Auto huren in Marokko? Wat kost het + alle praktische info & tips
Met een auto door Marokko rijden is zeker aan te raden. Je ervaart zo de ultieme vrijheid tijdens je reis en je kan gaan en staan waar je wil. Marokko is bovendien een groot land en het noorden en zuiden hebben elk hun eigen karakter. Met een huurauto kan je alle delen van Marokko makkelijk bezoeken. Een groot voordeel is dat je met je eigen auto geen rekening hoeft te houden met slechte bus- of treinverbindingen. De wegen in Marokko zijn erg goed en je rijdt door fantastische landschappen.
Marokko is dus de perfecte bestemming om te gaan roadtrippen! In dit blogartikel vertellen we je alles over hoe je een auto kan huren in Marokko en waarmee je rekening moet houden.
Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.
Inhoud artikel
Is een auto huren in Marokko een goed idee?
Autorijden in Marokko is zeker veilig. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de infrastructuur en tegenwoordig liggen de wegen er dus goed bij. Tussen de grote snelwegen liggen vaak ook kleine, rustige snelwegen. In de grote steden kan het verkeer iets hectischer zijn, maar als je daar op voorbereid bent, komt het helemaal goed.
Autorijden in steden
In grote steden zoals Marrakesh en Fez kan is het chaotisch om met de auto rond te rijden. Op sommige plekken rijdt het verkeer kriskras door elkaar en bestuurders houden weinig rekening met elkaar. Wanneer je in de grote stad rijdt, moet je vooral zelf dat rijgedrag een beetje kopiëren.
Daarnaast kan je het beste gewoon rustig aan de rechterkant van de weg blijven rijden en de andere weggebruikers goed in de gaten houden. Het is vooral even wennen, maar na een tijdje zul je merken dat het een stuk beter gaat.
Je auto parkeren
In de grote steden zoals Marrakesh en Fez is er een grote kans dat je een accommodatie hebt geboekt die in de Medina ligt. De medina’s zijn altijd autovrij en je zal je auto daarom ergens anders moeten parkeren. Daar is uiteraard rekening mee gehouden en je kan dan ook vrijwel altijd een goed beveiligde parkeerplaats vinden. Wil je dat de parkeerwachter extra goed op je auto let, geef hem dan wat fooi.
Welke auto huren voor je rondreis door Marokko?
De soort auto die je het beste huurt, hangt af van de plannen die je hebt in Marokko.
Naar de woestijn rijden
Wanneer je naar de woestijn wilt, dan zal je zeker een 4X4 moeten huren. Het is namelijk niet toegestaan om met een gewone auto in en rond de woestijn te rijden en het is dus ook zeker niet aan te raden.
Het Atlasgebergte verkennen
Wanneer je het Atlasgebergte wil bezoeken, dan is het van belang dat de auto genoeg kracht heeft. Ook in de bergen kan een 4X4 een goed idee zijn, want op de steile wegen zal een gewone personenwagen het misschien wat moeilijk krijgen. Bovendien zijn de bergwegen niet in de beste staat, maar daar wordt ondertussen wel aan gewerkt.
Steden bezoeken
Ben je van plan om alleen in en tussen de grote steden te rijden, dan is een gewone personenwagen voldoende. Wanneer je met een groep mensen reist, is het natuurlijk handig om een minibusje te huren zodat je geen twee auto’s hoeft te huren in Marokko.
Een auto huren in Marokko
Leeftijd
Hoe lang je je rijbewijs in je bezit moet hebben en hoe oud je moet zijn om een auto te huren verschilt vaak per verhuurder. Bij de ene verhuurder moet je je rijbewijs minimaal 1 jaar in bezit hebben, bij een andere verhuurder kan dat 2 jaar zijn.
De minimale leeftijd om een auto te huren is altijd 21 jaar, maar sommige autoverhuurbedrijven hebben deze leeftijd verhoogd naar 23 jaar. Sommige autoverhuurbedrijven hanteren zelfs een minimumleeftijd van 25 jaar. Het is soms wel mogelijk om tegen betaling als jongere chauffeur een auto te huren in Marokko. Als dat zo is, kan je het altijd terugvinden in de voorwaarden, lees die dan ook goed door.
Luchthavens
Je huurt de auto het beste op de luchthaven zelf. Vooral op de luchthavens van Marrakesh en Fez is het aanbod huurauto’s groot. Je kan de auto dan ophalen na je vlucht en meteen vertrekken. Ben je van plan om rond te reizen door Marokko en keer je terug huiswaarts vanop een andere luchthaven? Dan is het een goed idee om na te gaan of je de auto kan achterlaten in een andere luchthaven. De meeste autoverhuurders voorzien die optie voor een kleine meerprijs.
Huur vooraf online
Huur de auto altijd op tijd online. Dat is goedkoper dan de auto ter plekke op de luchthaven te regelen. Bovendien heb je vooraf de keuze uit verschillende automodellen en je bent er met een online reservatie ook zeker van dat er ter plekke een auto op je wacht.
Hoeveel kost een auto huren in Marokko?
Schommelende, maar betaalbare prijzen
De prijs van een huurauto in Marokko schommelt, maar het is in het algemeen wel goedkoper om een auto in Marokko te huren dan in België of Nederland. Vooral wanneer en waar je de auto wil huren bepaalt de prijs. Wie in een luxueuze sportauto wil rijden zal vanzelfsprekend ook meer betalen.
Voorbeeldprijzen
Om een gewone personenwagen te huren in Marrakesh voor een week betaal je ongeveer 80 euro. Wie een 4X4 wil huren, kan dat vanaf ongeveer 170 euro, maar prijzen lopen snel op tot meer dan 200 euro per week.
De goedkoopste autoverhuurders
Om een auto te huren aan de voordeligste prijs doe je er goed aan om verschillende verhuurders te vergelijken. Houd er rekening mee dat er bovenop de huurprijs vaak nog een verzekering bijkomt. Bij SunnyCars zit die al in de prijs inbegrepen.
De Marokkaanse wegcode
Andere voorrangsregels
Veel van de verkeersregels in Marokko komen overeen met die in Nederland en België. De enige punten waarbij je extra goed moet opletten zijn de rotondes en de stoplichten. Bij de rotondes in Marokko zijn de voorrangsregels namelijk anders. De ene keer heeft de bestuurder die van rechts komt voorrang op de rotonde en de andere keer heeft de bestuurder op de rotonde voorrang. Let dus goed op voordat je de rotonde benadert, want de verkeersregels staan altijd goed aangegeven op de verkeersborden.
Verkeerslichten
De verkeerslichten werken ook iets anders dan bij ons. Ze kunnen op groen en rood springen, zoals ze dat bij ons ook doen, maar ook wanneer ze op oranje springen, moet je verplicht stoppen. Wanneer je dat niet doet, riskeer je een boete.
Politiecontroles
Daarnaast is er in Marokko veel politie op straat en zijn er ook regelmatig politiecontroles. Kom je een politiecontrole tegen, rem dan wat af, probeer oogcontact te maken met de politieagent en wacht op zijn reactie. De agent zal aangeven op je moet stoppen of als je mag doorrijden. Als je tegengehouden wordt dan willen ze meestal alleen even de papieren van de auto zien en je rijbewijs controleren.
Betrappen ze je op een overtreding zoals te hard rijden, geen gordel dragen of geen knipperlicht gebruiken, dan wordt er een boete uitgeschreven. Die boete moet je meteen met contant geld betalen.
Snelheidslimieten
- In stedelijke gebieden mag je tot 60 kilometer per uur rijden
- Op snelwegen 120 kilometer per uur.
- Buiten de stedelijke gebieden en op expreswegen (voie express) mag je 100 kilometer per uur rijden.
De lokale politie schrijft snel boetes uit aan (buitenlandse) snelheidsduivels, zorg dus dat je je zeker aan de aangegeven snelheid houdt.
Praktische tips voor je autovakantie in Marokko
Onze tip: om te navigeren door Marokko gebruik je het beste Google Maps of Maps.me. Bij Maps.me kan je vooraf de kaart van Marokko downloaden en je hebt dus geen internet nodig om onderweg te navigeren. Controleer wel als de app je niet door smalle bergweggetjes stuurt als er ook een snelweg ligt, want de app stuurt je meestal via de kortste en niet de snelste route.
- Om de borg van de huurauto te betalen heb je altijd een creditcard nodig.
- Als de huurauto al schade heeft wanneer je de auto ophaalt, is het erg verstandig om meteen foto’s van de schade te maken, hoe klein en onbenullig de schade ook lijkt. Het kan problemen voorkomen wanneer je de auto weer inlevert.
- Tank voornamelijk bij bekende en betrouwbare tankstations zoals Texaco, Afriquia, BP en Shell wanneer je een (bijna) lege tank wil voorkomen. Kleinere, onbekende tankstations verkopen soms benzine die niet helemaal zuiver is, dit is erg slecht voor de auto.
- Probeer zo weinig mogelijk in het donker te rijden. De wegen zijn niet goed verlicht en er kunnen dieren of zelfs mensen op de weg lopen die je dan niet goed kan zien.
- Niet alleen in het donker kan je dieren op de weg tegenkomen, ook overdag kan het gebeuren dat er ineens een schaap, kameel of paard met kar in het midden van de weg staat.
- Lees goed de voorwaarden van het autoverhuurbedrijf door, sommige bedrijven doen er namelijk alles aan om je extra te laten betalen. Kijk dus bijvoorbeeld of je de auto moet schoonmaken voor het inleveren of als je met meerdere chauffeurs mag rijden en hoeveel de borg bedraagt.
- Houd in je achterhoofd dat je misschien niet de auto krijgt die je geboekt hebt.
Vergelijk aanbieders van huurauto's
Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.
Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf
Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.