8 x bezienswaardigheden in Udaipur en omgeving: Tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x bezienswaardigheden in Udaipur en omgeving: Tips & info

3 november 2020 in India0 reacties

Udaipur wordt ook wel “The City of Lakes” genoemd. Er liggen namelijk vier meren in de stad: Pichola, Fateh Sagar, Udai Sagar en Swaroop Sagar. Dat vele water geeft de stad dan ook meteen een pittoresk karakter. Het is een populaire bestemming bij toeristen. De stad is ook één van de geliefkoosde trouwlocaties voor rijke Indiërs.

Het was eeuwenlang de hoofdstad van het machtige Mewar-rijk. De bezienswaardigheden herinneren dan ook vooral aan dat tijdperk. We hebben de voornaamste plekken voor je verzameld in dit artikel.

Daguitstappen, tours en excursies in Udaipur

Inhoud artikel

  1. City Palace Udaipur

Het City Palace van Udaipur is een imposant gebouw dat 11 paleizen herbergt die doorheen de eeuwen zijn (bij)gebouwd. Het ligt aan de oostkant van Lake Pichola op een heuvel, waardoor het uitkijkt over de stad en de omgeving. De bouw begon in 1553 door Maharana Udai Singh II.

Het heeft ruim 400 jaar geduurd voordat de bouw van het paleis voltooid was

Bizar genoeg is de architectuur vrij consistent hetzelfde over het hele complex, met als voornaamste bouwmaterialen graniet en marmer. Er zijn vele balkons, torens, gewelven en prachtige vertrekken gedecoreerd met spiegels, muurschilderingen, marmerwerk, zilverwerk, ingelegd werk en gekleurd glas.

De verschillende paleizen staan met elkaar in verbinding via binnentuinen en gangen. Twee van de paleizen, het Fate Prakash Paleis en het Shiv Niwas Paleis, zijn een luxehotel. Ook de huidige Maharana woont nog steeds in het complex, in een afgesloten paleis met wachters te paard en een eigen politie en ordedienst.

Het paleis is misschien ook bekend bij fans van James Bond

Het was namelijk een belangrijke locatie in de Bondfilm "Octopussy". Bekijk hier de verschillende scènes uit de James Bond film.

  • Je kan het paleis dagelijks bezoeken van 7.00 uur tot 23.00 uur, het museum van 9.30 tot 17.30 uur
  • Toegangsprijs: 30 Rs voor het paleis, inclusief het museum wordt het 300 Rs.
  • Voor 250 Rs kan je ook een geleid bezoek met een gids boeken.
  1. Saheliyon-ki-Bari

Aan de oevers van Fateh Sagar ligt de mooiste tuin van Udaipur: de Saheliyon-ki-Bari, wat zoveel betekent als “binnenplaats van de maagden”. Het was de huisvesting voor 48 jonge vrouwen die samen met een prinses als bruidschat naar Udaipur verhuisden.

Er zijn bloemenperken, lanen met bomen en fonteinen die allemaal hun eigen klaterend geluid maken en zo samen een rustgevende sfeer aan de plek geven. Ideaal om even de ontsnappen aan de drukte van de stad. Het is er fijn wandelen onder de palm- en tussen de bananenbomen Er is ook een klein wetenschapsmuseum dat eerder lijkt op een schoolmuseum uit de jaren 80.

  1. Bagore-ki-Haveli

Bagore-ki-Haveli is een haveli aan de oevers van Lake Pichola, waar je ook al het City Palace hebt, die werd gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van de toenmalige eerste minister van Mewar. Het gebouw heeft de kenmerkende stijl van haveli's in deze regio. Er zijn expositieruimtes en enkele musea in ondergebracht.

Opvallende zaken die je hier kan zijn zijn onder andere de grootste tulband ter wereld en een reeks scènes met Rajasthani marionetten die het verloop van een Hindoehuwelijk tonen. Regelmatig worden er ook poppenspelen opgevoerd met de marionetten. Doorgaans kan je er 's avonds terecht voor een traditioneel Rajasthani dansspektakel bijwonen, waar vrouwen onder begeleiding van traditionele muziek lokale dansen uitvoeren. Ook de marionetten komen dan aan bod.

Udaipur is sowieso erg bekend om de poppenshows die je kan gaan bekijken

Op verschillende andere plekken in de stad kan je dus ook poppen en Indiase dans gaan bekijken. Het is zeker een aanrader om een show mee te pikken terwijl je er bent.

  1. Ranakpur Jaïntempel

Ook buiten Udaipur zelf heb je een aantal bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen tijdens je reis in Rajasthan. Zo is er de Jaïntempel van Ranakpur. Dit is één van de grootste tempelcomplexen van Azië. De Jaïntempel is onderverdeeld in verschillende kleinere tempels die verschillende goden eren, waarvan de Chaumukha tempel de belangrijkste is.

Deze tempel eert Adinath, die volgens de Jaïnkosmologie de eerste Tirthankara of spirituele leermeester uit de huidige cyclus is. De tempel symboliseert de Tirthankara’s verovering van de vier kardinale richtingen en daarbij ook de verovering van de kosmos.

1140 unieke marmeren pilaren

De tempel wordt ondersteund door 1440 marmeren pilaren die allemaal gegraveerd zijn, en waarbij geen twee pilaren identiek zijn. Het gehele complex is gemaakt van lichtgekleurd marmer, en bevat zeer opvallende koepels, gewelven en shikhara’s, ofwel de bijzondere torens waar de Hindoe- en Jaïntempels om bekend staan. Bij de tempel ligt een natuurgebied waar je tussen november en maart wandelingen kan maken.

  1. Kumbhalgarh Fort

Kumbhalgarh was één van de belangrijkste forten van het Mewar-rijk. Het werd gebouwd in opdracht van Maharana Kumbha, strategisch op de Aravalli-heuvels bij de grens tussen de koninkrijken Mewar (Udaipur) en Marwar (Jodhpur). De weg ernaartoe maakt een bezoek al bijzonder: langs ravijnen en door dichte jungle, doorheen de 7 versterkte poorten van het fort.

Een muur van 36 kilometer lang, de tweede langste muur ter wereld

De 36 km lange muur met bijzondere torens slingert zich als een slang over de omgevende heuvelruggen. Binnen de muren vind je het kleinere Katarghar Fort met het paleis van Fateh Sing, meer dan 365 tempels en heiligdommen, plaats voor een leger en een dorp.

Er zouden ruim 30.000 mensen geleefd hebben, en er was voldoende voorraad om hen gedurende een jaar van voedsel en water te voorzien. Vanaf de parking is het zo’n 30 minuten wandelen op een soms steil pad tot aan het paleis. Je wordt beloond met enkele prachtige panorama’s op de wijde omgeving. Je kunt bij goed weer zelfs de zandduinen van de Tharwoestijn zien.

Onze tip: Combineer een bezoek aan Ranakpur met Fort Kumbhalgarh op dezelfde dag. Huur een privé auto met chauffeur voor één dag om de afstanden sneller af te leggen. Je kan beide monumenten ook met de bus bereiken, maar dan voorzie je best twee dagen.

  1. Lake Fateh Sagar

Het Lake Pichola met al zijn bezienswaardigheden eromheen is het bekendste meer van de stad, maar ook Lake Fateh Sagar is zeer de moeite. Dit meer wordt getypeerd door de verschillende kleine eilandjes. Op één van de eilandjes kan je bijvoorbeeld Nehru Park bezoeken, een prachtige tuin met een restaurant en een kleine zoo.

Op één van de andere eilandjes ligt het Udaipur Solar Observatory, dat helaas niet te bezoeken is. Je kan per boot naar de eilandjes gaan. Een boottochtje op één van de meren is sowieso een aanrader in Udaipur.

  1. Jagdish tempel

De Jagdish tempel is een imposante Hindoetempel met 3 verdiepingen en rijkelijke versieringen. Hij werd in 1651 gebouwd in opdracht van Maharana Jagat Singh.

Je vindt er het zwarte stenen beeld van Jagannath, één van de incarnaties van de god Vishnu. Elke dag bij zonsopgang en zonsondergang wordt er een speciale ceremonie gehouden (aarti), die je kan bijwonen.

  1. Chittorgarh Fort

Chittorgarh Fort, dat ook wel Chittor Fort wordt genoemd, is één van de grootste forten in India. Het werd in de 7e eeuw gebouwd door Maurya heersers, en in latere jaren uitgebreid door de Mewar-koningen. Het fort dankt zijn naam aan Chitrangada Mori, die de bouw begonnen zou zijn.

Johars, harakiri maar dan op z'n Indisch

Chittorgarh is vooral berucht voor de verschillende johars die er gepleegd werden: door de jaren heen werd het fort 3 keer aangevallen en veroverd, waarna de vrouwen van de koninklijke familie zichzelf in brand staken (johar) om niet in handen van de vijand te vallen. Hierdoor wordt het fort nog steeds gezien of zelfs geïdealiseeerd als voorbeeld van nationalisme. In het fort wordt het grootste Rajput festival gehouden, de Johar Mela, waarbij de moed van de Rajput en de johars die in het fort gepleegd zijn, worden herinnerd.

Chittorgarh Fort telt in totaal zo’n 40 historische bouwwerken.

De weg ernaartoe, de heuvel op, gaat door 7 grote poorten met scherpe, ijzeren pieken. De hoofdpoort is de Surya Pol, ofwel de Zonnepoort. Daarnaast liggen in het fort verschillende paleizen. In het Rani Padmini paleis is de prachtige Rajputana architectuur goed te zien. Er bestaan heel wat verschillende legendes over Rani Padmini (Koningin Padmini), maar allemaal vertellen ze over haar uitzonderlijke schoonheid.

Het fort ligt zo'n 120 kilometer van Udaipur. Dat lijkt een behoorlijke afstand, maar dat is natuurlijk relatief in deze regio. Mocht je ook Bundi bezoeken op je reis, kan je dit fort op je weg tussen de twee steden doen.

Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India. Op zoek naar een hotel? Boek hier je overnachting in Udaipur.

  1. Waar overnachten in Udaipur?

Aan overnachtingsmogelijkheden is er geen gebrek in Udaipur. Je hebt hotels en andere verblijven in zowat alle prijsklassen en sterrenniveaus. Je kan ook kiezen of je in het centrum of een eindje buiten de stad wil verblijven. Beide mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen. In de stad is er meer drukte, erbuiten is de verbinding met de stad niet altijd zo evident. Wij kozen ervoor om dichtbij de bezienswaardigheden te blijven en even buiten het centrum te verblijven.

Zo kwamen we uit in Kurabar Kothi Haveli. Een locatie tussen Lake Fateh Sagaar en Swaroop Sagaar op een tweetal kilometer van de oude stad van Udaipur. De kamers waren erg comfortabel en er is een uitstekend restaurant op het dak waardoor je er niet alleen lekker kan eten, maar ook een heel mooi uitzicht op de meren van Udaipur hebt.
Boek hier je overnachting in Kurabar Kothi Haveli.

  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden in Udaipur

Benieuwd naar hoe Udaipur en z'n bijzondere bezienswaardigheden eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door Udaipur. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Udaipur moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.

Rajasthan

Gratis reisgids Rajasthan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?