10 x mooiste bezienswaardigheden Santo Antão: wat zien & doen tijdens je bezoek?

10 x mooiste bezienswaardigheden Santo Antão: wat zien & doen tijdens je bezoek?

22 mei 2024 in Kaapverdië2 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op Santo Antão + verblijftips

Santo Antão is het meest ruige, bergachtige eiland van Kaapverdië en het op één na grootste eiland van de eilandengroep, met een oppervlakte van meer dan 779 km². Het eiland, bezaaid met kleine dorpjes gewijd aan de landbouw en prachtige groene landschappen die gelijken op tropische oases, wordt ook wel eens het "wandeleiland van Kaapverdië" genoemd. Na een actieve dag verkennen, kan je nog even nagenieten op een van de witte zandstranden.

Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden van Santo Antão.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Santo Antão

Reisgids
Vliegtickets
  • Vlieg van Amsterdam rechtstreeks in 7u naar São Vicente met TuiFly, boek je vliegticket hier
  • In São Vicente kan je de ferry nemen naar het eiland Santo Antão
PakketreisJe vakantie naar de Kaapverdië als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij Voja Travel, TUI en Djoser
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen op Santo Antão:
HuurautoWil je de mooiste plekjes ontdekken van het eiland, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden van Santo Antão

  1. Porto Novo

Porto Novo, de tweede grootste en belangrijkste stad op het eiland, staat bekend om zijn levendig karakter en bruisende haven, dat tevens de enige verbinding is met de buitenwereld. Wie een vakantie boekt op Santo Antão bezoekt, zal ongetwijfeld het stadje Porto Novo bezoeken. Gelegen aan de kust, met zijn pastelkleurige koloniale huizen, vismarktjes en aangename sfeer, is het een heerlijk stadje om door te wandelen.

  1. De oude weg naar Ribeira Grande

Na je bezoek aan Porto Novo volg je de oude weg die je door het binnenland loodst over de bergen en valleien naar de hoofdplaats Ribeira Grande. Deze met de hand aangelegde weg bestaat uit maar liefst 15 miljoen keien en wordt gekenmerkt door zijn steile hellingen en talloze haarspeldbochten.

De weg heet de "Estrada de Corda" (EN1-SA-01) en is ongetwijfeld een van de mooiste autoroutes die je op Kaapverdië kan afleggen. Onderweg geniet je namelijk van het uitzicht over oude vulkaankraters, prachtige valleien en de kleine dorpjes. Een absolute aanrader, waarbij je je ongetwijfeld afvraagt hoe men deze weg ooit heeft kunnen bouwen. Een alternatieve route naar Ribeira Grande is via de kustweg.

Ribeira Grande

Ribeira Grande is de hoofdstad van Santo Antao en ligt ingeklemd tussen de groene bergen en de zee. Het stadje heet misschien wel Ribeira ‘Grande’, maar laat je hier niet door misleiden. De hoofdstad van dit eiland is eerder een bescheiden stadje met een wirwar aan steegjes, kleurrijke huizen, een lokaal marktje en een klein koloniaal kerkje (Nossa Senhora do Rosário). Het is bovendien een ideale uitvalbasis voor mooie wandelingen langs de kleine, kleurrijke dorpjes of om te klimmen of caynoningen.

Boek voordelig je vakantie naar Kaapverdië

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. De groene Paúl-vallei - Santo Antão

Deze vallei is een prachtige plek Santo Antão omringd door ruige bergtoppen en heeft een vruchtbare grond die een aanbod aan gewassen voedt, van koffie en suikerriet en tropisch fruit. Wandel door de groene terrassen en authentieke dorpjes waar men na al die jaren nog steeds traditionele landbouwmethoden hanteert.

Een bezoek aan de deze tropische groene oase is een absolute aanrader. Je begint met een hike boven tussen de wolken bij de vulkaankrater, je wandelt via smalle paadjes zigzaggend naar beneden richting de zee en onderweg geniet je van adembenemende uitzichten. Wie maar niet genoeg kan krijgen van deze idyllische plek, kan er ook voor kiezen om hier een nachtje of twee te overnachten (aanrader: AldeaPanoramica).

WANDELTIP: Heb je zin in een actieve, uitdagende wandeling? Overweeg dan deze wandeling van vulkaankrater Cova naar Ribeira Paúl.

  1. Ponta do Sol

Ponta do Sol is de meest noordelijke stad van Santo Antão, 4 km ten noordwesten van Ribeira Grande en 20 km ten noorden van Porto Novo. Een schilderachtige weg volgt de kustlijn, loopt via de klif en biedt spectaculaire uitzichten. Meer dan een charmant pleintje met een stadhuis, een kerkje en kleurrijke vissersboten die in de kleine haven Boca de Pistola liggen rond te dobberen hoef je hier niet te verwachten. Er zijn op dit deel van het eiland ook tal van overnachtingsmogelijkheden, ideaal als je de diverse wandelmogelijkheden in de buurt wil ontdekken.

RONDLEIDING: Ontdek Ponta do Sol met een gids en kom meer te weten over de geschiedenis en invloed van de joden.

  1. Fountainhas

Een ander mooi dorpje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken op Santo Antão is het idyllische bergdorpje Fountainhas. Fountainhas bevindt zich in het noorden van het eiland en behoort, volgens National Geographic, tot een van de dorpen met het mooiste uitzicht ter wereld. De kleurrijke huizen staan op de rand van een diepe klif, omringd door groene bergen en landbouwterrassen. Je hebt er ook een geweldig uitzicht op zee

Moderne, toeristische voorzieningen zal je hier niet vinden, wel word je verwelkomt door een warme glimlach en voel je meteen de gastvrijheid. Sommigen zullen je misschien uitnodigen voor een heerlijk kopje thee of vragen je mee naar binnen voor het kopen van een leuk handgemaakt souvenirtje. Een bezoek aan Fountainhas is ideaal als je de authenticiteit van een typisch bergdorpje op Santo Antão wilt ervaren.

  1. ​Pombas Village

Pombas Village ligt in een beschutte baai aan de noordoostelijke kust van Santo Antão en verwelkomt je met een charmant kusttafereel. De pastelkleurige huizen die de promenade langs de kustlijn staan, vormen een prachtig decor. Daarachter vind je suikerrietvelden en kokospalmen die je in Cuba doen wanen. Als je door deze idyllische omgeving wandelt, kom je een prachtig kerkje tegen en een stadhuis versierd met blauwe tinten.

  1. Corvo

Het dorp Corvo is nog zo'n prachtige en afgelegen gemeenschap die verscholen ligt aan de noordkust van Santo Antão. Het is een avontuur om er te komen, want er zijn geen toegankelijke wegen. In plaats daarvan kan je een wandeling maken over een aantal steile bergpaden. Het is alsof je een goed bewaard geheim ontdekt midden in de natuur.

Ontdek de highlights van Santo Antão tijdens een georganiseerde eilandtour

  1. Tope de Coroa, hoogste berg van Santo Antão

De Tope de Coroa is, met een hoogte van 1.979 meter, de hoogste top van Santo Antão en de op één na hoogste top van Kaapverdië. De wandeling naar de top van deze berg vereist een zekere fysieke inspanning. Wees wel aandachtig als je naar de top van de berg wandelt, sommige paden zijn namelijk niet zo makkelijk terug te vinden waardoor je kan verdwalen. Onderweg kom je hier en daar een geitje tegen en geniet je van het uitzicht op het bijna surrealistisch vulkaanlandschap. Er zijn nog twee andere bergtoppen die het eiland kenmerken: de Pico da Cruz (1.814 meter) en de Gudo de Cavaleiro (1.811 meter).

  1. Proef de nationale drank van Kaapverdië, Grogue

Het landschap van Santo Antao is, met zijn talloze bananenplantages en suikerrietvelden, werkelijk adembenemend. Wist je dat er bijna 82% van de landbouwgrond van Santo Antão gebruikt wordt voor de suikerrietteelt? Suikerriet is het belangrijkste ingrediënt voor de productie van de nationale drank Grogue. Deze Kaapverdiaanse rum heeft een robuuste smaak (niet voor iedereen weggelegd) en een alcoholpercentage van 42 procent. Nog een leuk weetje, Grogue is een drankje dat niet kan bederven waardoor je het jarenlang kan bewaren.

De traditie van het maken en consumeren van Grogue zit diep geworteld in de Kaapverdische cultuur. Een proevertje van dit nationale drankje mag dus zeker niet ontbreken tijdens je verblijf op dit eiland. In de vallei van Ribeira do Paúl kan je kleine stokerijen van Grogue bezoeken. Neem zeker een flesje of twee mee naar huis, een souvenir aan een bijzonder mooie vakantie op Santo Antão.

  1. Waar overnachten op Santo Antão?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Santo Antão maar weet je niet goed waar te overnachten? Ribeira Grande, Porto Novo en Ponta dol Sol zijn een ideale uitvalbasis voor je bezoek aan dit eiland. Je kan ook meer in het binnenland overnachten in een van de charmante landhuizen omgetoverd tot een knusse B&B. Hieronder alvast enkele aanraders of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Santo Antão.

  • AldeaPanoramica bevindt zich in de buurt van Ribeira Grande, beschikt over moderne accommodatie, een buitenzwembad, een restaurant waar lokale specialiteiten geserveerd worden, en een panoramisch uitzicht.
  • Kasa d'Vizin, gevestigd in een klein dorpje genaamd “Eito”, geniet van een prachtig uitzicht op de bergen, de groene vallei van Paul en de oceaan. Het verblijf werd volledig gerestaureerd en biedt ruime kamers/appartementen. Je geniet hier van comfort en leert de Kaapverdische levensstijl kennen.
  • Liever verblijven in een van de landhuizen in de Paul-vallei? Dan is Casa Das Ilhas misschien wel wat je zoekt. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer en fantastisch uitzicht op de bergen. Er is ook een buitenzwembad.
  • Palmeira Da Cruz EcoLodge is rustig gelegen te midden van een groen landschap in Chã da Igreja. Deze ecolodge beschikt over moderne kamers met eigen patio, een zonneterras met zwembad, een restaurant en iedere ochtend een continentaal ontbijt.
  1. Mis niets tijdens je vakantie naar Kaapverdië

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Kaapverdische eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download hier je gratis reisgids Kaapverdië met de mooiste bezienswaardigheden van São Vicente, Santo Antão, Sal, Boa Vista, Santiago en het eiland Fogo (+ GPS coördinaten).

Kaapverdië

Gratis reisgids Kaapverdië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 augustus 2024 - Margret Hart

Vind de reisgids heel mooi, weet zeker dat ik er veel aan zal hebben. Heb alleen sao vincente en Santo antao geprint

- 26 juni 2024 - Blyaert

Prachtige doumentatie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?