Wat zijn GR wandelpaden? Gids met info over Grote Routepaden

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Wat zijn GR wandelpaden? Gids met info over Grote Routepaden

22 april 2018 in Nieuws9 reacties

Wandelen kun je op vele manieren. Een wandelingetje in het park, in een dreef, in de stad. Je kan een wandeling maken in lusvorm, via knooppunten maar wie voor het lange werk wil gaan, zijn er de Grote Routepaden (GR-paden). Maar wat zijn nu precies de GR paden? Wie regelmatig op pad gaat, kent ze wel, de markeringen met wit-rode of geel-rode strepen. Volg je zo'n wandelroutepad, dan ben je zeker dat je wandelt langs de mooiste plekjes in de natuur, zoveel als mogelijk over onverharde wegen. Je komt ook uiteraard in dorpen en steden al of niet met een historische achtergrond.

Wandelen via Grote Routepaden

GR markeringenGrote Routepaden, ook bekend als GR-paden, zijn wandelpaden over een lange afstand die Europa doorkruisen. Ze zijn aangegeven met een wit-rode of geel-rode markering (twee liggende streepjes). Het is nooit de snelste manier om van punt a naar punt b te komen, maar wel de meest aangename wie graag in de natuur wandelt en cultuur wil opsnuiven in dorp of stad. Nog typisch is dat ze uitgetekend zijn langs de mooiste natuurplekjes en zoveel mogelijk over onverharde wegen. In Vlaanderen is er een netwerk van 3680 km, in Wallonië en Brussel bijna 5000 km (cijfers 2018). Ze sluiten aan op routes in de buurlanden, vandaar de Europese verankering. In totaal gaat het in Europa over ruim 80000 km wandelwegen.

Soorten GR wandelpaden

Volg je een pad met wit-rode markering, dan wandel je over een GR-pad in één doorgaand traject, van punt a naar punt b. Je keert terug of sluit aan op andere wandelwegen. Anders is het met de geel-rode markering. Dan volg je een Streek GR-pad, d.w.z. het pad loopt over een uitgebreid gebied, vaak in één grote lus. Wil je een overzicht van het GR netwerk in Vlaanderen, kijk dan op de website.

Er zijn ook themaroutes. Zoals de naam aangeeft, is één bepaald thema de rode draad. Je hebt Dagstapperswandelingen wat lusvormige wandeltochten zijn over zoveel mogelijke GR-paden gaande van 20 tot 30 km. En er zijn wandeltochten van station naar station, vanzelfsprekend via de GR-paden. Alle beschikbare route wandelkaarten kan je aanschaffen via de website.

Welke streepjes volg ik?

Het is bekend dat het onderhoud, bewegwijzering en andere nodige werkzaamheden van de GR-paden gebeurt door een team van vrijwilligers. Normaal volg je dus overal de markering aangegeven met twee streepjes, onderaan rood, bovenaan wit (of rood, geel betreft een Streek GR-pad). Het is een uniform gebruikt merkteken, dus in gans Europa. Een richtingverandering is aangegeven met een extra duo streepjes en de te volgen richting. Waar je niet moet verder stappen, wordt aangegeven met een gekruist teken. Voor de volledigheid nog dit. Soms zie je het woord 'variant' op de markering staan. Hier gaat het over een lokale variante route om bv. in een stad een bezienswaardigheid te gaan bekijken of omdat door omstandigheden (overstroming, ontoegankelijkheid) een alternatief moest gezocht worden.

Extra's

Zo goed als voor elk GR-pad bestaat een topogids, een boekje met daarin afstanden, kaarten, routebeschrijving, hoogteprofielen en achtergrond informatie zoals bv. duiding over het landschap, historie maar ook over bereikbaarheid instappunten via openbaar vervoer en andere nuttige tips. Je kan de topogidsen bestellen via de website.

Wandelen over lange afstand vergt toch enige voorbereiding vooral omdat je dus met een verschillende begin- en eindpunt zit. Daarvoor bestaan er de Dagstappers-gidsen. De tochten die hierin beschreven worden variëren van 20 tot 30 km, in lusvorm. Er zijn gidsen met tochten in de Vlaamse provincies, in Frans-Vlaanderen en een verzamelgids met de 50 mooiste dagtochten langs GR-paden in Vlaanderen. Bovendien kan je ook gebruik maken van de Stationstapper-gids en de Treinstapper-gids In deze gids word je wegwijs gemaakt hoe je wandelen en vervoer met de trein kan combineren. Je stapt van station naar station, uiteraard langs de mooiste voorhanden liggende GR-paden. Het zijn tochten tussen de 15 en 25 km. De gids geeft niet alleen info over het openbaar vervoer maar eveneens tips voor picknick, kaarten, tips voor inkorten. Er zijn 8 van dit soort wandeltrajecten uitgestippeld (cijfers 2018). Voor een overzicht verwijzen we naar de website.

Voor de volledigheid geven we mee dat er ook gidsen bestaan die focussen op wandelen in Wallonië met kinderen. Er is een gids over de provincie Luxemburg, Luik en Namen. In deze gidsen worden tochten voorgesteld gericht op wandelen met kinderen. Het zijn telkens 15 luswandelingen (10 à 15 km) met mogelijkheden tot afkorten, recreatiemogelijkheden, culturele hoogtepunten enz. Goed ook om je kennis van het Frans bij te spijkeren want de gidsen zijn momenteel enkel in een Franse versie te verkrijgen (2018).

Praktisch

  • Grote Routepaden, netwerk van wandelroutes over lange afstanden in Europa.
  • Bewegwijzering: rood-witte en rood-gele markering
  • Meer info op www.groteroutepaden.be

Wandelboek 1

Gratis wandelboek downloaden


Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 8 juni 2021 - Carine Dewitte

dit is de beste site om zowel te wandelen, fietsen of leuke plekjes te ontdekken!

- 6 maart 2021 - eddy braet

Heel goede wegbeschrijving, met duidelijk kaartmateriaal. Er valt nog veel te ontdekken, bijvoorbeeld rond Brugge (Assebroekse Meersen, kastelen rond Sint-Andries, ...)

- 28 oktober 2020 - Jan Grammens

Het is een goede gids het zijn mooie wandelwegen.

- 20 oktober 2020 - johan samaey

Heb er 2 mooie wandelingen van gedaan en zullen er zeker nog enkele doen Proficiat met de mooie wandelingen

- 6 oktober 2020 - johan samaey

is zeer nuttig zouden het volgend jaar ook gebruiken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?