13 x mooiste bezienswaardigheden in Wismar: wat zien & doen tijdens je bezoek?
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wismar + verblijftips
Wismar is een welvarend handelscentrum in de Hanzeperiode. Deze geschiedenis is nog steeds voelbaar in de oude binnenstad, waar de prachtige bakstenen gebouwen en gotische architectuur getuigen van het vroegere economische en culturele belang van de stad. Wismar diende al een aantal keer als filmlocatie voor films en tv-series vanwege zijn pittoreske charme en historische setting.
Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in deze Hanzestad.
Inhoud artikel
Wismar bezoeken
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de hereniging van Duitsland, werd Wismar onderdeel van de nieuwe deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Wismar onder zware bombardementen. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest, maar sinds de hereniging werd veel gerestaureerd: een geslaagde mix van oud en nieuw geeft de stad daarom een unieke dynamiek.
Meer dan 200 monumentale gebouwen herinneren nog steeds aan de rijkdom van de kooplieden van Wismar. Dit is één van de redenen waarom de oude binnenstad sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wandel door de smalle straatjes, bewonder de prachtige bakstenen gevels en bezoek de imposante kerken, zoals de Sint-Nicolaaskerk, Sint-Joriskerk en de Mariakerk.
Gelegen aan de baai van Wismar laat de stad zich van haar mooiste kant zien vanaf een boot die de haven binnenvaart. Tijdens een stadswandeling bezoek je zeker ook de Oude Haven, waar je de maritieme sfeer van deze kustplaats letterlijk proeft.
Ligging met de mooiste bezienswaardigheden in Wismar op de kaart
Oude binnenstad van Wismar
Verken de oude binnenstad van Wismar, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en bekend is om de goed bewaard gebleven Hanzestadarchitectuur. Een maquette op de hoek van het marktplein toont het middeleeuwse grondplan de stad, die gebouwd werd volgens de bouwregels van het Lübisches recht. Een bewijs daarvan is de verdeling van de stad in lange, smalle blokken met grotere straten als grens.
Belangrijk om te onthouden is dat Wismar niet aan een rivier ligt, maar direct aan de Baltische Zee zelf – net zoals Stralsund, waar we later heen gaan. Wandel door de geplaveide straten en bewonder de prachtig gerestaureerde huizen met puntgevels.
Marktplatz van Wismar
Het centrale plein van Wismar
Voor het Reutershuis staat de Wasserkunst, een fontein en watervoorziening uit de Renaissance. Mis ook de Alter Schwede niet, een historisch pakhuis waarin nu een restaurant – met Zweedse gerechten – is gevestigd. Zweedse namen zal je nog vaak zien terugkomen in Wismar: van 1648 tot 1871 werd de stad hun eigendom, als gevolg van de Dertigjarige Oorlog en de Vrede van Westfalen. Wanneer je kijkt naar de ramen, zie je dat deze een beetje naar binnen zitten: de regio kent regelmatig stevige stormen, en hierdoor worden de ruiten zelf beschermd.
Aan de overkant zie je het stadhuis in gotische stijl – dit is de derde versie van het gebouw, nadat de vorige afbrandden en instortten. De kasseien waar je over wandelt, zijn ballaststenen van de schepen uit de Hanzetijd. Tijd om even iets te drinken? Dan is het Steaks & More zum Weinberg een aanrader: de gevel is klassiek, maar binnenin vind je in de oude taverne origineel houtsnijwerk, antieke schilderijen, kisten, en gigantische kroonluchters.
VERBLIJFTIP: Op 10 minuten wandelen ligt het gastvrije Hotel Knöpel, gevestigd in een zorgvuldig gerenoveerde villa. Het hotel biedt ruime kamers en suites op een rustige maar centrale locatie. Sommige kamers beschikken zelfs over een eigen balkon. Meer info en boeken.
Archidiakonat
Het Archidiakonat met een rijk versierde trapgevel met windgaten, dateert uit 1408, en is samen met de Marienkirchturm één van de overgebleven middeleeuwse gebouwen aan de Marienkirchplatz.
St. Marien Wismar
De St. Marien is samen met de St. Georgen en de St. Nicolai één van de drie gotische kerken van de historische binnenstad van Wismar. De Marienkirche was een imposante gotische bakstenen kerk, die de skyline van de stad lang domineerde. De toren diende zelfs als navigatiepunt voor zeevaarders.
Oorspronkelijk dateert de kerk uit de 13e eeuw, maar na de bombardementen van WO II en pogingen tot herstellingen in de jaren ’60, schiet nu alleen de 80 meter hoge westtoren over. De fundamenten zijn wel opnieuw gemetseld, waardoor je een idee krijgt van de oorspronkelijke omvang.
Fürstenhof
Het Fürstenhof is een stadspaleis waarin nu regeringskantoren en rechtbank zijn gevestigd. Oorspronkelijk was het een zomerverblijf van de hertogen van Mecklenburg in Wismar. Het oudste gedeelte, ter elegenheid van het tweede huwelijk van hertorg Heinrich V, dateert uit het begin van de 16e eeuw en is in laatgotische stijl. Het nieuwe gedeelte werd amper 40 jaar later door zijn neef Johann Albrecht I gebouwd voor zijn huwelijk, in de stijl van Italiaanse renaissance.
Loop door het portaal naar het hof en draai je om. Je ziet dat de bouwlagen gescheiden zijn door friezen. De bovenste verdieping is de residentie van de hertogen: van daar had je namelijk zicht op de zee. De kleur van het gebouw is het Schwerin-kasteel-geel, en terracotta: vandaar vaak de vergelijking met Italiaanse palazzi. Helemaal links zie je de originele kleuren: de rode muren, witte lijsten en friezen met een blauwe achtergrond.
TIP: Of ontdek nog meer van de stad, tijdens een zelfgeleide wandeling door Wismar. Los leuke puzzels op en lees interessante verhalen en feiten over de geschiedenis en cultuur van Wismar tijdens je wandeling. Boek hier je zelfgeleide wandeling Wismar.
St.-Georgen-Kirche
De St.-Georgen-Kirche dateert uit de late Middeleeuwen en de Reformatie en kent een bewogen geschiedenis. Zo werd de kerk als laatste van de stad gebouwd, op het einde van de Hanzeperiode, waardoor geen geld overbleef voor een indrukwekkende toren.
Tijdens WO II werd Wismar gebombardeerd door de RAF: het doelwit was de nabijgelegen vliegtuigfabriek Dornier, die bommenwerpers fabriceerde. De toren van de Sint-Joriskerk en het orgel binnenin brandden volledig af, de kerk gedeeltelijk. Gewelven en dakconstructies van het schip en het transept stortten in. De omringende muren bleven wel behouden. De wederopbouw startte na de doortocht van een orkaan in 1990, en sinds 2010 vinden er opnieuw concerten, tentoonstellingen en lezingen plaats onder de rood-witte gewelven. Overschotten van het meubilair verhuisden naar de Nikolaikerk, maar kunnen niet terugkeren omwille van de vloerverwarming.
Een uitkijkplatform op 35 meter hoogte (bereikbaar met een lift) biedt een indrukwekkend uitzicht over Wismar.
Hospitalkirche zum Heiligen Geist
Bezoek de Hospitalkirche zum Heiligen Geist, een voormalige hospitaalkerk met een opvallende rode bakstenen buitenkant. Het was onderdeel van het Heilige Geest-ziekenhuis, en deed van de 14e tot de 16e eeuw dienst als gebedshuis, een kliniek en een herberg.
Nadien werd het terug een kerk, met een ongelooflijk gedecoreerd plafond, muurschilderingen, een 14e-eeuwse fresco, een preekstoel, en glas-in-loodramen. Eén van de glas-in-loodramen komt uit de verwoeste St. Marien-Kirche: dit 15e-eeuwse raam rekent men tot één van de mooiste van de Baltische regio.
Welt-Erbe-Haus
Breng ook zeker eens een bezoekje aan het Welt-Erbe-Haus. Speciale themakamers leiden je door het Werelderfgoedhuis en vertellen de geschiedenis van de Hanzestad. Binnenin vind je ook de behangkamer, met 64 vierkante meter verhaal op behang, uit 1820.
Letzter Turm – Wasserturm
De Letzter Turm – Wasserturm was als oude watertoren oorspronkelijk een verdedigingstoren van de middeleeuwse vestingwerken. Na het beleg van Wismar in de 17e eeuw bleek de Wismarer Wasserkunst, die nu op het marktplein staat, niet voldoende. Deze verdedigingstoren werd daarom vanaf 1685 een watertoren met voorraad uit de nabijgelegen molenvijver. Hij bleef in bedrijf tot 1873. Voor de toren zie je een klok met oude Persil-reclame – een veel gefotografeerd beeld.
Stadtgeschichtliches Museum der Hansestadt Wismar
In het 17e-eeuwse knalrode koopmanshuis Schabbelhaus zit nu het Stadtgeschichtliches Museum der Hansestadt Wismar. Leer meer over het dagelijks leven van de Hanzekooplieden en verken de ingerichte kamers.
Neem nadien recht tegenover het museum een pauze in Café Glücklich, een gezellig café dat heerlijke taarten, gebak en koffie serveert.
Steek daarna de Schweinsbrücke over richting de gigantische kerk: op elke van de 4 pilaren van de brug vind je bronzen varkentjes. Wanneer je over hun buik wrijft, belooft dit een leven vol voorspoed (wordt beweerd).
Frische Grube
Wandel over de Frische Grube: het water de Grube is één van de laatste middeleeuwse stadskanalen in Noord-Duitsland. Sla rechts af naar de Scheuerstraße, een straat met heel wat huizen met puntgevels uit uiteenlopende periodes. Opvallend is de voormalige private brouwerij van consul Häußler: het oude pakhuis met kleurrijk toegangsportaal en gotische gevel dateert uit de 14e eeuw. Wandel een beetje verder in de Kleine Hohe Strasse.
Rond 1460 waren er bijna 200 private brouwerijen in de stad; gegevens tonen dat tegen de 16e eeuw de consumptie per capita uit 320 liter bier per jaar bestond – vooral omdat in die tijd water om hygiënische redenen nauwelijks drinkbaar was.
Al meer dan 500 jaar is er in Wismar maar één publieke brouwerij: het Brauhaus am Lohberg. Het huis, dateert uit 1452, en sinds 1995 wordt hier weer bier gebrouwen volgens de oude Hanzetraditie: je eet er traditionele gerechten in een rustieke brouwerijsfeer. De Lohberg is een pittoresk plekje, met over het algemeen nagebouwde pakhuizen die nu cafés en restaurants zijn.
Wassertor
De Wassertor is de laatste overgebleven van de vijf stadspoorten (en samen met de Wasserturm één van de laatste stukjes vesting in de stad). Door deze poort ging je in de 15e eeuw rechtstreeks van de haven naar de stad. Aan de noordkant heeft de gevel de vorm van een driehoek; aan de stadskant is deze een laatgotische trapgevel met wapenschilden.
Alter Hafen aan het water
Verken de Alter Hafen aan het water: met historische huizen, leuke cafés en visrestaurants. Aan de ingang van de Oude Haven zie je het barokke huis De Boomhut, genoemd naar de ‘Bohmschlütern’: havenmedewerkers die bij dreigend gevaar de haven blokkeerden. Binnenin bekijk je nu een tentoonstelling over traditionele schepen van Wismar zoals de SS Wissemara, Atalanta en Marlen.
RONDVAART: Stap aan boord en verken de haven van Wismar tijdens een ontspannende rondvaart. Onderweg vaar je ook langs het vissersdorp Hoben, een van Europa's grootste havenhallen en geniet je van een prachtig zicht op de Hanzestad Wismar. Boek je rondvaart Wismar hier.
Waar overnachten in Wismar?
Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Wismar? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Wismar.
- Het Fründts Hotel is centraal gelegen in de prachtige oude binnenstad van Wismar en beschikt over stijlvol ingerichte kamers. In de elegante ontbijtzaal, of bij mooi weer op het buitenterras, geniet je van een gevarieerd ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
- Townhouse Stadt Hamburg Wismar biedt modern ingerichte kamers met uitzicht op het historische marktplein die zijn uitgerust met moderne voorzieningen. Wie nood heeft aan wat ontspanning kan enkele uurtjes doorbrengen in de spa met Finse sauna, een stoombad en een dakterras met zicht over de stad. Meer info en boeken.
- Op slechts 10 minuten rijden van de UNESCO-stad Wismar, vind je het elegante Schlosshotel Gamehl. Het hotel zit gevestigd in een neogotisch kasteel en biedt elegant ingerichte kamers, een heerlijk gevarieerd ontbijt met traditionele specialiteiten, een spa, fitnessruimte en gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.
Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets
Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.