Dé 25 mooiste bezienswaardigheden in Nederland: Foto's + kaartje
Overzicht met de mooiste highlights en bezienswaardigheden van Nederland
Nederland, dat zijn bloemen, klompen en molens. Maar het is ook een waterrijk, wondermooi land boordevol geschiedenis, waarvan de vele historische gebouwen en musea getuigen. Ook de gevarieerde natuur met bossen, heide, duinen en stranden zijn de moeite waard.
De mooiste bezienswaardigheden van Nederland.
Inhoud artikel
- Dokkum, Friesland
- Nationaal Park Duinen van Texel, Noord-Holland
- Giethoorn, Overrijsel
- Bourtange, Groningen
- Volendam, Noord-Holland
- Monnickendam, Noord-Holland
- De Zaanse Schans
- Fauna en flora spotten op de Marker Wadden
- De Amsterdamse grachten
- Architectuur en kunstwerken op Flevoland
- Van Gogh Museum, Amsterdam
- Anne Frank Museum, Amsterdam
- Keukenhof, Zuid-Holland
- Leiden, Zuid-Holland
- Het strand van Scheveningen, Zuid-Holland
- Kubuswoningen, Rotterdam
- De reuzen van Schiedam
- Delft, Zuid-Holland
- De windmolens in Kinderdijk, Zuid-Holland
- Kasteel de Haar, Utrecht
- Hoge Veluwe Nationaal Park, Gelderland
- Nijmegen, Gelderland
- De Deltawerken, Zeeland
- Thorn, Limburg
- Valkenburg, Zuid-Limburg
- Maastricht, Zuid-Limburg
- Kaartje met bezienswaardigheden Nederland
- Download onze gratis reisgidsen Nederland
Dokkum, Friesland
Dokkum is dé stad van de Elfstedentocht, want het keerpunt bevindt zich pal in het centrum. De stad straalt, net als de rest van Friesland, een unieke schoonheid uit. Langs de oude verdedigingsmuren zie je hoe de stad zich ontwikkelde.
De stadskern ligt tussen zes meter hoge wallen. Dokkum is tevens de stad waar de heilige Bonifatius in 754 werd vermoord. Hij was een belangrijke missionaris en wordt door zowel rooms-katholieken als oosters-orthodoxen vereerd omwille van zijn grote rol in de kerstening van Europa.
Verken de stad via een rondvaart en zet je neer in een gezellig terrasje aan het water. Vanaf Dokkum is het slechts een kleine trip naar andere leuke plaatsjes zoals Sneek, Hindeloopen, Workum, Harlingen, Franeker en Stavoren.
FIETSGIDS: Wil je graag de Elfstedentocht met de fiets rijden? We hebben een complete 5-daagse fietsgids Elfstedentocht gemaakt met kaartjes en GPX bestanden.
Nationaal Park Duinen van Texel, Noord-Holland
Texel is met zijn 170 km² het grootste Nederlandse Waddeneiland en is door zijn magnifieke landschap door Unesco als werelderfgoed bestempeld. De 7 gezellige dorpjes van het eiland bezitten allen hun eigen unieke charme. Ze liggen midden in prachtige natuurgebieden, waarvan Texel er in totaal veertig telt, zowel in het midden van het eiland als langs de Waddenzee.
Je ziet hier enorme vogelpopulaties en bijzondere, vaak zeldzame planten. Er leven hier bovendien evenveel schapen als mensen. Overal vind je nog historische overblijfselen van de geschiedenis van Texel.
Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat meer dan een kwart van het eiland. Het gebied weergeeft een enorm gevarieerde natuur. Wandel en fiets door het park en geniet van het steeds wisselende landschap met heide, bos, strand en duinen.
Giethoorn, Overrijsel
Giethoorn strijdt met de Belgische stad Brugge om de titel ‘Venetië van het Noorden’. Zowat alle verplaatsingen gaan hier over het water. De enige verbinding doorheen het dorp is een fiets- en wandelpad van Noordeinde richting Zuideinde.
Wie Giethoorn wil verkennen neemt het beste een punter, een soort bootje die tussen de waterwegen glijdt. De regio is erg populair bij Chinezen, dus bij wijlen kan het in het schilderachtige Giethoorn erg druk zijn. Het gebied vol plassen en meren ontstond door vervening. Om de turf te vervoeren van het ene punt naar het andere, groef men vaarten en sloten.
De meeste huizen zijn op kleine eilandjes gebouwd, enkel bereikbaar via bruggetjes. Let wel: de meeste van deze bruggen zijn privé-eigendom. Je kan die dus niet vrij betreden.
Combineer Giethoorn met een fikse wandeling in de natuur van het Nationaal Weerribben-Wieden. Daar kan je otters en zwarte sternen spotten.
Bourtange, Groningen
In de kleine vestigingsstad Bourtange, gelegen in het noorden van Nederland, komt de geschiedenis weer helemaal tot leven. Dit stadje werd in de 16de eeuw tijdens de Nederlandse Opstand gebouwd en is tot op vandaag perfect bewaard gebleven.
Je vindt hier nog steeds de oude officiershuizen en andere historische bezienswaardigheden. Wanneer je hier in de zomer komt, kan je verschillende evenementen bijwonen die georganiseerd worden ter ere van de Slag om Bourtange. Een stadje vol historie!
Volendam, Noord-Holland
Volendam is een dorp gelegen in de provincie Noord-Holland. Het bevindt zich, net als Monnickendam, aan het Markermeer. Door die gunstige ligging kent het dorp een rijk vissersverleden.
Volendammers staan bekend om hun eigenzinnige karakter. Zo zijn ze katholiek, waar de rest van de provincie en bij uitbreiding het land overwegend protestants is. Ook de klederdracht en het Volendamse dialect zijn uniek.
Het dorpje bracht vele verschillende artiesten voort, waaronder Piet Veerman, Nick & Simon en Jan Smit. Kenmerkend voor de regio is ook de palingpop, een kenmerkende soort popmuziek die door Volendamse artiesten wordt gezongen.
Vergeet tijdens je bezoek niet om een broodje gerookte paling te eten, een lokale delicatesse. Ook de sprookjesachtige vissershuisjes en leuke winkels zijn een bezoek waard. Wist je dat we ook een uitgestippelde autoroute hebben die langs Volendam en omgeving komt?
Monnickendam, Noord-Holland
Het historische stadje Monnickendam bevindt zich aan het Markermeer, wat het de ideale bestemming voor watersporterliefhebbers maakt. De stad was door haar economisch gunstige ligging al vanaf de 14de eeuw een belangrijke handelsstad.
Vroeger voeren grote zeeschepen Monnickendam binnen vanuit de toenmalige Zuiderzee, waardoor een bloeiende handel met de Oostzeelanden ontstond. Helaas gingen bijna alle gebouwen uit die tijd tijdens een verwoestende brand in de vlammen op. Het enige bouwwerk dat nog dateert uit die tijd is de Speeltoren, die zich naast de Waag bevindt.
Je vindt er tegenwoordig een museum. Andere belangrijke monumenten zijn de houten ophaalbrug in de haven en de Sint-Nicolaaskerk, maar let zeker ook op de typische huizen in de stad. Bezoek de gezellige wekelijkse markt en geniet van de stadsbeiaardier die het oudste carillon van Nederland bespeelt.
De Zaanse Schans
- De Zaanse Schans, gelegen in Zaandam, een regio ten noorden van Amsterdam brengt je terug naar de 17de en 18de eeuw. De regio bestaat uit molens, historische gebouwen en musea die een kijkje geven in het leven van de jaren 1600-1700. Of beter gezegd, de geschiedenis komt hier terug tot leven in de Zaanse Schans.
- We hebben ook een leuke route met de auto langs de Zaanse Schans.
Wil je graag overnachten in Zaandam? Probeer dan zeker eens het 4-sterren hotel Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel heeft een zeer opvallend design. De gevel is geschilderd in 4 kleuren Zaans Groen en bestaat uit een opeenstappeling van typische Zaanse huisjes. De moderne kamers zijn ingericht met een typisch Zaans design. Meer info en prijzen.
Fauna en flora spotten op de Marker Wadden
De Marker Wadden, een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Zo komt er door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer nieuwe natuur tot ontwikkeling. Niet alleen natuurliefhebbers maar ook vogelspotters zitten hier zeker op hun plaats want het is een waar vogelparadijs.
VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een uniek natuurgebied? Dan is dit de ideale kans. Vakantiepark Landal Marker Wadden is gelegen midden in de Marker Wadden en biedt duurzame huisjes aan. De volledige opbrengst van de verhuur van deze huisjes wordt trouwens teruggegeven aan Natuurmonumenten zodat de natuur en het onderzoek in dit gebied verder ontwikkeld kan worden. Mooi, niet? Meer info en boeken.
De Amsterdamse grachten
Amsterdam staat onder meer bekend om zijn grachten. De 17de-eeuwse grachtengordel met als hoofdgrachten de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Singel werd in 2010 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.
De grachten liggen hoofdzakelijk aan rustige straten en steegjes, waardoor het een uitgelezen attractie is om de buurt in en rond de stad te verkennen. Het zijn gegraven kanalen, die gebruikt werden voor de waterbeheersing rondom de stad.
Vandaag hebben ze nog steeds een belangrijke functie in het scheepvaartverkeer, vooral wat de rondvaartboten betreft. Ook vandaag nog dienen de grachten af en toe gebaggerd te worden om zo het slib te verwijderen en hun diepte te behouden.
Je kan de grachten van Amsterdam per boot verkennen. Allen hebben ze hun eigen unieke charme:
- Bezoek zeker de zogenaamde Gouden Bocht, het stuk van de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat.
- Het mooiste uitzicht heb je vanop de brug op de hoek van de Reguliersgracht en de Herengracht. Vanaf de kant met oneven huisnummers kijk je uit op zomaar even vijftien bruggen.
- De meest tot de verbeelding sprekende brug is de Magere Brug, die ’s avonds prachtig wordt verlicht.
Langs de Grachtengordel zie je de typische grachtenwoningen: hoge, smalle, met grote ramen bezette huizen, waarvan er velen nog dateren uit de achttiende eeuw. In harmonie met deze huizen zie je langs deze straten ook leuke boetieks, cafés, hotels en idyllische tuinen. Let zeker ook op de vele indrukwekkende woonboten die zich langs de wateren van Amsterdam bevinden.
Veel zien en doen in Amsterdam?
Koop dan een Amsterdam City Pass vanaf € 50, zo kan je gratis rondvaart op de grachten doen, krijg je gratis toegang tot musea (met skip the line toegang) + tal van kortingen.
Liever losse tickets voor bezienswaardigheden kopen?
- Enkel toegangsticket kopen voor een museum (zo kan je de wachtrijen overslaan)
- Rondvaart op de grachten van Amsterdam doen voor € 12?
- Een begeleide wandeling door het Red Light District van Amsterdam?
Architectuur en kunstwerken op Flevoland
Flevoland, is het grootste inpolderingsproject ooit. En dat heeft een schitterende, 12de provincie toegevoegd aan Nederland. Alhoewel Flevoland niet meteen het meest inspirerende stukje van Nederland is, toch kan je hier verschillende bijzondere bezienswaardigheden bezoeken. Er zijn uitgestrekte natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen, mooie stranden, pittoreske steden met moderne architectuur en musea voor zowel jong als oud.
Nergens ter wereld vind je zoveel landschapskunst op korte afstand bij elkaar. Er zijn intussen tien werken verspreid over de hele provincie, allemaal op fietsafstand van elkaar. Bekijk hier de verschillende fietsroutes.
Enkele landschapskunstwerken zijn:
- De Exposure van Antony Gormley op de Markerstrekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad (bekijk ligging). Een stalen constructie van wel 26 meter hoog in de vorm van een hurkende man die over het Markermeer uitkijkt.
- De Groene Kathedraal, die bestaat uit 178 populieren geplant volgens de plattegrond van de kathedraal van Reims (bekijk ligging).
- De Aardzee is het grootste landschapskunstwerk van Nederland. Het golvende kunstwerk doorbreekt het vlakke polderlandschap en verbeeldt de verstilde zee op het droge (bekijk ligging).
- Een ander werk is het Observatorium bij de Swifterringweg in Lelystad (bekijk ligging).
- Meer info over alle kunstwerken op de website.
Van Gogh Museum, Amsterdam
Vincent Van Gogh zal waarschijnlijk geen al te grote introductie nodig hebben. De Nederlander was één van ’s werelds bekendste kunstschilders. Hij staat bekend om zijn impressionistische schilderijen van landschappen en om zijn vele zelfportretten.
Het meeste van zijn werk is verzameld in het Van Gogh Museum in Amsterdam, aan het Museumplein. De verzameling omvat meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven, de meeste gericht aan zijn broer Theo. Je vindt er ook werk van enkele van zijn tijdsgenoten.
Er worden ook workshops en artistieke activiteiten georganiseerd. Per jaar komen gemiddeld 1,5 miljoen mensen dit museum bezoeken.
Klik hier om je tickets te reserveren
Anne Frank Museum, Amsterdam
Annelies Marie (kortweg Anne) Frank was een in Duitsland geboren Joods meisje dat wereldwijd bekend werd door het aangrijpende dagboek, getiteld Het Achterhuis, dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze leefde ondergedoken met haar familie in een huis aan de Prinsengracht in Amsterdam, waar nu het Anne Frank Museum is gevestigd. De familie Frank verbleef er meer dan twee jaar, tot ze in 1944 uiteindelijk werden ontdekt en gedeporteerd. Mogelijk werden ze verraden, maar het is ook mogelijk dat ze per toeval werden ontdekt.
Anne Frank was vijftien jaar toen ze stierf aan tyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek werd postuum gepubliceerd onder impuls van haar vader Otto Frank. Verder is het een van de meest gelezen boeken ter wereld daar het vertaald werd in maar liefst 51 talen.
Sinds 2009 staat ‘Het Achterhuis’ op de Unesco Werelderfgoedlijst voor documenten. Het Anne Frank Museum geeft een goed beeld weer van hoe het achterhuis er uit zag en hoe de familie Frank er leefde. Het werd gerestaureerd en zoveel mogelijk in zijn originele staat behouden.
Keukenhof, Zuid-Holland
De Keukenhof is een bloemenpark nabij Lisse in Zuid-Holland. Meer dan een miljoen bezoekers komen er jaarlijks de bloemenpracht bewonderen. Het is de grootste publieke tuin ter wereld. Op het 34 hectare grote terrein worden in het voorjaar, traditioneel van half maart tot half mei, de tulpen van bedrijven uit de omgeving uitgestald en kan je ook de tulpenvelden bezoeken.
Je vindt er uitgestrekte velden vol kleurrijke bloemen zoals tulpen, hyacinten, krokussen en narcissen. Er is ook een openlucht bloemenshow te bezichtigen.
Ontstaan van de naam
De naam ontstond omdat de opbrengsten van het oorspronkelijke duinengebied, die gewonnen werden uit de verkoop van vee, kruiden en bessen, bestemd waren voor de keuken en het huishouden van het 13de-eeuwse slot Teylingen.
Pas in 1949 werd het noordelijke deel van het landgoed op initiatief van de toenmalige burgemeester van Lisse ingericht als bloemententoonstelling. In het park zijn er meerdere restaurants en is er zelfs een kinderboerderij, een doolhof en een speeltuin voorzien.
Je kan ervoor kiezen om enkel een ticket voor Keukenhof te kopen of mee te gaan met een georganiseerde tour. Dan bezoek je naast Keukenhof ook nog andere tulpenvelden in de omgeving.
Leiden, Zuid-Holland
Ook in Leiden ben je aan het juiste adres voor een interessante historische uitstap. Deze stad speelde een belangrijke rol in de tijd van de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse bezetting. Het Leids Ontzet wordt in Leiden trouwens nog elk jaar gevierd op 3 oktober. Verder heeft Leiden ook de oudste universiteit van Nederland, waardoor het tegenwoordig uitgegroeid is tot een levendige studentenstad.
Hoewel de oude steegjes, grachten en monumenten Leiden een authentieke en historische plek maken, is de gerenoveerde binnenstad ook de moeite. Er heerst een leuke sfeer in Leiden en dat maakt het ideaal voor een bezoek! Wil jij ook Leiden verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Leiden en ontdek de mooiste plekjes.
Het strand van Scheveningen, Zuid-Holland
Voor mooie witte zandstranden hoef je helemaal het vliegtuig niet op te stappen. Daarvoor kun je ook in Nederland terecht. Net achter Den Haag, op het Scheveningse strand, vind je alles om te genieten van de zon, het zoute water en de typische boetiekjes, cafés en restaurants die eigen zijn aan een gezellige badplaats. Wandel hier over de brede, lange boulevard en geniet van de stijlvolle strandpaviljoens. Wie het graag wat van hoger ziet, kan aan de ZIP-line hangen of in het reuzenrad op de pier van Scheveningen.
Het strand van Scheveningen is met reden het populairste strand van Nederland.
- Natuurliefhebbers kunnen er prachtige wandelingen maken in de omgeving.
- Sportievelingen kunnen het water op om te gaan surfen, maar ook beachvolleyballen is een optie.
- Ook ‘foodies’ vinden hier hun gading, het strand staat namelijk bekend om de vele heerlijke restaurants die zich in de omtrek bevinden.
Op het strand wappert al jaren een ‘blauwe vlag’, een internationale onderscheiding die aantoont dat het strand schoon en veilig is. Kortom, de perfecte plek om bij aangenaam weer een dagje door te brengen.
RONDREIS: We hebben een leuke roadtrip langs de Nederlands Kust uitgestippeld, zo kom je langs de mooiste plekjes
Kubuswoningen, Rotterdam
Rotterdam is qua oppervlakte de grootste stad van Nederland en het heeft een aantal erg bijzondere monumentale gebouwen. Als architectuurliefhebber kan je hier zeker je hartje ophalen. Zo is er de Euromast Rotterdam, en de iconische Kubuswoningen ontworpen door Piet Blom, gelegen bij de Martkhal. Deze woningen zijn letterlijk kubussen. Alsof dat nog niet genoeg opvalt, zijn ze ook nog eens felgeel.
Je kan ook binnenin een kijkje nemen in de kijk-kubus of je kan met een georganiseerde tour de kubussen ontdekken. Plan je een bezoek aan Rotterdam? Wij maakten een overzicht: wat te doen tijdens 48-uur citytrip in Rotterdam.
De reuzen van Schiedam
De molens van Kinderdijk en de Zaanse Schans ken je ongetwijfeld, maar ook in Schiedam kan je een bijzondere verzameling molens bezichtigen. Het zijn de hoogste molens van Nederland en worden ook wel eens “De reuzen van Schiedam” genoemd. De oude molens bevinden zich in de oude binnenstad en danken hun bestaan aan het jeneververleden van de stad. In de molens werd namelijk het gemout graan voor de branders gemalen. Vandaag kan je nog zes authentieke molens in de stad bezoeken. Lees hier meer over Schiedam.
VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? De Schiedamse Suite beschikt over moderne en ruime accommodatie in de stad. Meer info en boeken.
Delft, Zuid-Holland
Er zijn veel authentieke plaatsen in Nederland, maar slechts weinig met zo’n fantastische geschiedenis als Delft. De stad bevindt zich aan de Schie, tussen Den Haag en Rotterdam.
De binnenstad is zeker een bezoek waard. Je vindt er goed bewaarde bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw (de 17de eeuw). Toen leefden er in Delft vele wereldberoemde schilders zoals Johannes Vermeer en Jan Steen. Maar het was ook een baken van verlichting voor wetenschappers, waarvan Hugo de Groot er een was.
De stad ontwikkelde zich later tot industriestad en profileert zich tegenwoordig vooral als kennisstad. De slogan van Delft luidt niet voor niets ‘Creating History’.
Binnen de Nederlandse geschiedenis is de plek vooral bekend omdat Willem van Oranje er vanaf 1572 woonde. Hij werd er ook vermoord, in 1584. De bijnaam van Delft is de Prinsenstad, omdat de Oranjes traditiegetrouw hier in Delft worden bijgezet na hun dood.
De stad is ook beroemd om het mooie Delftse aardewerk en de typische tegels in prachtig Delfts blauw, populair bij verzamelaars. Delft is nog steeds dé plek om te zien en te ervaren hoe het Delfts Blauw op authentieke wijze wordt vervaardigd.
TIP: Lees ook onze tips met de leukste plekken om bijzonder te overnachten in Nederland.
De windmolens in Kinderdijk, Zuid-Holland
Het iconische molencomplex van Kinderdijk bestaat uit 19 molens in het noordwesten van de streek Alblasserwaard. Achttien molens behoren tot het dorpje Kinderdijk, één molen, de ‘Blokker’, ligt net daarbuiten in de gemeente Alblasserdam. De molens van Kinderdijk werden gebouwd met als doel het water uit de laaggelegen polders omhoog te pompen en zijn zo een typisch voorbeeld van het Nederlands waterbeheer. De molens zijn de bakermat van het Nederlandse Watermanagement en staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Het gebied staat ook geklasseerd als beschermd dorpsgezicht. De huidige poldermolens dateren allen uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Je kan de twee molengangen enkel te voet of per fiets bezichtigen. Slechts twee molens zijn ook open voor het publiek. De molengangen bieden een feeëriek zicht op de polders en op het aangrenzende natuurgebied. Prachtige panorama's om vast te leggen op je camera.
Kasteel de Haar, Utrecht
In Haarzuilens, dichtbij Utrecht, vind je het monumentale negentiende-eeuwse kasteel De Haar. Het is het grootste kasteel van Nederland.
Het neogotische bouwwerk werd ontworpen door de befaamde Nederlandse architect PJH Cuypers en is een reconstructie van het middeleeuwse huis De Haar. Het werd gebouwd op de ruïne van een ouder kasteel. Je krijgt als bezoeker een mooi beeld van hoe het leven in die tijd eruit zag. Je ziet er diverse luxegoederen en kostbaarheden. Niet enkel het kasteel zelf is imposant, ook het park eromheen is de moeite waard.
In de prachtige tuin staat onder meer een kapel en zijn er verschillende bijgebouwen te ontdekken. Zowel het kasteel als het park zijn dagelijks geopend voor publiek. Er vinden vaak evenementen plaats. Wil jij ook Utrecht verkennen? Download onze stadswandeling Utrecht langs de mooiste plekjes van de stad.
De geschiedenis van het dorp Haarzuilens en die van het kasteel zijn nauw met elkaar verweven. Zowel het dorp als het kasteel zijn een beschermd dorpsgezicht. Lees ook onze blogpost met de mooiste kastelen van Nederland voor nog meer kastelen en burchten.
Hoge Veluwe Nationaal Park, Gelderland
Hoge Veluwe Nationaal Park ligt in de provincie Gelderland, tussen de gemeentes Arnhem en Apeldoorn. Het is met zijn 13800 hectare het grootste nationale park van het land.
Het werd begin twintigste eeuw gekocht door het echtpaar Kröller-Müller, die er oorspronkelijk een privé jachtterrein wilde vestigen. Daarvoor werden er onder meer wilde zwijnen, edelherten, moeflonschapen en zelfs kangoeroes geplaatst. Toen het echtpaar enkele jaren later in financiële problemen verkeerde, werd het gebied verkocht.
- Het noorden bestaat voornamelijk uit bossen waar je herten en reeën kan spotten. Je vindt er ook diverse cultuurhistorische elementen, zoals het Kröller-Müller Museum, bekend om zijn grote beeldentuin.
- Het zuiden wordt getypeerd door de duinen die worden afgewisseld met heide en bos. Het is een populair gebied bij vogelaars, aangezien hier verschillende zeldzame vogels leven.
Je kan de Hoge Veluwe te voet of per fiets ontdekken, daarvoor zijn verschillende routes uitgestippeld. Het park wordt zonder overheidssubsidies geëxploiteerd en dus is de enige bron van inkomsten de verkoop van entreekaarten.
Onze tip: Wil jij ook de Hoge Veluwe en Gelderland verkennen? Download onze gratis route Gelderland door de streek met een complete reisgids.
Nijmegen, Gelderland
Nijmegem is de oudste stad van Nederland en het zal je dus ook niet verbazen dat het hier barst van de interessante historie. In deze stad kom je niet alleen meer te weten over de Tweede Wereldoorlog, maar je kan ook duiken in de geschiedenis van de Romeinen, Karel de Grote en nog veel meer.
De leukste manier om de stad te verkennen is tijdens een wandeling door de leuke straatjes, waar je tal van musea en winkeltjes kan ontdekken. Verder kan je ook een bezoek aan een wijngaard plannen of cultuur opsnuiven tijdens een theatervoorstelling.
Op stap door Nijmegem? Download zeker onze gratis stadswandeling door Nijmegem en ontdek de stad op eigen tempo. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden in Nijmegen!
De Deltawerken, Zeeland
De Deltawerken zijn een ingenieus verdedigingssysteem om de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant te beschermen tegen hoogwater uit zee. Aan de Delta werd decennialang gebouwd.
Aanleiding was de watersnoodramp van 1953, toen Zeeland getroffen werd door extreem hoog water, waardoor 1836 mensen om het leven kwamen. Dat kwam omdat de meeste eilanden en schiereilanden van de provincie zich beneden zeeniveau bevinden.
Na de ramp werd onmiddellijk het Deltaplan opgesteld, dat bestaat uit een systeem van dammen, dijken, sluizen en stormvloedkeringen. De werken bestaan uit verschillende onderdelen.
- De stormvloedkering Hollandse Ijsel
- De Haringvlietdam
- De Oosterscheldekering
- En als laatste de Maeslantkering
Door zijn complexiteit en efficiëntie werd het door The American Society of Civil Engineers tot een van de zeven moderne wereldwonderen uitgeroepen. Download zeker onze routes in Zeeland en zie deze werken met eigen ogen.
Thorn, Limburg
Ooit was het witte stadje Thorn een klein vorstendom, dat geleid werd door een abdis en 20 adellijke kloosterdames die samen een klooster en een abdij beheerden.
Tijdens de Franse bezetting in de achttiende eeuw, werden belastingen ingevoerd evenredig met de grootte van de ramen van de woningen. Aangezien de arme bevolking het zich niet kon veroorloven om belastingen te betalen, metselden ze de ramen dicht. Om deze kunstgreep te verbergen voor de Fransen, schilderde men de huizen volledig wit.
In het gemeentemuseum Het Land van Thorn en in de abdij vind je meer over de fascinerende geschiedenis van de stad. Tegenwoordig is het een gastvrij stadje voor bezoekers uit alle uithoeken van de wereld.
Naast de typische witgeschilderde huizen vind je er monumentale woningen en de Abdijkerk die overal bovenuit torent. In de kronkelige steegjes vind je hier en daar charmante restaurants en terrasjes. Proef er van de verschillende streekspecialiteiten.
Nabij Thorn ligt het natuurgebied De Koningssteen, waar je onder meer Gallowayrunderen en Konikspaarden ziet.
Valkenburg, Zuid-Limburg
Valkenburg is zonder twijfel een historisch paradijs. Onder de stad ligt een groot ondergronds grottenstelsel verborgen. Het labyrint is meer dan 200 kilometer lang en werd destijds uitgegraven om mergel te winnen, een soort krijtgesteente.
De Cauberg
Tegenwoordig kan je onder begeleiding de unieke grotten bezichtigen. Op de noordhelling van de Cauberg kan je het oudste openluchttheater van Nederland bezichtigen. Het is gesitueerd rond een natuurlijke rotsformatie, die ook wel De Heksenkeuken wordt genoemd. De Bokkenrijders zouden hier vaak zijn samengekomen voordat zij aan hun rooftochten begonnen.
Breng alvast een bezoekje aan de Romeinse catacomben, die de catacomben van Rome repliceren. Je vindt er honderden graven met marmeren inscripties, kapellen, luchtschachten, beeldhouwwerken en typische onderaardse bouwkunst. Bewonder hier ook de speciale dodenportretten, Bijbelse decoratie en gerepliceerde vroegchristelijke kunst.
Maastricht, Zuid-Limburg
Maastricht is de hoofdstad van de provincie Limburg. Het is een relatief grote en bruisende stad met ruwweg 120.000 inwoners, die zich dicht bij buurlanden België en Duitsland bevindt. Het is 2000 jaar geleden ontstaan nabij een doorwaadbare plaats aan de Maasrivier.
Het Verdrag van Maastricht
Je vindt er talrijke kunstschatten en mooie historische gebouwen. De stad kreeg grote naambekendheid door het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992. In dit verdrag gaven de Europese lidstaten een deel van hun soevereiniteit op en bevatte het verdrag richtlijnen waaraan het Europese Parlement moet voldoen. Het introduceerde ook de beginselen van de euro als gemeenschappelijke munt binnen Europa.
Een buitenbeentje
De stad is een buitenbeentje binnen Nederland door onder andere zijn perifere ligging, maar ook door het gemeenschapsleven met fanfares, katholieke processies en de Bourgondische levenswijze, die afwijkt van de sobere Nederlandse mentaliteit.
Geniet hier van de leuke terrassen, groene plekjes, de shoppingboulevard, de mooie pleinen en de interessante musea.
De stad leent zich ertoe om al wandelend of fietsend de omgeving te verkennen. Door het historisch waardevol erfgoed is de stad sterk toeristisch, waardoor je er talloze restaurants, cafés en attracties vindt, download zeker onze stadswandeling Maastricht.
Kaartje met bezienswaardigheden Nederland
Download onze gratis reisgidsen Nederland
Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!
Amsterdam | Friesland | Fietsgids Elfstedentocht | Zuid-Holland | Gelderland | Holland boven Amsterdam | Maastricht-Valkenburg | Noord-Brabant | Noord-Nederland | Rotterdam | Texel | Zeeland |
---|
| | | | | | | | | | | |
Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.