Op weekend naar de Veluwe met het gezin: wat zeker zien & doen + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Op weekend naar de Veluwe met het gezin: wat zeker zien & doen + verblijftips

13 september 2024 in Gelderland0 reacties

Met het gezin naar de Veluwe? Ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden voor een weekendje op de Veluwe + verblijftips

Stel je een plek voor waar de natuur nog puur en ongerept is, waar uitgestrekte bossen en heidevelden samenkomen in een betoverend landschap: dat is de Veluwe, een ideale bestemming voor een weekendje weg met het hele gezin. In deze blogpost geven we enkele tips voor een onvergetelijk weekend in de Veluwe: van het verkennen van prachtige bos- en heidegebieden en bezoekjes aan charmante (oud)Hollandse steden tot fietsen door de natuur en genieten van lokale culinaire hoogstandjes.

Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekken voor een weekendje op de Veluwe.

Inhoud artikel

  1. Welkom op de Veluwe

Ah, de Veluwe, een prachtige regio in Nederland die bekend staat om zijn adembenemende natuur en veelzijdige landschappen waar iedere natuurenthousiasteling zijn hartje kan ophalen. Maar de Veluwe is zoveel meer dan enkel en alleen de mooie natuur. Er is namelijk voor ieder wat wils in de buurt: van gezellige steden om te shoppen als Arnhem of iets verder Nijmegen tot boeiende musea waar je meer te weten komt over de lokale geschiedenis. Ook kinderen zullen zich hier geen moment vervelen, er zijn verschillende recreatiegebieden met kunstmatig aangelegde stranden, bossen waar men uren kan klimmen en klauteren in de torenhoge bomen en zelfs een park waar de schattige apen rondom je komen hangen.

Of je nu op zoek bent naar een weekendje rust middenin de natuur, of een actief weekendje met het hele gezin: bij de Veluwe zit je meer dan goed! Meer info vind je op Visit Veluwe.

  1. Waar ligt de Veluwe op de kaart?

De Veluwe is een grote regio met veel natuur in het midden van Nederland, gelegen in de provincie Gelderland. Het gebied strekt zich ruwweg uit tussen de steden Hattem, Arnhem, Ede, en Harderwijk. De Veluwe beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.100 km² en bevat een van de grootste en meest diverse natuurgebieden van het land. Het gebied is dan ook een populaire bestemming vanwege de prachtige natuur, wandel- en fietsroutes, en bezienswaardigheden zoals het bekende Kröller-Müller Museum.

Ontdek de ligging en de mooiste plekken op de Veluwe en nabije omgeving op de kaart

  1. Ga op zoek naar een leuke uitvalbasis op de Veluwe

Om zoveel mogelijk van de Veluwe en omgeving te ontdekken, trek je er best een paar dagen op uit: maak er een gezellig weekendje van! Je gaat dan best op voorhand op zoek naar een leuke accommodatie waar je kan verblijven, zo ben je zeker van een verblijfplaats. Wat dacht je van een charmant natuurhuisje midden in de natuur? Of een boetiekhotel met unieke ingerichte lodges? Of een kindvriendelijk vakantiepark waar de kinderen zich kunnen uitleven? Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden hier.

Ook de plek waar je verblijft kies je best doordacht. Verblijf bijvoorbeeld in Otterlo of Hoenderloo, beide dorpen bieden directe toegang tot het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Liever overnachten in de stad? Dan kan je verblijven in Arnhem Ede, Apeldoorn of in een van de Hanzesteden: Hattem, Elburg of Harderwijk.

Enkele aan te raden plekken waar je kan verblijven op de Veluwe

  • Vakantieoord Het Lorkenbos in Otterlo, aan de rand van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Huur een knus huisje aan de rand van een schitterend heideveld en geniet van een betoverende omgeving.
  • Midden in Nationaal Park Veluwezoom ligt Buitenplaats Beekhuizen, een kleinschalig vakantiepark, met speelfaciliteiten voor kinderen. Hier kan je overnachten in unieke accommodaties als lodgetenten, pods en cabines in het bos.
  • Liever iets meer luxe? Verblijf dan bij Boutique Hotel Beekhuizen met de uniek ingerichte lodges en suites. Wandel vanuit hier direct het bos in en geniet bij terugkomst van een goed glas wijn in de bar.
  1. Mooiste wandel- en fietsroutes door de Veluwe

Wandel- en fietsliefhebbers kunnen zeker hun hart ophalen op de Veluwe. Na een heerlijke nachtrust en ontbijtje met de fluitende vogels op de achtergrond, kan je de prachtige regio’s Veluwe, Arnhem en Rijk van Nijmegen ontdekken. Het uitgestrekte landschap, met zijn afwisselende bossen, heidevelden en zandverstuivingen, biedt een ongekende diversiteit aan routes.

Terwijl je fietst of wandelt, merk je hoe de omgeving voortdurend verandert; het ene moment bevind je je tussen de hoge dennenbomen, het volgende moment ontvouwt zich een open heideveld met eindeloze vergezichten. Onderweg kom je langs pittoreske oude dorpjes, indrukwekkende kastelen en landgoederen en uitzichtpunten waar je even kan stoppen voor een gezellige picknick met een prachtig uitzicht.

Wandel- en fietsroutes voor iédereen

  • Of je nu op zoek bent naar een uitdagende fietsroute of een ontspannen wandeling, op de Veluwe vind je altijd iets dat bij je past.
  • Meeste wandel- en fietsroutes hebben ook een eigen thema. Zo zijn er routes die je laten kennismaken met de lokale streekproducten zoals Smaakfietsroute: van kaas tot sap maar ook routes die je langs cultuurhistorische plekken brengt.
  • Voor kinderen zijn er speciale belevingsroutes uitgestippeld die zorgen voor een avontuurlijke en leerzame ervaring, zoals de Zwijnenroute (3,6 km) of je kan ook op wandel gaan met Alpaca's.
  • Bekijk hier alle routes op de Veluwe.

TIP FIETSVERHUUR: Geen zorgen als je geen fiets bij hebt, er zijn genoeg fietspunten op de Veluwe waar je fietsen kan huren. Bekijk hier alle verhuurlocaties. In Het Nationale Park de Hoge Veluwe kan je gebruik maken van de gratis Witte Fietsen. Deze kan je afhalen bij een van de ingangen.

  1. Mooiste uitzichten over de Veluwe

Altijd op zoek naar de mooiste uitzichtpunten? De Veluwe heeft er heel wat. Hoe kan je de Veluwse natuur beter bewonderen dan van bovenaf? Je kan er zowel naartoe wandelen als fietsen of neem de wagen en parkeer vlakbij. We sommen de mooiste uitzichtpunten en hun ligging even voor je op:

  • Het uitzichtpunt bij Kootwijkerzand (bekijk ligging). Dit is het grootste actieve zandverstuivingsgebied van West-Europa. Het uitzicht vanaf de uitkijktoren hier is adembenemend; je ziet de uitgestrekte zandvlaktes die zich kilometers ver uitstrekken, omringd door bossen.
  • De Elsberg in Nationaal Park Veluwezoom (bekijk ligging). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de IJsselvallei en de bossen van het Veluwezoomgebied. Vooral tijdens zonsopkomst of zonsondergang is het uitzicht hier magisch, met zachte mist die zich over het landschap verspreidt.
  • De Bostoren in Putten (bekijk ligging). Beklim de 235 treden van de 40 meter hoge Bostoren en geniet van een prachtig uitzicht over de Veluwe (bij helder weer kan je zelf Amersfoort en de Noordoostpolder zien liggen). Rondom de toren kunnen de kinderen zich uitleven in de bomentuin en de ijzingwekkende klimkooi.
  • Nog meer uitkijktorens op de Veluwe.
  1. Bezoek de oude Hanzesteden

De Veluwe staat vooral bekend om haar natuur, maar de regio herbergt ook een aantal prachtige oude steden. In de 14e eeuw was de handel in producten zoals zout, granen, laken, wijn en pelzen volop in bloei, veelal via zee- en binnenwateren. Deze handel was echter niet zonder risico door zeeroverijen en een gebrek aan recht en orde. Om zichzelf te beschermen, sloten handelssteden door heel Europa het Hanzeverbond, wat leidde tot een periode van welvaart en glorie.

De indrukwekkende stadsmuren omringden de statige handelskantoren, pakhuizen en koopmanshuizen, waarvan veel nog steeds bewaard zijn gebleven. Vandaag de dag kun je in de drie Hanzesteden op de Veluwe - Elburg, Harderwijk en Hattem - genieten van de bijzondere sfeer en de prachtige monumenten die getuigen van deze rijke geschiedenis.

Harderwijk

Harderwijk was ooit een belangrijke Hanzestad en handelscentrum aan de voormalige Zuiderzee (nu ook bekend als het Veluwemeer). De stad kreeg stadsrechten in 1231 en werd een belangrijke plek voor de handel over zee. Je kunt nog steeds veel van de oude stadsmuren, poorten en historische panden bewonderen. Wandel door de smalle straten van het historische stadscentrum, geniet van een terrasje op een van de sfeervolle pleinen zoals de Vischmarkt en bezoek zeker eens de Vischpoort.

Elburg

Elburg is een van de best bewaarde middeleeuwse vestingstadjes in heel Nederland. Het is een klein stadje met een groot historisch hart. De vestingmuren, de Vischpoort, en het oude klooster geven een goed beeld van hoe het leven in de middeleeuwen eruitzag. Het stadsmuseum biedt extra inzicht in de rijke geschiedenis.

Hattem

Deze oude vestingsstad is gelegen aan de IJssel en is vooral bekend vanwege haar goed bewaarde historische centrum, inclusief oude stadsmuren en de Dijkpoort. Daarnaast is Hattem de thuisbasis van het Anton Pieck Museum, wat de artistieke erfenis van de gelijknamige kunstenaar en illustrator viert. Struin door de gezellige binnenstad van Hattem, ontdek de vele authentieke winkeltjes en gezellige terrassen en bezoek een van de musea.

  1. Kastelen en landgoederen spotten

Veel kastelen op de Veluwe werden gebouwd vanaf de Vroege Middeleeuwen, oorspronkelijk bedoeld ter verdediging van het grondgebied en de machtspositie van adellijke families te versterken. Kastelen zoals Kasteel Doorwerth bij Arnhem stammen uit de 13e eeuw en dienden aanvankelijk als verdedigingswerken, later ook als statige woningen voor de adel.

Tijdens de Gouden Eeuw en daarna werd het bouwen van landgoederen populair onder rijke kooplieden en adellijke families. Deze landgoederen waren vaak minder gericht op verdediging en meer op weelde en ontspanning. Ze werden gebouwd om te imponeren en als buitenverblijven, vaak omgeven door uitgestrekte parken en tuinen, zoals Paleis Het Loo, dat in de 17e eeuw werd gebouwd als zomerresidentie voor de Nederlandse koninklijke familie

Kastelen spotten en bijzonder overnachten tijdens je vakantie op de Veluwe

Er zijn heel wat kastelen en prachtig aangelegde kasteeltuinen te bezichtigen. In sommige kastelen (zoals Kasteel De Vanenburg en Landgoed Middachten) kan je tegenwoordig zelfs overnachten, een absolute aanrader als je op zoek bent naar een buitengewone ervaring.

  • Het middeleeuwse Kasteel Cannenburch ligt in een oud Veluws parkbos, omgeven door weilanden en voormalige visvijvers. Het kasteel werd gebouwd door de beruchte veldmaarschalk Marten van Rossem en is nu grotendeels ingericht met originele meubels en kunstwerken zoals het er in de 18e eeuw uitzag (meer info).
  • Kasteel Rosendael is een van de oudste kastelen van Nederland en staat vooral bekend om zijn prachtige landschapspark met bijzondere bezienswaardigheden zoals de schelpengalerij en de beroemde "bedriegertjes", oftewel de fonteinstralen die onverwacht opspuiten wanneer je eroverheen loopt (meer info).
  • Kasteel Engelenburg in Brummen heeft dan weer een bijzondere functie gekregen: er zit namelijk een fine-diningrestaurant (bekroond door Gault&Millau) in gevestigd. Meer nog, hier kan je de grootste collectie Single malt whisky’s van Nederland vinden en een potje golfen op de golfbaan. Dit alles, en het prachtige kasteel, wordt daarbovenop nog eens omringd door een historisch park met eeuwenoude bomen (meer info).
  1. Ontdek de Veluwse natuur

De Veluwe beschikt volgens velen over hét mooiste natuurgebied van Nederland, en dat kunnen we zeker beamen. De prachtige heidevelden, de uitgestrekte zandvlaktes, kabbelende beekjes die door de bossen slingeren, de eindeloze wandel- en fietspaden, om nog maar te zwijgen van de mooiste zonsop- en ondergangen die je hier kan spotten.

In de late zomer en vroege herfst transformeert de Veluwe in een levendig palet van kleuren wanneer de heidevelden in bloei staan. De paarse tinten van de heidevelden contrasteren prachtig met de groene bossen en de zilveren zandverstuivingen, die een surrealistisch landschap vormen. Deze zandverstuivingen zijn een overblijfsel van de ijstijden en bieden een fascinerend inzicht in de geologische geschiedenis van de regio. De Veluwe zal je keer op keer weten te verrassen, eender welk seizoen. Nog meer natuur ontdek je hier.

Wilde dieren spotten

Vergeet op je wandel- of fietsroute niet even rond te kijken! In de bossen leven er namelijk wilde zwijnen en edelherten, die je vooral kan zien tijdens vroege ochtend- of avonduren. Het gebied is ook een paradijs voor vogelspotters, met een rijke verscheidenheid aan vogelsoorten, van de majestueuze zeearend tot de kleurrijke specht. Er zijn verschillende Wildobservatie­punten in het park waar je dieren kan spotten, breng dus zeker je verrekijker mee!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe, een van de kroonjuwelen van het gebied, biedt een uitstekend voorbeeld van de natuurlijke schoonheid die de Veluwe te bieden heeft. Hier kan je urenlang wandelen en fietsen. De goed onderhouden wandel- en fietspaden voeren je door de meest indrukwekkende delen van het park. Daarnaast kan je er ook kunst en cultuur vinden in het Kröller-Müller Museum dat een indrukwekkende collectie van moderne kunst herbergt, inclusief werken van Vincent van Gogh. Absoluut een bezoekje waard. Meer info over Het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Nog meer mooie natuurgebieden op de Veluwe

  • Het tweede park binnen de Veluwe is het Nationaal Park Veluwezoom. Wandel zeker naar Signaal Imbosch, een stuwwal van 1100 meter hoog en letterlijk het hoogtepunt van de Veluwe.
  1. Shoppen in Arnhem en Nijmegen

Zin in een dagje shoppen? Ook dat kan! Arnhem en Nijmegen liggen in de buurt van de Veluwe en zijn ideaal voor een mooie daguitstap. Het gezellige Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en heeft een rijke historie, denk maar aan de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog. Geniet er van de historische gebouwen, pittoreske straatjes en sfeervolle bars en restaurantjes. Wist je dat het één van de populairste winkelsteden in Nederland heeft ? Shoppen, shoppen, shoppen maar!

Nijmegen is een van de oudste steden van Nederland. Dat zie je terug in het beeld van de stad en de sfeer. Historische gebouwen, eeuwenoude pleinen en de oudste winkelstraat van Nederland; dit maakt deze stad heel bijzonder. Er is ook altijd iets te beleven. Duik in de geschiedenis of bezoek juist de hippe en nieuwere plekken in de stad.

  1. Cultuur opsnuiven in de verrassende musea

Bij slecht weer kan je een bezoekje overwegen aan een van de boeiende musea op de Veluwe. De Veluwe herbergt zowel grote als kleinere musea. Tot de bekendste behoren het Kröller-Müller Museum (meer info), prachtig gelegen in een nationaal park, en het CODA Museum in Apeldoorn (meer info).

  • Daarnaast zijn er unieke musea zoals Museumboerderij De Mariahoeve, een klein openluchtmuseum dat het vroegere leven op een Veluwse boerderij laat zien (meer info).
  • Bezoek het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld waar de boeiende geschiedenis van kip en ei op eigentijdse wijze in beeld wordt gebracht (meer info).
  • In het Nederlands Bakkerijmuseum zie je hoe bakkers hun brood en banket tegenwoordig produceren (meer info).
  • Museum Het Pakhuis is het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe waar je letterlijk mag kijken met je handen (meer info).
  • Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, een museum waar je een verzameling van allerlei oude ambachten en oud speelgoed kan terugvinden (meer info).
  1. De Veluwe met kinderen

Een weekendje weg met het gezin is ideaal op de Veluwe. Er valt heel wat te beleven in deze prachtige regio, ook voor kinderen! Klimmen en klauteren, dierentuinen, zwemmen bij een van de vele recreatiegebieden, wandelen en fietsen langs historische kastelen en het bezoeken van leuke kindvriendelijke musea. Vergeet ook zeker niet een kindvriendelijk vakantiepark of camping te boeken.

Op zoek naar een gezinsvriendelijke uitstap op de Veluwe?

  • Burgers' Zoo in Arnhem is een absolute topper voor gezinnen. Hier maak je als het ware een reis door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld. Het ene moment bevind je je in een tropisch regenwoud, het andere in de rotswoestijn van Arizona of de savanne van Oost-Afrika. Je ontmoet er ook allerlei diersoorten als de Aziatische olifanten, flamingo's en pinguïns. Meer info op de website

OVERNACHTINGSTIP: Bekijk hier de kindvriendelijke verblijven op de Veluwe.

  • Een andere unieke bestemming is Apenheul, een unieke dierentuin waar apen vrij rondlopen! De kinderen zullen het geweldig vinden om de speelse apen van dichtbij te zien en misschien zelfs even met hun in contact te komen. Naast het observeren van de dieren, kunnen ze ook klimmen en klauteren in de speeltuinen.
  • Fort Vertier, een recent ontdekte parel in de regio, is een oude vesting die een fascinerende duik in de geschiedenis biedt. Hoewel het nog niet zo bekend is als sommige andere attracties, is een bezoekje aan het fort zeker waard. Tijdens een rondleiding kan je een kijkje nemen in het verleden, zo kunnen de kinderen zich voorstellen hoe het leven in een fort vroeger was.
  • Voor de jonge ontdekkers die graag hun eigen creaties willen maken, is De Spelerij - De Uitvinderij in Dieren een aanrader.
  • Tot slot is er nog Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn, een kindvriendelijk pretpark met meer dan 60 attracties, gericht op kinderen van 2 tot 10 jaar. Het park staat bekend om zijn mascottes, leuke shows en kleinschalige sfeer. Het biedt families een veilige en overzichtelijke omgeving voor een dag vol speelplezier
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?