15 x mooiste bezienswaardigheden in Agadir: wat zien en doen tijdens je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

15 x mooiste bezienswaardigheden in Agadir: wat zien en doen tijdens je bezoek

3 september 2024 in Marokko0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Agadir + verblijftips

Agadir, gelegen tussen het imposante Atlasgebergte en de Atlantische Oceaan, biedt een schilderachtige omgeving aan de zuidkust van Marokko. Wandel door de doolhofachtige soeks met talloze marktkraampjes, dompel jezelf onder in de geschiedenis en cultuur van de stad en ontspan op het brede zandstrand.

Dankzij het milde klimaat en de prachtige landschappen is Agadir een ideale bestemming voor wie op zoek is naar zon, zee, en ontspanning. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Agadir.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Agadir

Agadir ligt aan de zuidwestkust van Marokko, langs de Atlantische Oceaan. Het bevindt zich in de regio Souss-Massa en ligt ongeveer 320 kilometer ten westen van Marrakesh en 500 kilometer ten zuiden van Casablanca. Verken de belangrijkste bezienswaardigheden van de badplaats op eigen houtje of boek een begeleide wandeling door Agadir.

Ontdek alvast de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Agadir op de kaart

  1. Souk El Had

Als er één markt is in Agadir die we kunnen aanraden, is het de Souk El Had, de grootste en meest bekende markt van de stad. Je vindt er meer dan 2000 verkopers gezellig onder één dak samen.

Wandel de overdekte markthal binnen langs de kleurrijke marktkraampjes waar je letterlijk alles kan terugvinden: van lokale specerijen en verse groenten en fruit tot traditionele Marokkaanse kleding en ambachtelijke producten (denk maar aan leuke souvenirs voor het thuisfront, Marokkaanse lekkernijen, tapijten). Geen betere plek in de stad om de rijke smaken en geuren van Marokko te ervaren. De markt is dagelijks geopend, maar de drukte varieert afhankelijk van het tijdstip van de dag. Het is vaak het drukst in de ochtend en vroege middag.

RONDLEIDING: Verken een van de grootste markten in Marokko en ervaar de lokale sfeer tijdens een rondleiding door de traditionele markt Souk El Had van Agadir met deskundige gids.

  1. Kasbah Agadir Oufella

De Agadir Kasbah, ook wel bekend als Kasbah Oufella, is een historische vesting op een heuveltop met panoramisch uitzicht over Agadir en de Atlantische Oceaan. Deze kasbah, gebouwd in de 16e eeuw door de Saadische sultan Ahmad al-Mansur, was oorspronkelijk bedoeld om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten en andere bedreigingen.

De kasbah werd opgericht door Sultan Ahmad al-Mansur in 1541 als een versterkte burcht en diende als een strategisch militair en administratief centrum. De kasbah werd zwaar getroffen door de verwoestende aardbeving van Agadir in 1960. Hoewel de aardbeving een groot deel van de stad verwoestte, bleven de ruïnes van de kasbah als een van de weinige structuren behouden, zij het in een beschadigde staat.

Tot op de dag van vandaag zijn de ruïnes nog steeds intact gebleven en kan je deze verkennen met eventueel een gids die je wat meer achtergrondinformatie geeft over de site. Meer info op de website.

  1. Medina van Agadir

De Medina van Agadir, ook bekend als Medina Polizzi, is een toeristisch complex dat zich onderscheidt door zijn traditionele architectuur. Gelegen in de wijk Aghroud Bensergao in het zuidwesten van Agadir, werd het gebouwd door de Italiaans-Marokkaanse architect Beato Salvatore 'Coco Pollizzi'. Het complex, dat 4,5 hectare beslaat, is ontworpen om de rijke cultuur en ambachten van de Souss-regio te weerspiegelen, met een mix van mediterrane en Afrikaanse stijlen geïntegreerd in het omringende landschap.

Voor een kleine toegangsprijs wandel je door een doolhof van steegjes met traditionele huizen, genieten van het landschap en meer leren over de lokale cultuur en ambachten. Neem een kijkje bij ambachtelijke werkplaatsen, wandel door de prachtige tuinen en bezoek het amfitheater. Na je bezoek kan je nog even langs het restaurant dat lokale gerechten serveert. Meer info op de website.

RONDLEIDING: Bezoek de oude Medina van Coco Polizzi incl. een stadsrondleiding.

  1. Amazigh Museum

Het Amazigh Museum biedt een diepgaande blik op de rijke cultuur en geschiedenis van de Amazigh-bevolking, ook wel bekend als de Berbers. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van traditionele Amazigh-artifacten, waaronder sieraden, traditionele kleding, tapijten, keramiek en handwerk. Deze collecties illustreren de unieke kunst en ambachten van de Amazigh-cultuur.

Er zijn ook tentoonstellingen over de geschiedenis, taal en sociale structuren van de Amazigh-gemeenschappen, maar ook workshops en educatieve programma's.

  1. Jardin Olhao Agadir

Jardin Olhão is een charmant park in het hart van de stad, genoemd ter ere van de stad Olhão gelegen in de Algarve (Portugal). "Jardin Olhão" weerspiegelt de diepgewortelde banden tussen Agadir en Olhão. Het park was een gebaar ter herdenking van hun verbroedering en de wederzijdse steun na de verwoestende aardbeving in 1960. Olhão was een van de eerste steden die hulp bood aan Agadir. Het prachtig aangelegd park combineert zowel Marokkaanse en Portugese invloeden.

Boek een van onderstaande excursies en ontdek nog meer van Agadir en omgeving

  1. Ontspannen op Plage d'Agadir

Agadir is natuurlijk ook bekend als een van de badplaatsen in Marokko; je kan er gerust een zon, zee en strandvakantie van maken (boek hier je vakantie met TUI). Agadir beschikt over een lange, brede strandpromenade (Corniche La Côte) die bekend staat om zijn levendige atmosfeer en het goudkleurige zandstrand, Plage d’Agadir. Het strand strekt zich uit over ongeveer 10 kilometer, plaats genoeg om een dagje te zonnebaden en te zwemmen.

Langs het strand van Agadir vind je verschillende restaurants, cafés, en winkeltjes. Er zijn ook vele watersportmogelijkheden, waaronder surfen, jetskiën, en parasailen.

OVERNACHTINGSTIP: Op vakantie naar Agadir met kinderen? Boek hier een kindvriendelijk resort aan het strand van Agadir.

  1. Mohammed V Moskee

De Mohammed V Moskee is een van de prominentste religieuze gebouwen in Agadir. Gelegen in de levendige wijk Talborjt, werd de moskee gebouwd na de verwoestende aardbeving van 1960. De bouw van de moskee was een belangrijk teken van heropbouw en herleving voor de stad.

De moskee oogt vrij modern, maar men heeft traditionele islamitische stijlkenmerken behouden. De moskee beschikt over een opvallende minaret, ruimtes die rijkelijk versierd zijn met traditionele Marokkaanse kunst en een grote gebedsruimte.

  1. Bezoek het Crocodile Park

Op zoek naar een leuke daguitstap? Bezoek dan eens Crocodile Park, ook wel bekend als "Crocoparc". Het park, dat in 2015 werd geopend, is de eerste en enige krokodillenzoo in het land en laat je fascinerende reptielen van dichtbij observeren in een gecontroleerde en natuurlijke omgeving. Geen zorgen, ze zullen je niet opeten.

  • Het park is vooral bekend om zijn populatie van de Nijlkrokodil, een van de grootste krokodilsoorten ter wereld.
  • Er leven meer dan 300 krokodillen in het park, die zijn geïmporteerd uit Madagaskar.
  • Je vindt er meer info over de verschillende soorten krokodillen, waaronder ook de Nijlkrokodil, je komt meer te weten over de verschillende stadia van hun leven (van kleine jonge krokodillen tot indrukwekkende volwassen exemplaren van meer dan vijf meter lang) en je kan zien hoe de krokodillen worden gevoerd, wat best een spectaculair gezicht is.
  1. Zwemmen bij Paradise Valley

Paradise Valley ligt op zo'n 20 kilometer ten noorden van Agadir (50 minuten rijden) en is een ware oase in het Atlasgebergte van Marokko. Deze vallei, die ook wel het "Paradis des Hommes" wordt genoemd, staat vooral bekend om zijn spectaculaire natuurlijke schoonheid, natuurlijke zwembaden en kleine watervallen, en rustgevende sfeer. Wil je even ontsnappen aan de stadsdrukte? Boek dan zeker een uitstap naar Paradise Valley vanuit Agadir.

De vallei is een onderdeel van de grotere Tamraght River Valley en strekt zich uit door een gebied met ruige bergen, groene palmbomen, en rotsachtige kloven. Het landschap is bijzonder schilderachtig, met een mix van roodbruine rotsen, groene vegetatie en helderblauw water. Er zijn verschillende wandelpaden in de buurt, die variëren in moeilijkheidsgraad en de iets avontuurlijkere reizigers kunnen zich wagen aan een namiddagje klifduiken.

Boek hier je daguitstap naar Paradise Valley vanuit Agadir

  1. Agadir Birds Valley - Vallée des Oiseaux

Vlakbij de promenade aan het strand vind je Vallée des Oiseaux. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de focus van het park op vogels. De Vogelvallei is een oase van rust waar meer dan 100 verschillende - zowel lokale als exotische - vogelsoorten hun toevlucht hebben gevonden. Van majestueuze roze flamingo's tot glinsterende gevederde papegaaien en sierlijke ooievaars.

Doorheen het park zijn wandelpaden aangelegd die je langs kleine vijvers en door botanische tuinen leiden, er zijn ook informatieborden die je meer vertellen over de vogels. Deze plek is een absolute aanrader voor liefhebbers van vogelspotten.

  1. Kom tot rust in de hammam

Heb je, na het bezichtigen van bovenstaande bezienswaardigheden in Agadir, wat nood aan ontspanning? Bezoek dan zeker eens een hammam! Het is een van de beste dingen die je kan doen om je te verdiepen in de Marokkaanse cultuur. Een traditioneel Marokkaans hammamritueel is een eeuwenoud reinigingsproces dat je huid zijdezacht en diep gerevitaliseerd laat aanvoelen.

  1. Fietstour door Agadir met gids

Een fietstour door Agadir is de perfecte manier om deze prachtige kustplaats in al haar facetten te ontdekken. In slechts drie uur neemt een lokale gids je mee door de diverse wijken van de stad, zodat je een compleet beeld krijgt van wat Agadir, ook wel het "Miami van Marokko", te bieden heeft. Deze tour is ideaal voor toeristen die niet alleen de bekende bezienswaardigheden willen zien, maar ook de verborgen plekjes van de stad willen ontdekken.

Tijdens de fietstour geniet je van de frisse zeelucht terwijl je over de mooie promenade langs de kust fietst. Onderweg vertelt de (Engelstalige) gids verhalen over de ontwikkeling van Agadir, van een kleine havenstad tot een populaire vakantiebestemming in Marokko. Tijdens de fietstocht door Agadir bezoek je onder andere Souk El Had (indien deze gesloten is, ga je in plaats daarvan naar Souk Talborjt), het Portugese Park Olhao, de moskee en de synagoge maar ook de boulevard aan het strand.

  1. Nationaal Park Souss-Massa

Agadir is ook de toegangspoort tot het nationale park Souss-Massa aan de kust. Het park werd opgericht in 1991 en beslaat een oppervlakte van ongeveer 33.800 hectare, variërend van de kustlijn van de Atlantische Oceaan tot het binnenland, met een afwisseling van zandduinen, lagunes, riviermondingen en droge steppegebieden. In het park zijn er goed onderhouden wandelpaden en uitkijkpunten, daarnaast kan je er ook een tour boeken met gids die meer inzicht geven over de unieke ecosystemen van het park.

Het Nationaal Park Souss-Massa is van groot belang voor de bescherming van verschillende bedreigde diersoorten, met name de ernstig bedreigde noordelijke bald ibis. Dit park is namelijk een van de weinige plaatsen ter wereld waar deze bijzondere vogel nog in het wild voorkomt. Daarnaast is het park ook een belangrijke stopplaats voor trekvogels die tussen Europa en Afrika migreren. Het park biedt onderdak aan meer dan 250 vogelsoorten, waaronder flamingo's, lepelaars en reigers. Breng dus zeker je verrekijker mee als je het nationaal park bezoekt!

TOUR: Dompel jezelf onder in de natuurlijke landschappen van Marokko en spot dieren in het wild in het Souss Massa National Park vanuit Agadir. 's Ochtends word je opgehaald bij het hotel in Agadir, rijd je een mooie rit van 30 minuten naar Souss Massa National Park en bezoek je samen met een gids het park. Er wordt ook een lunch voorzien. Boek hier je dagtour naar Nationaal Park Souss-Massa.

  1. Maak een daguitstap vanuit Agadir

  • Maak een dagtocht om de uitgestrekte woestijnduinen van Agadir. Bezoek charmante steden als Tamri en Tamraght en geniet van een romantische woestijnzonsondergang boven de duinen van de Sahara. Boek hier je daguitstap naar de Sahara zandduinen.
  • Bezoek Marrakesh vanuit Agadir, een van de populairste vakantiebestemmingen in Marokko. De koningsstad staat bekend om de drukke soeks en de kronkelende straatjes in het middeleeuwse centrum. Verdwaal hier in het magische labyrint van steegjes en ontdek verborgen plekjes en geheime tuinen die onaangetast lijken door de moderne tijd. Boek hier je daguitstap naar Marrakesh vanuit Agadir.
  • Op 1u30 rijden van Agadir ligt Taroudant, ook wel bekend als het "Kleine Marrakesh". Boek hier je daguitstap naar Taroudant en bezoek de traditionele souk, beklim de versterkte wallen en geniet van een heerlijke lunch in de Kasbah (fort) van Tiout.
  1. Waar overnachten in Agadir?

Op vakantie naar Agadir maar nog op zoek naar een accommodatie? Verblijf je in het stadscentrum, dan heb je makkelijk toegang tot de levendige marktjes en restaurants. Als je meer van de lokale cultuur wilt proeven, is het centrum een goede keuze. Wil je liever buiten het centrum overnachten, dan kan je een hotel of resort boeken aan het strand. Hieronder vind je alvast drie van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Agadir.

  • Le Riad Villa Blanche, een boetiekhotel in Marokkaanse en eigentijdse stijl op slechts 400 meter van het strand van Agadir. Na een heerlijke nachtrust geniet je van een heerlijk ontbijt, een verfrissende duik in het buitenzwembad en een rustgevende massage alvorens je de stad intrekt (20 minuten wandelen). Meer info en boeken.
  • Op zoek naar een kindvriendelijk verblijf? Amadil Ocean Club ligt op 1 km van het centrum van Agadir en biedt rechtstreeks toegang tot een zandstrand. Er zijn twee zwembaden, een kids club en een animatieteam. Je verblijft in traditioneel Marokkaans ingerichte kamers en er is een excursiebalie. Meer info en boeken.
  • Luxe en comfort vind je bij Riu Palace Tikida Agadir. Dit luxeresort aan het strand beschikt over ruime, moderne kamers met airco en wifi, vier restaurants, een mooie zwembadzone, omringd door palmen en een wellnesscentrum (betalend). Meer info en boeken.
  1. Boek je vakantie naar Marokko

Aanbieders vliegvakanties naar Marokko

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?