voor een daguitstap? Dan kan je dit misschien overwegen als uitstapje tijdens een citytrip naar Parijs om zo even aan de drukte van de stad te ontsnappen.
- Op minder dan een halfuur sta je van Paris Gare Du Nord in het station van Chantilly. Reken op nog een halfuurtje wandelen en je bent aan het kasteel. Je kan ook de bus nemen, die doet er tien minuten over van aan het station.
Wat is de ligging van het kasteel van Chantilly op de kaart?
Onze tip: Bezoek ook het Kasteel van Pierrefonds
Het kasteel van Pierrefonds ligt op een uurtje rijden van het kasteel van Chantilly. Dit kasteel werd in de 19de eeuw grondig gerenoveerd in opdracht van keizer Napoleon III. Het resultaat is een waar sprookjeskasteel waar je je terug in de middeleeuwen waant. Er werden heel wat films en tv-series opgenomen. Bijzonder is de catacombe waar praalgraven staan.
TIP: Als je van plan bent om beide kastelen te bezoeken, dan kan je ook een combiticket kopen met toegang tot het Château de Pierrefonds + Château de Chantilly. Bestel je combiticket hier.
Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.