25 x mooiste bezienswaardigheden in Dublin bezoeken tijdens je citytrip + hidden spots!

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x mooiste bezienswaardigheden in Dublin bezoeken tijdens je citytrip + hidden spots!

6 februari 2024 in Ierland9 reacties

De mooiste bezienswaardigheden voor je stedentrip Dublin + hidden spots

Dublin is als Ierse hoofdstad een centrum van kunst, cultuur en entertainment, met een rijke, gastvrije sfeer en een meeslepende geschiedenis. Is het de eerste keer dat je de Ierse hoofdstad bezoekt, dan vraag je je vast af waar je moet beginnen. Om je alvast op weg te helpen, hebben wij een overzicht gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip Dublin.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Dublin

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Dublin:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Dublin

  1. Trinity College en het Book of Kells

Trinity College is de oudste universiteit van Ierland en een van de oudste universiteiten van Groot-Brittannië. Deze protestantse universiteit werd gebouwd in 1592 in opdracht van koningin Elizabeth I van Engeland, op de site van een vroegere Augustijnenklooster. De gebouwen komen voornamelijk samen rond twee grote vierhoeken en twee speelvelden, en het hele complex telt zo’n 190.000 m2.

  • Bij een rondleiding door Trinity College, bezoek zeker eens de prachtige oude bibliotheek.
  • De bibliotheek bevat ongeveer 4,5 miljoen geprinte boeken en manuscripten, waaronder het Book of Kells, een knap bewaard manuscript uit 800 na Christus met prachtige kalligrafie.
  • Met een toegangsticket heb je ook toegang tot de Long Room, de indrukwekkende leeszaal (18de eeuw) van de bibliotheek, met meer dan 200.000 oude teksten.

WANDELTOCHT: Ontdek Dublin's Trinity College, de oudste universiteit van Ierland tijdens een begeleide wandeltocht.

  1. Ierse geschiedenis in Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol is een vroegere gevangenis die zijn deuren opende in 1796. In de eerste jaren waren publieke ophangingen vlak voor de 'gaol' ('jail' - gevangenis) geen ongewoon zicht, maar vanaf 1820 zakte het aantal executies drastisch.

De levensomstandigheden in de gaol waren afschuwelijk

Alle gedetineerden, zowel mannen, vrouwen als kinderen, werden per 5 in een cel opgesloten, met slechts één kaars die hen twee weken lang moest voorzien van licht en warmte. Kinderen werden gearresteerd voor kruimeldiefstallen. De jongste gevangene was naar verluidt nauwelijks 7 jaar. Veel van de volwassen gedetineerden werden later gedeporteerd naar Australië.

In 1916 werden bijna alle nationalistische leiders van de Paasrevolutie hier opgesloten en zonder pardon geëxecuteerd, wat de publieke opinie nog meer opzette tegen de Britse kolonisatie. Meer info op de website.

  1. Proef Guinness in het Guinness Storehouse

Ben je op citytrip in Dublin of maak je een rondreis door Ierland, proef dan zeker eens een Guinness! Bij de Guinness Storehouse kom je alles te weten over dit typische bier. Het gebouw bevindt zich in het hart van St. James's Gate, en was ooit de gistingsfabriek van de brouwerij.

De Guinness-brouwerij werd in 1759 opgestart door de toen 34-jarige Arthur Guinness. Aanvankelijk werd er 'ale' gebrouwen, maar vanaf 1770 veranderde de productie naar donker bier. Deze bijzondere kleur komt door de toevoeging van geroosterde gerst. Voor wie zelf aan de slag wil gaan: Guinness kent 4 ingrediënten: gerst, hop, gist en water (uit de Wicklow Mountains, gelegen net onder Dublin).

TICKETS: Boek hier je tickets voor het Guinness Storehouse online en proef een echte Ierse Guinness in de Gravity Bar of Brewery Yard Bar in de openlucht!

  1. Het iconische General Post Office

Nog gelinkt aan de Paasrevolutie uit 1916 is het iconische General Post Office. Dankzij zijn 67 meter lange voorgevel en Ionische zuilengang met gigantische pilaren is het één van de meest herkenbare gebouwen in de stad. Het gebouw werd in amper 3 jaar gebouwd en werd voltooid in 1818.

Het gebouw is vooral bekend als voormalig hoofdkwartier van de leiders van de Paasopstand in 1916. Tijdens de opstand werd het door een brand bijna volledig vernield. De heropbouw gebeurde pas bij de start van de Ierse Vrijstaat-regering. Het gebouw staat vooral symbool voor het Ierse nationalisme. Een bezoekerscentrum binnenin herdenkt de opstand van 1916.

  1. Verken de crypte van Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral is de oudste van twee middeleeuwse kathedralen in Dublin. Hij werd gebouwd rond 1030 nadat de Vikingkoning, Sigtrygg Silkbeard, in 1028 op bedevaart naar Rome was geweest. In de 19de eeuw was de kathedraal in zeer slechte staat en onderging ze grote renovaties. Daardoor is het vandaag de dag erg moeilijk te zeggen welke delen ook echt uit de middeleeuwen dateren en welke Victoriaanse pastiches zijn. In ieder geval heeft de kerk veel interessante architecturale kenmerken.

Bezoek tijdens je stedentrip Dublin zeker de crypte

In Christ Church Cathedral vind je de grootste crypte van Ierland én alle Britse eilanden. Let er ook op twee ongewone bewoners: een gemummificeerde kat en rat, die de bijnaam ‘Tom en Jerry’ kregen en uitgedroogd werden gevonden in een orgelpijp.

Je kan gratis de mis bijwonen of bidden. Voor een bezoek aan de crypte en andere bezienswaardigheden, moet je echter wel inkom betalen. Leuk weetje: Christ Church Cathedral komt ook voor in verschillende films en tv-programma’s, zoals "The Tudors" en "Reign".

TICKETS: Boek hier je toegangsticket voor de Christ Church Cathedral in Dublin.

  1. Dublinia en uitzicht vanaf de St. Michael's Tower

Net naast Christ Church Cathedral ligt Dublinia. Dit interactieve museum geeft een historisch gedetailleerd beeld van hoe Dublin eruitzag tijdens de middeleeuwen en ten tijde van de Vikingen. Je kan er ook genieten van een prachtig uitzicht over de stad vanuit de St. Michael’s Tower die 96 treden telt en nog dateert uit de middeleeuwen. Meer info op de website.

  1. Bezoek Jonathan Swift in St. Patrick's Cathedral

De andere middeleeuwse kathedraal van Dublin is St. Patrick's Cathedral. Net als Christ Church is ze protestants. St. Patrick's is de grootste kathedraal van Ierland, en werd gebouwd naast een heilige bron waar Saint-Patrick rond 450 na Christus gelovigen gedoopt zou hebben. Omdat deze plek nogal gevoelig is voor overstromingen, werd hier geen crypte gebouwd.

Auteur Jonathan Swift, bekend van Gulliver's Reizen, was van 1713-1745 deken van de kathedraal. Hij ligt hier ook begraven, volgens de legende rechtop, omdat hij schrik had dat hij anders bij een overstroming anders zou wegspoelen...

TICKETS: Boek hier je toegangsticket tot de St. Patrick's Cathedral inclusief een audiogids in Duits, Engels en Frans.

  1. Uitgaan en cultuur in Temple Bar

De omgeving van Temple Bar: het culturele centrum van Dublin!

De wijk heeft een bruisend nachtleven. De naam 'Temple Bar' is enerzijds een hommage aan de gelijknamige buurt in Londen, en anderzijds een eerbetoon aan een van de meest prominente families die hier in de vroege 17de eeuw leefde. Sir William Temple was van 1609-1627 provoost van Trinity College. Het is dé place to be om te proeven van Ierse specialiteiten als een Guinness biertje, een Ierse whiskey of Irish stew en dat in combinatie met gezellige livemuziek!

  • Tegenwoordig bevinden zich veel grote Ierse culturele instituten in deze omgeving, onder andere het National Photographic Archive, het Irish Film Institute, de Irish Stock Exchange en de Central Bank of Ireland.
  • Als je hier op zaterdag of zondag bent, neem dan zeker eens een kijkje op de Temple Bar Book Market op het Temple Bar Square.
  • Elke zaterdag kan je ook de Temple Bar Food Market bezoeken op het Meetinghouse Square.

WANDELTIP: Wandel door de kleurrijke straten van Dublin, bezoek levendige pubs en geniet van een unieke mix van traditie en moderniteit tijdens een begeleide wandeling door Dublin. Deze wandeling brengt je uiteraard ook door Temple Bar.

  1. Shop till you drop in het centrum van Dublin

Meer dan 33 miljoen mensen per jaar bezoeken Henry Street, Dublins meest populaire winkelstraat. Je vindt er een grote verscheidenheid aan winkels en een bruisend straatleven met tal van straatartiesten zoals muzikanten, dichters en mimespelers die maar al te graag aan de winkelende voorbijgangers kan kunsten tentoonstellen.

Een andere populaire winkelstraat is de Grafton Street. Wie nood heeft aan een kleine pauze tussen al dat shoppen door, kan even binnen wandelen bij het populaire Bewley’s café (bekijk ligging) met een prachtig interieur in oude stijl en een uitgebreide menukaart met heerlijke gebakjes.

De straat werd ontwikkeld door de plaatselijke grondbezitter Henry Moore, Graaf van Drogheda. Hij leende zijn naam aan vele straten in en rond de stad. Zo is er niet alleen Henry Street, maar ook Moore Street, Earl Street of Lane (vandaag de dag is dit Henry Place) en Drogheda Street.
  1. Rondvaart over de Liffey Rivier

Liffey Rivier stroomt door het centrum van Dublin. De rivier levert een groot deel van Dublins watervoorraad en is de ideale plek voor wat ontspanning. Deze waterloop wordt al sinds het verblijf van de Vikings in Dublin gebruikt voor handel. Vandaag de dag vormt de toeristenboot, de Liffey Voyage, het voornaamste verkeer op het water. Verder stroomafwaarts, voorbij East-Link Bridge, wordt de rivier nog steeds gebruikt voor handel en ferryverkeer.

RONDVAART: Bekijk het mooiste van de stad vanaf het water tijdens een ontspannende rondvaart op de Liffey.

  1. Wandel over de Ha'penny Bridge

Ha'penny Bridge was de eerste ijzeren brug over de Liffey en werd gebouwd in 1816. Oorspronkelijk werd de brug de Wellington Bridge genoemd, naar de hertog van Wellington, die geboren is in Dublin. De naam werd veranderd naar de Liffey Bridge. Dit is nog steeds de officiële naam, hoewel de meeste mensen de brug vooral kennen als de Ha’penny Bridge.

Vóór de bouw van de brug werd men de rivier overgezet met oude ferry’s

Op een bepaald moment werden de ferry’s afgekeurd en William Walsh, de baas van de ferrydienst, had de keuze tussen de ferry's laten repareren of een brug te bouwen. Walsh koos voor de brug en mocht 100 jaar lang een ha-penny (een halve penny) tol vragen aan iedereen die de brug overstak. De tol werd opgeheven in 1919, maar de naam is blijven hangen. De brug werd gerenoveerd in 2001 en opnieuw in zijn oorspronkelijke witte kleur geverfd.

  1. Het Famine Memorial in de Docklands

De Grote Hongersnood in Ierland, een van de grootste rampen uit de Ierse geschiedenis

Indrukwekkend is ook het Famine Memorial aan de Docklands (kades) van Dublin die zich over 1,5 kilometer aan beide oevers van de Liffey-rivier uitstrekken. Een verzameling bronzen beelden van uitgemergelde mensen waar je de wanhoop zo van hun gezicht af leest. De levensgrote sculpturen lijken zichzelf langs de oevers van de rivier te slenteren, met verschillende uitingen van verdriet, wanhoop en vastberadenheid. Een aangrijpend eerbetoon aan de slachtoffers van de Ierse hongersnood (1845-1849). Naast de doden emigreerden nog eens miljoenen mensen uit het land, wat resulteerde in een bevolkingsdaling van 20 tot 25%.

De oorzaak van de hongersnood was de aardappelziekte, die zorgde voor mislukte aardappeloogsten (een belangrijke voedselbron). De sculpturen werden gemaakt door de Dublinse beeldhouwer Rowan Gillepsie in 1997. Wil je graag nog meer te weten komen over deze gruwelijke periode, bezoek dan zeker eens het Ierse Emigratiemuseum Museum (EPIC). Bestel hier je tickets voor het museum.

Spot Leprechauns in het National Leprechaun Museum

Het National Leprechaun Museum is het eerste museum dat gewijd werd aan de Ierse folklore en mythologie. De Ieren vertellen al meer dan 1000 jaar verhalen over leprechauns (kleine, ondeugende kaboutertjes).

In dit museum krijg je de volledige geschiedenis van de kleine wezentjes te zien, van hun eerste verschijning in de 8ste eeuw tot de huidige voorstellingen, met heel wat avontuur tussenin. Er zijn op vrijdag en zaterdag ook avondbezoeken mogelijk. Het ideale museum om te bezoeken met kinderen bij slecht weer. Meer info op de website.

Little Museum of Dublin

Dit kleine museum, gevestigd in een Georgiaans herenhuis, vertelt de geschiedenis van het leven in Dublin doorheen de 20ste eeuw. Wat dit museum bijzonder de moeite maakt, is het City of a Thousand Welcomes-programma, dat inhoudt dat toeristen die Dublin voor het eerst bezoeken, worden meegenomen door een lokale “ambassadeur” voor een kopje thee of een biertje. Deze ambassadeurs zijn vrijwilligers en het programma is volledig gratis.

TICKETS: Vermijd rijen aan de kassa en boek je Skip-the-Line Little Museum of Dublin op voorhand, inclusief rondleiding met gids.

Nationale Museum van Ierland

Het Nationale Museum van Ierland vind je verspreid over verschillende locaties terug. Elk van deze locaties behandelt een andere tijdsperiode in de vorm van verschillende tentoonstellingen en bezienswaardigheden.

Zo is er het Archaeology Museum in Kildare Street, het Natural History Museum in Merrion Street en het Decorative Arts and History Museum in de Collins Barraken in Benburb Street, Dublin 7. Hoewel vrijblijvende donaties altijd welkom zijn, kan je de musea in principe gratis bezoeken.

Dublin Writers Museum

Het Dublin Writers Museum opende in 1991 zijn deuren. In dit prachtige 18de-eeuwse herenhuis kan je de geschiedenis van literair Dublin bewonderen. Hier vind je de boeken, brieven en enkele persoonlijke bezittingen van onder andere James Joyce, Samuel Becket, W.B Yeats, Oscar Wilde en Jonathan Swift. Je leert er ook meer over de vier Nobelprijswinnaars uit Dublin.

Nog meer boeiende musea in Dublin + tickets

  1. Dublin Castle met de Record Tower

Dublin Castle is een van de belangrijkste trekpleisters van Dublin. Het is niet één apart complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste hiervan dateren uit de 18de eeuw, maar een van de gebouwen staat er al sinds de regeerperiode van King John, de eerste Lord van Ierland.

  • Oorspronkelijk had het kasteel een sterk Normandisch uitzicht. Vandaag de dag is enkel de Record Tower, gebouwd rond 1228-1230, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke kasteel.
  • De Britse Regering van Ierland was ooit gevestigd op deze site, en tegenwoordig is het een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse Regering.
  • Je kan er gratis de Chester Beatty Library en het Revenue Museum (Belasting Museum) bezoeken.
  • Of bezoek de State Apartments, de Medieaval Undercroft en de Chapel Royal (die tevens gebruikt werden als decor in heel wat tv-series) tijdens een dagtour.
  • Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag meer te weten komen over het Dublin Castle en de Book of Kells? Koop hier je tickets voor een rondleiding door Dublin Castle. Steek de ellenlange wachtrijen voorbij en geniet van een skip-the-line toegang.

  1. Het sculptuur van Oscar Wilde

In de bovenhoek van het Merrion Square, vind je een kunstwerk dat uit drie delen bestaat: een stenen sculptuur van Oscar Wilde, een pilaar met een bronzen beeld van zijn zwangere vrouw, en een pilaar met een bronzen mannelijk torso. Wilde is afgebeeld als een 40-jarige man – een cruciale leeftijd in zowel zijn professioneel als zijn privéleven.

  • Het beeld werd ontworpen door Danny Osborne, een Ierse beeldhouwer.
  • Het werd opgericht in 1997, en toont Wilde in een bijna levensechte pose, zittend op een rotsblok van 35 ton witte kwarts, afkomstig uit de Wicklow Mountains.
  • Zijn flamboyante kledij is gesneden uit verschillende soorten gekleurde stenen van over de hele wereld.
  • De zuilen zijn bedekt met citaten van Wilde, wiens werk zich uitstekend leent tot gevatte quotes, wat hem overigens tot één van de meest geciteerde schrijvers ter wereld maakt.
  1. Irish Houses of Parliament

De Irish Houses of Parliament boden tijdens het grootste deel van de 18de eeuw onderdak aan de twee kamers van de Ierse regering, totdat het parlement afgeschaft werd door de Act of Union in 1800. Dit was het eerste parlement met twee kamers dat met dit doel gebouwd werd.

Nadat de regering ontbonden werd, werd het gebouw gebruikt voor meerdere doeleinden, zoals een militair garnizoen en een kunstgalerij. Een aantal jaar later werd het gebouw gekocht door de Bank of Ireland dat het gebruikte als haar hoofdkwartier. Eén van de verkoopsvoorwaarden was dat het gebouw zodanig aangepast moest worden, dat het nooit meer gebruikt kon worden als parlement.

Tegenwoordig is het gebouw nog steeds eigendom van de bank, maar doet het dienst als evenementenhal. Je kan het gebouw ook bezoeken. Het House of Lords (het Hoger Huis) is, ondanks de verkoopsvoorwaarde, relatief ongeschonden gebleven. De bouwstijl werd gekopieerd door verschillende regeringsgebouwen over de hele wereld.

  1. Marsh’s Library, de oudste publieke bibliotheek

De 18de-eeuwse Marsh’s Library is de oudste openbare bibliotheek van Dublin. Ze werd gebouwd in 1701. Hoewel deze bibliotheek bij toeristen gemakkelijk vergeten wordt, is het voor boekenwurmen zeker de moeite een kijkje te nemen in deze goed bewaarde bib.

WANDELTOCHT: Boek deze wandeltocht langs hoogtepunten én verborgen juweeltjes in Dublin.

  1. Mummies en Händel in St Michan's Church

De protestantse St. Michan’s Church dateert uit 1686. De grond waarop de kerk gebouwd is, wordt al sinds de oprichting van een Noorse kapel in 1095 als bidplaats gebruikt. De ietwat simpele buitenkant van de kerk staat in sterk contrast met het indrukwekkende interieur. Je vindt er prachtig houtsnijwerk en een orgel uit 1724, dat naar verluidt door Händel gebruikt werd om Messiah te componeren.

De grafkelders van de kerk bevatten een grote hoeveelheid gemummificeerde overblijfselen. Deze werden uitermate goed bewaard door de unieke atmosfeer in de kerk, gecreëerd door de kalkstenen muren en de droge lucht. De kerk en haar grafkelders zijn open voor het publiek. Aangezien de kerk nog steeds in gebruik is als gebedshuis, is ze niet toegankelijk op zondagen.

  1. Volg een rondleiding door de Jameson Distillery

De Jameson Distillery in Dublin, (officieel gekend als de Jameson Distillery Bow St.) is gelegen op Bow Street en de place to be om een van de beste whiskey te proeven. Het is de oorspronkelijke locatie waar John Jameson in 1780 begon met het produceren van zijn wereldberoemde Ierse whiskey.

Het complex, gevestigd in de voormalige destilleerderij, fungeert als bezoekerscentrum waar toeristen én uiteraard ook whiskeyliefhebbers rondleidingen kunnen volgen. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van Jameson, het productieproces van Ierse whiskey en de rol van de distilleerderij. Tijdens de rondleiding heb je de mogelijkheid om zelf je whiskey te mengen en de verschillende Jameson-varianten proeven. Je kan er zelf een Jameson Distillery Whiskey Blending Class volgen! Meer info op de website.

TICKETS: Boek hier je tickets tot de Jameson Distillery in Dublin, inclusief een rondleiding met gids en heerlijke proeverijen.

  1. Street art spotten in Dublin

Fan van graffiti? Dan zit je in Dublin zeker goed. De straatkunst van Dublin, verspreid over het centrum, vertelt het verhaal van de stad in levendige kleuren. Van speelse muurschilderingen tot culturele en politieke werken die sociale kwesties aanpakken. De straatkunst van Dublin vertelt het verhaal van de stad in levendige kleuren. Overal zie je muurschilderingen, de ene al wat groter en spectaculairder dan de andere, maar allemaal de moeite waard.

Enkele plekken waar je street art werken kan spotten in Dublin:

  • De verkeerslichtaansluitdozen, door de hele stad. De grijze stoplichtkasten zijn opgefleurd met levendige nieuwe thema's.
  • Een citaat van James Joyce, vereeuwigd in een opvallende gevelmuurschildering op een rijtje huizen aan Harmon Street (bekijk ligging).
  • Kleurrijke gevel van het Bloom Hotel in de levendige wijk Temple Bar (bekijk ligging).
  • Op een zijgevel van de Georgepub - de oudste en grootste homobar van Dublin - is een portret van de Ierse singer-songwriter Wallis Bird (bekijk ligging).
  • Love Lane (bekijk ligging), een straatje versierd met liefdesbrieven op keramische tegels.

STREET-ART TOUR BOEKEN: Boek je wandeltour met local langs de mooiste street-art van Dublin.

  1. In Dublin's fair city... Molly Malone

Molly Malone heeft een plaatsje in het hart van elke Dublinner, ook al heeft ze waarschijnlijk nooit echt bestaan. Molly Malone is een personage uit het liedje In Dublin’s Fair City – ook gekend als Cockles and Mussels. In het lied is Molly een visverkoopster die haar waar aan de man brengt in de straten van Dublin. Ze sterft helaas jong aan de gevolgen van koorts. Vandaag de dag kan je in het stadscentrum van Dublin een bronzen standbeeld van deze vrouw vinden (bekijk ligging).

“In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty…”, zoals het lied gaat, blijkt ook vandaag nog heel toepasselijk. De boezem van Molly’s standbeeld is al zo vaak betast, dat het brons er stilaan aan het verdwijnen is.

  1. Dublin City Hall of Royal Exchange

Dublin City Hall, oorspronkelijk de Royal Exchange, werd gebouwd tussen 1769 en 1779. Het is een belangrijk voorbeeld van 18de-eeuwse neoklassieke stijl. De witte buitenkant is gemaakt van Portlandsteen, afkomstig van een steengroeve in Dorset in Zuidwest-Engeland.

  • De Royal Exchange werd gebouwd als een ontmoetingsplaats voor zakenlui en handelaars uit Dublin.
  • In de jaren vijftig van de 19de eeuw, werd het gebouw in gebruik genomen door het burgerlijk bestuur.
  • In 1852 werd het bij de eerste bijeenkomst van het stadsbestuur omgedoopt tot ‘City Hall’.
  • Tijdens de Paasopstand van 1916 werd City Hall gebruikt als garnizoen voor het Irish Citizen Army.
  • Aan het begin van de 21ste eeuw werd het gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat van de 18de eeuw.
  • De Dublin City Council heeft prijzen gewonnen voor het behoud van dit architecturaal pareltje.
  1. Ontspannen in de tuinen van St. Stephen’s Green Park

St Stephen's Green werd als park in de loop van de 17de eeuw omsloten. Het huidige uitzicht dateert echter van de jaren 1880. Dit Victoriaans park is aangenaam om door te wandelen, maar het is ook de uitgelezen plek om het een en ander te weten te komen over belangrijke Ierse gebeurtenissen, alsook bekende literaire persoonlijkheden.

Tussen de vele monumenten vind je er ook standbeelden van grote Ierse schrijvers. Zo is er een buste van James Joyce en een tuin met een abstract bronzen beeld ter ere van de Ierse dichter W.B. Yeats.

In 2018 zal er in het park een literair centrum de deuren openen: de Ulysses. Het centrum zal, zoals de naam al doet vermoeden, focussen op de Ierse literaire traditie, met een specifieke nadruk op de persoon en het werk van James Joyce.

  1. Maak een daguitstap vanuit Dublin

Verblijf je meerdere dagen in Dublin? Dan kan je eventueel een excursie of daguitstap boeken. Er zijn verschillende interessante plekjes in de omgeving (of wat verder) die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen die je kan overwegen tijdens jouw bezoek aan de Ierse hoofdstad of bekijk meteen het volledige aanbod excursies vanuit Dublin hier.

Dagexcursie naar de Connemara en Galway

Een mooie uitstap naar de prachtige Connemara vanuit Dublin. Dompel jezelf onder in de wilde, natuurlijke schoonheid van het westen van Ierland. Bewonder de prachtige landschappen van Connemara, bezoek de historische zilvermijnen en traditionele boerderij van Glengowla en ontdek de kleurrijke en levendige straten van de stad Galway. Boek hier je dagexcursie naar de Connemara en Galway vanuit Dublin.

Bezoek het charmante kustplaatsje Howth

Op een dik halfuurtje rijden van Dublin (17 km) ligt het charmante kustplaatsje Howth. Hier geniet je van een ongelooflijk uitzicht op de kliffen van Howth en een wandeling door het pittoreske centrum van Howth village. Bekijk de middeleeuwse ruïnes van de Mariaabdij en proef zeker eens van de beste zeevruchten en fish and chips die Ierland te bieden heeft. Boek hier een georganiseerde tour boeken langs de kust naar Howth.

LEESTIP: Nog meer inspiratie nodig? Ontdek onze 12 favoriete daguitstappen vanuit Dublin.

De Cliffs of Moher vanuit Dublin bezoeken

Vanuit Dublin kan je verschillende leuke daguitstappen maken, maar een van de mooiste en populairste is toch wel naar de kliffen van Moher. Deze kustkliffen vallen aan Hag’s Head 120 m naar beneden, recht de Atlantische Oceaan in, en hebben een maximale hoogte van 214 meter, iets ten noorden van O’Brien’s Tower. Vanop de uitzichtpunten kan je de Aran Islands in Galway Bay zien.

Deze plek wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Naast de magnifieke uitzichten is er ook een interessant bezoekerscentrum, gesponsord met Europees geld, dat je meer vertelt over de unieke biosfeer van deze streek.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap vanuit Dublin naar de Cliffs of Moher.

  1. Extra tip: Bespaar zoveel mogelijk met de Dublin City Pass

Ontdek het beste van de Ierse hoofdstad met deze stadskaart

  • Wil je graag ten volle van Dublin genieten en meerdere monumenten en attracties bezoeken? Dan is de aankoop van de Go City Dublin Pass de beste optie.
  • Met deze stadskaart geniet je van gratis toegang tot meer dan 35 van Dublins populairste attracties, musea en bezienswaardigheden.
  • Bovendien krijg je fast track-toegang tot jouw geselecteerde topattracties.
  • De Dublin Pass is geldig voor 1, 2, 3, 4 of 5 dagen, afhankelijk van jouw voorkeur.
  • Boek hier je Go City Dublin Pass: all inclusive online.
  1. Waar overnachten in Dublin?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf of citytrip in Dublin? In het stadscentrum zijn er heel wat hotels te vinden en dit in alle prijscategorieën. In de omgeving van Temple Bar en Trinity College kan je het grootste aanbod vinden. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en hostels in Dublin.

  • Gardiner Lodge is een gezellige bed & breakfast met een terras en gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Dublin.
  • Butlers Townhouse is een boetiek herenhuis met slaapkamers die luxe en stijl bieden, in een intieme en prachtig elegante setting
  • Liever lowbudget overnachten? Het moderne, speciaal ontworpen Jacobs Inn hostel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het bruisende uitgaansgebied Temple Bar in Dublin.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 15 augustus 2024 - J Bosch

Mooie reisgids, goede tips. Heb er veel plezier van gehad!

- 2 april 2024 - Hans IJsseldijk

Top vakantie, goed geregeld met de uit leg

- 8 november 2023 - Van de Velde

Ierland is hot en milieu vriendelijk

- 6 juni 2023 - johan Van De Velde

Dublin is een toffe stad. Dankzij de reisgids hebben we er het maximum uit gehaald. We waren er maar 3 dagen maar hadden het gevoel dat we er een week vertoefd hadden. We zullen jullie reisgids aan onze vrienden aanraden.

- 4 april 2023 - Arend Casper BRINKMAN

Allereerst bedankt voor de mooie brochure. Wij gaan dit jaar naar Ierland en starten in Dublin en de info uit de brochure gaan we zeer zeker gebruiken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?