10 typisch Jordaanse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie + foto's
Traditionele gerechten uit Jordanië: welke zeker proeven?
Vertrek je binnenkort naar Petra en de Dode Zee in Jordanië? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Jordaanse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Jordaanse eetcultuur en de traditionele gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben in Jordanië.
Inhoud artikel
Maak kennis met de Jordaanse keuken
Jordanië is voor velen een droombestemming. Hoe kan het ook anders met die dramatische woestijnlandschappen, de historische stad Petra en die dorre landschappen die tot een andere planeet lijken te behoren? Maar wist je, dat je er ook nog eens lekker kan eten! Het zal je verbazen wat voor lekkere gerechten je hier kan proeven.
De overheerlijke Jordaanse keuken heeft natuurlijk veel Arabische invloeden en baseert zich vaak op gerechten uit het Midden-Oosten (al dan niet met een eigen twist). Daarnaast zal je in Jordanië ook rekening moeten houden met de gewoontes en religie. Als moslimland zal je hier bijvoorbeeld geen varkensvlees, alcoholische dranken en voedsel bereid met alcohol vinden. Je zal er wel kunnen proeven van lekkere gerechten bereid met lamsvlees, rundsvlees en soms ook kameel. Maar ook vegetarische gerechten zullen je weten te bekoren.
In de Jordaanse keuken worden natuurlijk ook heel veel specerijen gebruikt, wat er voor zorgt dat het gerecht lekker aromatisch wordt en je het al van mijlenver ruikt. Kruiden die veel gebruikt worden zijn onder andere Za’atar en Sumak.
Brood bij ieder gerecht
Brood is onmisbaar in de Jordaanse keuken. Het wordt bij zowat alles wat je eet of bestelt geserveerd. Het lekker knapperige brood komt bovendien vaak vers uit de oven en is overheerlijk. Ideaal om in een van de vele sausjes te dippen. Er zijn verschillende soorten broden maar de Markook of Khubz of Tandoorbrood zijn de meest voorkomende. Nog meer over de Jordaanse keuken? Lees gerust verder in deze blogpost en ontdek alvast enkele lekkere gerechten uit Jordanië.
REISGIDS: Kan je haast niet wachten om de schoonheid van Jordanië op te zoeken en te proeven van de Jordaanse keuken? Download je reisgids Jordanië en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie!
Mansaf
Mansaf
Mansaf is het nationale gerecht van Jordanië en is van oorsprong een Bedoeïen gerecht. Het is een heerlijke combinatie van lamsvlees, rijst en Jameed (een soort gedroogde en gefermenteerde yoghurt). Het gerecht wordt traditioneel geserveerd in een groot dienblad. Mansaf is eigenlijk is een gemeenschappelijk gerecht waarbij iedereen eet met de rechterhand van hetzelfde bord. Uiteraard mag jij het uit een bord met een lepel eten. Probeer dit gerecht zeker eens uit in de lokale restaurants tijdens je roadtrip Jordanië.
Weetje: Het traditionele gerecht staat ook symbool voor het samenbrengen van mensen. Het wordt zelfs gegeten om samen een opgelost conflict te vieren. Het wordt gezien als een teken van verzoening.
Zarb
Een ander beroemd gerecht in Jordanië is zarb. Dit wordt in bedoeïenengebieden vaak aan toeristen geserveerd en wordt bereid in een ondergedompelde oven die taboon wordt genoemd. Vlees en groenten worden gekookt en geserveerd met rijst en verschillende mezze zoals tabbouleh, falafel, tahini en hummus, allemaal populaire gerechten in het hele land.
Maqluba
In het Arabisch betekent Maqluba letterlijk "ondersteboven". Het gerecht dankt zijn naam aan de manier waarop het wordt geserveerd. Alle ingrediënten worden namelijk eerst gekookt in een grote pan, en wordt nadien ondersteboven geserveerd. Op deze manier vloeien alle smaken lekker in elkaar over en wanneer de pan verwijderd wordt, verschijnt er een heerlijk gerechtje van rijst, kip, aardappelen en groenten (zoals aubergine, aardappel en bloemkool). Het gerecht wordt vaak geserveerd met yoghurt en tomaten-komkommersalade.
Labneh
Labaneh of labneh is een dikke romige yoghurt die meestal op brood wordt gesmeerd of als dipsaus voor groenten geserveerd wordt. Het heeft een intense zure en romige smaak. De romige yoghurt wordt vaak gemengd met olijfolie en afgewerkt met enkele kruiden om het meer smaak te geven De beroemde yoghurt wordt zowat in het hele Midden-Oosten gebruikt en vind je tegenwoordig in verschillende soorten.
Kanafeh
Kanafeh (of knafeh en künefe) is een van de bekendste desserts in het Midden-Oosten. Het is geen klassiek zoet dessertje want het hoofdingrediënt van dit gerecht is kaas. Verder bestaat het dessert ook nog uit dunne slierten deeg (kadayif genaamd) boter en wordt het overgoten met heerlijke zoete siroop. Vervolgens wordt het dessert ook nog eens bestrooid met pistachenoten. Kanafeh wordt gekookt op hete kolen en is het lekkerste wanneer het warm is. Vandaag de dag zijn er al verschillende variaties van de Kanafeh, sommige worden gemaakt met griesmeel, andere hebben een verschillende vulling.
Hummus
Hummus (oftewel humus, hoummous of hoemoes) is een erg populair gerecht in de Jordaanse keuken dat vaak gegeten wordt als bijgerecht met olijfolie en platbrood. Het is een soort puree op basis van kikkererwten, tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad) en olijfolie. Vandaag de dag vind je natuurlijk al verschillende hummusvariaties . Je kan het in zo goed als ieder restaurant bestellen, maar toch iedere versie net iets anders van smaak.
Falafel
Naast hummus is ook falafel een van de meest geliefde gerechten. Falafel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten en verschillende kruiden zoals koriander, kardemom, peper en gehakte peterselie. Falafelballen worden vaak gefrituurd en krijgen een krokant buitenlaagje. Falafel is erg populair als street-food. Het wordt vaak gegeten als ontbijt, in een sandwich of als bijgerecht.
ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.
Tabbouleh
Zin in een luchtig en verfrissend gerechtje? Proef dan eens van de lekkere Tabbouleh. Deze gezonde en heerlijke salade wordt gemaakt op basis van peterselie, tomaten, muntblaadjes, knoflook en bulgurtarwe. Deze ingrediënten worden gemengd in een beetje citroensap, zout en olijfolie.
Manakish
Manakish wordt ook wel eens de Arabische versie van een pizza genoemd. Het heerlijk platte broodje wordt voornamelijk gegarneerd met Za'atar (een kruidenmengsel op basis van tijm, sesamzaadjes, zout en peper). Verder wordt het broodje belegd met vlees (gehakt of lam) of kaas. Net als een pizza kan je het gerecht in stukjes snijden of opvouwen als een broodje.
ESCURSIES: Wil je graag zoveel mogelijk uit je vakantie halen? Bekijk dan zeker eens het aanbod tours en excursies in Jordanië en maak er een onvergetelijk verblijf van.
Thee drinken in de bedoeïenenkampen
In Jordanië wordt meerdere malen per dag thee gedronken. Een populaire thee hier is de "Shai", een zwarte zoete thee geserveerd in kleine glaasjes. Er wordt bij het maken van de thee vaak een enorme hoeveelheid suiker toegevoegd. Wie hier geen fan van is, kan dit gewoon aangeven. Het delen van thee is tevens een belangrijk onderdeel van de bedoeïenencultuur. Bij een bezoekje aan een van de bedoeïenenkampen, zal je dan ook een altijd een thee (vaak doordrenkt met aromatische salie) aangeboden worden.
Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.