Waar zelf oesters gaan plukken in Nederland? Dé beste plekken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Waar zelf oesters gaan plukken in Nederland? Dé beste plekken

15 december 2023 in Nederland1 reactie

Praktische info over oesters plukken in Nederland + wat zijn de beste plekken?

Zelf oesters gaan rapen in Nederland? Het is een bijzondere ervaring. Het maakt niet eens uit of je deze delicatesse zelf wilt opeten of niet. De moeite die het kost om ze te plukken, is soms al bevredigend genoeg, en al zeker wanneer het je van de eerste keer lukt.

Heb jij altijd al eens oesters willen plukken? Lees dan gerust verder en ontdek de beste plekken waar je oesters kan plukken.

Inhoud artikel

  1. Ga zelf oesters plukken in Nederland

Oesters, you hate them or you love them

  • Oesters worden nog steeds gezien als een echte delicatesse tot op de dag van vandaag.
  • Oesters hebben een verfijnde, brakke smaak en een slijmerige textuur die gewaardeerd wordt door echte fijnproevers.
  • Bovendien worden oesters beschouwd als een luxe voedingsproduct vanwege hun zeldzaamheid en moeilijkheid om te kweken.
  • Ze groeien erg langzaam en hebben specifieke omstandigheden nodig om te kunnen gedijen (zoals bepaalde temperatuur en waterkwaliteit).
  • Hierdoor kunnen oesters erg prijzig zijn.

Vooral het stevige prijskaartje zorgt ervoor dat we oesters niet zo vaak eten

Daarom is het best leuk om te weten dat je ze zelf gratis kan gaan plukken! In Nederland zijn er meer dan genoeg plekken waar je zelf op oesterexpeditie kan gaan. Je kan voornamelijk oesters plukken in Zeeland, maar ook op de Waddeneilanden of in de provincie Groningen. Als je van tevoren weet waar je moet zijn, is het best gemakkelijk om je emmertje binnen no time te vullen. De beste plekken om oesters te plukken lees je hieronder.

Wil je graag nog meer zien van de regio? Download dan zeker onze reisgids Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen met twee uitgestippelde autoroutes.
  1. Wat zijn de beste plekken om oesters te rapen in Nederland?

De meeste plekken om oesters te plukken liggen in Zeeland, meer bepaald aan de Oosterschelde. Hier vind je de Zeeuwse platte oester, een van de meest gewilde oesters ter wereld. Maar er zijn natuurlijk nog enkele andere plekken, zoals de Waddeneilanden en provincie Groningen waar je oesters kan plukken. We sommen even de beste plekken in Nederland op om oesters te plukken.

Yerseke - Zeeland

Laten we meteen beginnen met dé oesterhoofdstad van Nederland: het traditionele vissersdorpje Yerseke. Het Zeeuwse stadje is gelegen aan de Oosterschelde en langs het strand vind je talloze oesterbanken waar wildplukken is toegestaan. Je kan ook op pad gaan met een lokale gids en leer zelf met een oestermes en oesterhandschoen om de wilde oesters (Creuses) open te maken en dan meteen proeven. Reserveer je tickets voor oesters te rapen aan de Oosterschelde met gids.

Breng ook een bezoekje aan de oesterputten en het Oosterscheldemuseum waar je een goed beeld krijgt van de visserij in Yerseke. Meer info op de website.

Oesters plukken in Wilhelminadorp (Goes) - Zeeland

Bij Wilhelminadorp, in de gemeente Goes, liggen de oesters als het ware voor het rapen. Het dorpje mondt uit in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans hebt om bij laag water oesters te vinden. Parkeer je wagen in het dorpje of bij Restaurant Katseveer en wandel naar het Goese Sas (bekijk ligging) waar je meteen op zoek kan gaan naar oesters.

Een andere populaire plek om oesters te plukken aan de Oosterschelde is de Oesterdam. Deze dam is, met een lengte van 10,5 kilometer, de langste dam van de Deltawerken en loopt tussen Tholen en Zuid-Beveland.

OVERNACHTEN: Na het plukken kan je nagenieten van deze unieke ervaring in je watervilla van het Waterrijk Oesterdam Hotel in Tholen. Meer info en boeken.

Scheldeoord - Zeeland

Scheldeoord (zie ligging) is gelegen aan de oever van de Westerschelde, een zeearm die de haven van Antwerpen verbindt met de Noordzee. Scheldeoord is een bekende plek om oesters te plukken vanwege de aanwezigheid van oesterbanken in de Westerschelde.

Oesters plukken in Texel - Waddeneilanden

De Mokbaai is een natuurgebied in het zuiden van Texel, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Duinen van Texel. De baai is gelegen tussen De Hors en ’t Horntje, niet ver van het dorp Den Hoorn, waar je aankomt met de boot vanuit Den Helder. Omwille van het beschutte en ondiepe water in de baai, is het een ideaal leefgebied voor schelpdieren als oesters en mosselen.

Tot aan 1990 waren mosselen de voornaamste schelpdieren die in dit gebied te vinden waren. Echter, in 1990 werd de Japanse oester, ook wel bekend als de 'creuse', geïntroduceerd in dit gebied. Sindsdien is dit gebied een uitstekende locatie om oesters te rapen tijdens een weekendje Texel.

Ook op het meest noordelijke puntje van Texel, bij De Cocksdorp, kan je oesters rapen. Vanuit het dorpje, op de Lancasterdijk starten er verschillende lokale oestertours. De Tesselse Oesterman laat je de beste plekken zien om oesters te rapen en laat je natuurlijk uitgebreid proeven. Meer info over de oestertours op Texel.

OVERNACHTEN: Maak je verblijf compleet en boek je een overnachting in een gezellig vakantiehuisje middenin de natuur of aan het water. Boek je verblijf op Texel bij natuurhuisje.

Lauwersoog - Groningen

Zeeland en de Waddeneilanden zijn wellicht de eerste plekken waar je aan denkt als het gaat over oesters rapen, maar ook in de provincie Groningen kan je oesters vinden. In Lauwersoog vind je oesterbanken aan de Zeedijk. Nog meer oesters plukken? Download de app Wildplukwijzer waar je precies kan nagaan waar je oesters (en andere dingen zoals kastanjes en mosselen) kan rapen.

Kaartje met de beste plekken om oesters te rapen

  1. Waarmee rekening houden?

Als je van plan bent om oesters te rapen in Nederland, houd je best rekening met de volgende zaken

  • Het rapen van oesters is toegestaan tijdens het oesterseizoen, dat loopt van september tot en met april.
  • Niet alle gebieden zijn geschikt om oesters te rapen. Sommige gebieden zijn beschermd of verboden vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Controleer altijd even bij de lokale autoriteiten waar je wel en niet mag rapen.
  • Pluk enkel en alleen de oesters op die je denkt op te eten. Je mag tot 10 kilo meenemen maar waarom zou je, als je de helft later toch gaat weggooien?
  • Je mag ook alleen oesters plukken voor eigen gebruik, niet om later door te verkopen.
  • Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen.
  • Beschadig geen planten of wier tijdens het rapen en heb respect voor de omgeving.
  • Je mag geen oesters rapen op privégebied, uit oesterbanken of beschermde natuurgebieden.
  1. Hoe kan je best wilde oesters plukken?

Op het eerste zich lijkt het plukken van oesters heel simpel, toch kan het soms lastiger zijn dan je denkt. De ene oester kan je namelijk met gemak uit het water pakken, terwijl je de andere moet loswrikken met een schroevendraaier.

Enkele tips voor het plukken van wilde oesters

  • Zoek in eerste instantie een plek waar het plukken van oesters is toegestaan.
  • Ga op zoek naar de iets grote oesters. Het is belangrijk om alleen volwassen oesters te plukken en de kleinere exemplaren te laten staan zodat ze zich kunnen voortplanten.
  • Je kan best oesters plukken die nog net boven het water uitkomen en dicht zijn (deze zijn het meest vers).
  • Zorg dat je altijd een bijtel of schroevendraaier en hamer bij je hebt om de oesters die nog vast zitten aan de rots of elkaar los te krijgen.
  • Controleer of de oesters er gezond uitzien.
  • Olie op het water of zwarte modder op de bodem, is meestal niet goed voor de kwaliteit van de oester.
  • Wil je ze meteen opeten? Maak ze open met een oestermes en slurpen maar.

TIP: Inspiratie op doen voor je volgende trip? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Zeeland langs de mooiste steden en dorpjes.

  1. Wat neem je mee als je oesters gaat rapen?

Ga je binnenkort oesters plukken, hieronder lijstje wat je dient mee te nemen

  • (Werk)handschoenen (die waterbestendig zijn). Oesters kunnen erg ruw aanvoelen
  • Draag stevige, waterdichte laarzen die tot boven de enkel komen
  • Een schroevendraaier of bijtel en hamer om de oesters los te breken
  • Een emmertje of koelbox om de oesters in te bewaren
  • Een oestermes zodat je ze kan openen en meteen kan verorberen
  • Zorg voor een handdoek om je handen schoon te maken
  • Een dekentje zodat je lekker gezellig kan picknicken na het plukken
  1. Hoe weet je zeker dat een oester rijp is?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of een oester rijp is of niet

  • Ziltige (zoutig) en frisse geur
  • Volle, vlezige textuur en het vlees zit goed vast aan de schelp
  • Een ziltige, frisse smaak met een licht zoete nasmaak.
  • Een rijpe oester heeft ook een stevige structuur.
  • Een niet-rijpe oester heeft meestal een onaangename geur.
  • Oogt een beetje droog en gerimpeld, en het vlees kan losser zitten.
  • Daarnaast kan het een melkachtige smaak hebben en een beetje flauw zijn.
  • Eerder een zachte structuur.
  1. Hoe lang kan je oesters bewaren?

Na het rapen van oesters is het natuurlijk belangrijk om ze zo snel mogelijk op te eten of op de juiste manier te bewaren zodat ze hun versheid en smaak zo lang mogelijk behouden.

Hieronder enkele tips om oesters te bewaren

  • Wanneer je zelf oesters gaat plukken en je wilt ze vers houden tot je thuis bent, doe oesters in een emmer of koelbox met koelelementen. Zorg ervoor dat de oesters goed bedekt zijn met natte handdoeken om ze vochtig te houden.
  • Verse oesters kunnen tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard.
  • Leg ze met de platte kant naar beneden en bedek ze met een vochtige doek om te voorkomen dat de oesters uitdrogen.
  • Wil je ze graag oesters invriezen? Je kan oesters tot 2 maanden in de diepvriezer bewaren.
  1. Hoe kan je oesters best eten?

  • De populairste manier om een oester te eten is rauw. Men serveert ze dan vaak met een schijfje citroen of een vinaigrette. Je kan ze makkelijk uit de schelp slurpen of met een speciale oesterlepel eruit halen.
  • Sommige mensen verkiezen om de oesters te grillen, bijvoorbeeld op de barbecue. Ze worden dan op smaak gebracht met boter en wat knoflook. Verder kan je ze ook frituren of stoven.
  1. Wat is de beste periode om oesters te plukken?

Wanneer is de oesterperiode?

Het rapen van oesters is toegestaan tijdens het oesterseizoen, dat meestal begint in september en eindigt in april. Eigenlijk alle maanden waar een “r” in zit. Het exacte begin en einde van het oesterseizoen kan echter variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden, de waterkwaliteit en de populatie van oesters in het gebied. Het is daarom aan te raden om de plaatselijke regelgeving te raadplegen voordat je gaat oesters rapen.

Oesters rapen doe je bij laag water

Als je oesters wil plukken doe dit bij laag water, anders vind je veel minder oesters. Check vooraf wanneer het eb is, dit kan op de website van Rijkswaterstaat. Je kan het beste 2 uur vóór de laagste waterstand tot 2 uur na de laagste waterstand oesters plukken.

  1. Waar overnachten tijdens je oestertrip?

Maak het jezelf gemakkelijk en maak er een weekendje weg van. Zo kan je op eigen tempo oesters gaan zoeken én de nabije omgeving verkennen. Er valt dan ook meer dan genoeg te zien in Zeeland en de Waddeneilanden. Hieronder hebben wij alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod.

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 mei 2023 - M.Bastiaans

Wil graag meer zien en horen!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?