16 x streekproducten + bijzondere overnachtingen Vlaams-Brabant: Info, tips & foto's
Bier van brouwerij Palm en de abdij van Grimbergen, daar heb je waarschijnlijk wel al van gehoord! Maar het zal je verbazen dat de provincie Vlaams-Brabant nog veel andere streekproducten te bieden heeft. Daarnaast heeft de provincie ook enkele leuke, bijzondere overnachtingsplekjes. In dit artikel nemen we je mee naar ervaringen in Vlaams-Brabant die al je zintuigen zullen prikkelen!
Inhoud artikel
Abdij Averbode
Averbode ligt nog net in de noordelijke uithoek van Vlaams-Brabant met de grens van de provincie Antwerpen. De abdij van Averbode is goed bekend. De kerk kan je bezoeken, de abdijgebouwen niet omdat er nog steeds Norbertijnen wonen en werken.
- Sinds 2016 opende het belevingscentrum 'Het Moment' dat een shop, een kaasrijperij, bakkerij en abdijcafé bevat.
- Hier kan je het abdijbier Averbode proeven. Op zondag kan je vanaf Pasen tot Allerheiligen aansluiten individueel voor een geleid bezoek.
Abdij van Grimbergen
De abdij van Grimbergen, de oudste bewoonde norbertijnenabdij van België, werd tussen 1126 en 1128 door de Heilige Norbertus zelf gesticht. In 1816 werd de abdij tot op de grond afgebroken, alleen de kerk, de pastorie, de boerderij en de oude ingangspoort bleven gespaard.
De abdijkerk van Grimbergen, de Sint-Servaasbasiliek, wordt beschouwd als een van de mooiste en meest harmonieuze barokkerken in de Lage Landen. Het interieur van de Sint-Servaasbasiliek is bijzonder rijkelijk gedecoreerd en er worden regelmatig (orgel)concerten gegeven.
Biermuseum
Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan het biermuseum. Dat biedt een schat aan historische informatie over ontstaan en evolutie van het Grimbergse abdijbier. Het abdijbiermuseum is met een gids te bezoeken via de toeristische dienst van de gemeente Grimbergen. Een film, een rondleiding in de sfeervolle tentoonstelling en een degustatie van het bier maken het de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. Meer info op de website.
Brouwerij Palm - Steenhuffel
De geschiedenis van de brouwerij Palm gaat terug tot 1747, er een kleine dorpsbrouwerij gebouwd werd tegenover de kerk. Het is tegenwoordig de enige brouwerij ter wereld die volgens de 4 traditionele gistingswijzen brouwt en dit in 3 historische brouwsites.
- Het Palmbier is een kruidig, wat bitter, amberkleurig bier van hoge gisting gemaakt van gerstemout, verse hop, een geheim mengsel van kruiden en heel zuiver artesisch water.
- Het logo van Palm is het Brabantse trekpaard, een bruin lijf met witte manen, dat allusie maakt op de typische kleur van het bier met een stevige witte kraag.
- In 1980 verscheen het Brabants trekpaard als logo op het PALM etiket om te verduidelijken dat PALM een Brabantse herkomst heeft en door traditie en selectie het beste uit de natuur haalt.
- Vandaag helpt Palm bij het beschermen en behoeden van uitsterven van de Brabantse trekpaarden. Op het kasteeldomein Diepensteyn achter de brouwerij worden de trekpaarden gekweekt.
Een bezoek aan de brouwerij en stoeterij kan enkel in groep op afspraak. Bekijk de mogelijkheden op de website.
Bezoekerscentrum Hagelandse wijn - Rotselaar
Het Bezoekerscentrum Hagelandse wijn is er om je het Hageland te leren ontdekken als wijnstreek. Een permanente gratis tentoonstelling biedt daartoe de kans. Je krijgt heel wat interessante weetjes over de Hagelandse wijn. In de kelder van het bezoekerscentrum kan je ook een proeverij doen, maar die moet je wel op voorhand aanvragen. Meer info op de website www.steenenmuur.be.
Wil je je nog meer verdiepen? Zoek dan een plaatselijke wijnboer op. Je kan de adressen opvragen in het bezoekerscentrum. Daar kan je dan ook een voorraad Hagelandse wijn inslaan. Vooraf aan je bezoek of erna is het een aanrader om de benen even te strekken met de Wijngaardbergwandeling. Het vertrekpunt ligt aan het bezoekerscentrum.
Mosterd De Ster - Lubbeek
Onder de merknaam De Ster produceerde de familie Vanderwegen al sinds 1924 mosterd in het Leuvense, recent werd het bedrijf overgenomen door de familie Eraly.
- De spil van het bedrijf is nog steeds de mosterdmolen die grootvader Eugène Vanderwegen in 1924 van een Leuvense mosterdmaker kocht.
- In deze molen worden de geweekte mosterdzaadjes fijngemalen tussen molenstenen, een procedé dat waarschijnlijk uniek is in Europa.
- Voor de mosterd wordt een mengsel van een vijftal verschillende zaden gebruikt, voor de zachte mosterd voornamelijk met gele mosterdzaden (Brassica alba) met een klein percentage donkerbruine zaden (Brassica juncea).
- De zaadjes worden eerst verbrijzeld in een hamermolen. De droge massa weekt vervolgens gedurende een tiental uur in kuipen in een mengsel van onder meer azijn en zout. Deze brij wordt tot slot fijngemalen tussen de molenstenen. Het resultaat is een zeer smeuïge mosterd met een zachte smaak.
Je kan een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum van De Ster. Meer info op de website.
Aarschots gebak
Zeg niet zo maar appeltaart tegen het Aarschots gebak. Dit is een verfijnde appeltaart gemaakt van bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin. De taart werd in de jaren 80 ontwikkeld door een samenwerking van verschillende bakkerijen. Tegenwoordig bakt enkel Pieter Vander Bruggen, die Patisserie Deleu overnam, de taart nog. Hij volgt nauwgezet de traditie en alles wordt huisgemaakt. Ga ze zelf proeven tijdens je fietstocht in de Demervallei rond Aarschot.
Bezoekerscentrum De Lambiek - Alsemberg
Het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ in Alsemberg is het ideale startpunt voor een ontdekking van de verschillende lambiekbrouwerijen in de regio. Het bezoekerscentrum dompelt je onder in de smaken, geuren, geluiden en textuur van het lambiekbier, het bier van spontane gisting dat gebrouwen wordt volgens een eeuwenoude traditie.
In de tentoonstellingsruimte ontdek je hoe lambiek wordt gefabriceerd en welke ingrediënten tijdens het brouwproces worden gebruikt. Ook de geschiedenis van het lambiekbier wordt in het bezoekerscentrum uitgebreid toegelicht. De 11 ambachtelijke lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die lid zijn van HORAL - Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren - worden in de verschillende vitrinekastjes voorgesteld. Je kan desgewenst naar believen de verschillende soorten Oude Geuze, Oude Kriek en andere streekbieren proeven in onze gezellige degustatieruimte.
- Bezoekerscentrum 'De Lambiek' is zowel open voor individuele bezoekers als voor groepen.
- Een individueel bezoek omvat toegang tot de tentoonstellingsruimte, een exclusieve videovoorstelling over het brouwproces en achteraf een gratis degustatieglaasje lambiekbier.
- Het bezoekerscentrum is geopend op bepaalde dagen, die kan je nalezen op de website.
Streekproductencentrum - Halle
In Halle vind je dit 'Mekka' van streekproducten, uitgebaat door Johnny en Ursula. Johnny is al lang gebeten door de microbe en startte 15 jaar geleden met de productie van fruitwijn. Het Pajottenland is namelijk zeer rijk aan vers fruit. Wat een hobby was, groeide al snel uit tot een voltijdse dagtaak.
- In het Streekproductencentrum worden verschillende streekproducten uit Vlaams Brabant en het Pajottenland specifieker aangeboden.
- Je vindt er een ruime keuze aan bieren, snoepgoed, jenevers, wijnen en ook verse kaas uit de Groene Gordel en het Hageland.
- Je kan hier dus verschillende streekproducten kopen, maar je kan ook een degustatie bijwonen. Daarbij kom je ook meer te weten over de productie van de streekproducten.
- Je moet je bezoek dan wel op voorhand reserveren, dat kan via de website.
Cervela - Zemst
De cervela werd in de 16de eeuw al vermeld door Rabelais en maakt dus ook deel uit van het Brabants en Antwerps gastronomisch erfgoed. In Zemst, niet zo ver van Brussel, verwerkt Slagerij Ceulemans-Dirix varkensvlees, paardenvlees en restjes charcuterie tot een traditionele rood gekleurde cervela. Volgens het originele recept uit de jaren 50 wordt de worst gekruid met onder andere muskaatnoot, foelie, gember, … en een stevige teen look. Gerookt en bruin van kleur wordt een cervela een “chasseur” genoemd en zijn bijnaam in het Brussels is ‘appasjentisj’.
Slagerij Ceulemans-Dirix in Zemst is de officiële verdeler van de cervela. Hier kan je dus terecht om cervela’s te kopen, ook hun witte en zwarte pensen zijn zeker het proeven waard.
Het Spijker – Diest
In Diest kan je in het voormalige refugehuis ‘Het Spijker’ van de Norbertijnenabdij van Tongerlo verblijven. Dit gebouw dateert uit de 16de eeuw. Het werd opgetrokken aan de splitsing van de Demer, in traditionele bak- en natuursteen. De naam Spijker stamt af van het Latijnse spicarium, wat graanzolder betekent.
- Het bijzonder smaakvol ingericht 3-sterrenhotel telt 6 sfeervolle kamers.
- De 2 luxesuites zijn een lust voor het oog. Authentiek ingericht en aangepast aan de hedendaagse noden!
- Boek je kamer nu hier online.
Martin’s klooster - Leuven
Martin’s Klooster is een viersterrenhotel dat prachtig gelegen is midden in het historische stadscentrum van Leuven. Het klooster werd in 1531 gebouwd voor de secretaris van keizer Karel V. Vervolgens werd het een augustijnenklooster, waar pelgrims konden uitrusten op weg naar Compostela en ook zieken werden verzorgd. In 2003 werd het omgebouwd tot een boutique hotel en sindsdien kan je genieten van comfort in een uitzonderlijk en beschermd gebouw. Het is bovendien de ideale plek om je verkenning van Leuven te starten, centraal gelegen in het historisch stadscentrum.
TIP: Boek je bijzondere verblijf in het kloost via deze link.
Baron’s house – Neerijse
Baron's house is een Bed and Breakfast in een deel van het koetshuis van het kasteelpark van Neerijse. Dit koetshuis is niet enkel bekend om zijn eigen rijke geschiedenis, het dateert van rond 1700, maar ook omwille van zijn unieke ligging, te midden van het vele hectaren grote natuurreservaat De Doode Bemde.
- B&B Baron's House telt 8 luxe kamers met elk een even luxueuse inrichting.
- Het gekozen meubilair is meesterlijk, het aangeboden slaapcomfort moeilijk te evenaren.
- Elke kamer heeft een uitgelezen uitzicht over het kasteelpark, de vijver, het kasteel, de binnentuin of op de serres.
- Een prachtige locatie voor een onvergetelijke overnachting. Boek je verblijf nu hier.
The Forest House – Tielt-Winge
The Forest House is misschien wel de meest romantische verblijfplaats in deze regio. De idyllische houten chalet middenin het bos in Houwaert is de ideale plek om tot rust te komen in de natuur. De chalet is bovendien uitgerust met een keuken, woonkamer en badkamer. Neem een bad met uitzicht op de groene natuur, kan het nog idyllischer?
Voor de chalet ligt een klein meertje waar je in alle stilte met een kajak op kan dobberen. The Forest House biedt de mogelijkheid om zelf te koken of je kan ervoor kiezen om een apero, diner of ontbijt bij je overnachting te boeken. Het gezellig huisje is ideaal voor twee personen. Meer informatie vind je op www.theforest.be
B&B Brokantie - Roosdaal
Een liefhebber van brocante? Dan is B&B Brokantie in Roosdaal de uitgelezen plek. Uitbaters Firmin en Regine richtten een vakantiehuisje in midden in het Pajottenland. Als je het huisje binnenkomt, zal je meteen begrijpen waar de naam vandaag komt. Retro-stoelen, tafels en andere spulletjes zorgen voor een warme sfeer in het huis.
Verliefd geworden op het interieur? Alle spullen zijn ook te koop in een winkeltje, dat iets verderop ligt. B&B Brokantie is bovendien de ideale plek om je verkenning van het Pajottenland te beginnen. De eigenaars verhuren ook scooters, zo kan je je makkelijk verplaatsen.
Meer info vind je op www.brokantie.be.
's Hertogenmolens - Aarschot
Aan het uiteinde van de stadswallen achter het Begijnhof in Aarschot staat sinds de 16de eeuw een watermolencomplex als een eilandje in de Demer. Na een succesvolle restauratie die 5 jaar duurde heeft het indrukwekkende gebouw een nieuwe bestemming gekregen.
Vandaag huisvesten de Hertogenmolens een authentiek hotel. Er zijn 25 kamers die allemaal stuk voor stuk de geschiedenis ademen. Bovendien is er ook een brasserie met prachtig zwevend terras en een feest- en vergaderzaal voor zowel zakelijke als privé aangelegenheden. Bekijk hier de mogelijkheden voor je verblijf!
Station Racour - Landen
Vroeger een station, nu een vakantiewoning. De bewoners van het station, Jo en Hilde, heten je van harte welkom in hun vakantiewoning, treinvakantiewoningen en trekkershut. De vakantiewoning bevindt zich in het gerestaureerde voormalige stationsgebouw. Daarnaast kan je ook in een gerenoveerde treinwagon logeren.
- En geen zorgen, het zal je niet aan comfort of luxe ontbreken. Voor een korter verblijf kan je terecht in de trekkershut, dat is een voormalig verblijf van spoorwegarbeiders.
- Voor kinderen is dit uiteraard een topbestemming! Je kan ‘treintje spelen’ met originele kostuums en andere attributen.
- Verder heeft de vakantiewoning ook een grote tuin waarin ze heerlijk kunnen spelen. Er staan ook tandems, steps en go-carts gratis ter beschikking.
- Deze vakantiewoning is bovendien ideaal om het Hageland te beginnen verkennen.
- Boek je vakantiewoning hier