21 x mooiste bezienswaardigheden in het Hageland: Info, tips + foto's

21 x mooiste bezienswaardigheden in het Hageland: Info, tips + foto's

18 augustus 2022 in Hageland19 reacties

Het Hageland is een streek boordevol afwisselende mogelijkheden. Een mix van verrassende natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden. Kom ze ontdekken, de pareltjes van cultureel erfgoed met onder meer het begijnhof in Diest, de abdij van Averbode, het kasteel van Horst, basiliek van Scherpenheuvel,...

Kortom, het Hageland heeft heel wat te bieden. We zetten hier onze favoriete plekjes op een rij!

Inhoud artikel

  1. Beeldhouwwerken in Aarschot

Aarschot staat ook wel bekend als de Hagelandse ‘beeldenstad’. Doorheen het stadscentrum en de deelgemeenten zijn tientallen meesterwerken te ontdekken. Met een beeldenroute kan je de belangrijkste beelden ontdekken!

  1. Onze-Lieve-Vrouwekerk – Aarschot

Aarschot bezit een aantal gebouwen die een lange geschiedenis al achter de rug hebben. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is daar eentje van, ze dateert uit de 14de en 15de eeuw en wordt aanzien als dé parel van de Demergotiek waarbij voornamelijk ijzerzandsteen werd gebruikt.

Bemerk de spitste toren waar je een appel en een peer in kan herkennen. De St-Rochustoren op de Grote Markt, nog een gebouw met ijzerzandsteen, was ooit een gevangenis en folterkamer.

  1. Gasthuissite – Aarschot

Je krijgt op de Gasthuissite veel te zien over Aarschot. De dienst Toerisme is hier gevestigd en op het gelijkvloers (permanent) en de eerste verdieping (wisselende expo) vind je het stedelijke museum. Heel wat interessante lokale onderwerpen passeren hier de revue. Bovendien leer je heel wat bij over de rivier de Demer die door Aarschot vloeit in de vaste tentoonstelling op het eerste verdiep.

  • Wil je proeven van de 'Aarschotse Bruine', een lokaal gebrouwen bier? Dan kan dat in 't Bruine Café of in de cafetaria van het cultuurcentrum.
  • Een bezoek aan de neogotische Gasthuiskapel mag je eigenlijk ook niet laten voorbijgaan. Op eenvoudige vraag bij de balie, gaat de deur er voor je open.
  • Meer info kan je vinden op www.hetgasthuis.be
  1. Abdij van Averbode

Averbode ligt nog net in de noordelijke uithoek van Vlaams-Brabant met de grens van de provincie Antwerpen. De abdij van Averbode is goed bekend. De kerk kan je bezoeken, de abdijgebouwen niet omdat er nog steeds Norbertijnen wonen en werken.

  • Sinds 2016 opende het belevingscentrum 'Het Moment' dat een shop, een kaasrijperij, bakkerij en abdijcafé bevat. Op zondag kan je vanaf Pasen tot Allerheiligen aansluiten individueel voor een geleid bezoek.
  • De Abdijkerk van Averbode is steeds vrij te bezoeken. Het is een fraai gebouw in barok en gotiek, opgetrokken tussen 1664 en 1672. Vroeger was er ook een klooster, maar met de Franse Revolutie werd dat afgebroken. Ten tijde van de onafhankelijkheid van België kwam gestaag het kloosterleven terug op gang. Toen in 1942 brand ontstond, ging de kapittelzaal en de sacristie verloren maar de kerk bleef gelukkig bespaard.
  • Misschien ken je Averbode ook wel van de drukkerij en uitgeverij? De monniken hebben zich een tijd lang toegelegd op drukkersactiviteiten. Bekende producten daarvan waren kindertijdschriften als Zonneland, Zonnekind en de Vlaamse Filmpjes reeks. Als uitgeverij bestaat de abdij nog, maar niet langer meer als drukkerij.
TIP: Ontdek hier onze fietsroute in Averbode en Tongerlo langs de mooiste plekjes van de streek.
  1. Abdij van Tongerlo

Iets verder ligt nog een andere abdij, de abdij van Tongerlo. Het binnenhof en de omliggende gebouwen van deze abdij zijn al de moeite om zien.

Voor het oudste replica te zien van 'Het Laatste Avondmaal' van Da Vinci moet je naar de abtstuin. Dit exemplaar is op doek geschilderd, terwijl het origineel in het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan een fresco is. Met een filmpje kom je alles te weten over dit unieke schilderij.

  • Elke zondagnamiddag van half april tot eind september kan je als individuele bezoeker mee voor een rondleiding.
  • Info vind je op www.tongerlo.org
  1. Belevingscentrum Sven Nys - Baal

Sven Nys, de legendarische veldritkampioen, heeft op de Balenberg in Baal zijn eigen belevingscentrum. Voor fans van het veldrijden is dit echt wel een belevenis. Je zal veel herinneringen kunnen ophalen aan de overwinningen van Nys. Je krijgt er in de interactieve museale opstelling een overzicht van zijn carrière. Maar dat is lang niet alles.

  • Langs een leerrijk parcours krijg je inzage in wat offroad fietsen is, verschillende crossfietsen te zien, een maquette van het parcours GP Sven Nys, diverse trofeeën, wielertruitjes,...
  • Het is een interactieve kennismaking die ook voor minder grote fans van het veldrijden de moeite is.
  • Op de bovenverdieping van het belevingscentrum is een eetcafé brasserie gevestigd. Meer info op de website.
  1. Het Spijker – Diest

Dit voormalig refugehuis van de Norbertijnenabdij van Tongerlo dateert uit de 16de eeuw. Het werd opgetrokken aan de splitsing van de Demer, in traditionele bak- en natuursteen. De naam Spijker stamt af van het Latijnse spicarium, wat graanzolder betekent.

  • Het Spijker telt twee verdiepingen, verrijkt met hoekkettingen en zijtrapgevels.
  • In de noord- en zuidgevel vind je grote dakvensters. De kruisramen werden dichtgemetst of gewijzigd.
  • Een veelzijdige hoektoren is afgedekt met een leien spits en voorzien van een dakkapel.
  • De oostgevel dateert vermoedelijk van 1525-1530, de westgevel van 1562. In de zeventiende eeuw volgde een uitbreiding aan de oostzijde.

Tegenwoordig is Het Spijker ingericht als een hotel, waar je je dus zelf even terug in de tijd kunt wanen.

  1. Provinciedomein Halve Maan - Diest

Het Provinciedomein Halve Maan in Diest werd uitgebouwd in een gedeelte van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel omheen de stad. Iedereen kan er terecht voor een brede waaier aan activiteiten: zwemmen, tennissen, klimmen, trampoline springen, minigolf, roeien, wandelen, zonnen, rijden met miniautootjes,… Verder is er ook een natuurgebied, een gezinsboerderij en diverse speeltuinen. Meer info op www.toerismediest.be

  1. Overnachten tussen de wijnranken - Bekkevoort

Altijd als eens willen overnachten in een barrel te midden van een wijngaard? In Bekkevoort kan het! Op het charmante Wijndomein Petrushoeve, dat je misschien wel herkent uit de populaire tv-serie ‘Thuis’ op Eén, kan je overnachten in zo'n barrel. Bij aankomst, wacht je een vriendelijk ontvangst en een kleine rondleiding door de wijnkelder en de wijnranken. Daarnaast krijg je ook enkele tips over de omgeving om deze beter te leren kennen tijdens je verblijf.

De barrel zelf biedt plaats voor maximum vier personen en je hebt de mogelijkheid om een ontbijt en/of barbecue te reserveren. Dit maakt je overnachting des te specialer! Hier kan je je bovendien volledig losmaken van de dagelijkse drukte aangezien er geen elektriciteit voorzien is. Geen storende telefoontjes van het werk dus! Het sanitair bevindt zich in een mobiele badkamer in de nabijheid van de barrel. Meer info op de website.

Leuk weetje voor de Thuis-fans onder ons: De Feniks-wijn, zoals die heet in Thuis, wordt op hier ook echt gebotteld! Ideaal om eens te proeven en mee te nemen naar huis als souvenirtje van een onvergetelijke ervaring.
  1. Bedevaartsoord Scherpenheuvel

De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is misschien wel het bekendste bedevaartsoord van België, dagelijks komen er veel mensen om een kaarsje te branden, souvenir te kopen of even te ontspannen op een van de terrasjes rond de basiliek.

  • Het bedevaartsoord van Scherpenheuvel ligt op een heuvel van 77 meter hoog. Centraal op de heuvel staat de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.
  • Rondom vind je nog de Koepelkapel (1932), de Mariahal, een waterput uit 1682, het onthaalcentrum De Pelgrim, het priesterhuisje en (vanzelfsprekend) een bijgebouwtje waar je noveen - en andere kaarsen - kan laten branden. Dat kan zelfs via een aanvraag op de website!
  • De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek is gebouwd tussen 1609 en 1627 naar de plannen van architect Wenceslas Coeberger. Reeds in de 14de eeuw werd er een Mariabeeld vereerd in Scherpenheuvel. De basiliek was één van de eerste barokke koepelkerken die in de Nederlanden werden opgetrokken.

Praktische info

  • Elke zondag van 1 mei tot 15 september vindt nog steeds een geleide kruisweg plaats (14.00 u) en een geleide rozenkransweg om 15.00 u.
  • Nog veel meer info op: www.scherpenheuvel.be
  1. Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poel kerk – Tienen

De Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poel kerk is de blikvanger op de Grote Markt van Tienen. De bouw ervan werd aangevat op het einde van de 13deeeuw en zou pas meer dan 250 jaar later beëindigd worden. Het is een mooi voorbeeld van de Brabantse hooggotiek. Er is een monumentale westgevel die versierd is met drie portalen, elk voorzien van beeldhouwwerk. In de zijgevel vind je een bedevaartskapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poel.

  1. Het Toreke - Tienen

Dat Tienen al een erg oude nederzetting is merk je meteen tijdens een bezoek aan het stedelijk museum het 'Toreke’. Daar staat permanent een verzameling gebruiks- en siervoorwerpen te kijk, afkomstig uit Gallo-Romeinse villa's en grafheuvels die in en om de stad werden opgegraven. In een ander gedeelte is het de geschiedenis van het Hageland vanaf de 16de eeuw die alle aandacht krijgt. Meer info op www.toerisme.tienen.be.

  1. Vlooybergtoren - Tielt-Winge

De Vlooybergtoren heeft de afgelopen jaren aan bekendheid gewonnen door de iconische rol in de serie ‘Callboys’. Deze twevende trap van roestvrij Corstenstaal is 20 meter lang en 11 meter hoog. De koperen kleur van de trap verwijst naar het ijzerzandsteenergoed van deze streek. Vanop de toren heb je uiteraard een prachtig uitzicht over de streek. Bij helder weer kan je de koeltorens in Vilvoorde zien in het westen en de Limburgse koolmijnen in het oosten.

TIP: Wil jij ook graag de Vlooybergtoren beklimmen? Download onze route die er langs komt.

  1. Bezoekerscentrum Hagelandse wijn - Rotselaar

Het Bezoekerscentrum Hagelandse wijn is er om je het Hageland te leren ontdekken als wijnstreek. Een permanente gratis tentoonstelling biedt daartoe de kans. Je krijgt heel wat interessante weetjes over de Hagelandse wijn. In de kelder van het bezoekerscentrum kan je ook een proeverij doen, maar die moet je wel op voorhand aanvragen. Meer info op de website www.steenenmuur.be.

Wil je je nog meer verdiepen? Zoek dan een plaatselijke wijnboer op. Je kan de adressen opvragen in het bezoekerscentrum. Daar kan je dan ook een voorraad Hagelandse wijn inslaan. Vooraf aan je bezoek of erna is het een aanrader om de benen even te strekken met de Wijngaardbergwandeling. Het vertrekpunt ligt aan het bezoekerscentrum.

  1. Huize Ernest Claes – Zichem

Het bezoekerscentrum Huize Ernest Claes vond een onderkomen in de hoeve waar de schrijver geboren is op 24 oktober 1885. Het museum toont vele herinneringen aan deze bekende Vlaamse schrijver, zijn leven en zijn werk. Je kan ook info vinden over een aanpalend natuurgebied, De Demerbroeken. In boeken van Ernest Claes komt dit natuurgebied regelmatig voor. Voor het hoofdpersonage van zijn bekendste boek 'De Witte' zou hij die gevonden hebben in Zichem dorp.

Praktische info

  • Het museum is open tussen mei en oktober normaal enkel open op zondagen tussen 13 en 18u.
  • In de zomervakantie is het echter ook op weekdagen tussen 13 en 17u.
  • Meer info op de website.
  1. Maagdentoren - Zichem

De Maagdentoren is een slottoren langs de Demer, op een steenworp van het centrum van Zichem. Het is een stille getuige op een scheidingslijn tussen het graafschap Loon en het hertogdom Brabant. Hij werd opgetrokken eind 14de eeuw en het interieur was best prestigieus. Er waren vier verdiepingen: kelder, ontvangstzaal, woonvertrek, slaapruimte en een verdedigingsplatform helemaal bovenaan.

Legende

De bedoeling was om de Maagdentoren als woontoren dienst te laten doen , maar dat is er nooit van gekomen. De naam zou, volgens een legende, verwijzen naar de dochter van de kasteelheer die in de toren werd opgesloten omdat zij niet de wens van haar vader wou inwilligen om te trouwen met de man die hij voor haar had uitgekozen. Ze was verliefd op een soldaat van nederige afkomst. Of ze maagd bleef? Misschien ...

  • De restauratie van de toren werd afgerond in 2015.
  • Sindsdien kan je de toren gratis beklimmen om op het platform te genieten van een knap uitzicht over de Demervallei.
  • De toren is beperkt toegankelijk.
  • Meer info over de Maagdentoren op de website.
  1. Grote Markt – Zoutleeuw

De bezienswaardigheden op de Grote Markt liggen er zomaar voor het grijpen. De Sint-Leonarduskerk is een gotische parel aan de kroon van Zoutleeuw, die ook erkend is als Unesco Werelderfgoed. Binnen vind je de Sacramentstoren, een impressionant religieus kunstwerk. Het tabernakel is 18 meter hoog en bevat wel 200 beeldjes!

  • Je wandelt in Zoutleeuw van het ene fraaie historische gebouw naar het andere op slechts enkele meters van elkaar verwijderd.
  • Loop ook eens binnen in de Halle, nu huisvesting van Dienst Toerisme en een restaurant.
  • Op het eerste verdiep van het stadhuis is een tentoonstelling over archeologische vondsten in Zoutleeuw.
  • Bewonder de historische gevels van het stadhuis, De Spiegel, De Rode Leeuw.
  1. Het Vinne - Zoutleeuw

Het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, dat vind je in natuurgebied en provinciedomein Het Vinne, in Zoutleeuw. Hier beleef je de natuur ten volle dankzij de wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens en vogel-en schuilhutten. In dit bijzonder kindvriendelijke natuurdomein, met speeltuin, kunnen kinderen al spelend leren over het meer, zijn bewoners en de heideachtige begroeiing.

In bezoekerscentrum Het Vinne kan je een GPS-toestel reserveren voor geocaching, leuk voor het hele gezin! Verder zijn er talrijke wandelingen en fietsroutes met knooppunten van netwerk Grote Getevallei.

TIP: Met onze wandeling door Zoutleeuw kom je ook in het prachtige natuurpark van Het Vinne.

Wil je een echte unieke ervaring? Geniet dan van Het Vinne met niemand minder dan een ezel als compagnon. Het is ideaal om even tot rust te komen in de natuur. De vereniging Den Dolaard die de wandelingen organiseert wil met hun ezelstaptochten inzetten op een betere relatie tussen mens en dier. Dit alles begon in 2012 op initiatief van Jan Nijs, een filosoof met jarenlange ervaring in de bijzondere jeugdzorg. Wil je graag zelf een ezelstaptocht maken? Bekijk alle info op de website.

  1. Demerbroeken - Diest / Zichem

De Demerbroeken vormen een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest. Het gebied werd vroeger vooral als hooiland gebruikt en ook turfstekers deden hun intrede, hiervan getuigen prachtige overblijfsels in de vorm van vennen en trilvenen. Het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt vzw werken momenteel in de Demerbroeken samen aan de uitbouw van het uitgestrekte natuurreservaat. Het is de ideale plek om te gaan wandelen in de Groene Gordel, en even helemaal tot rust te komen. WIl je zelf ook Diest bezoeken? Lees dan zeker ook onze blogpost met tal van bezienswaardigheden in Diest.

  1. Begijnhof - Diest

Het Diestse begijnhof is één van de dertien Vlaamse begijnhoven die deel uitmaken van de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het werd in 1253 gesticht door Arnold IV en net zoals in andere steden gebouwd op goedkope, marginale gronden buiten het centrum. In dit geval op het lage, drassige terrein aan de Begijnenbeek.

  • Op het terrein vind je ook de Sint-Catharinakerk uit de 14de eeuw. Ze werd recent gerenoveerd en de heilige Catharina kan je blijkbaar aanroepen bij brand- en huidkwalen.
  • Het begijnhof was als het ware een stad in de stad. Oorspronkelijk bestond het uit een allegaartje van lemen huizen en gebouwen, gegroepeerd rond de kerk en langs enkele straten.
  • In de eeuwen erna werd er een pastorie gebouwd en werden de lemen huizen vervangen door stenen huizen. In enkele van de huisjes hebben kunstenaars vandaag hun aterlier ingericht.
  • Het begijnhof is elke dag vrij toegankelijk.

TIP: Wil jij ook de bezienswaardigheden in Diest verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Diest hier.

  1. Kasteel van Horst, Holsbeek

De waterburcht het kasteel van Horst ligt in de groene vallei van de Wingebeek, tussen de heuvels van het Hageland. De Heren van Horst woonden hier al in de 13e eeuw, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Het kasteel staat er nog steeds bij zoals de laatste bewoonster het achterliet.

TIP: Momenteel is het kasteel voor onbepaalde tijd gesloten, maar je kan rond het kasteel van Horst prachtige wandelingen maken en van een hapje en drankje genieten in brasserie het Wagenhuis. Daarnaast is het kasteel, met zijn grote vijver annex slotgracht, de thuishaven van stripfiguur De Rode Ridder van Willy Vandersteen.

  1. Download onze gratis reisgids Hageland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het Hageland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids door het Hageland inclusief stadswandelingen, fietsroutes, een autorondreis + toeristische- en praktische info.

Hageland autoroute

Gratis reisgids Hageland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 september 2023 - Jenny

Wij hebben de wandeling Troostenbergbos knooppunten gevolg, met dit warme weer ideaal door het bos. Wandeling Zichem-Scherpenheuvel langs de demerbroeken en de maagdentoren ook een zeer mooie wandeling.

- 27 augustus 2023 - Jenny

Wij hebben al een paar wandelroutes gedaan in het hagelland zoals Diest, Zichem met de maagdentoren, Zoutleeuw en de Vlooyenberg in Tielt-Winge. Allemaal heel mooie wandelingen nog om eens te herhalen.

- 5 augustus 2023 - didier verstraete

Voor onze midweek in het Hageland, hebben heel veel gehad aan de info in de bundel !! We stippelden fietstochten uit ifv de bezienswaardigheden in de bundel; we hielden telkens halt en de info uit de bundel werd voorgelezen voor de groep. Gelukkig konden we met de auto bij regenweer Diest bezoeken, dankjewel !!

- 18 juni 2023 - Caroline

Top! Mooi overzicht van routes interessante locaties om te bezoeken, zowel natuur als cultuur.

- 7 mei 2023 - Philip Van Insberghe

Wij logeerden in een Hotel (Nieuwland),rustig uitstekend hotel. Geen negatieve punten aan dit hotel.Verder was het Hageland een eerste ervaring en we vonden het een toffe streek.Zeker het bezoeken waard. Fietsen ,wandelen ,veel te bezoeken en ook rust. We verbleven er 4 dagen en elke dag zo'n 15 km aan natuurwandelingen gedaan. Verder bezochten we Scherpenheuvel,Zichem,Aarschot,Kasteel van Horst,Tremelo,Baal en nog heel wat.Zeker de moeite om er nog eens terug te komen en nog veel te ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?