7 x mooiste bezienswaardigheden op Fogo-eiland: wat zeker zien & doen?

7 x mooiste bezienswaardigheden op Fogo-eiland: wat zeker zien & doen?

22 mei 2024 in Kaapverdië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden op het eiland Fogo + verblijftips

Een korte vlucht 30 minuten brengt je van het eiland Santiago naar het kleinere vulkanische eiland Fogo. De naam "Fogo" verwijst naar het vurige ontstaan van het eiland door de eerste uitbarsting van de (nog steeds actieve) Fogo-vulkaan.

Het eiland wordt gekenmerkt door zijn vulkanische bodem, prachtige vruchtbare landschappen met koffieplantages en wijngaarden en de hoofdstad Sao Filipe met zijn kleurrijke herenhuizen. Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden op het eiland Fogo.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het eiland Fogo

Reisgids
Vliegtickets
  • Vlieg van Brussel/Amsterdam rechtstreeks in 8u naar Sal met TuiFly, boek je vliegticket hier of bij Transavia
  • Vanuit Sal of Santiago kan je een binnenlandse vlucht naar het eiland Fogo of je kan ook de veerboot nemen
PakketreisJe vakantie naar de Kaapverdië als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij Voja Travel, TUI en Djoser
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen op Fogo:
HuurautoWil je de mooiste plekjes ontdekken van het eiland, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)

Inhoud artikel

  1. Pico de Fogo

Pico de Fogo of vulkaan Fogo, is het middelpunt van het eiland Fogo en de hoogste berg van Kaapverdië. De vulkaan trekt alle aandacht en bepaalt grotendeels het landschap van dit eiland. Deze nog steeds actieve (maar ongevaarlijke) stratovulkaan, met een hoogte van 2829 meter, draagt de onuitwisbare sporen van afgekoelde lavarivieren en heeft een kolossale caldera met een diameter van 25 kilometer.

Wandelen op de Pico do Fogo is een veelbelovend avontuur, maar het is niet weggelegd voor de onervaren wandelaars. De wandeling naar de top is namelijk niet zo gemakkelijk, terwijl je de steile, fijne paden beklimt blaast er een stevige tegenwind. Je kan deze wandelroute best afleggen met een deskundige gids die je op moeilijke stukken kan begeleiden. Voorzie je ook best van een paar goede wandelschoenen .

Boek hier je wandeling naar de top van de Pico de Fogo

  1. Chã das Caldeiras

In de nasleep van de laatste uitbarsting van de Pico do Fogo stortte een caldera in en uit de vurige diepten ontstond het hartverwarmende dorp Chã das Caldeiras. Deze menselijke nederzetting bevindt zich midden in de krater van de actieve vulkaan. Het dorpje op zich is niet bijzonder groot, je vindt er enkele traditionele gebouwen, zoals de "funcos", een typische woning uit Chã das Caldeiras. Bovendien is dit gebied nog steeds een van de weinige plekken waar de ongerepte allure en authenticiteit bewaard zijn gebleven.

Overnachten in de schaduw van de vulkaan Pico bij Casa Alcindo

Als we één bijzondere nacht kunnen aanraden, is het toch wel in de schaduw van de vulkaan Pico. 's Ochtends word je wakker met een adembenemend uitzicht op de caldera. Casa Alcindo is een gezellig pension waar je niet alleen geniet van een buitengewoon verblijf maar ook van de culinaire gerechten. Boek hier je verblijf.

RONDLEIDING: Verken het charmante dorpje Chã Das Caldeiras vanuit São Filipe met een gids. Tijdens de rondleiding ontdek je het dorpje en geniet je van een gratis ontbijt en een wijn- en kaasproeverij bij een lokaal wijnhuis. Boek hier je Chã Das Caldeiras dorpstour.

  1. São Filipe

São Filipe is de hoofdstad en grootste stad van het eiland Fogo, en ligt op slechts 20 minuten van het binnenlandse vliegveld. Deze stad ligt langs een dramatische klif van 100 meter hoog en siert de oevers van een zwart lavastrand. Vanaf dit unieke uitkijkpunt is er een prachtig vergezicht, met in de verte het kleinste Kaapverdische eiland Brava.

Wandel door de wirwar van straatjes, waar het dagelijks leven verweven zit met het koloniale verleden. De levendige boerenmarkten bieden een kijkje in het hart van de gemeenschap, terwijl de plaatselijke kerken getuigen van het onwankelbare geloof op het eiland. Je vindt er ook Sobrados, de oude herenhuizen die de stad nog steeds sieren.

STADSTOUR: Dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis van de hoofdstad tijdens deze stadswandeling door São Filipe met lokale gids.

Boek voordelig je vakantie naar Kaapverdië

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Praia de Fonte Bila

Een van de mooiste stranden op Fogo eiland is ongetwijfeld dit vulkaanstrand vlakbij de hoofdstad São Filipe. In tegenstelling tot een gewoon strand is Praia de Fonte Bila versierd met diepzwart zand dat in contrast staat met het witte zeeschuim. Zoek een leuk spotje uit, strijk je handdoek open, neem een verfrissende duik in het zeewater en geniet van het bijzondere uitzicht op de omgeving.

OVERNACHTINGSTIP: Tortuga B&B is een gezellige B&B gelegen aan het zwarte vulkaanstrand van Fogo.

  1. Mosteiros

Verscholen in de noordelijke uithoeken van het eiland ligt Mosteiros. Dit charmante dorpje, waar ooit het tweede vliegveld van het eiland was gevestigd, ligt sereen aan de voet van een steile klif waar de Atlantische golven aan land slaan. Midden augustus ontwaakt Mosteiros op het ritme van het jaarlijkse muziekfestival. Als de zon ondergaat, beginnen de melodieën en gaan de festiviteiten tot diep in de nacht door. Als je in deze periode op vakantie bent op Fogo-eiland, is dit festival een absolute aanrader. Je maakt kennis met de Kaapverdische cultuur, de muziek van de lokale artiesten en de warme gastvrijheid van de bevolking.

  1. Koffieplantages en wijngaarden

Je zou het misschien niet durven denken, maar Fogo staat ook bekend omwille van de wijnindustrie. De wijngaarden hebben een bijzondere ligging op de zwarte, vulkanische grond in de caldera zelf. Een vruchtbare grond die rijk is aan mineralen, waardoor de struikranken kunnen groeien en goede druiven voor de wijnproductie kunnen worden geproduceerd. Proef zeker eens van de Chá de Fogo tijdens je verblijf op het eiland.

Naast wijngaarden zijn er ook heel wat koffieplantages te vinden op het eiland Fogo. Ga zeker eens langs Djarfogo in Sao Filipe (bekijk ligging), een lokaal cafeetje waar je deze lokale gebrande koffie kan proeven en kopen.

  1. Waar overnachten op het eiland Fogo?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het vulkanische eiland Fogo maar weet je niet goed waar te overnachten? De hoofdstad Sao Filipe is een ideale uitvalbasis voor je bezoek aan dit eiland.

Je kan ook meer in het binnenland overnachten, zo kan je ook verblijven in de buurt van de vulkaan waar enkele huizen zijn omgebouwd tot een sfeervol hotel of vakantiehuisje. Wat dacht je van een bijzondere nacht in een eco-bungalow met uitzicht op de vulkaan? Hieronder alvast enkele aanraders of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Fogo.

  • La Fora Ecolodge, gelegen in São Filipe, is een absolute aanrader voor je verblijf op het eiland. Vanuit je privé bungalow geniet je van een prachtig uitzicht op de oceaan en de vulkaan Fogo. Het verblijf beschikt ook over een zwembad, een restaurant en iedere ochtend serveert men een heerlijk ontbijt.
  • The Colonial Guest House in het centrum van São Filipe biedt moderne accommodatie gevestigd in een charmant oud koloniaal huis. Het hotel biedt een buitenzwembad, een terras, een bar en iedere hotelkamer beschikt over een eigen balkonnetje.
  • Casa Marisa 2.0 heeft een bijzondere ligging in Portela. Vanop het terras van je eigen privé bungalow geniet je van een fantastisch uitzicht op de vulkaan. Na een heerlijke nachtrust en een goed ontbijt ben je helemaal klaar om de Pico de Fogo te beklimmen.
  1. Op vakantie naar de Kaapverdische eilanden

De Kaapverdische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika, vormen tot op de dag van vandaag nog altijd een populaire vakantiebestemming. Deze eilanden worden voornamelijk geboekt door reizigers die een weekje willen uitrusten in de zon, op de paradijselijke witte stranden. Hoewel er op sommige eilanden veel meer te zien en te beleven valt dan zon, zee en strand, kunnen we ze geen ongelijk geven

Maar welk Kaapverdisch eiland is nu het meest geschikt voor jou?

  • Sal: prachtige stranden, een dor, woestijnachtig landschap, duik- en snorkelspots, bekend om zijn beroemde zoutpannen
  • Santiago: grootste eiland, een rijke mix van geschiedenis, cultuur en natuur, groene valleien, ruige bergen en mooie stranden (goed voor wandelliefhebbers)
  • São Vicente: het culturele eiland met de bruisende stad Mindelo, bekend om muziekfestivals en kleurrijke koloniale architectuur
  • Boa Vista: resorteiland, adembenemende zandduinen en ongerepte stranden, thuisbasis van de caretta caretta-schildpadden
  • Fogo: vulkanische landschappen, wijngebieden, São Filipe met zijn koloniale architectuur en een kijk op het traditionele Kaapverdische leven
  • Santo Antão: meest ruige, bergachtige eiland van Kaapverdië met kleine authentieke dorpjes gewijd aan de landbouw

OVERTUIGD? Boek hier je vakantie naar jouw favoriete Kaapverdische eiland.

  1. Mis niets tijdens je vakantie naar Kaapverdië

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Kaapverdische eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download hier je gratis reisgids Kaapverdië met de mooiste bezienswaardigheden van São Vicente, Santo Antão, Sal, Boa Vista, Santiago en het eiland Fogo (+ GPS coördinaten).

Kaapverdië

Gratis reisgids Kaapverdië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?