17 x mooiste bezienswaardigheden Gouda: wat zeker zien en doen in deze kaasstad?
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden Gouda + verblijftips
Gouda is een kleine stad, zeker in vergelijking met de steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht die er omheen liggen, maar toch is er heel wat te zien. In het centrum van Gouda zijn er heel wat mooie historische gebouwen te vinden. Daarnaast staat Gouda natuurlijk bekend om haar kaas. Deze is dan ook overal terug te vinden. Maar de stad bezit nog veel meer schatten die je zeker en vast nog niet kent.
Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Gouda hier.
Inhoud artikel
Stadswandeling door het oude centrum
Het historisch centrum van Gouda is niet erg groot en gemakkelijk te voet te bezoeken. Naast de gekende bezienswaardigheden zijn ook de kleinere gebouwen de moeite waard. Veel van de huizen hebben hun oude voorgevels behouden, waardoor je kan zien wie er vroeger gewoond of gewerkt heeft. In Gouda kom je vele hofjes tegen die soms vallen te bezichtigen door hun poort. Veel van de hofjes worden in enige vorm als tuin gebruikt, dus wanneer je naar binnen kijkt zal je veel flora vinden. Download hier onze stadswandeling door Gouda.
De poppen van het stadhuis
Midden op het marktplein in het centrum van Gouda staat het stadhuis. Het gebouw stamt uit 1450 en is in gotische stijl gebouwd, maar het interieur komt voornamelijk uit de 17de en de 18de eeuw. Op de gevel van het stadhuis zijn een aantal beelden te vinden, waarvan het beeld van Sint-Joris en de Draak de oudste is. Dit beeld is een oorlogsmonument dat hier op de dodenherdenking van 4 mei 1948 werd geplaatst.
Aan de zijkant van het stadhuis vind je ook een bijzonder carillon met mechanische poppen. Dit carillon is, net als de andere beelden in de voorgevel, pas in 1961 geplaatst. Twee minuten over het halve en het hele uur wordt hier een bijzonder poppenspel afgespeeld waar je zeker even met de camera voor klaar moet staan.
Wanneer er geen trouwerij of andere gebeurtenis gehouden wordt in het Stadhuis kan deze ook (deels) van binnen bekeken worden. Binnenin het stadhuis vind je een aantal prachtige zalen, zoals de trouwzaal, de raadszaal en de burgermeesterkamer. In de trouwzaal vindt je ook de wandbekleding waar Gouda zo trots op is.
TICKETS: Bestel je tickets voor een bezoek aan het stadhuis van Gouda, zo kan je wachtrijen vermijden en bespaar je kostbare tijd.
De Goudse Waag
De Goude Waag werd ooit gebruikt om onder andere kazen te wegen en te verhandelen, maar tegenwoordig bevindt het VVV-kantoor en het kaas-en-ambachtenmuseum zich hier. Het VVV-kantoor ligt op de begane grond, en het museum ligt daarboven op de eerste verdieping. In het museum kan je van alles leren over de Goudse kaas, zoals hoe de kaas geproduceerd, gewogen en verkocht wordt. Ook vind je er informatie over de geschiedenis van het gebouw zelf, dat dateert uit 1668.
Daarnaast worden er regelmatig demonstraties gegeven, bijvoorbeeld over de productie van kaas, maar ook van Goudse kaarsen en oude pijpen.
TICKETS: Proef & voel de geschiedenis en ambachten van Gouda tijdens een boeiende rondleiding door het Goudsche Waag Kaas- en Ambachtenmuseum. Bestel je tickets hier.
De Sint-Janskerk
De Sint-Janskerk stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw en is bijzonder door haar lengte van 123 meter, waarmee het de langste kerk in Nederland is. De kerk is echter vooral wereldwijd bekend door de ‘Goudse Glazen’, ofwel de gebrandschilderde ramen. Op in totaal 72 glazen zijn onder andere Bijbelse verhalen geschilderd, maar ook afbeeldingen van het vaderland. Van alle ramen worden 61 ramen terug gedateerd tot de periode tussen 1530 en 1603. De glazen zijn altijd mooi om te zien, maar wanneer je geluk hebt schijnt de zon er doorheen wat voor een impressionant beeld zorgt.
Weet je niet waar je de kerk moet vinden? De kerktoren stijgt boven het centrum uit en is vanuit veel locaties in Gouda te zien. De kerk is van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 open, betalende toegang.
Klik hier om je toegangstickets te reserveren
Lazaruspoortje
Het Lazaruspoortje dateert uit de 17de eeuw en diende als toegangspoort naar het zogenaamde leprozenhuis. Hier werden in die tijd melaatsen opgevangen. Lazarus werd gezien als de beschermheilige van de melaatsen. Het poortje zou ontworpen zijn door de Goudse stadsbeeldhouwer Gregorius Cool. Vandaag de dag biedt het poortje toegang tot de tuin van het Museum Gouda.
Het Museum Gouda
Dit museum herbergt een collectie van ongeveer 40.000 objecten uit de geschiedenis van de stad. In de tentoonstelling zijn onder andere schilderijen en oude altaarstukken te zien, maar ook een 16-eeuwse maquette van de stad en lokale keramiek uit de vorige eeuw. Daarnaast wordt in verschillende ruimtes de geschiedenis van het gebouw zelf weergegeven, waardoor je onder andere de ingerichte Chirurgijnsgildekamer en stadsapotheek kan bezoeken.
Ook is er in het museum een martelwerktuigenkelder te vinden
De werktuigen die hier terug te vinden zijn werden ooit gebruikt om in het stadhuis van Gouda de burgers te straffen. In de kelder is er zelfs een dolcel te vinden waar psychiatrische patiënten werden opgesloten. De kelder bevindt zich achter een dichte deur in de kapel, en nadat je de trap afgelopen bent vind je hier UV-lampjes en speciale brillen waarmee je tekeningen en teksten op de grond kan bekijken.
Het museum is erg leuk om met kinderen te doen. Er is een gedeelte te vinden waar de kinderen kunnen knutselen, zich verkleden, zelf een stilleven maken en nog heel wat andere activiteiten kunnen doen. Daarbij zijn er in verschillende ruimtes van het museum leuke activiteiten voor kinderen te vinden, en loopt er ook een ontdekkingstocht door het museum.
WANDELTIP: Mis niets tijdens je verblijf en boek een begeleide stadswandeling door Gouda. Je komt onder meer langs historische monumenten zoals de St. John Kerk en het stadhuis, en verborgen juweeltjes zoals de tuin van het Museum Gouda. Na de tour ontspannen in een bakkerij met koffie en de lokale specialiteit "Stroopwafel".
Verzetsmuseum van Gouda
In een klein gebouw aan de Turfmarkt is het Verzetsmuseum te vinden. Dit museum richt zich voornamelijk op het Gouda tijdens de Tweede Wereldoorlog en de mensenrechten die toen geschonden werden. In de collectie zijn onder andere objecten uit de oorlog meegenomen, waaronder vele foto’s, documenten en affiches, maar ook wapens en kledingstukken. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig gerelateerde exposities in het gebouw te bezoeken.
Museumhaven van Gouda
De Museumhaven van Gouda, aan de rand van de oude binnenstad, is een uniek stukje historisch erfgoed. Hier zie je transportschepen uit het verleden die voornamelijk gebruikt werden op de voormalige Zuiderzee en op de Waddenzee. Het is een aangename plek om even rond te wandelen en de historische schepen te bewonderen. Aan de hand van verschillende bordjes en de scheeplui op de wal kom je meer over de verschillende schepen te weten.
Het voormalige weeshuis
Niet ver van het stadhuis bevindt zich het voormalige weeshuis van Gouda. Dit was gevestigd in een prachtig pand uit de 17de eeuw: tot 2014 huisvestte het de bibliotheek van de stad – die nu in de oude chocoladefabriek aan Klein Amerika zit. Sinds 2021 zit in het gebouw het boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Rechts van het gebouw kan je door de mooie poort met historisch fries wandelen om op het sfeervolle binnenplein uit te komen. Je kijkt uit op de verschillende historische bijgebouwen die bij het Weeshuis horen.
De Reeuwijkse plassen
Gouda grenst aan de Reeuwijkse plassen, een recreatiegebied bestaande uit 13 verschillende plassen die ontstaan zijn door de ontginning van de veengronden. Een aantal plassen kunnen met motorvaartuigen bevaren worden. Daarnaast wordt er veel gezeild op de plassen en regelmatig gewindsurft. Het gebied is tevens een prachtige wandel- en fietslocatie, met meerdere wandelingen en fietsroutes om de verschillende plassen heen.
VERBLIJFTIP: Op zoek naar een familievriendelijk vakantiepark om te verblijven? Bij Landal aan de Reeuwijkse Plassen stap je vanuit je huisje zo op je sloep om rond te varen.
Turfmarkt
Eén van de bekendste grachten van de stad is de Turfmarkt waar men vroeger allerlei producten als turf, maar ook varkens, eieren en hout verkocht. Aan beide kanten van de gracht, zie je nog enkele historische panden. Vooral de Trappenburg is uniek: hij werd extra hoog gebouwd zodat turfschepen er makkelijker onder door konden gaan. Vandaag de dag heb je er een mooi uitzicht over de omgeving.
De Goudse Kaasmarkt
Vanaf april tot en met september vindt de kaasmarkt iedere week op donderdagochtend plaats op het Marktplein in Gouda. De kaasmarkt is een bijzonder historisch schouwspel waarbij er volgens de oude tradities kaas wordt gewogen en via het handjeklap proces verkocht. Men is op de markt in ouderwetse kledij gekleed en er wordt gebruik gemaakt van brikken om de kazen te vervoeren. In de zomermaanden zijn er speciale activiteiten voor kinderen waarbij ze allerlei spelletjes in het thema kaas kunnen doen. Op zaterdag is er de wekelijkse markt.
Wandel door de Hofjes van Gouda
Gouda telt ook een aantal pittoreske hofjes zoals het Swanenburghshofje, het Hofje van Sincq, het Hofje van Jongkind en het Willem Vroesenhuis. Deze hofjes werden gesticht om alleenstaande mannen en/of arme vrouwen gratis onderdak te bieden. Inmiddels zijn de rustige hofjes de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Mocht je dit wensen, kan je eventueel een rondleiding met gids volgen of ga een lekker kopje koffie drinken bij het gezellige Hofje van Jongkind in de Zeugstraat (bekijk ligging).
Sfeervolle grachten van Gouda
Niet alleen in Amsterdam en Utrecht lopen er grachten door het centrum, ook in Gouda! Vanaf de kade van de Goudse grachten kan je de prachtige architectuur van de historische panden goed bewonderen. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes langs de sfeervolle grachten of maak een rondvaart. Zo kan je de stad op een andere manier leren kennen, namelijk vanop het water. Tijdens een rondvaart kan je je in alle rust, door het centrum laten varen en kom je ontdek je onderweg allerlei weetjes van de schipper.
Het is zelfs mogelijk om met een kano te varen of te suppen op de Goudse grachten. Meer info.
Proef van de lekkernijen uit Gouda
Gouda staat voornamelijk bekend om haar kazen, waardoor er naast het museum in de waag en de kaasmarkt ook verschillende kaasboeren te vinden zijn. Hier kan je onder andere de verschillende kazen proeven en natuurlijk ook zelf een stuk mee naar huis nemen.
Daarnaast is Gouda de geboorteplek van de stroopwafel. Net als de Goudse kaas zijn er behoorlijk wat plekken te vinden waar je deze stroopwafels kan kopen. Patisserie van Vliet en het kleine Siroopwafel Winkeltje verkopen verse stroopwafels in meeneempakjes, maar er zijn ook grote, warme stroopwafels te krijgen die heerlijk zijn als lekkernij tijdens het rondwandelen in Gouda. Of je kan ook zelf leren hoe je Hollandse siroopwafels maakt tijdens een leuke workshop in de Siroopwafelfabriek in Gouda.
Op de zaterdagmarkt kan je ook allerlei lokale "streetfood" proeven, zoals kibbeling.
Winterfair in Gouda bezoeken
Tijdens Winterfair Gouda geniet je van verschillende kerstkraampjes met een divers aanbod van sfeervolle en lekkernijen. Een deel van de Sint-Janskerk wordt omgebouwd tot een foodplein, waar je geniet van diverse lekkernijen. Wat nog zo mooi is, is dat je met jouw aankopen de goede doelen steunt. Daarnaast worden er ook diverse optredens en concerten georganiseerd. En ook de betekenis van kerst wordt in een prachtig lichtspel weergegeven in de Goudse Glazen.
📅 Praktische info over de Winterfair in Gouda:
- Locatie: Aan de Sint-Janskerk in Gouda.
- Datum: vrijdag 13/12/24 van 11:00 tot 22:00 uur en zaterdag 14/12/24 van 10:00 tot 17:00 uur
- Meer info over Winterfair Gouda.
VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Gouda? Relais & Châteaux Weeshuis Gouda biedt designvolle kamers, een à-la-carteontbijt en een terras middenin het centrum van de stad. Meer info en boeken.
Gouda bij kaarslicht
In de maand december verandert Gouda in het toneel van een winters sprookje. Gouda ontvangt jaarlijks van haar zusterstad Kongsberg in Noorwegen een gigantische kerstboom, en deze wordt onder publiekelijk toezicht op een speciale feestdag verlicht. Daarnaast worden ook het stadhuis en andere monumentale gebouwen verlicht met kaarsjes en spotlights.
Het festival gaat altijd samen met livemuziek, waarbij onder andere een koor kerstliedjes zingt. De hierop volgende dagen blijven de kerstboom en de gebouwen verlicht, waardoor je ook na het festival zelf mooie foto’s kan maken.
Waar overnachten in Gouda?
Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Er zijn verscheidene hotels en bed en breakfasts in en rondom Gouda te vinden. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Gouda en omgeving.
Hoe bereik je Gouda?
Gouda ligt redelijk centraal gelegen in Nederland en is vanuit zowel Utrecht en Rotterdam als vanuit Den Haag en Amsterdam goed te bereiken. Er lopen meerdere grote snelwegen om Gouda heen, en ook met het openbaar vervoer is Gouda goed te bereiken. Het Station Gouda, waar naast treinen uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook alle bussen naartoe rijden, is een kleine wandeling van het centrum van Gouda verwijdert.
Ligging van Gouda in Zuid-Holland op de kaart
Waar kan je parkeren in Gouda?
Het centrum van Gouda is autovrij, maar er zijn verschillende parkeerplekken te vinden rondom het centrum heen. De meeste hiervan zijn betalend. Net buiten het centrum liggen onder andere de grote parkeerplaatsen Klein Amerika, Achter de Schouwberg en Nieuwe Markt. Iets verder weg, ongeveer 5 minuten lopen van het centrum, ligt de parkeerplaats van Station Gouda.
Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.