Bezienswaardigheden in Agra: Wat zien & doen? Tips + info
Veel mensen die Agra bezoeken, komen hier eigenlijk maar voor één monument: de Taj Mahal. Het is natuurlijk onmiskenbaar één van de bekendste bouwwerken van India en zelfs van de hele wereld. Maar naast die essential voor al wie door Rajasthan reist, heeft de 16e-eeuwse hoofdstad van het vroegere Mogolrijk nog wel wat bezienswaardigheden die meer dan het bekijken waard zijn.
Zorg er uiteraard voor dat je jouw bezoek aan de Taj Mahal niet mist, maar neem ook even de tijd om de rest van de stad te verkennen. Je zal het je zeker niet beklagen.
Daguitstappen, tours en excursies in Agra
Inhoud artikel
Taj Mahal
Je weet natuurlijk wel hoe de Taj Mahal eruitziet vanop foto's en uit documentaires. Maar als je het bouwwerk in het echt ziet, blijft het toch een indrukwekkend monument. De Taj Mahal is een mausoleum dat keizer Shah Jahan liet bouwen als tombe van Mumtaz Mahal, zijn favoriete vrouw (hij zou er 340 in totaal gehad hebben). Zij was gestorven tijdens de geboorte van hun veertiende kind.
Witte marmer en oorspronkelijk versierd met ontelbare edelstenen
Het mausoleum is opgetrokken uit witte marmer en oorspronkelijk versierd met ontelbare edelstenen. Het ligt aan de zuidoever van de Yamuna rivier. De bouw werd gestart in 1632, en het zou 20 jaar duren alvorens de Taj Mahal afgewerkt was. De andere gebouwen en tuinen van het complex volgden enkele jaren later. Volgens de legende werden na voltooiing de handen afgehakt van iedereen die aan het project had meegewerkt, om te voorkomen dat er elders een gelijkaardig gebouw kon neergezet worden.
Een graftombe in Perzische en Mogolstijl
Het gebouw is 73 meter hoog en voornamelijk beïnvloed door Perzische en Mogolstijl. De graftombe ligt op een verhoogd platform en is symmetrisch opgebouwd met een grote koepel en vier minaretten. Binnenin de hoofdruimte liggen de nagemaakte sarcofagen van Shah Jahan en zijn vrouw. Hun echte graven liggen dieper en zijn niet te bezoeken.
Tuin in Perzische chahar bagh patroon met het Lady Di-bankje
De tuin is volgens het Perzische chahar bagh patroon aangelegd en beslaat 300 vierkante meter. De verhoogde paden verdelen de tuin in 4 delen, die elk ook weer uit 4 perken bestaan. In het midden van de tuin, tussen de tombe en de poort, ligt een marmeren waterbassin, met het befaamde “Lady Di-bankje”. Er zijn vele fonteinen, bomen, planten en bloemen. De tuin staat voor het paradijs, en de rijkelijke beplanting verwijst naar de overvloed en vruchtbaarheid van dit paradijs.
Britse soldaten roofden de edelstenen uit de muren
De Taj Mahal geraakte tegen het einde van de 19e eeuw in verval en werd vervolgens ook nog eens door Britse soldaten beroofd van de edelstenen uit de muren. Het complex werd hierna volledig gerenoveerd, waarbij de tuin deels opnieuw werd ingericht volgens de Britse stijl.
- Om pollutie tegen te gaan, mag in een straal van enkele kilometers rond de Taj geen gemotoriseerd verkeer rijden.
- Je kan te voet of per paard en kar vanaf de parking naar het monument.
- Probeer ’s ochtends vroeg je bezoek te plannen. Niet alleen ben je dan de grootste drukte voor (want geloof ons: het is er erg druk!), maar je hebt ook nog eens het mooiste licht voor je foto’s.
- De Taj Mahal zou model hebben gestaan voor het paleis van de sultan in de Disneyklassieker Aladdin
- Volgens de verhalen was het de bedoeling dat de keizer aan de andere oever van de rivier een gelijkaardige zwarte tempel wilde laten bouwen.
Hoe wachtrijen vermijden aan de Taj Mahal?
De Taj Mahal is een wereldberoemd monument, dus dan kan je wel verwachten dat het er zeer druk is en dat er lange wachtrijen kunnen ontstaan.
- Een 1ste goede tip is om 's morgens te gaan. Dan moet de grote drukte nog komen en heb je op een heldere dag ook het beste moment om foto's te nemen.
- Een 2de goede tip: Bestel je tickets van tevoren om de lange wachttijden te vermijden. Er zijn deals beschikbaar waarbij je ook meteen je kaartjes voor het Rode Fort kunt boeken. Ook best handig, want er zijn ook behoorlijk wat mensen die na de Taj Mahal ook naar het tweede grote monument in Agra trekken.
Houd er echter wel rekening mee dat de Taj Mahal op vrijdag gesloten is voor het grote publiek (enkel Moslims kunnen er op bepaalde momenten bidden). Ben je er op donderdag? Dan voorzie je best nog een bezoek in de avond.
Rode Fort
Het Fort van Agra, dat ook wel het Rode Fort wordt genoemd omwille van de kleur, werd door keizer Akbar in de 16de eeuw gebouwd ter bescherming van Agra, de hoofdstad van zijn rijk. Het fort is voornamelijk opgetrokken in de rode zandsteen die hoofdzakelijk in de regio gewonnen werd.
Groot, groter, grootst
Het Rode Fort was één van de grootste gefortificeerde gebouwen in het Mogolrijk. Het complex bevatte meer dan 500 gebouwen over een lengte van bijna 2,5 kilometer. Daarnaast waren er ook een aantal ghats gebouwd, omdat het fort in de tijd van Akbar nog aan de rivier Yamuna lag. De meeste gebouwen in het fort zijn gebouwd door Shah Jahan, de opdrachtgever van de Taj Mahal.
In het fort zijn verschillende koninklijke paviljoenen te vinden, moskeeën en paleizen. Vanaf de balkonnen van de paviljoenen heb je een uitzicht op de Yamuna rivier en de Taj Mahal. Toen Shaj Jahan door zijn zoon werd afgezet en gevangengenomen, zag hij van hieruit het testament dat hij liet bouwen voor zijn overleden vrouw.
Mehtab Bagh
De Mehtab Bagh of Maanlicht Tuin ligt aan de overkant van de rivier tegenover de Taj Mahal. Het is een Mogol tuinencomplex. Het dateert overigens van voor de Taj Mahal. Als je geen zin hebt om de toegangsprijs voor de Taj Mahal te betalen of als je de drukte rond het monument niet wil, krijg je hier ook een mooi zicht op het mausoleum om foto's te kunnen nemen.
De tuin is op zichzelf ook zeker een wandeling waard, combineer het dus gerust even met je bezoek aan de andere kant van de rivier.
Je reis naar de regio Rajasthan optimaal voorbereiden? Koop onze reisgids Rajasthan met een uitgestippelde 16-daagse rondreis langs alle bezienswaardigheden, suggesties voor overnachtingen, dineren en alle andere info voor je reis naar India.
Op zoek naar een hotel? Boek hier je overnachting in Agra.
Graftombe van keizer Akbar
In Sikandra, een voorstad van Agra, kan je de graftombe van keizer Akbar bezoeken, gebouwd tussen 1605-1613. De bouw werd nog door Akbar zelf in gang gezet. De hoofdpoort ligt zuidelijk en heeft 4 minaretten, gelijkaardig aan die van de Taj Mahal.
Tombe van Itimad-Ud-Daulah
Deze rijkversierde tombe wordt ook wel Baby Taj genoemd, omdat dit mausoleum als inspiratie zo hebben gediend voor de Taj Mahal. Het mausoleum is de begraafplaats van Mizra Ghiyas Beg. Een invloedrijke figuur uit de Mogolperiode. Het gebouw bestaat volledig uit wit marmer en opvallende decoraties met edelstenen.
Het monument ligt niet ver van de Taj Mahal, dus je kan het eenvoudig ook bezoeken wanneer je die kant op gaat.
Fatehpur Sikri
Fatehpur Sikri is de vroegere hoofdstad van de Mogolkeizer Akbar. Vanuit Agra doe je er ongeveer 1,5 uur over met de wagen. Het complex is in de 16e eeuw gebouwd als woonst voor Akbar en heel zijn hofhouding. De stad is erkend als UNESCO Werelderfgoed. De keizer zou de stad destijds ook moeten hebben achterlaten door waterschaarste.
Waar overnachten in Agra?
Agra is een belangrijke toeristische hotspot die ieder jaar miljoenen reizigers verwelkomt. Qua hotels of andere verblijfsmogelijkheden heb je dus keuze te over. Je kan eventueel tactisch denken in functie van je bezoek aan de Taj Mahal. Als je daar 's morgens naartoe wil, is het handig om gewoon in de buurt te logeren. Onze favoriet is Joey's Hostel.
In dit hotel is het ontbijt is inbegrepen bij de kamer. Je kan kiezen tussen de typische jeugdherbergkamers, maar voor een beetje extra heb je een comfortabel tweepersoonsbed in je eigen kamer. Boek hier je verblijf bij Joey's Hostel.
Filmpje: Agra bezoeken en de Taj Mahal
Benieuwd naar hoe Agra en de Taj Mahal eruitzien? In deze video ga je mee op een korte tour door Agra en breng je een bezoekje aan de Taj Mahal. Als je deze bijzondere stad in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Agra moeten reizen!
Mis niets tijdens je rondreis door Rajasthan met onze reisgids!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Rajasthan? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rajasthan met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rajasthan.