27 x top bezienswaardigheden in Henegouwen: wat zeker zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

27 x top bezienswaardigheden in Henegouwen: wat zeker zien & doen? + verblijftips

17 oktober 2023 in Henegouwen7 reacties

Dé mooiste plekjes & bezienswaardigheden in Henegouwen + verblijftips

De Waalse provincie Henegouwen met Mons (Bergen) als hoofdstad heeft heel wat bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezoeken tijdens een daguitstap of als je een vakantie in eigen land gepland hebt! Ontdek hier meer over het mijnverleden van de streek, verschillende musea, kastelen, het dierenpark Pairi Daiza, en nog veel meer!

Verder vind je Henegouwen ook een schat aan heerlijke streekproducten. Van smaakvolle bieren en vruchtenlikeuren tot artisanale patés en hoevekazen. Bourgondiërs zullen er dan ook zeker hun gading vinden. Benieuwd naar meer? Ontdek hieronder alvast de mooiste bezienswaardigheden in Henegouwen.

Inhoud artikel

  1. De mijn van Le Grand-Hornu

Le Grand-Hornu is een historisch industrieel mijnbouwcomplex ten zuidwesten van Mons. Het complex is gebouwd in een neoklassieke stijl en je ziet er de werkplaatsen, kantoren, arbeiderswijk en directeurswoning van de voormalige mijn. Deze site is erkend als als werelderfgoed door de UNESCO. De rijke geschiedenis van deze plek wordt samengebracht met het heden en de toekomst in twee musea die hier gevestigd zijn.

Beide musea zijn een bezoekje waard

  • Enerzijds vind je er het MAC: Museum voor hedendaagse kunst.
  • Anderzijds is er het CID: Centrum voor innovatie en design.
  • Het CID heeft de ambitie om hedendaags design te promoten door middel van tentoonstellingen en activiteiten, die de innovatie en opkomst van nieuwe thema’s in de sectoren van design en architectuur bevorderen.
  • De verschillende musea in het mijncomplex zijn geopend van dinsdag tot zondag tussen 10 en 18u.
  • Volg een gratis rondleiding, elke 3de zondag van de maand, om 10u en om 15u30, reserveren is verplicht.
  • Alle info op de website
  1. Abdij van Bonne-Espérance – Estinnes

De abdij van Bonne-Espérance in de gemeente Estinnes, is de enige abdij in Henegouwen die stand hield tijdens de Franse Revolutie. Deze Norbertijnse abdij is een prachtig staaltje 18de-eeuwse architectuur, al zijn er ook gotische elementen uit de 13de en 16de eeuw terug te vinden, zoals de kruisgangen, de kapittelzaal en de keuken.

De abdij is relatief onbekend bij het grote publiek en dat maakt een bezoekje hier des te leuker! Elke zondag om 15:30 kan je mee gaan met een rondleiding. Op een ander tijdstip zijn rondleidingen ook mogelijk, maar dan is het wel op aanvraag. Daarnaast worden er ook regelmatig evenementen georganiseerd.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze selectie favoriete hotels en B&B's in Henegouwen.
  1. Hellend vlak van Ronquières

Het hellend vlak van Ronquières is het langste hellend vlak ter wereld. In 1957 werd het kanaal Brussel-Charleroi gemoderniseerd. Bochtige stukken werden geëlimineerd, maar ook het toenmalige sluizencomplex werd onder handen genomen. De oorspronkelijke 16 sluizen dateerden nog uit de 19de eeuw. In 1968 bleek een hellend vlak creëren een innovatieve oplossing om het hoogteverschil van meer dan 60 meter te overbruggen. Het vlak is zelfvoorzienend, en wekt energie op door een systeem van contragewichten en een waterturbine. Er is geen bezoek meer mogelijk.

  1. Woonhuis Van Gogh in Cuesmes

Meer dan een eeuw lang werd dit huis verwaarloosd. Het ‘Van Gogh-huis’ van Cuesmes was bijna verdwenen tot de stad Mons het huis aankocht op 3 januari 1972 met de bedoeling het te laten herleven. Nu is het huis een mooie herinnering aan de tijd die de beroemde schilder Vincent van Gogh hier spendeerde.

Van Gogh verbleef in dit huis van augustus 1879 tot oktober 1880, en het heeft wel een heel speciale plek in zijn leven gehad. Het was namelijk hier dat Van Gogh zich bewust werd van zijn roeping als schilder. Het paviljoen en het huis vormen vandaag een decor dat de bezoeker onderdompelt in het dagelijks leven van Van Gogh tijdens zijn verblijf in de Borinage.

Je vindt er onder meer reproducties van de intensieve briefwisselingen die hij vanuit dit huis schreef, en enkele reproducties van zijn werken. Hier komt de schilder van Gogh bijna terug tot leven.

  1. Heksen in Elzele (Ellezelles)

Elzele (Ellezelles) is een klein dorpje in het noorden van de provincie Henegouwen en grenst aan de Vlaamse Ardennen en de stad Ronse. Breng hier zeker een bezoekje aan het Maison du Pays des Collines, het plaatselijke infocentrum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het dorp en de streek.

Er is ook een leuk spektakel voor de kinderen: ‘Les Collines de l’Etrange’ en ‘La Rivière Bleue du Dragon’, een spel waarbij je puzzels moet oplossen en uitdagingen aangaan om de draak van het dorp te vinden en het ‘blauwe water’ te laten stromen. Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig en het speelt zich volledig af in het dorp.

Na je verkenningstocht kan je even pauzeren bij Brasserie des Légendes, een familiale brouwerij waar ook het lokale Quintine-bier wordt gebrouwen.

Ook leuk voor de kinderen is de wandeling ‘Sentier de l’Etrange’. Een uitgebreide beschrijving kan je in het Nederlands kopen in het Maison du Pays des Collines.

Bekijk alvast deze video van onze wandeling in Ellezelles

  1. Belfort van Charleroi

Het Belfort van Charleroi behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en werd in 1936 ontworpen door Joseph André. Je ziet in dit deel van het stadhuis van Charleroi een combinatie tussen classicisme en art deco met typische blauwe en witte steen en een bronzen torentje vanboven.

Het belfort is zo’n 70 meter hoog en je kan het beklimmen via 250 trappen! De laatste drie niveaus zijn voorbehouden voor de 47 klokken van de beiaard, die elk kwartier stukjes volksmuziek laten horen.

  1. Kunstmuseum BPS22 in Charleroi

Het BPS22 in hartje Charleroi is het Museum voor Kunst van de Provincie Henegouwen

Het industriële gebouw uit glas en metaal werd in 1911 gebouwd. Het BPS22 is een van de grootste kunstmusea van Wallonië en stelt kunst van zowel Belgische als internationale kunstenaars ten toon die zich richten op de maatschappelijke actualiteit en culturele fenomenen die kenmerkend zijn voor deze tijd.

Verschillende kunstvormen worden hier samengebracht zoals de klassieke beeldende kunsten met andere disciplines als muziek, theater en dans. Het museum is open voor bezoek van dinsdag tot zondag tussen 10 en 18u. Meer info op de website

WANDELTIP: Wie graag het alternatieve Charleroi leert kennen, het industriële verleden kan deze wandeling in Charleroi maken.

  1. Bois du Cazier

Het Bois du Cazier is een van de belangrijkste mijnsites in Wallonië, en werd opgenomen op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Ontdek de opmerkelijke 26 hectare grote site, met haar architecturaal complex en 3 terrils via een oriëntatieparcours. Daarnaast illustreert Het Bois du Cazier ook de toestand en de immigratie van de arbeiders.

Uitgerust met een IOF (International Orienteering Federation)-kaart waar het reliëf, de vegetatie, de constructies met verschillende kleuren worden weergegeven, vertrekken bezoekers op avontuur op de site door op zoek te gaan naar "bakens". Deze bakens geven originele informatie over de voormalige mijnbouwsite en het specifieke biotoop van de terrils.

Gedenk de mijnramp van Marcinelle

Verder is het ook een gedenkplaats voor de mijnramp van Marcinelle van 8 augustus 1956 die bezoekers nog steeds diep weet te raken. Dankzij de bewustmakingscampagnes rond de mijnramp van Marcinelle, waarbij 262 slachtoffers vielen uit twaalf verschillende landen, voor het merendeel Italianen, kan niemand de kracht van dit gedenkwaardige erfgoed negeren.

De site werd in 1967 gesloten en verlaten en werd gerestaureerd door het Waals Gewest met steun van de Structuurfondsen van de Europese Unie. Meer info kan je vinden op de website.

  1. Pairi Daiza

Pairi Daiza is een enorme dierentuin van 65 hectare en bevindt zich op de voormalige locatie van de cisterciënzerabdij van Cambron. Het domein zit vol met eeuwenoude bomen en tal van historische gebouwen. De dierentuin is een thuisplaats voor meer dan 4.000 dieren van over de hele wereld.

Pairi Daiza won de prijs voor beste dierentuin tijdens de Diamond Theme Park Awards 2018, ook bekend als de Oscars voor themaparken en dierentuinen in de Benelux. De dierentuin is onderverdeeld in 8 werelden, waar je kennis kan maken met dieren uit alle verschillende werelddelen! Een van de hoofdattracties zijn ongetwijfeld de panda’s, in 2014 was Pairi Daiza de eerste Belgische zoo die twee van deze gigantische knuffelberen kon verwelkomen.

LEESTIP: Graag een dagje of weekend naar Pairi Daiza? Lees hier ons uitgebreide artikel over Pairi Daiza. Bereid je optimaal voor op je avontuur in deze unieke dierentuin!

  1. Abdij van Chimay

De bekendste abdij in Henegouwen is ongetwijfeld die van Scourmont in Chimay. Ze werd in 1850 gesticht door de trappisten van Sint-Sixtus uit Westvleteren. Ze bouwden hier een prachtige abdij met ook een indrukwekkende tuin eraan.

In de abdij worden zowel bieren als kazen gemaakt, en je zal misschien verrast zijn hoe goed die twee ook samen smaken. Bij een bezoek aan de ‘Chimay Experiencekom je bovendien alles te weten over hoe ze gemaakt worden.

Aan het einde van je bezoek kan je natuurlijk ook proeven van een heerlijke Chimay Dorée, een puur maltbier van de tap dat alleen daar gedronken kan worden. Hoewel de brouwerij in de abdij niet openstaat voor bezoek kan je wel de kerk, tuin en begraafplaats bezichtigen.

  1. Domein van Seneffe

Het Domein van Seneffe heeft een kasteel in neoklassieke stijl uit de 18de eeuw, dat de mooiste collectie zilversmeedkunst van België heeft. Daarnaast zijn er ook een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 ha met Franse tuin. Je vindt er ook een vijver met een eilandje dat met de oever wordt verbonden door een romantische brug.

De bijzondere collectie van zilversmeedkunst die in het kasteel tentoon wordt gesteld is de verdienste van de Belgische privéverzamelaar Claude D’Allemagne en zijn echtgenote Julliette Rémy. Na hun dood lieten ze de collectie achter aan de Franse Gemeenschap van België. De permanente tentoonstelling ‘Praal en Intimiteit’ neemt je mee terug naar de 18de eeuw.

  1. Hangende tuinen van Thuin

Niet alleen het belfort van het kleine stadje Thuin is de moeite om te bezichtigen, ook de unieke hangende tuinen zijn een bezoekje waard. Nee hoor, de tuinen hangen niet aan kabels. Thuin ligt bovenop een steile helling en de enige manier om een moestuin of wijngaard te hebben was in terrasbouw. Deze bezienswaardigheid is uniek in België en staat dan ook op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Wandel door de poorten langs de geplaveide steegjes en ontdek ongeveer 200 terrastuinen.

  1. Bunker van Hitler in Bruly-de-Pesche

De bunker waar Hitler verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in een open plek in een bos in de Ardennen. Het was van hieruit dat Hitler zijn inval op Frankrijk in juni 1940 coördineerde. De site wordt ook wel de Wolfsschlucht genoemd en is een betonnen schuilkelder die toegankelijk is via twee gepantserde deuren.

Er zijn hier ook twee chalets in Duitse stijl waar de führer en zijn officiers in woonden. Je kan deze verbluffende oorlogsherdenkingsplaats ook bezoeken, in 2015 werd het complex volledig gemoderniseerd en interactief gemaakt. Je leert er meer over het leven van Hitler tijdens zijn verblijf in Bruly-de-Pesche en de omgeving.

Beleef de bezetting van '40 - '45

Daarnaast is er ook een deel van de site gewijd aan hoe de bewoners van de regio de bezetting hebben beleefd. Op educatieve borden wordt uitgelegd hoe de Duitsers verschillende gebouwen in het dorp gebruikten. Dat alles maakt van deze bunker echt wel een plek die belangrijk was in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Bekijk de website voor openingsuren en actuele toegangsprijzen.

  1. Belfort van Doornik

In Doornik kan je het oudste belfort van België bezichtigen. Het belfort dateert uit de 12de eeuw en maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met zijn hoogte van 72 meter is het het meest opvallende gebouw op de Grand-Place van Doornik.

Tijdens de beklimming van de toren met zijn 257 treden ontdek je verschillende didactische tentoonstellingen, de gevangenis, de kamer van de beiaardier en tot slot de klokken die tijdens de zomer elke zondag van zich laten horen rond 15u30. De klok werd in de loop der tijden gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor processen, executies, invasies, brand etc. Op de top van het belfort heb je een prachtig uitzicht over Doornik en de omgeving.

VERBLIJFTIP: La Camuche is een prachtig aparthotel in loftstijl op een steenworp van de Grote Markt. In het slow-food restaurant, The Wich kan je heerlijk dineren. Meer info en boeken

  1. Hôpital Notre-Dame à la Rose

Het Hôpital Notre-Dame à la Rose, in de buurt van Ath en Doornik, is een bijzonder museum waar een uniek beeld wordt geschetst van hoe het er aan toe ging in middeleeuwse ziekenhuizen. Dit hospitaal is namelijk het oudste van Europa, Alix de Rosoit stichtte het hospitaal in 1242.

Het klooster met zijn tuin waar er zo’n 350 geneeskrachtige planten groeien en een gezellige brasserie met terras in de schaduw van een honderd jaar oude lindeboom is een ideale uitstap met het hele gezin. In deze plaats vol mysterie kom je tijdens een rondleiding doorheen 20 kamers meer te weten over 4 verschillende thema's:

  • Kunst: een tentoonstelling van kostbare en authentieke objecten
  • Architectuur: Een authentiek kader met een immense architecturale diversiteit
  • Geneeskunde en de farmacie: medische instrumenten, farmaceutische collecties
  • Plantenkunde: een buitengewone tuin met geneeskrachtige planten

LEESTIP: Wil je tijdens je bezoek nog meer van Henegouwen ontdekken? Download onze reisgids Henegouwen met een compleet uitgestippelde rondreis.

  1. Hydraulische liften van het Centrumkanaal La Louvière

De 4 hydraulische liften aan het Centrumkanaal van La Louvière zijn gebouwd aan het begin van de 19de eeuw, en werden door UNESCO erkend als werelderfgoed. De liften zijn erg indrukwekkend, zowel door hun technologie als getuigenis van de industriële revolutie in België.

Om goederenvervoer mogelijk te maken voor zwaardere schepen moest er voor het Centrumkanaal een nieuw tracé worden gebouwd, de scheepslift was de grootste die ooit ter wereld werd gebouwd. Bij een bezoek kom je in de machinekamer en kom je tijdens een tentoonstelling, film en interactieve spelletjes meer te weten over de binnenvaart.

De ideale manier om deze indrukwekkende liften te bezoeken is een boottocht op het Centrumkanaal. Tijdens je boottocht overbrug je een sluis, een oude hydraulische lift en verschillende beweegbare bruggen. Een echte must voor scheepvaartliefhebbers!

  1. D'Hoppe (La Houppe)

Het is wat vergane glorie, de wat (ver)oudere horecazaken op D’Hoppe maken je duidelijk dat dit ooit een toeristische trekpleister was. Een belangrijke impuls waren zeker de aanbevelingen door Omer Wattez (1857-1935), grondlegger van het toerisme in de Vlaamse Ardennen en tevens ook schrijver. Het kleine gehucht D’Hoppe ligt bovenop de getuigenheuvel (Hoppenberg) met als hoogste punt 148 meter. Het is ook de start voor een mooie wandeling in het Brakelbos.

D’Hoppe ligt pal op de taalgrens en behoort nu tot de gemeente Vloesberg (Flobecq). Logisch is dat niet want het merendeel van de inwoners waren toen (1962) Nederlandstalig. Maar Vloesberg argumenteerde dat zij al heel wat hadden geïnvesteerd in D’Hoppe. Vloesberg draagt sedert het statuut van een Franstalige gemeente met faciliteiten voor de Nederlandstaligen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Vakantiewoning d'Hoppe beschikt over gezellige en rustig gelegen vakantiewoningen met zicht op het bos. Meer info en boeken.

  1. Musée de l’Iguanodon in Bernissart

Een Iguanodon is een plantenetende dinosauriër die voorkwam in Europa. Het dier kon wel 5 meter hoog worden en leefde zo’n 130 miljoen jaar geleden. En blijkbaar was dat ook het geval in deze regio want men heeft hier in Bernissart, in 1878, vele skeletten (28) ontdekt van dit dier.

Het museum focust zich op deze ontdekking en legt in verschillende etappes uit hoe het tot het eindresultaat gekomen is: een behandeld en terug samengesteld iguanodon-skelet dat voor altijd bewaard blijft. Bernissart heeft slechts één skelet, de andere liggen in de kelders van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Meer info op de website.

  1. Internationaal Carnavals- en Maskermuseum in Binche

Beleef het Carnaval van Binche alsof je er zelf bij was

In het Internationaal Carnavals- en Maskermuseum in Binche dompel je jezelf onder in de unieke folklore die erkend is door UNESCO. Dit museum biedt een bezoek dat al je zintuigen zal prikkelen, het is een interactief parcours dat je aanmoedigt om het carnaval te bekijken, aan te raken, beluisteren en zelfs te voelen.

Collectiestukken, nooit eerder getoonde archieven, getuigenissen, geluidsfragmenten, foto's, films en nog meer. Het zal je allemaal helpen om de geschiedenis en het verloop van dit ongelooflijke traditionele evenement te begrijpen.

Ontdek de traditie van het carnavalsmasker

Carnaval is ongetwijfeld een wereldwijde culturele traditie: van ons eigen carnaval dat het einde van de winter in Europa viert tot de mysterieuze gebruiken op het Afrikaanse continent en de raadselachtige ceremonies van Noord- en Latijns-Amerika, om nog maar te zwijgen van de tradities in Azië en andere rituelen in Oceanië.

Wat hebben al deze festiviteiten gemeen? Het masker! Maskers bestaan uit verschillende materialen en vormen en wordt op diverse manieren gebruikt. In het museum ontdek je alles over het gebruik van het masker tijdens carnaval.

  • Het museum is open van dinsdag tot vrijdag tussen 9u30 en 17u.
  • In het weekend is het open tussen 10u30 en 17u.
  • Meer info op de website.
  1. Nismes: De Grand Canyon van België

In Nismes kan je de Fondry des Chiens vinden, ook wel eens de Grand Canyon van België genaamd. Deze kloof is uitgesleten door regenwater dat miljoenen jaren lang de kalkstenen ondergrond uitspoelde. Hierdoor ontstond een spectaculair landschap van grillige rotsen en kloven, een uniek natuurmonument! De canyon is zo'n 100 meter lang en 20 meter diep. Wist je dat hier wilde orchideeën te vinden zijn?

Wil je er zelf ook op ontdekking? Vanuit Nismes start er een wandeling naar de Fondry des Chiens. Er zijn twee mogelijkheden. De rode rechthoekwandeling van 4km en de gele rechthoekwandeling van 7,5km (beiden luswandelingen vanaf de kerk van Nismes, ook te doen met kinderen). Wie graag een nog langere wandeling maakt, we hebben een wandeling van 15 km.

Wist je dat de wandelroute naar Compostelle hier ook langsloopt? Wijzelf deden er ook een deel van, de Via Thiérache.

  1. Kasteel van Beloeil

Het kasteel van Beloeil wordt omgeven door water en samen met het uitgestrekte park vormt het een prachtig geheel. Het kasteel, dat sinds acht eeuwen in het midden van de grachten in Henegouwen staat, was eerst een middeleeuws fort dat door de eeuwen heen een lustkasteel werd.

Vanaf de 14de eeuw was het kasteel eigendom van de Prinsen van Ligne, het is volledig gemeubileerd en heeft een rijke collectie aan kunstvoorwerpen uit de 15de tot 19de eeuw. De bibliotheek is daarnaast ook heel indrukwekkend, ze hebben hier zo’n 20.000 boeken en kostbare manuscripten.

De Franse tuin, waar groen en water, schaduw en licht elkaar harmonieus afwisselen, strekt zich uit over 25 hectare. Met een treintje kan je een tocht maken door de tuinen. De tuin wordt zorgvuldig onderhouden met respect voor het oorspronkelijke ontwerp uit 1664.

Openingstijden kasteel van Beloeil

Het kasteel van Beloeil en zijn park is een van de mooiste van België, en zeker een bezoekje waard!

  • Het kasteel is ieder weekend open van april tot juni en in september tussen 13 en 18u.
  • In de zomervakantie is het elke dag open van 13 tot 18u, het treintje in het park rijdt wel enkel in het weekend.
  • Meer info op de website.
  1. Burcht van Ecaussinnes-Lalaing

Gelegen tussen Nivelles en La Louvière, biedt de Burcht van Ecaussinnes-Lalaing bezoeken en animatie in een echte middeleeuwse ervaring. Dit middeleeuwse fort staat op de fundamenten van het voormalige kasteel en bewaart de herinnering aan de grote families die er woonden: de Lalaing, de Croÿ en vervolgens de van der Burch.

De begane grond doet denken aan de Middeleeuwen, met een indrukwekkende wapenzaal. De eerste verdieping is dan weer meer een herinnering aan de 17de eeuw. Een grote verscheidenheid aan collecties wordt tentoongesteld en maakt het kasteel tot een interessant museum.

Het kasteel en de moestuin staan op de lijst van uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het kasteel heeft ook al dienst gedaan als een locatie voor verschillende films en series zoals de "The White Queen" van de BBC.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Henegouwen inclusief weetjes, bezienswaardigheden en talloze wandel- en fietsroutes.

  1. Artothèque in Mons

In de Artothèque in Mons leer je alles over het verborgen leven van de 50.000 kunstwerken hier. Je ziet hoe ze worden gerestaureerd en bewaard wanneer ze niet tentoongesteld worden. Dat maakt van dit museum een unieke plek waar je eens een andere kant van kunst te zien krijgt.

De Artothèque ontvangt je in de voormalige kapel van het Ursulinenklooster, een goed voorbeeld van de klassieke 17de eeuwse architectuur. Een mooie locatie voor een origineel bezoek achter de schermen van het museum. Ontdek hier het vakmanschap dat nodig is om het erfgoed te kunnen bewaren.

Beleef de restauratie van erfgoed

De Artothèque is de opslagplaats voor het stedelijke erfgoed van Bergen en biedt plaats aan kunstwerken en de activiteiten die errond plaatsvinden. Het is een centrum voor opslag, onderzoek en restauratie van het erfgoed waar collecties worden tentoongesteld die geen deel uitmaken van permanente tentoonstellingen op de andere museale sites.

Naast het bewaren van kunstwerken, wil de Artothèque ook het Bergense erfgoed promoten door het virtueel toegankelijk te maken, maar ook door een tipje van de sluier op te richten omtrent het 'verborgen' vakmanschap in de musea.

  1. Abdij van Aulne

Op een boogscheut van Thuin ligt de zeer grote Abdij van Aulne

Alhoewel het vervallen is tot een ruïne is het meteen duidelijk dat de abdij, gesticht in 637, heel machtig moet geweest zijn. Eerst was het een benedictijnerklooster, in 1147 werd het een cisterciënzerabdij. Sedert die periode werd de abdij alsmaar groter en machtiger. Tijdens de grootste bloeiperiode waren er 60 monniken en 300 lekenbroeders.

  • Er waren drie refters, een grote bibliotheek, een gastenverblijf, een ziekenzaal, een grote abdijkerk, een koetshuis en een brouwerij.
  • Zelfs onder de gebouwen was er een tunnelcomplex met een lengte van 3 kilometer voor aan- en afvoer van water.

Maar de Franse revolutie heeft ervoor gezorgd dat vanaf 1794 de gebouwen in verval raakten. Zelfs na deze woelige periode konden de teruggekeerde monniken het verval niet tegenhouden. Je kan het abdijcomplex bezoeken (betalend). Meer info op de website.

Ga ook zeker eens in de Brouwerij van Aulne. Die brasserie is gelegen links aan de voorkant van de abdij. Vroeger werden de bieren hier gebrouwen maar de capaciteit was te klein, de brouwerij is nu wat verder gelegen.
  1. Meren van de Eau d'Heure

Les Lacs de l’Eau d’Heure vormen het grootste waterrecreatiegebied van Wallonië, op de grens van de provincies Henegouwen en Namen. Het is een complex van meren, met heel wat activiteiten op en rond het water. Er valt hier heel wat te beleven: van mooie fiets- en wandeltochten tot het bezoeken van een kasteel of brouwerij. Verder vind je hier ook nog een aantal monumenten, musea, en een natuurcentrum. Kortom, het is een ideale omgeving om de batterijen terug op te laden.

WANDELTIP: Er zijn 10 bewegwijzerde wandelingen rond de meren. De afstanden variëren van 2,2 k m tot 24 km. Met de volgende link kan je de brochure van deze wandelingen downloaden. Enkel in het Frans te verkrijgen. Downloaden kan makkelijk hier.
  1. Proef de lekkerste streekproducten in Henegouwen

Henegouwen staat bekend om heel wat streekproducten, waarvan enkele zelfs internationale faam genieten. Het bekendste is wellicht het trappistenbier van Chimay. Maar er is nog veel ander lekkers te vinden in de provincie. Daarom hebben we een overzichtje voor je klaar.

Apéritif D’Enghien

De Apéritif D’Enghien is een zoete kriekenwijn uit Edingen die kerkgangers vroeger na de mis dronken bij de familie Baudet in de Cellier des Capucins. Dat ligt net over het voormalige kapucijnenklooster waar tot vorig jaar elke zondag een Nederlandse mis werd gehouden.

Kerkgangers stapten na de mis bij Guy en Emilienne Baudet binnen en kochten er hun Apéritif D'Enghien. Het aperitief is gebaseerd op een recept van Emilienne's grootmoeder met de klassieke krieken in brandewijn. Zij koos voor een maceratie van krieken in likeurwijn waaraan amandelen en kruiden zijn toegevoegd. Het aperitief heeft een zoete kriekensmaak ondersteund door een kruidige toets.

Confituur- en likeurfabriek des Collines

Deze confituur- en likeurfabriek ligt in het Pays des Collines, een heuvelland vlak aan de taalgrens dat bekend staat voor zijn medicinale planten. Al eeuwenlang worden deze hier verwerkt in kruidenthees en likeuren. Die traditie wordt verdergezet door Michel Dezeutter in de confituur- en likeurfabriek des Collines.

Hij maakt hier onder meer confituren, coulis en geleien die in kleine hoeveelheden gemaakt worden in koperen keteltjes. Geen kleurstoffen, bewaarmiddelen of additieven komen hieraan te pas, het zijn echte pure producten. Enkele van de specialiteiten hier zijn de vijgen met peren, rabarber met honing en abrikozen met honing. Het winkeltje is open van woensdag tot zaterdag tussen 9u30 en 12u en 13u30 tot 18u.

De gevulde wafels van Marquette

Al sinds 1902, vier generaties lang, maakt de familie Marquette wafeltjes onder de naam Succes du Jour. De zachte wafeltjes gevuld met vanillecrème of bruine suiker vallen erg in de smaak in de regio rond Doornik. Ze worden ook in de meeste Belgische supermarkten verkocht.

Paté du Marmousets

De paté du Marmousets kan je kopen bij Dominique Bonte, een artisanale slager in Comines. De paté is genoemd naar het manusje van alles bij de plaatselijke lintwevers. Het recept vond de slager terug in een kookboek uit 1920 en hij besloot om de traditie terug op te nemen.

Voor de paté wordt kalfsvlees in Baptiste, een plaatselijk bier, gemarineerd. Daarna wordt er ook nog varkensvlees toegevoegd om de smaak wat zachter te maken. Een laatste pittige toets die eraan toegevoegd wordt zijn rozijnen geweekt in jenever. Slagerij Bonte is alle dagen behalve woensdag open van 8u tot 12u en 14u tot 19u. Bekijk hier de website.

De hoevekazen van Soignies

De kaasmakerij Ferme du Bailli werd opgericht in 1988 en produceert sindsdien met de rauwe melk van hun eigen koeien zo’n 15 verschillende soorten kazen. Drie keer al vielen de kazen in de prijzen voor het beste Waalse streekproduct! De Bailli fleuri werd al twee keer verkozen, de Pavé de Soignies een keer.

Ontdek het geheim van de kaas

Je kan de kaasmakerij vrij bezoeken tijdens de openingsuren van de winkel, voor een begeleid bezoek waar je meer uitleg krijgt moet je wel op voorhand reserveren. De boerderijwinkel is open op maandag tussen 13 en 18u, van dinsdag tot vrijdag tussen 8u30 en 18u en op zaterdag van 9 tot 16u30. Bezoek de website voor meer info.

Ballons de Tournai

Les Ballons de Tournai zijn harde zwarte snoepjes die keelpijn zouden verzachten. Ze worden gemaakt van drie verschillende soorten suiker. Pâtisserie Quesnoy in Doornik (bekijk ligging) is de enige die de snoepjes nog volgens origineel recept maakt. De degustatieruimte van de bakkerij is een gezellige plek waar je de snoepjes, maar ook nog veel andere lekkernijen kan proeven. Meer info op de website.

  1. Bezoek de vele brouwerijen in Henegouwen

Als er een plek is waar de Belgische bieren goed zijn vertegenwoordigd, dan is het wel Henegouwen. Bijna 25 brouwerijen produceren hier maar liefst meer dan 100 verschillende bieren! In Henegouwen worden ook 4 van de 14 bekende Belgische trappistenbieren gemaakt; dat zijn de bieren die door de monniken van Chimay worden gebrouwen.

En dan zijn er ook nog enkele speciaalbieren met bijzondere namen zoals Cré Tonerre, la Titje, la Queue de Charrue, la Gouyasse, l'Hercule of la Quintine. Allemaal Belgische speciaalbieren die je geproefd moet hebben. Hieronder lees je alvast meer over enkele brouwerijen die je kan bezoeken.

Brouwerij des Légendes

De Brasserie des Légendes bestaat uit de Brasserie des Géants en de Brasserie Quintine, die elk hun eigen productie verzorgen. Eenvoud en traditie zijn hier de twee sleutelwoorden. De flesjes van 33cl worden nog handmatig gesloten met rustieke dopjes in porselein en vervolgens in houten kistjes gezet.

Het hele jaar door ben je welkom op de 2 productiesites en in het taverne-restaurant "Au Chaudron des Légendes”. De eerste productiesite is de Brasserie Quitine, die dankt haar naam aan een heks uit lokale legendes.

  • Hier worden het Quintine-bier en Hercule-bier op basis van zelfgekweekte gerst gebrouwen. Beide bieren vielen al meermaals in de prijzen.
  • De tweede productiesite is die van Goliath, ook hier speelde de legende van de reus uiteraard mee in de naamsbepaling. Hier worden de Ducassse van Aat en de Gouyasse bieren gebrouwen.
Een bedrijfsbezoek aan de brouwerijen kan enkel op afspraak in groep, maar in het taverne-restaurant kan je natuurlijk wel vaker terecht om de lekkere bieren te degusteren.

Brasserie à vapeur in Pipaix

Een bezoek aan de enige stoombrouwerij ter wereld mag je echt niet overslaan. Brasserie à vapeur bevindt zich in Pipaix. Woon hier een openbare brouwsessie bij en zie hoe de natuurlijke ambachtelijke bieren geproduceerd worden in de oude installaties. Sluit je bezoek af met een maaltijd van gerechten bereid met bieren uit de brouwerij. Meer info op de website.

Brouwerij Dubuisson in Pipaix

Ook Brouwerij Dubuisson bevindt zich in Pipaix en nodigt je graag uit om haar Bush-bieren, haar geschiedenis en haar brouwerij te ontdekken. De brouwerij werd zo’n 250 jaar geleden opgericht en dat maakt haar de oudste brouwerij van Wallonië. Alfred Dubuisson creëerde hier in 1933 de ‘Bush’, een degustatiebier waarvan het recept 80 jaar lang onveranderd is gebleven. Daarna werd het assortiment uitgebreid met een grote verscheidenheid aan 100% natuurlijke bieren.

Leuk weetje: in de VS wordt het ‘Bush’ bier verkocht onder de naam ‘Scaldis’ om zo geen verwarring te zaaien met de voormalige presidentenfamilie.

Tijdens een boeiende rondleiding door de brouwerij, neem je een kijkje bij het hopveld naast de vestiging, de bottelarij, de brouw- en gistingszalen, de kelder en het museum. Natuurlijk kan je aan het einde van het bezoek ook verschillende bieren proeven. In de winkel kan je de bieren en andere souvenirs vinden.

  1. Microbrouwerijen in Henegouwen

Naast de grotere brouwerijen, zijn er her en der nog kleinere artisanale brouwerijen die je kan bezoeken in Henegouwen. Hier volgen enkele kleinere brouwerijen die ook graag bezoekers verwelkomen. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer te vinden.

  1. Distillerie de Biercée

De Distillerie de Biercée is de enige distilleerder in België van 'eau-de-vie', fruitlikeuren, en fruitbrandewijn. Jaarlijks worden hier ongeveer 300 ton fruit, meer dan 2 ton bessen en planten en 15.000 liter appelsap verwerkt. Voor elke fles brandewijn of likeur wordt er zo’n 10 kg fruit gebruikt.

Het pronkstuk van het bedrijf is de Eau de Villée

Deze wordt gemaakt uit verse onbehandelde citroenen uit Murcia en brandewijn van 4 andere vruchten waaronder framboos en Williamspeer. De citroenen moeten 20 dagen weken op het distillaat. Het resultaat is een licht zoete drank met het aroma van vol rijpe citroenen die ijskoud wordt gedronken.

Een andere specialiteit is de Poire Williams N°1 die tot beste Europese perenbrandewijn werd verkozen. De distilleerderij verhuisde een aantal jaar geleden naar de Ferme de la Cour, een volledig gerenoveerde 14de-eeuwse abdijhoeve waar vroeger het gerechtshof van de abdij van Lobbes zat.

In de hoeve bevindt zich een ultramoderne distilleerderij, feestzalen en de 'Grange des Belges', een taverne/restaurant waar de producten van het huis en andere uitsluitend Belgische streekproducten en -gerechten worden geserveerd.

  • Een individueel bezoek aan de Distillerie de Biercée is mogelijk van april tot september op vrijdag, zaterdag en zondag telkens om 15u.
  • Van oktober tot november kan dit op zaterdag en zondag ook telkens om 15u.
  • Voor een bezoek in groep op een ander moment kan je reserveren via de website.
  1. Waar overnachten in Henegouwen?

Henegouwen is een vrij grote provincie, dus je hebt verschillende leuke mogelijkheden om te overnachten. Heb je graag een hotel in een van de steden zoals Mons of Doornik? Misschien wil je wel blijven slapen in Pairi Daiza of dichtbij een andere bezienswaardigheid? Of heb je toch liever een verblijf in een van de rustige dorpjes? Bekijk hier alvast het volledige aanbod hotels, B&B's en vakantiehuizen in Henegouwen.

Wij hebben alvast een aantal aanraders verzameld

  • Le Manoir du Capitaine is een klassehotel in het dorp Feluy. Oorspronkelijk was dit een brouwerij die omgebouwd werd tot een stoeterij die begin 20ste eeuw haar deuren sloot. Dit prachtige gebouw werd gerestaureerd en er zijn nu zo’n 30 kamers en suites. Het dorp Feluy is een paradijs voor wandelaars, en dat maakt van dit hotel echt een topper voor een rustig weekendje weg. Meer info en boeken.
  • Hotel d'Alcantara in Doornik is gevestigd in een charmant pand uit de 18de eeuw. Het hotel is een prima uitvalsbasis maakt voor een citytrip in Doornik. De kamers zijn allemaal modern uitgerust maar hebben nog hun historische charme. In het salon prijkt een collectie oude borden die in Doorniks porselein vervaardigd werden. Daarnaast beschikt het ook over een bar, terras en een souvenirwinkel. Meer info en boeken.
  • Hotel Saint-James is gevestigd in een karakteristiek 18de-eeuws herenhuis in het centrum van Mons. Achter de historische gevel schuilen ruime en moderne kamers rondom de prachtige binnenplaats. Het ontbijtbuffet staat voor je klaar in een moderne eetruimte waar de originele schoorsteen je herinnert aan het karakter van dit oude herenhuis. Het is de ideale plek voor je citytrip in Mons. Meer info en boeken.

Bijzonder overnachten in Henegouwen

Aquascope Chimay

Nabij het kasteel en de abdij van Chimay kan je in slaap vallen terwijl je letterlijk naar de sterren kijkt. In de Aquascope in Virelles kan je slapen in een van de twee bollen langs de vijver. Vanuit je bed hoor je de kikkers kwaken en het water kabbelen.

Elke bol staat op een terras op palen en heeft een hoofdbol waarin een tweepersoonsbed staat en een secundaire bol die dienst doet als badkamer. ’s Ochtends staat er een heerlijk ontbijt voor je klaar met lokale en huisgemaakte producten. Dit is de ideale plek voor een romantisch weekend en om de regio van Chimay met haar kasteel en abdij te verkennen. Ook voor vogelliefhebbers is dit een topper. Meer info op de website.

Overnachten in Pairi Daiza

Het is natuurlijk mogelijk om Pairi Daiza in één dag te bezoeken, maar vaak moet je dan vroeg vertrekken en ’s avonds weer terug rijden. Het kan een stuk relaxter zijn als je in de dierentuin of in de buurt overnacht. In Pairi Daiza heb je verschillende accommodaties waar je een nacht kunt doorbrengen.

  • Zo is er de Full Moon Lodge, vanuit deze lodge heb je zicht op de grote zoogdieren en tijdens je overnachting kun je onder andere beren en wolven spotten.
  • Je kan ook overnachten in Native Village, dit zijn houten huisjes met een Indiaans thema.
  • Verblijf je liever in een hotel? Dan is het Paddling Bear Hotel een leuke accommodatie. Tijdens een verblijf in dit hotel zit je erg dicht bij de Steller zeeleeuwen. Bij dit hotel horen ook de Paddling Bear Suites met een mix van authenticiteit, natuur en comfort. De suites hebben allemaal een groot terras met uitzicht over het verblijf van de Steller zeeleeuwen.
  • Meer info kan je vinden op de website van Pairi Daiza.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Henegouwen

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het verrassend mooie Henegouwen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Henegouwen in België.

  1. Extra: Nog meer ontdekken van Henegouwen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in Henegouwen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Henegouwen met 33 routes en +100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Henegouwen.

Henegouwen

Gratis reisgids Henegouwen downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 26 juli 2023 - Anne-Marie De Klerck

Voor de individuele reiziger een onmisbaar document met veel tips over bezienswaardigheden van streek en steden, met veel trips, wandelingen doorheen Henegouwen. Kortom super reisgidsje!

- 26 maart 2023 - Griet Slembrouck

Het is heel overzichtelijk jullie reisgids . We moeten wel nog onze reis maken, maar we hebben veel interessante locaties gevonden .

- 17 augustus 2021 - Chris Kalden

Wij hebben de wandeling met groot plezier gemaakt en vonden de toelichting erg informatief en uitgebreid. Op onderdelen is aanpassing van de tekst gewenst, omdat de beschreven situatie niet meer bestaat. Klein voorbeeld: slechte weg bij St. Waudrun, is inmiddels geasfalteerd. Ik zou aanraden de route nog eens geheel te lopen en de tekst kritisch bezien.

- 27 mei 2021 - Marc Creyf

Zeer handige en gedetailleerde reisgids met leuke tips

- 21 mei 2021 - LIEFFERINCKX MARTINE

Leuke site. Alle info kwam goed van pas tijdens onze uitstap. Bedankt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?