Canyoning op Madeira: alle info voor je canyoningavontuur + tours

Koop de volledige reisgids voor € 10

Canyoning op Madeira: alle info voor je canyoningavontuur + tours

13 augustus 2024 in Madeira0 reacties

Ervaar een echt avontuur tijdens je vakantie op Madeira: alles wat je moet weten over canyoning

Ben je op zoek naar een uitdagende activiteit op Madeira? Dan is canyoning een perfecte keuze. Deze outdoor activiteit zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Er zijn verschillende niveaus waardoor dit geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Madeira zelf zorgt dan weer voor het mooie, gevarieerde landschap dat perfect is voor deze activiteit.

Lees hieronder alles wat je moet weten over canyoning op Madeira. Boek hier je tickets voor je canyoningavontuur.

Canyoning op Madeira: praktische info & tours

Duur7 - 14 dagen ()
Huurauto
  • Rijden in Madeira (vooral de noordkant) kan soms avontuurlijke zijn met smalle steile wegen, maar perfect te doen met een normale personenwagen.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wat is canyoning?

Dit is een intense sport waarbij je aan de hand van verschillende methodes een tocht over een rivier en door een kloof maakt. Hierbij kan je zwemmen, lopen, glijden, klimmen of abseilen.

Tijdens je tocht moet je dus verschillende obstakels zoals rotsen, rotsspleten en watervallen overwinnen. Je bent hierdoor zeer actief bezig terwijl je kan genieten van de omgeving.

Welke soorten canyoning zijn er?

Dankzij de variatie aan landschap op Madeira heb je ook verschillende soorten canyoning beschikbaar. Elke soort heeft andere uitdagingen en mogelijkheden. Meeste trails hebben een combinatie van verschillende soorten canyoning.

  • Waterval abseilen: Hierbij zal je nabij een waterval naar beneden abseilen, omringd door het spetterende water en mist van de waterval.
  • Stroom Canyoning: Beekjes en kleine rivierstromingen oversteken door simpelweg te zwemmen of te wandelen.
  • Technisch Canyoning: De zwaarste hindernissen zullen hier overgestoken worden met behulp van harnassen, touwen en ander materiaal om je veiligheid te garanderen.

CANYONING TOUR: Bekijk hier de mogelijkheden van een canyoning avontuur met een ervaren instructeur

  1. Welke uitrusting heb je nodig bij canyoning?

Ook al lijkt canyoning op sommige plaatsen kinderspel, toch is het belangrijk jezelf altijd te voorzien van al het correcte materiaal om er zeker van te zijn dat je goed beschermd de hindernissen kan oversteken.

We raden je aan om canyoning niet zonder begeleiding te proberen. Wanneer je een gids inhuurt of via een tour gaat canyoning, wordt het meeste van de materialen voorzien door de gidsen zelf.

Wat is er onmisbaar tijdens je canyoning avontuur?

  • Helm: Om te beginnen bij het begin is een goede helm onmisbaar. Je hoofd beschermen tijdens een val of onhandige momenten is van levensbelang om eventuele kwetsuren te voorkomen.
  • Harnas: Wanneer je moet abseilen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed vastgemaakt kan worden zodat je niet naar beneden valt. Een goed harnas zit vast rond je middel en heupen.
  • Wetsuit: Sommige onderdelen van het parcours zorgen er voor dat je nat wordt, zoals bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of wanneer je moet abseilen langs een waterval. Dan is het altijd een goed idee om jezelf te beschermen tegen de koude om er zeker van te zijn dat je je de rest van het avontuur comfortabel voelt en niet ziek wordt.
  • Touw: Een stevig touw is essentieel tijdens canyoning. Je zal dit nodig hebben tijdens het abseilen, alsook wanneer je rivieren en ravijnen oversteekt.
  • Karabijnhaken: Deze zijn nodig om jezelf veilig vast te maken aan het touw en ankerpunten tijdens het abseilen en tijdens het oversteken van de ravijnen.
  • EHBO-koffer: Wanneer je zo’n intens avontuur aangaat, kan het natuurlijk altijd zijn dat je een kleine verwonding krijgt. Om jezelf optimale verzorging te kunnen geven, neem je best een kleine EHBO-kit mee op tocht.

Wat nog voorzien tijdens je canyoning

  • Stevige schoenen: Speciale schoenen zijn belangrijk om een goede grip, voldoende steun en comfort te bieden. De schoenen moeten waterafstotend zijn en sneldrogend zijn. Bekijk hier onze favoriete wandelschoenen met grip.
  • Waterdichte rugzak: Zorg ervoor dat je een waterdichte rugzak hebt om ervoor te zorgen dat al je kostbaarheden, zoals je gsm, portefeuille en andere zaken, droog blijven tijdens je reis.
  • Handschoenen: Ervoor zorgen dat je handen beschermd zijn is ook zeer belangrijk.
  • Hoofdlamp: Tijdens je reis kan je soms in situaties terechtkomen waar je extra licht nodig ga hebben.
  • Zonnebril: Voorzie een goede en stevige zonnebril, desnoods met een koordje zodat je deze niet kwijt raakt tijdens je avontuur.
  • Zonnebrandcrème: Bescherm je gezicht en lichaam tegen verbranding.
  • Handdoek: Na het avontuur door watervallen en rivieren, is het handig om jezelf te kunnen afdrogen.
  1. Waarom canyoning op Madeira?

Madeira heeft een prachtig gevarieerd landschap waardoor dit een geweldige locatie is voor canyoning. Zo heeft Madeira zowel ruig als zacht landschap met de juiste afwisseling voor een sport zoals canyoning. Er zijn een tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden op Madeira, we raden je dus zeker aan enkele dagen te reizen.

De verschillende canyons hebben verschillende moeilijkheidsniveaus waardoor dit de perfecte keuze is voor iedereen die graag canyoning eens wil proberen.

  1. Wat zijn de verschillende moeilijkheidsniveaus?

Er zijn verschillende niveaus als het aankomt op canyoning op Madeira. Het is dus belangrijk te weten op welk niveau je zit zodat je ervaring niet te makkelijk of te moeilijk is.

  1. Waar kan ik canyoning op Madeira?

Aangezien Madeira zo’n gevarieerd landschap heeft is het de perfecte keuze voor canyoning. Er zijn voldoende plaatsen met verschillende moeilijkheidsgraden waar je kan gaan voor canyoning. Hieronder bespreken we slechts enkele van de mogelijkheden (bekijk hier een plattegrond van de bekendere Ribeiras op Madeira).

  • Ribeira das Cales, niveau 1: Dit is een van de eenvoudigste tochten om te beginnen. Deze tocht duurt zo’n 2 uur om volledig af te leggen. Aangezien dit als een van de makkelijkste parcours gezien wordt, is dit een van de meest populaire keuzes voor touroperators. (zie ligging)
  • Ribeira do Lajeado, niveau 1: Ook een niveau 1 parcours met een lengte van 1,9 kilometer. Deze tocht ligt in het zuidwesten van Madeira en bevat een van de best gekende watervallen van het eiland. Dit parcours neemt zo’n 4 uur en 15 minuten in beslag. (zie ligging)
  • Ribeiro Frio, niveau 1: Deze ligt in het noordenoosten van Madeira en is zo’n 1,5 kilometer lang. Dit parcours neemt zo’n 2,5 uur in beslag en zorgt voor verschillende mooie uitzichten. Dit parcours wordt ook als een van de makkelijkste keuzes gezien. (zie ligging)
  • Ribeiro Bonito, niveau 2: Ribeiro Bonito is iets intenser dan de vorige drie parcours, waardoor dit een niveau 2 parcours is. Deze tocht is zo’n 2 kilometer lang en neemt 4 uur om af te leggen. Deze plaats wordt door velen gezien als een van de mooiste plaatsen op Madeira. (zie ligging)
  • Ribeira Funda, niveau 2: In het noorden van Madeira vind je Ribeira Funda. Dit parcours is slechts 600 meter lang en neemt tocht bijna 2 uur in beslag om af te werken. Verschillende relatief uitdagende onderdelen zorgen ervoor dat dit een niveau 2 parcours is. (zie ligging)
  • Ribeira do Vimieiro, niveau 3: Opnieuw een relatief kort parcours met slechts 500 meter lengte. Dankzij de moeilijkheidsgraad duurt dit zo’n 3 uur om af te werken. Dit parcours bevat smalle doorgangen met lange dalingen. Hierdoor is het een van de leukste trails voor gevorderden die van een uitdaging houden. (zie ligging)
  • Ribeira da Hortelã, niveau 3: Dit is een van de meest populaire trails voor canyoning op Madeira. Het parcours is zo’n 900 meter lang en kan afgelegd worden in ongeveer 3 uur. Het is een zeer technisch trails en begint onmiddellijk met een waterval. (zie ligging)
  • Ribeira da Água Negra, niveau 3: Gelegen in het hart van Madeira vind je deze tocht. Een technisch en zwaar parcours dat zo’n 1,6 kilometer lang is en ongeveer 4 uur van je dag in beslag neemt. Dit is een zeer moeilijke tocht en is daarvoor enkel geschikt voor gevorderden. (zie ligging)

CANYONING TOUR: Bekijk hier de mogelijkheden van een canyoning avontuur met een ervaren instructeur

  1. Handige tips & tricks

Om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt tijdens het canyoning op Madeira, geven wij graag nog enkele tips mee.

Waaraan denken voor je canyoning op Madeira?

  • Kies een professioneel bedrijf of professionele gids: Canyoning kan gevaren met zich meebrengen. Daarom verkiezen wij om een bedrijf of gids in te huren. Zij kunnen jou begeleiden, helpen en waarschuwen waar nodig om een topervaring te kunnen garanderen. Boek nu je canyoning ervaring met een ervaren begeleider.
  • Kies voor een verblijf in de buurt: Aangezien canyoning zeer intensief kan zijn, op alle niveau, raden wij aan om een verblijf in de buurt te kiezen. Zo kan je de nacht voor je avontuur goed uitrusten om met een frisse geest aan het parcours te beginnen. Ook na de intense activiteit kan je dan snel uitrusten en nagenieten van de ervaring. Boek hier je verblijf op Madeira.
  • Zorg ervoor dat je alle materiaal hebt: Ook wanneer je met een professioneel bedrijf of een begeleidende gids gaat, moet je zeker zijn dat je al het correcte materiaal hebt dat hierboven vermeld staat. Kijk ook geregeld na of al het materiaal nog goed vastgemaakt is en of je alles correct aan hebt.
  • Blijf kalm: Canyoning is een intense en uitdagende activiteit. Op welk niveau je deze activiteit ook uitvoert: blijf kalm in alle mogelijke situaties.
  • Blijf alert: Volg de gids en luister goed naar alles wat deze zegt. Elke detail kan belangrijk zijn om je eigen veiligheid te garanderen. Stel bijkomende vragen indien nodig.
  • Doe voldoende opzoekwerk vooraf: Zoek en boek tijdig je gids en zorg ervoor dat je voldoende opzoekwerk doet voor je reis. Waar zal je canyoning, is dit geschikt voor al je reisgenoten, hoelang zal het ongeveer duren …
  • Geniet: Vergeet ook vooral niet te genieten tijdens het canyoning zelf. Geniet van de ervaring, het uitzicht, de locatie en het gezelschap.

De leukste canyoning tours op Madeira

  1. Waar verblijven op Madeira?

Madeira is een prachtig eiland met verschillende locaties waar je kan genieten van leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Wanneer je via een begeleidende gids of bedrijf gaat canyoning op Madeira, is er een grote kans dat je opgehaald zal worden in een nabijgelegen stad of dorp. Vele werken vanuit Funchal, daarom hierbij enkele verblijven.

Onze favoriete verblijven en accommodaties in Funchal:

  • Savoy Palace: een vijfsterrenhotel in het centrum van Funchal. Deze accommodatie heeft een buitenzwembad, binnenzwembad en fitnessruimte. De kamers zijn rookvrij en hebben allemaal airconditioning. Meer info en boeken.
  • Hotel Porto Mare – PortoBay: een viersterrenhotel dicht bij het centrum van Funchal. Deze accommodatie ligt dichtbij verschillende leuke bezienswaardigheden en voorziet een shuttlebus naar de luchthaven. Dit hotel heeft rookvrije kamers, allen voorzien van airconditioning. Meer info en boeken.
  • Dorisol Mimosa Studio Hotel: Deze accommodatie ligt in het centrum van Madeira en heeft drie sterren. Er is keuze tussen verschillende units, allen met een bureau, badkamer, kluisje en ijskast. Sommige kamers hebben ook een klein terras. De accommodatie heeft een buitenzwembad, binnenzwembad en fitnessruimte. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Canyoning op Madeira

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van zo'n canyoningavontuur op Madeira? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het eiland Madeira.

  1. Download onze gratis reisgids Madeira

Ontdek Madeira met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis op Madeira en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids Madeira met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Madeira.

Madeira

Gratis reisgids Madeira downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?