17 x mooiste bezienswaardigheden in Kaapverdië: wat zien & doen? + excursies

17 x mooiste bezienswaardigheden in Kaapverdië: wat zien & doen? + excursies

22 mei 2024 in Kaapverdië0 reacties

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden op de Kaapverdische eilanden + tips

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, met als officiële naam Republiek Cabo Verde. De Kaapverdische eilanden zijn vooral populair als tropische vakantiebestemming met paradijselijke stranden.

Maar Kaapverdië is meer dan alleen maar een zon, zee- strandvakantie. Ieder eiland heeft namelijk zijn eigen charme: van de parelwitte zandstranden die zich eindeloos lijken uit te strekken op Sal tot de indrukwekkende vulkaantoppen en het ruige terrein van Fogo en de uitgestrekte woestijnvlakten van Boa Vista. Daarnaast geniet je het hele jaar door van de tropische zon, wat moet je nog meer hebben? Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden op Kaapverdië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kaapverdië

Reisgids
Vliegtickets
PakketreisJe vakantie naar de Kaapverdië als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij Voja Travel, TUI en Djoser
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen op Kaapverdië:
HuurautoWil je de mooiste plekjes ontdekken van het eiland, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)

Inhoud artikel

Kaartje met mooiste bezienswaardigheden Kaapverdië

Kaapverdië bestaat uit tien grote eilanden (waarvan er nog steeds negen bewoond zijn) en een aantal kleinere eilandjes, verdeeld in twee groepen:

De meeste Kaapverdische eilanden zijn nog onontdekt door het massatoerisme. Er is veel te doen en Kaapverdië biedt talloze bezienswaardigheden, in deze blogpost ontdek je alvast enkele van de mooiste.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie op deze prachtige eilanden, download hier onze reisgids Kaapverdië.

De ligging van de Kaapverdische eilanden en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Pico de Fogo

Pico de Fogo of vulkaan Fogo, is het middelpunt van het eiland Fogo en de hoogste berg van Kaapverdië. De vulkaan trekt alle aandacht en bepaalt grotendeels het landschap van dit eiland. Deze nog steeds actieve (maar ongevaarlijke) stratovulkaan, met een hoogte van 2829 meter, draagt de onuitwisbare sporen van afgekoelde lavarivieren en heeft een kolossale caldera met een diameter van 25 kilometer.

Wandelen op de Pico do Fogo is een avontuur, maar het is niet weggelegd voor de onervaren wandelaars. De wandeling naar de top is namelijk niet zo gemakkelijk, terwijl je de steile, fijne paden beklimt blaast er een stevige tegenwind. Je kan deze wandelroute best afleggen met een deskundige gids die je op moeilijke stukken kan begeleiden. Voorzie je ook best van een paar goede wandelschoenen. Eenmaal je de top bereikt hebt, geniet je van een geweldig uitzicht op de krater, en ook op de nabijgelegen eilanden Santiago en Brava.

Boek hier je wandeling naar de top van de Pico de Fogo

  1. Chã das Caldeiras - Fogo

In de nasleep van de laatste uitbarsting van de Pico do Fogo stortte een caldera in en uit de vurige diepten ontstond het hartverwarmende Chã das Caldeiras. Deze menselijke nederzetting bevindt zich midden in de krater van de actieve vulkaan. Het dorpje op zich is niet bijzonder groot, je vindt er enkele traditionele gebouwen, zoals de "funcos", een typische woning uit Chã das Caldeiras. Bovendien is dit gebied nog steeds een van de weinige plekken waar de ongerepte allure en authenticiteit bewaard zijn gebleven.

Overnachten in de schaduw van de vulkaan Pico bij Casa Alcindo

Als we één bijzondere nacht kunnen aanraden, is het toch wel in de schaduw van de vulkaan Pico. 's Ochtends word je wakker met een adembenemend uitzicht op de caldera. Casa Alcindo is een gezellig pension waar je niet alleen geniet van een buitengewoon verblijf maar ook van de culinaire gerechten. Boek hier je verblijf.

RONDLEIDING: Verken het charmante dorpje Chã Das Caldeiras vanuit hoofdstad São Filipe met een gids. Tijdens de rondleiding ontdek je het dorpje en geniet je van een gratis ontbijt en een wijn- en kaasproeverij bij een lokaal wijnhuis. Boek hier je Chã Das Caldeiras dorpstour.

  1. Santa Maria - Sal

Santa Maria is gelegen aan de zuidkust van Sal en is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot het meest toeristische centrum van het eiland. Santa Maria is een sfeervolle stad met een wirwar van straatjes, gekleurde huizen, leuke winkeltjes, een vismarkt en uiteraard ook prachtige zandstranden met de azuurblauwe zee op de achtergrond. Een van de meest fotogenieke plekken is de centrale pier, waar je zicht hebt op de kleurrijke vissersbootjes die in de verte liggen te dobberen.

Het is ook de ideale uitvalbasis om het eiland te verkennen, boek dus zeker je verblijf in Santa Maria. Ieder jaar vindt hier ook het Santa Maria Music Festival plaats, waarbij zowel nationale als internationale artiesten naar hier af reizen om hun muziekstijlen te delen.

Bezoek de highlights van het eiland met deze eilandtour op Sal

  1. Zoutpannen van Pedra de Lume - Sal

Sal heeft zijn naam te danken aan de zoutexploitatie op het eiland, een bezoekje aan de zoutpannen mogen dus zeker niet ontbreken tijdens een vakantie op Sal. De zoutmijnen van Pedra de Lume liggen bij het stadje Pedra Lume een oude vulkaankrater die naar schatting zo'n 50.000 jaar oud is. De export van zout heeft altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest voor de Kaapverdische eilanden.

Vandaag de dag zijn de zoutvelden omgetoverd tot een toeristische plek waar je een ontspannende zout- en modderkuur kan krijgen in de natuurlijke spa. Je hoeft niet perse naar de Dode Zee om te blijve n drijven op het water, want ook bij deze zoutpannen kan je door het hoge zoutgehalte blijven drijven.

  1. Buracona en de Blue Eye Cave - Sal

Buracona, beter bekend als “Olho Azul” of “The Blue Eye”, behoort een van de bekendste attracties op het eiland Sal. De Buracona bevindt zich in een afgelegen gebied in het noordwesten van het eiland, genesteld tussen vulkanische rotsen. De bijnaam "Blue Eye" verwijst naar een grote opening in de grot waar je, als het zonlicht op het juiste moment schijnt, een mooi ‘blauw oog’ kan zien. Je kan het Blauwe Oog het best bewonderen tussen 11u en 13u in de zomerperiode.

TOUR: Boek deze onvergetelijke excursie op Sal, ervaar de schoonheid van het eiland en bewonder de Buracona Blue Eye en zijn natuurlijke zwembad, dobber op het zoutmeer van Salinas en zie citroenhaaien in een natuurlijke habitat.

  1. De oude weg naar Ribeira Grande - Santo Antão

Na een bezoek aan de havenstad Porto Novo kan je via een oude weg die je door het binnenland loodst over de bergen en valleien naar Ribeira Grande (de hoofdstad van Santo Antão). Deze met de hand aangelegde weg bestaat uit maar liefst 15 miljoen keien en wordt gekenmerkt door zijn steile hellingen en talloze haarspeldbochten.

De weg heet de "Estrada de Corda" (EN1-SA-01) en is ongetwijfeld een van de mooiste autoroutes die je op Kaapverdië kan afleggen. Onderweg geniet je namelijk van het uitzicht over oude vulkaankraters, prachtige valleien en de kleine dorpjes. Een alternatieve route naar Ribeira Grande is via de kustweg.

  1. De groene Paúl-vallei - Santo Antão

Deze vallei is een prachtige plek Santo Antão omringd door ruige bergtoppen en heeft een vruchtbare grond die een aanbod aan gewassen voedt, van koffie en suikerriet en tropisch fruit. Wandel door de groene terrassen en authentieke dorpjes waar men na al die jaren nog steeds traditionele landbouwmethoden hanteert.

Een bezoek aan de deze tropische groene oase is een absolute aanrader. Je begint met een hike boven tussen de wolken bij de vulkaankrater, je wandelt via smalle paadjes zigzaggend naar beneden richting de zee en onderweg geniet je van adembenemende uitzichten. Wie maar niet genoeg kan krijgen van deze idyllische plek, kan er ook voor kiezen om hier een nachtje of twee te overnachten (aanrader: AldeaPanoramica).

WANDELTIP: Heb je zin in een actieve, uitdagende wandeling? Overweeg dan deze wandeling van vulkaankrater Cova naar Ribeira Paúl.

  1. Cidade Velha - Santiago

Een absolute aanrader op Santiago, is het kleine oude stadje Cidade Velha (letterlijk vertaling “Oude Stad”). Tot 1770 was dit de hoofdstad van Santiago en Kaapverdië. Maar lang voordat het deze naam droeg, stond het gekend als het prachtige Ribeira Grande, een baken van Portugese verkenning, dat een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis markeerde als de eerste Europese nederzetting die in de tropen werd gebouwd.

Hoewel Cidade Velha niet meer de bruisende hoofdstad is die het ooit was, herbergt het nog steeds een schat aan historische monumenten en boeiende bezienswaardigheden zoals Pelourinho, de schandpaal die symbool staat voor gemeenschap en de slavernij. Het werd in juli 2009 internationaal erkend toen het de prestigieuze titel UNESCO Werelderfgoed kreeg.

OVERNACHTINGSTIP: In een van de typische charmante huizen in Cidade Velha, zit Pousada Quinta Ribeiria gevestigd. Deze accommodatie is rustig gelegen, beschikt over een buitenzwembad met een schitterend uitzicht en iedere ochtend een heerlijk ontbijtje.

Boek voordelig je vakantie naar Kaapverdië

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Scheepswrak MS Cabo Santa Maria - Boa Vista

Bij Praia da Atalanta, aan de noordkust van Boa Vista, ligt het beroemde Cabo Santa Maria scheepswrak (bekijk ligging). Deze maritieme reus onderging zijn lot in de jaren 1960, uitgerust met de modernste elektronische navigatie en onder het bevel van kapitein Fernando De Solis. Het schip zonk in september 1968 en vervoerde een bemanning van 38 en 5 passagiers, samen met een lading voedsel,machines en geschenken voor generaal Franco en zijn aanhangers. Het scheepswrak is sindsdien een symbool geworden van Boa Vista en heel Kaapverdië.

Het scheepswrak is een van de populairste bezienswaardigheden op Boa Vista, de kans dat je hier alleen zal zijn is klein. Het strand, de zandduinen die het strand omringen en het wrak zorgen voor enkele fotogenieke plaatjes. Het wrak ligt vrij dicht bij het strand, je kan dus tot aan het vrachtschip wandelen maar houd rekening met de soms hevige golven en het aflopende strand.

TOUR: Om het scheepswrak te bereiken, moet je over enkele hobbelige wegen. Zonder een 4×4 is het bijna onmogelijk om er te komen. Het wordt aangeraden om het strand te bezoeken met een gids of door een excursie te boeken. Boek hier je eilandtour Boa Vista en ontdek de hoogtepunten van het eiland waaronder het scheepswrak.

  1. Quadtour door de Viana woestijn - Boa Vista

Wanneer je een vakantie naar Kaapverdië boekte, had je misschien niet verwacht dat je de kans zou krijgen om een miniatuurversie van de Sahara-woestijn te zien. De Viana-woestijn ligt in het noordwesten van het eiland, op slechts een eindje rijden van de hoofdstad Sal Rei (15 km).

De Deserto de Viana biedt een prachtig woestijnlandschap en indrukwekkende zandduinen ontstaan door de constante passaatwinden die het witte zand van de Sahara over de Atlantische Oceaan naar Boa Vista hebben geblazen.

QUADTOUR: Je kan de woestijn te voet verkennen, maar een quadtour door de woestijn maakt het des te leuker. Wij vonden het alvast een van de leukste excursies die we maakten op Boa Vista. Boek hier je quadavontuur in de woestijn van Viana. Met de quad rijd je over de imposante zandduinen, houd je halt in kleine authentieke dorpjes als Povoação Velha en Rabil en maak je een tussenstop bij de mooiste stranden zoals Praia de Varandinha.

  1. De mooiste stranden van Kaapverdië

Een van dé redenen waarom je naar Kaapverdië op vakantie gaat, is natuurlijk voor de paradijselijke stranden met het heldere turquoise water. Dit maakt het water niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook perfect om in te zwemmen, snorkelen en duiken. En hoe kan je de dag beter afsluiten dan met een spectaculaire zonsondergang vanaf het strand?

Enkele van de mooiste zandstranden op Kaapverdië

  • Vulkaanstrand Praia de Fonte Bila (Fogo) vlakbij de hoofdstad São Filipe. In tegenstelling tot een gewoon strand, wandel je hier over het zwarte zand (bekijk ligging).
  • Het palmenstrand van Tarrafal (Santiago), een gouden zandstrand aan de voet van de Monte Graciosa (bekijk ligging).
  • Het uitgestrekte Santa Maria beach (Sal), een van de meest geliefde stranden van dit eiland (bekijk ligging).
  • Het pittoreske Praia de Chaves (Boa Vista) met een gezellige strandbar, uitzicht op de azuurblauwe zee, omringd door de zandduinen (bekijk ligging).
  • Laginha Beach, het populaire stadstrand bij Mindelo op het eiland São Vicente (bekijk ligging).
  1. Caretta caretta-schildpadden spotten - Boa Vista

Caretta caretta, ook wel bekend als de onechte karetschildpad, is een van de belangrijke zeeschildpaddensoorten die op Kaapverdië voorkomt. Kaapverdië is een van de belangrijkste broedgebieden voor deze schildpadden in de oostelijke Atlantische Oceaan. Het broedseizoen is tussen juni en oktober, dan komen de schildpadden aan land om hun eieren te leggen.

Boa Vista is het belangrijkste broedgebied voor de Caretta caretta. Ze komen meestal aan land bij Praia de Ervatão (bekijk ligging) om hun eieren te leggen. Op Sal kan je er ook vinden rond de stranden Santa Maria en Serra Negra.

Er worden tours georganiseerd waarbij je samen met een gids de schildpadden en hun nesten kan bezichtigen

  1. Kleurrijke havenstad Mindelo - São Vicente

Mindelo is de op een na grootste stad, en de hoofdstad, van het eiland São Vicente en biedt een leuke mix van tussen vroeger en nu. Deze bruisende havenstad heeft een fascinerend koloniaal erfgoed. Achter de elegante façades van de koloniale gebouwen zitten inmiddels kunstgalerijen, sfeervolle barretjes & restaurants.

Mindelo is, met zijn artistieke ziel, erg trots op zijn rijke traditie van muziek en kunst. Zo is het ook de geboorteplaats van de wereldberoemde zangeres Cesária Évora, ook wel de "diva op blote voeten" genoemd (boek hier je wandeling door Mindelo in teken van Cesária Évora).

Als je door de pittoreske straatjes van Mindelo wandelt, word je omringd door een levendig cultureel mozaïek. Van de ritmische melodieën tot de oprechte gastvrijheid van de bewoners. Het is waar het soulvolle ritme van "morna" centraal staat. Deze nationale muziekstijl, nu erkend op de Werelderfgoedlijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO, stroomt door de straten en in het Cultureel Centrum van Mindelo.

TIP: Het eiland is relatief klein, vanaf Mindelo ligt alles op zo'n halfuurtje rijden (max. 20 km). Mindelo is dan ook een ideale uitvalbasis om het eiland São Vicente te ontdekken, bekijk hier het aanbod hotels in Mindelo.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Mindelo

  • Bezoek zeker eens de vismarkt in Mindelo (Mercado De Peixe). Op de vismarkt vind je de meest verse vangst direct van de vissersboten: van verse tonijn en makreel tot tandbaars en allerlei ander lekkers uit de Atlantische Oceaan. Ook in de gemeentelijke markt, gehuisvest in een gebouw uit het koloniale tijdperk, kan je allerlei lokale lekkernijen kopen. Wil je graag de meest verse producten dan raden we aan om in de vroege ochtenduren te gaan.
  • Het Volkspaleis, oorspronkelijk bedoeld als residentie voor Portugese gouverneurs.
  • Het Museum van de Zee, gesitueerd in de replica van de iconische Torre de Bélem in Lissabon. Deze reproductie biedt een boeiende reis door de geschiedenis en het maritieme erfgoed.
  • De Haven van Mindelo met de kleurrijke vissersboten, jachten en een muzikale hotspot: Mansa Floating Hub.

RONDLEIDING: Ervaar de charme van Mindelo tijdens deze stadsrondleiding inclusief een live muziekoptreden en het proeven van lokale lekkernijen. Absolute aanrader.

  1. Monte Verde, wandel naar de hoogste berg op Sao Vicente

Monte Verde steekt 750 meter boven zeeniveau uit en is daarmee de hoogste piek op het eiland Sao Vicente. De naam, die in het Portugees "groene berg" betekent, past perfect bij het prachtige landschap. Dit gebied is een hotspot voor biodiversiteit en herbergt bijna alle unieke plantensoorten van São Vicente, waarvan er 17 op de lijst van bedreigde plantensoorten staan.

Eenmaal je de top bereikt hebt, kan je genieten van een heerlijk kopje thee bij Cabana de Chá do Monte Verde (bekijk ligging). Op een heldere dag word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over het hele eiland en eventueel ook de naburige eilanden Santo Antão en Santa Luzia.

TOUR: Wandel samen met een gids naar het hoogste punt van São Vicente, Monte Verde. Geniet tijdens deze wandeltour van het prachtige landschap, de inheemse planten, traditionele boerenhuizen, en het beste panoramische uitzicht op het eiland! Boek hier je wandeling naar Monte Verde.

  1. De mooiste duik- en snorkelspots op Kaapverdië

Ben jij ook altijd op zoek naar de mooiste duik- en snorkelplekken op jouw vakantiebestemming? Dan zit je hier op de Kaapverdische eilanden zeker goed. Kaapverdië heeft namelijk een rijke onderwaterwereld met een gevarieerd aanbod aan zeeleven en kleurrijke koraalriffen. Het beste seizoen om te duiken en snorkelen in Kaapverdië is van november tot juni, wanneer het water het helderst is.

Sal is misschien wel het meest bekende eiland om te duiken en/of snorkelen. Ponta Preta en Buracona zijn hier populaire duikplekken. Op Boa Vista vind je prachtige riffen en het scheepswrak Santa Maria. Waar je ook verblijft, op bijna alle Kaapverdische eilanden zijn duikscholen te vinden en bij de meeste stranden zijn er snorkels te huur. Duik het helderblauwe water in en spot de kleurrijke tropische vissen, schildpadden, murenen, en soms zelfs mantaroggen en walvishaaien!

Maak het jezelf gemakkelijk en ga mee op snorkelexcursie:

  1. Proef de nationale drank van Kaapverdië, Grogue

Het landschap van Santo Antao is, met zijn talloze bananenplantages en suikerrietvelden, werkelijk adembenemend. Wist je dat er bijna 82% van de landbouwgrond van Santo Antão gebruikt wordt voor de suikerrietteelt? Suikerriet is het belangrijkste ingrediënt voor de productie van de nationale drank Grogue. Deze Kaapverdiaanse rum heeft een robuuste smaak (niet voor iedereen weggelegd) en een alcoholpercentage van 42 procent. Nog een leuk weetje, Grogue is een drankje dat niet kan bederven waardoor je het jarenlang kan bewaren.

De traditie van het maken en consumeren van Grogue zit diep geworteld in de Kaapverdische cultuur. Een proevertje van dit nationale drankje mag dus zeker niet ontbreken tijdens je verblijf op dit eiland. In de vallei van Ribeira do Paúl kan je kleine stokerijen van Grogue bezoeken. Neem zeker een flesje of twee mee naar huis, een souvenir aan een bijzonder mooie vakantie op Santo Antão.

  1. FAQ's vakantie op Kaapverdië

Waar liggen de Kaapverdische eilanden?

De Kaapverdische eilanden, ook bekend als de Cabo Verde eilanden, liggen in de Atlantische Oceaan, voor de westkust van Afrika. Ze bevinden zich ongeveer 570 kilometer ten westen van Senegal.

Kaapverdië bestaat uit tien grote eilanden en enkele kleinere eilanden, die allemaal vulkanisch van oorsprong zijn. De eilandengroep is geografisch verdeeld in de Barlavento (windwaartse) en Sotavento (lijwaartse) eilanden.

Wat is de beste tijd van het jaar om Kaapverdië te bezoeken?

Kaapverdië is een prachtige vakantiebestemming waar je zo goed als het hele jaar naartoe kan. De beste tijd om Kaapverdië te bezoeken is echter van november tot juni. Dit is het droge seizoen met aangename temperaturen en weinig regen. De temperatuur blijft meestal tussen de 24°C en 30°C. Zalig toch?

Heb ik een visum nodig voor Kaapverdië?

Voor Kaapverdië heb je geen visum nodig als je niet langer dan 30 dagen in het land verblijft. Wie langer blijft dan 30 dagen, dient wel een visum aan te vragen. Dit kan op voorhand online of bij aankomst op de luchthaven. Een geldig paspoort (dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst) heb je echter wel nodig om naar Kaapverdië te reizen.

Hoelang is het vliegen naar Kaapverdië?

Een rechtstreekse vlucht van België (Brussel) of Nederland (Amsterdam) naar Kaapverdië duurt ongeveer 6 uur. De exacte vliegtijd kan variëren afhankelijk van de windrichting en het specifieke eiland van bestemming. De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Sal, Boa Vista en Santiago.

Hoe reis ik tussen de verschillende eilanden? Kan ik eilandhoppen?

  • De beste en makkelijkste manier om van het ene eiland naar het andere te reizen is per binnenlandse vlucht.
  • Er zijn ook veerboten beschikbaar, maar deze zijn vaak minder betrouwbaar en kunnen langer duren.
  • Op sommige eilanden kan je ook een dagtour boeken. Je vertrekt dan 's ochtends vroeg met de boot, verkent de hoogtepunten van het andere eiland en keert 's avonds terug. Bekijk hier het volledige aanbod.

Welke taal spreekt men op Kaapverdië?

De officiële taal is Portugees, maar de meeste mensen spreken ook Creools (Crioulo). In toeristische gebieden spreken veel mensen Engels en soms zelfs Frans.

Ontdek hieronder de leukste excursies op Kaapverdië

  1. Waar overnachten op Kaapverdië?

Ontdek alvast onze favoriete verblijven op de Kaapverdische eilanden

  1. Mis niets tijdens je vakantie naar Kaapverdië

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Kaapverdische eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download hier je gratis reisgids Kaapverdië met de mooiste bezienswaardigheden van São Vicente, Santo Antão, Sal, Boa Vista, Santiago en het eiland Fogo (+ GPS coördinaten).

Kaapverdië

Gratis reisgids Kaapverdië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?