10 x mooiste bezienswaardigheden op Santiago (Kaapverdië): wat zien & doen?

10 x mooiste bezienswaardigheden op Santiago (Kaapverdië): wat zien & doen?

22 mei 2024 in Kaapverdië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op het Kaapverdische eiland Santiago + verblijftips

Santiago is het grootste en meest bevolkte eiland van Kaapverdië en heeft voor ieder wat wils: van een stadstour door de hoofdstad Praia of het historische centrum van Cidade Velha tot avontuurlijke wandeltochten in de bergen en spectaculaire zonsondergangen vanaf de stranden.

Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden van het Kaapverdische eiland Santiago.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het eiland Santiago

Reisgids
Vliegtickets
PakketreisJe vakantie naar de Kaapverdië als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij Voja Travel, TUI en Djoser
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen op Santiago:
HuurautoWil je de mooiste plekjes ontdekken van het eiland, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden op het eiland Santiago

  1. Hoofdstad Praia

Praia is niet alleen de hoofdstad van het eiland Santiago, maar ook van Kaapverdië. Het ontstaan van Praia gaat terug tot het jaar 1770, toen het officieel de rol van hoofdstad op zich nam, als opvolger van Cidade Velha. Vandaag de dag dient het als politieke, economische en culturele centrum van het land.

Een bezoekje aan Praia is absoluut de moeite waard

  • Het is een stad vol contrasten: van bruisende zakenwijken tot het oude centrum "Plateau" waar je kan kennis maken met de Kaapverdische cultuur.
  • Wandel door de nederzettingen in de levendige buurten die gelijken op de favela's in Brazilië.
  • Breng een bezoekje aan een van de lokale marktje zoals het Sucupira African Market. Je vindt er een labyrint van kraampjes met allerlei dingen die te koop zijn, van vers fruit en groenten tot leuke souvenirs en kledij. Zo kan je hier ook "Panu di Terra" vinden, traditionele Kaapverdische kleding.
  • Achter de gevels van de kleurrijke koloniale panden, zitten vaak souvenirwinkeltjes en gezellige cafés gevestigd.
  1. Het presidentieel paleis van Praia

In het hart van het Plateau vind je ook het presidentieel paleis, een neoklassiek gebouw dat dateert uit ongeveer 1894. Het werd oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de Portugese gouverneur van Kaapverdië en staat nu symbool voor historische elegantie. Het wordt omringd door weelderige tuinen en heeft schitterende uitzichten. De buitenkant van het paleis is een prachtig gezicht en af en toe opent het zijn deuren voor verschillende evenementen en kan je een kijkje nemen in het interieur.

  1. Cidade Velha

Als je vanuit Praia langs de kust naar het westen reist, kom je het kleine oude stadje Cidade Velha tegen (letterlijk vertaling “Oude Stad”). Tot 1770 was dit de hoofdstad van Santiago en Kaapverdië. Maar lang voordat het deze naam droeg, stond het gekend als het prachtige Ribeira Grande, een baken van Portugese verkenning, dat een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis markeerde als de eerste Europese nederzetting die in de tropen werd gebouwd.

Hoewel Cidade Velha niet meer de bruisende hoofdstad is die het ooit was, herbergt het nog steeds een schat aan historische monumenten en boeiende bezienswaardigheden zoals Pelourinho, de schandpaal die symbool staat voor gemeenschap en de slavernij. Het werd in juli 2009 internationaal erkend toen het de prestigieuze titel UNESCO Werelderfgoed kreeg.

OVERNACHTINGSTIP: In een van de typische charmante huizen in Cidade Velha, zit Pousada Quinta Ribeiria gevestigd. Deze accommodatie is rustig gelegen, beschikt over een buitenzwembad met een schitterend uitzicht en iedere ochtend een heerlijk ontbijtje.

  1. Koninklijke Fort van São Filipe

Dankzij de strategische ligging was Cidade Velha jarenlang een belangrijk uitwisselingspunt van producten; en een slavenhandelsite. Om de voormalige hoofdstad van Santiago te beschermen tegen mogelijke aanvallen, werd het Forte Real de São Filipe, oftewel het Fortaleza Real de São Filipe, opgetrokken.

Het was het eerste en belangrijkste fort van de archipel en leidde tot een heel verdedigingssysteem van de stad, bestaande uit nog zes kleinere forten verspreid over verschillende strategische punten in Cidade Velha. Je kan het fort vandaag de dag nog steeds bezoeken.

Bezoek de highlights van het eiland Santiago tijdens deze eilandtour

  1. Igreja Nossa Senhora do Rosário

De kerk van Nossa Senhora do Rosário, gebouwd in 1495 in Cidade Velha, is een van de oudste koloniale kerken ter wereld en een van de zeldzame overblijfselen van de gotische architectuur in Afrika. Het was een integraal onderdeel van de Confraria de Nossa Senhora do Rosário, een van de belangrijkste kerkelijke broederschappen in Ribeira Grande de Santiago.

Boek voordelig je vakantie naar Kaapverdië

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Assomada

Assomada, de op één na grootste stad van Santiago, wordt omringd door hoge bergtoppen, vruchtbare landbouwgrond en uitgestrekte plateaus. Hier wandel je tussen de kleurrijke huizen in pittoreske straatjes en word je toegelachen door de hartelijke lokale bevolking. Een van de bekendste bezienswaardigheden hier is de Afrikaanse markt.

In de valleien bij Assomada vind je de oudste en grootste boom van Kaapverdië: een kapokboom die al zo'n 500 jaar de aarde siert en maar liefst 40 meter hoog is (bekijk ligging). Ontdek Assomada tijdens een rondleiding met gids.

  1. Pico d'Antónia

In het hart van het eiland Santiago rijst de Pico d'Antónia op en bereikt op zijn top een hoogte van 1.392 meter. Deze iconische berg heeft ook twee secundaire toppen, Monte Tchota (1.041 m) en Monte Gamboa (1.099 m) en zal in de smaak vallen bij menig wandelliefhebbers.

Deze berg ligt in het beschermde natuurgebied Parque Natural da Serra do Pico de Antónia en is een paradijs voor natuurliefhebbers. De aantrekkingskracht gaat verder dan de ruige schoonheid; het is ook erkend door BirdLife International als belangrijk vogelgebied, waardoor het een paradijs voor vogelliefhebbers is.

Wanneer je de berg beklimt, vergeet dan niet even een tussenstop te maken in het gezellige dorpje Rui Vaz, waar je in contact kan komen met de lokale bevolking die hier woont en de authentieke kant van het Kaapverdische bergleven kan ervaren.

  1. Serra da Malagueta

Meer richting het noorden op Santiago ontdek je de adembenemende Serra da Malagueta, een cluster van vulkanische bergtoppen gesitueerd in het natuurpark Serra Malagueta (Parque Natural de Serra Malagueta). Dit beschermde gebied, opgericht in 2005, beslaat 774 hectare en is een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

Als je op zoek bent naar een leuke uitstap, overweeg dan een 3-uur durende wandeling met gids en dompel je onder in de wildernis van Serra da Malagueta. Boek hier je wandeltour door het natuurpark Serra Malagueta.

  1. Tarrafal

Omringd door wuivende palmbomen en een gouden zandstrand aan de voet van een groene berg is Tarrafal ongetwijfeld een van de meest idyllische plekken op Santiago eiland. Dit resort heeft alles wat je maar kan wensen voor een ontspannen zon, zee- en strandvakantie: een charmant stadscentrum, een prachtig strand met de azuurblauwe zee op de achtergrond en een rijke onderwaterwereld met tropische visjes.

Wie zich graag wilt verdiepen in het verleden van deze plek, kan net buiten het centrum, een bezoekje brengen aan het Tarrafal Concentratiekamp, een voormalige gevangenis uit de Portugese koloniale tijd. Deze historische plek herbergt een museum dat licht werpt op de koloniale geschiedenis van de Salazar-periode.

  1. Baixo Beach en Prainha Beach

Baixo Beach ligt aan de oostkant van het Santiago-eiland en dankzij de constante wind maakt dit een ideale bestemming voor kitesurfen, windsurfen en tal van andere wateractiviteiten. Wie liever een namiddagje wilt uitrusten op het strand, kan beter naar Prainha Beach vlakbij de hoofdstad.

  1. Waar overnachten op het eiland Santiago?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het eiland Santiago maar weet je niet goed waar te overnachten? De hoofdstad Praia is een ideale uitvalbasis voor je bezoek aan dit eiland. Je kan ook overnachten in Cidade Velha, Tarrafal in het noorden van het eiland en Assomada. Hieronder hebben we alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions op Santiago.

  • Pestana Tropico Ocean & City Hotel bevindt zich in de hoofdstad Praia op een steenworp afstand van het strand. Het hotel beschikt over moderne kamers met airco, een fitnessruimte en een buitenzwembad.
  • King Fisher Village is gelegen in het vissersdorpje Tarrafal, in een prachtige baai genaamd Ponta de Atum. Dit boetiekhotel biedt kamers in koloniale stijl direct aan zee, een natuurlijk zwembad in de rotsen uitgehouwen, iedere ochtend een uitgebreid ontbijt en als kers op de taart: een adembenemend uitzicht.
  • Of verblijf bij B&B "Casa Alegria", een gezellige B&B op wandelafstand van Praia do Tarrafal. De B&B beschikt over ruime (familie)kamers waarvan sommigen voorzien van een balkon met uitzicht op de bergen. Iedere ochtend voorziet men een gezond ontbijtje en je kan ook een lunchpakket aanvragen.
  1. Op vakantie naar de Kaapverdische eilanden

De Kaapverdische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika, vormen tot op de dag van vandaag nog altijd een populaire vakantiebestemming. Deze eilanden worden voornamelijk geboekt door reizigers die een weekje willen uitrusten in de zon, op de paradijselijke witte stranden. Hoewel er op sommige eilanden veel meer te zien en te beleven valt dan zon, zee en strand, kunnen we ze geen ongelijk geven

Maar welk Kaapverdisch eiland is nu het meest geschikt voor jou?

  • Sal: prachtige stranden, een dor, woestijnachtig landschap, duik- en snorkelspots, bekend om zijn beroemde zoutpannen
  • Santiago: grootste eiland, een rijke mix van geschiedenis, cultuur en natuur, groene valleien, ruige bergen en mooie stranden (goed voor wandelliefhebbers)
  • São Vicente: het culturele eiland met de bruisende stad Mindelo, bekend om muziekfestivals en kleurrijke koloniale architectuur
  • Boa Vista: resorteiland, adembenemende zandduinen en ongerepte stranden, thuisbasis van de caretta caretta-schildpadden
  • Fogo: vulkanische landschappen, wijngebieden, São Filipe met zijn koloniale architectuur en een kijk op het traditionele Kaapverdische leven
  • Santo Antão: meest ruige, bergachtige eiland van Kaapverdië met kleine authentieke dorpjes gewijd aan de landbouw

OVERTUIGD? Boek hier je vakantie naar jouw favoriete Kaapverdische eiland.

  1. Mis niets tijdens je vakantie naar Kaapverdië

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Kaapverdische eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download hier je gratis reisgids Kaapverdië met de mooiste bezienswaardigheden van São Vicente, Santo Antão, Sal, Boa Vista, Santiago en het eiland Fogo (+ GPS coördinaten).

Kaapverdië

Gratis reisgids Kaapverdië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?