11 x mooiste bezienswaardigheden op São Vicente: wat zien & doen?

11 x mooiste bezienswaardigheden op São Vicente: wat zien & doen?

22 mei 2024 in Kaapverdië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op São Vicente + verblijftips

São Vicente, het culturele hart van Kaapverdië! Bekend als het "Rio de Janeiro" van de archipel, biedt dit eiland een mix van koloniale architectuur, bruisende muziekscènes en uitgestrekte stranden. De hoofdstad Mindelo, de geboorteplaats van de legendarische zangeres Cesária Évora, heeft schrijvers, muzikanten en kunstenaars van over de hele wereld geïnspireerd, en kan met haar charme en gezellige sfeer bezoekers blijven betoveren.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden op São Vicente.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan São Vicente

Reisgids
VliegticketsVlieg van Amsterdam rechtstreeks in 7u naar São Vicente met TuiFly, boek je vliegticket hier
TransferVermijd kostbare tijd en stress en boek je privetransfer van de luchthaven naar het hotel op voorhand
PakketreisJe vakantie naar de Kaapverdië als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij Voja Travel, TUI en Djoser
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen op São Vicente:
HuurautoWil je de mooiste plekjes ontdekken van het eiland, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)

Inhoud artikel

Kaartje met mooiste bezienswaardigheden op São Vicente

  1. Mindelo

Mindelo is de op een na grootste stad, en de hoofdstad, van het eiland São Vicente en biedt een leuke mix van tussen vroeger en nu. Deze bruisende havenstad heeft een fascinerend koloniaal erfgoed. Achter de elegante façades van de koloniale gebouwen zitten inmiddels kunstgalerijen, sfeervolle barretjes & restaurants.

Mindelo, met zijn artistieke ziel, is trots op zijn rijke traditie van muziek en kunst. Zo is het ook de geboorteplaats van de wereldberoemde zangeres Cesária Évora, ook wel de "diva op blote voeten" genoemd (boek hier je wandeling door Mindelo in teken van Cesária Évora).

Als je door de pittoreske straatjes van Mindelo wandelt, word je omringd door een levendig cultureel mozaïek. Van de ritmische melodieën tot de oprechte gastvrijheid van de bewoners. Het is waar het soulvolle ritme van "morna" centraal staat. Deze nationale muziekstijl, nu erkend op de Werelderfgoedlijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO, stroomt door de straten en in het Cultureel Centrum van Mindelo.

TIP: Het eiland is relatief klein, vanaf Mindelo ligt alles op zo'n halfuurtje rijden (max. 20 km). Mindelo is dan ook een ideale uitvalbasis om het eiland São Vicente te ontdekken, bekijk hier het aanbod hotels in Mindelo.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Mindelo

  • Bezoek zeker eens de vismarkt in Mindelo (Mercado De Peixe). Op de vismarkt vind je de meest verse vangst direct van de vissersboten: van verse tonijn en makreel tot tandbaars en allerlei ander lekkers uit de Atlantische Oceaan. Ook in de gemeentelijke markt, gehuisvest in een gebouw uit het koloniale tijdperk, kan je allerlei lokale lekkernijen kopen. Wil je graag de meest verse producten dan raden we aan om in de vroege ochtenduren te gaan.
  • Het Volkspaleis, oorspronkelijk bedoeld als residentie voor Portugese gouverneurs.
  • Het Museum van de Zee, gesitueerd in de replica van de iconische Torre de Bélem in Lissabon. Deze reproductie biedt een boeiende reis door de geschiedenis en het maritieme erfgoed.
  • De Haven van Mindelo met de kleurrijke vissersboten, jachten en een muzikale hotspot: Mansa Floating Hub.

RONDLEIDING: Ervaar de charme van Mindelo tijdens deze stadsrondleiding inclusief een live muziekoptreden en het proeven van lokale lekkernijen. Absolute aanrader.

  1. Laginha Beach

Terwijl je de culturele schatten in Mindelo aan het ontdekken bent, zal het niet lang duren voordat je de zachte zeebries voelt en ruikt die je naar Laginha Beach leidt. Dit strand, op slechts een korte wandeling van het stadscentrum, is met zijn helder blauwe water en fijne witte zand de place to be om even te ontspannen.

In de buurt vind je enkele strandbars en restaurants met een breed aanbod aan voorzieningen, onder andere de mogelijkheid om jetski’s te huren en te genieten van verschillende watersportactiviteiten. Meer info hierover op deze website.

  1. Haven van Mindelo

Mindelo is dé havenstad van São Vicente, een levendige plek waar het aangenaam vertoeven is. Je ziet de jachten en zeilboten al van ver in de helderblauwe baai dobberen. De haven wordt omringd door enkele terrasjes en restaurants en ´s avonds hangt hier een aangename sfeer in de lucht.

Een absolute hotspot in de haven van Mindelo is de Mansa floating hub. Deze muzikale hotspot bestaat uit drie driehoekige gebouwen die in de haven van Mindelo drijven. Elk gebouw heeft een eigen functie: eentje dient als muziekstudio, een bar en als podium Ze zijn verbonden met het vaste land via een pier.

Vanuit de haven kan je een boottocht maken naar enkele andere Kaapverdische eilanden als Santo Antão, Santiago en São Nicolau. Via een tussenstop op één van deze eilanden kan je dan weer verder door varen naar Sal en Boa Vista. Boek hier je boottocht vanuit Sao Vicente.

  1. Vuurtoren Dona Amélia

Verlaat het stadscentrum van Mindelo, stap je huurauto in en rijdt richting de westkust van het eiland waar je de vuurtoren Dona Amélia kan bezoeken, een charmant bouwwerk met een geschiedenis die teruggaat tot 1894.

De vuurtoren staat bekend om zijn fascinerende, zij het eenvoudige ontwerp en is een van de bekendste vuurtorens van Kaapverdië. Om de vuurtoren te bereiken moet je ongeveer 3 kilometer over het klifpad lopen. Maar door het milde weer en de adembenemende uitzichten onderweg, voelt de tocht ongetwijfeld veel korter aan. Je kan de auto parkeren vlakbij Praia da Luisa (bekijk ligging).

  1. Surfparadijs São Pedro

São Pedro ligt vlak bij de vuurtoren en biedt een ongerepte zandkust en een stevige Atlantische wind, waardoor het een paradijs is voor surfers. Op dit stukje van het eiland heersen er constante golven. Maar je surfplank is niet het enige dat je bij de hand wilt hebben, neem ook zeker je snorkelspullen mee. São Pedro zit vol met karetschildpadden waarmee je op slechts 50 meter afstand in het water kan zwemmen.

EILANDHOPPEN: Wil je graag meer van de Kaapverdische eilanden ontdekken? Dan raden we een pakketreis aan, dan boek je zowel jouw verblijf als vliegticket samen, wat meestal het voordeligste uitkomt. Boek hier je 8-daagse eilandtour op Veelzijdig Kaapverdië met TUI.

  1. Baia das Gatas

Precies aan de andere kant van het eiland ligt Baia das Gatas, een waar paradijs met uitgestrekte stranden. Maar dat is niet de enige reden waarom het strand zo populair is onder de lokale bevolking, hier vindt namelijk ook het Baía das Gatas Festival plaats, een unieke viering van muziek en cultuur.

Het festival wordt jaarlijks in augustus gehouden in het weekend van de eerste volle maan en verandert het strand in een bruisend podium vol Afrikaanse beats en plezier. Met livemuziek, dansvoorstellingen en een aanstekelijke carnavalssfeer is het een onvergetelijke manier om jezelf onder te dompelen in de Kaapverdische cultuur.

  1. Vissersdorpje Calhau

Calhau, gelegen aan de rustige oostkust van het eiland, is een charmant vissersdorpje. Het is de perfecte plek om te genieten van een heerlijke lunch met zeevruchten. Als je hier dineert, vergeet dan niet een gesprek aan te knopen met de vriendelijke bediening. Ze vertellen je graag wat de dagspecialiteiten zijn en wat ze het lekkerst vinden van de vangst van de dag.

Ontdek de highlights van São Vicente tijdens een eilandtour

Boek voordelig je vakantie naar Kaapverdië

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Monte Verde, wandel naar de hoogste berg op Sao Vicente

Monte Verde steekt 750 meter boven zeeniveau uit en is daarmee de hoogste piek op het eiland Sao Vicente. De naam, die in het Portugees "groene berg" betekent, past perfect bij het prachtige landschap. Dit gebied is een hotspot voor biodiversiteit en herbergt bijna alle unieke plantensoorten van São Vicente, waarvan er 17 op de lijst van bedreigde plantensoorten staan.

Eenmaal je de top bereikt hebt, kan je genieten van een heerlijk kopje thee bij Cabana de Chá do Monte Verde (bekijk ligging). Op een heldere dag word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over het hele eiland en eventueel ook de naburige eilanden Santo Antão en Santa Luzia.

TOUR: Wandel samen met een gids naar het hoogste punt van São Vicente, Monte Verde. Geniet tijdens deze wandeltour van het prachtige landschap, de inheemse planten, traditionele boerenhuizen, en het beste panoramische uitzicht op het eiland! Boek hier je wandeling naar Monte Verde.

  1. Of wandel naar de Monte Cara

Monte Cara kreeg als bijnaam de "gezichtsberg", omdat als je vanaf de zijkant naar de bergrand kijkt, het lijkt op een menselijk gezicht dat in de lucht staart. Deze opmerkelijke natuurlijke formatie ligt vlakbij Mindelo en heeft een hoogte van 490 meter, waardoor het een gemakkelijke en mooie wandelbestemming is. De tocht naar de top belooft prachtige vergezichten en onvergetelijke zonsondergangen.

  1. Duiken en snorkelen met zeeschildpadden op São Vicente

De wateren rond het eiland São Vicente wemelen van het onderwaterleven en bieden een kristalhelder zicht van meer dan 25 meter. Maak een verfrissende duik in het en ontdek de rijke onderwaterwereld. Spot de grote scholen tropische vissen, koraal en misschien zelfs tijgerhaaien en manta's!

Misschien wel een van de leukste activiteiten die je kan ondernemen tijdens je vakantie op São Vicente is snorkelen met zeeschildpadden. Er zijn verschillende duikcentra gevestigd op São Vicente die staan te popelen om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Een populaire duikspot is São Pedro (bekijk ligging).

Boek hier je snorkelavontuur met zeeschildpadden

  1. Carnaval vieren op São Vicente

Kaapverdianen weten wel hoe ze plezier moeten maken, en een van de beste manieren waarop ze dat doen is met hun levendige festivals. Het Carnaval in São Vicente is het grootste en belangrijkste evenement op het hele eiland, waar je kan meedoen aan kleurrijke optochten, spannende verkleedwedstrijden en nog veel meer.

Het carnaval vindt plaats in Mindelo en wordt gehouden op Vastenavond, traditioneel 40 dagen voor Pasen. De festiviteiten duren van zonsopgang tot zonsondergang, maar de precieze datum verandert elk jaar, dus zorg ervoor dat je van tevoren plant als je mee wilt doen.

  1. Waar overnachten op São Vicente?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in São Vicente maar weet je niet goed waar te overnachten? Het eiland is relatief klein, de meeste bezienswaardigheden zijn op minder dan een halfuur te bereiken van de hoofdstad Mindelo. We raden je dan ook aan om hier te verblijven.

Verspreid over het hele eiland vind je verschillende soorten accommodaties: van koloniale huizen die werden omgetoverd tot moderne verblijven tot traditionele huisjes meer in het binnenland van het eiland. Hieronder alvast enkele aanraders of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op São Vicente.

  • Vila Mira Mar ligt op 300 m van de markt van Mindelo en het strand, biedt stijlvolle accommodatie en iedere ochtend een heerlijk continentaal ontbijt.
  • Midden in het historische centrum van Mindelo, gevestigd in een koloniaal gebouw vind je het sfeervolle Mindelo Residencial. Verwacht hier geen extreme luxe, maar wel een knus verblijf met keurige kamers en traditioneel ingericht met Afrikaanse elementen, een dakterras en een uitgebreid ontbijt.
  • Mag het wat meer luxe zijn? Verblijf dan in het Mansa Marina Hotel in de haven, vlakbij Torre de Bélem. Vanaf het zwembad geniet je van een fenomenaal uitzicht op het eiland.
  1. Op vakantie naar de Kaapverdische eilanden

De Kaapverdische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika, vormen tot op de dag van vandaag nog altijd een populaire vakantiebestemming. Deze eilanden worden voornamelijk geboekt door reizigers die een weekje willen uitrusten in de zon, op de paradijselijke witte stranden. Hoewel er op sommige eilanden veel meer te zien en te beleven valt dan zon, zee en strand, kunnen we ze geen ongelijk geven

Maar welk Kaapverdisch eiland is nu het meest geschikt voor jou?

  • Sal: prachtige stranden, een dor, woestijnachtig landschap, duik- en snorkelspots, bekend om zijn beroemde zoutpannen
  • Santiago: grootste eiland, een rijke mix van geschiedenis, cultuur en natuur, groene valleien, ruige bergen en mooie stranden (goed voor wandelliefhebbers)
  • São Vicente: het culturele eiland met de bruisende stad Mindelo, bekend om muziekfestivals en kleurrijke koloniale architectuur
  • Boa Vista: resorteiland, adembenemende zandduinen en ongerepte stranden, thuisbasis van de caretta caretta-schildpadden
  • Fogo: vulkanische landschappen, wijngebieden, São Filipe met zijn koloniale architectuur en een kijk op het traditionele Kaapverdische leven
  • Santo Antão: meest ruige, bergachtige eiland van Kaapverdië met kleine authentieke dorpjes gewijd aan de landbouw

OVERTUIGD? Boek hier je vakantie naar jouw favoriete Kaapverdische eiland.

  1. Mis niets tijdens je vakantie naar Kaapverdië

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Kaapverdische eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download hier je gratis reisgids Kaapverdië met de mooiste bezienswaardigheden van São Vicente, Santo Antão, Sal, Boa Vista, Santiago en het eiland Fogo (+ GPS coördinaten).

Kaapverdië

Gratis reisgids Kaapverdië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?